Forum PCLab.pl: Haswell OC - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (17 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Haswell OC - wątek zbiorczy (modele : i5 4670K, i5 4690K, i7 4770K, i7 4790K)

#61 Użytkownik jest niedostępny   Tares 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4446
  • Dołączył: Wed, 25 Sie 04

Napisany 17 Grudzień 2014 - 17:49

Mam pytanko odnośnie programów do testowania CPU. Puściłem dzisiaj mojego cepa na 4.2GHz bez podnoszenia vcore i póki co jest w stabilny, tylko zastanawiam się jak sprawdzić czy temperaturowo mój HE1225 wytrzyma?

Na windzie testowałem OCCT, który po kilku minutach dobija do 90C na jednym rdzeniu, ale temperatury skaczą jak oszalałe. W ciągu sekundy raz mam 70C, a raz 90C. Dla przykładu, robiłem też testa na linuxie:
stress -c 8

i w tym przypadku, po krótkiej chwili temperatury się ustalają gdzieś w okolicach 78/79C. Skoki oczywiście są, ale w granicach 1/2C, a nie 20, jak przy OCCT. Ma ktoś pomysł skąd wynika różnica?

#62 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz 

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11405
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 17 Grudzień 2014 - 18:07

AVX na początek...

#63 Użytkownik jest niedostępny   Tares 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4446
  • Dołączył: Wed, 25 Sie 04

Napisany 17 Grudzień 2014 - 19:08

Jak rozumie, to chodziło o linpack intela. No niestety, ale chyba będę musiał oskalpować procka ;) 100C na jednym corze, to trochę dużo :E

EDIT:
Tyle, że ta tempratura też jest dziwna... normalnie się utrzymuję koło 82C, a czasami wskoczy na 100C :o

Ten post był edytowany przez Tares dnia: 17 Grudzień 2014 - 19:09


#64 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz 

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11405
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 17 Grudzień 2014 - 19:39

Szkoda skalpować jak nie wie się czy poleci na 4,5-4,8GHz.

#65 Użytkownik jest niedostępny   Tares 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4446
  • Dołączył: Wed, 25 Sie 04

Napisany 17 Grudzień 2014 - 21:53

Zobacz postOrgiusz, o 17 Grudzień 2014 - 19:39, napisał(a):

Szkoda skalpować jak nie wie się czy poleci na 4,5-4,8GHz.

Z jednej strony tak, ale z drugiej strony, zawsze będzie te 20C mniej, wówczas nawet podczas grania wiatrak nie będzie się włączać na wyższe obroty ;)

Powiedzcie mi, jak mam traktować te skoki temperatur? Ustawiłem z powrotem proca na 4GHz i w linpaku mam te 65-70C i co jakieś 5-10s skacze na 100C na 2sek i znowu spada do poprzedniej wartości. Jakoś nie wydaje mi się, żeby zmiana temperatury o 30C w ciągu sekundy była fizycznie możliwa :heu:

#66 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2227
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 17 Grudzień 2014 - 22:46

To czy sztuka jest przyzwoita możesz już ocenić po vcore na 4,2GHz. Skalpowanie to jednak ryzyko, czasami lepiej przeboleć wyższe temperatury tym bardziej jak jest na gwarancji.

#67 Użytkownik jest niedostępny   severall 

  • SRV 1954-1990
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4847
  • Dołączył: Wed, 22 Cze 05

Napisany 22 Grudzień 2014 - 05:50

Zobacz postTares, o 17 Grudzień 2014 - 21:53, napisał(a):

Powiedzcie mi, jak mam traktować te skoki temperatur? Ustawiłem z powrotem proca na 4GHz i w linpaku mam te 65-70C i co jakieś 5-10s skacze na 100C na 2sek i znowu spada do poprzedniej wartości. Jakoś nie wydaje mi się, żeby zmiana temperatury o 30C w ciągu sekundy była fizycznie możliwa :heu:


Skacze Ci bo procesor wykrywa instrukcje AVX i dostaje dodatkowe napięcie. Tak już działają Haswelle niestety:] Jak chcesz tego uniknąć możesz dać napięcie na sztywno w BIOSIe tylko wtedy nie będzie ono spadać podczas braku obciążenia.

#68 Użytkownik jest niedostępny   techniq 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 14 Gru 14

Napisany 26 Grudzień 2014 - 21:56

https://dl.dropboxus...26 21.56.45.png Jak myślicie Panowie i Panie czy instalacja jakiegoś porządnego coolera zbije bardzo temperatury ? Aktualnie posiadam silentium ferra

#69 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21133
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 26 Grudzień 2014 - 22:01

Lepsze chłodzenie marginalnie obniży temperatury, bez skalpowania i clp nie ma mowy o konkretnym spadku temperatur i sensie kupna lepszego chłodzenia.

#70 Użytkownik jest niedostępny   techniq 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Nd, 14 Gru 14

Napisany 26 Grudzień 2014 - 22:04

zostane w takim wypadku przy 4.4 @ 1.225

#71 Użytkownik jest niedostępny   Szwarcu 

  • y u no !?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3948
  • Dołączył: Nd, 05 Kwi 09

Napisany 04 Styczeń 2015 - 16:55

4,5GHz na 4690K przy 1.237V to jaki wynik według was?
Bo udało mi się tyle osiągnąc i nie wiem czy mam się cieszyć czy smucić ;d
Podkręcane na offsecie, który potrzebuje wyższego podbicia niż zwykły Vcore, ale w spoczynku 0.8V ;)

#72 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2227
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 04 Styczeń 2015 - 19:46

Dla mnie 4,5GHz od 1,21 do 1,26V to przyzwoita sztuka. Można się cieszyć ;)

#73 Użytkownik jest niedostępny   czara89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 12

Napisany 12 Styczeń 2015 - 22:55

Witam, mam procka jak w sygnaturce i teraz pierwszy raz próbuję go podkręcić. Chcę mieć 4,2GHz i przy 1.150V wywaliło mi BSOD po ponad godzinnym graniu. Poczytałam jeszcze troszkę i tym razem ustawiłam CPU Vcore Voltage Mode na Adaptive tak aby zbijał mi napięcia w IDLE. Problem w tym, że przy ustawieniu np. Vcore 1.150V i Offset 0.010V to po włączeniu testu OCCT z AVX napięcie w CPU-Z pokazuje najpierw 1.165V, po chwili spada do 1.160V a po kilku sekundach wzrasta na 1-2s do 1.278V i znów 1.160V i tak w kółko. To chyba nie jest normalne albo coś namieszałam?

Spread Spectrum - Disabled
Intel SpeedStep i Turbo Boost - Enabled
CPU Input Voltage - Fixed na 1.900V

Mam jeszcze jeden problem, otóż za Chiny nie mogę włączyć CPU Load-Line Calibration, co wejdę do biosu jest ustawione na Disabled, oczywiście po uprzednim przełączeniu na Enabled i zapisaniu ustawień. UEFI mam najnowszy 2.50.

#74 Użytkownik jest niedostępny   Bitrate 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2227
  • Dołączył: Nd, 01 Maj 05

Napisany 13 Styczeń 2015 - 00:10

A nie lepiej zrobić sobie profile w A-tuning i za pomocą skrótów klawiszowych uruchamiać profile OC ?
Te skoki o których piszesz są dość dziwne, za duża różnica w stosunku do bazowego ustawienia.

#75 Użytkownik jest niedostępny   czara89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 12

Napisany 13 Styczeń 2015 - 00:29

Tutaj ktoś pisze, że takie skoki to normalne są http://forum.pclab.p...st__p__12694380 tylko nie wiem czy to prawda czy to coś nie tak z płytą/biosem?
Do tego tutaj ktoś pisze o problemach właśnie z Adaptive http://forum.pclab.p...st__p__12964909
Nie ma innego sposobu aby napięcie spadało w idle bez offsetu?
A co z CPU LLC? Dlaczego nie mogę tego włączyć?

Edit
lol ale ślepa jestem, przecież Panowie wyżej piszą o skokach napięć i to właśnie z AVX, mi też napięcie tak skacze jak włączę test z AVX. Ale skoki są aż o 0,118V? To nie za dużo?

Ten post był edytowany przez czara89 dnia: 13 Styczeń 2015 - 01:17


#76 Użytkownik jest niedostępny   Vullcan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Pn, 29 Lis 10

Napisany 15 Styczeń 2015 - 17:48

Dlatego też nie powinno sie testowac ustawien programami typu OCCT czy IBT czy PRIME95 na ustawieniach Adaptive.

Cpu Voltage procesora skacze jak szalony, przy bardzo wysokim obciązeniu.

Testowanie OC procka powinno odbywac się tylko w trybie Fixed/Override tj. na stalych wartościach i w ten sposob szukamy stabilnych napięć i temperatur.

Po znalezieniu stabilnych napięć i ustawień zmieniamy tryb na Adapitive, na znaleziony zakres wartości i korzystamy z kompa.

Ten post był edytowany przez Vullcan dnia: 15 Styczeń 2015 - 21:38


#77 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9493
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 15 Styczeń 2015 - 18:30

A ja mam ustawiony offset zamiast adaptive i wszystko wygląda dobrze.
W idle niskie V a pod obciążeniem tyle ile trzeba. OCCT/PRIME95 nie straszne.
Przy adaptive rzeczywiście V szaleje przy PRIME95.

#78 Użytkownik jest niedostępny   PLDaro 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 13

Napisany 16 Styczeń 2015 - 21:21

witam czy ten procesor może tak chodzić 24 na dobę z takimi ustawieniami i temperaturami .przeprowadzam 3 test pod rząd to jest ponad 2 godziny to adres do testu http://zapodaj.net/c...337635.png.html

#79 Użytkownik jest niedostępny   Dasch 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 300
  • Dołączył: Nd, 24 Sie 14

Napisany 16 Styczeń 2015 - 21:24

Jak najbardziej , sprawdź czy jeszcze może trochę z napięciem zejdziesz.

#80 Użytkownik jest niedostępny   PLDaro 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Pn, 25 Mar 13

Napisany 16 Styczeń 2015 - 22:51

może 1.250 potestuje ale już nie wiem co ogranicza nizzsze napięcie procek czy płyta

powiem ze nic nie ustawiałem żaden offset ani innych wartości jedynie vccin na 1.800 i v core na 1.256

Ten post był edytowany przez PLDaro dnia: 16 Styczeń 2015 - 22:52


  • (17 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych