Forum PCLab.pl: GTX780 VS GTX970 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX780 VS GTX970 Test stock i po OC

#21 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 22 Październik 2014 - 03:39

Zobacz postNiewiernus, o 21 Październik 2014 - 21:09, napisał(a):

Ale ASUS/MSI do testów byłby lepszy ;)

Zobacz postmareczq, o 21 Październik 2014 - 23:42, napisał(a):

Tylko dlaczego porównuję dobrą konstrukcję 780 z jedną z słabszych 970 ;P Takie MSI jest niesłyszalne w Iddle i ciche pod obciążeniem mając max 65 stopnie grach ;P

Panowie zapominacie, że celem porównania jest wydajność 780 vs 970 i dlatego zakupiłem jedną z najtańszych konstrukcji, która w kwestii OC spisuje się bardzo dobrze ;).

#22 Użytkownik jest niedostępny   t800mm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 96
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 13

Napisany 22 Październik 2014 - 08:28

Zobacz postmareczq, o 21 Październik 2014 - 20:42, napisał(a):

Tylko dlaczego porównuję dobrą konstrukcję 780 z jedną z słabszych 970 ;P Takie MSI jest niesłyszalne w Iddle i ciche pod obciążeniem mając max 65 stopnie grach ;P

I jeszcze raz napisze dajcie sobie spokój z tą opłacalnością i pisaniem, TAK , NIE, ZMIENIAM, JESTEŚ GŁUPI ... itp. jaki to ma sens? Chcecie to zmienicie, nie to nie. Właśnie po to są takie testy jak ten aby każdy mógł sam ocenić czy warto ;)

Nie ma się co denerwować  przecież połowa z użytkowników tego forum jest uzależniona psychicznie od swojego PC i często są chęci do zmiany, choć z ekonomicznego punktu nie ma to uzasadnienienia. Ale właśnie na tym polega uzależnienie....

Jeżeli chodzi o GTX970 to zdania dalej nie zmieniam i uważam że MSI to najlepszy wybór. Kręci się bardzo dobrze i ma bardzo dobry układ chłodzenia. Cewki piszczą u wszystkich producentów ale jak widać wygrzewanie im pomaga. Czasem wystarczą 2 dni a czasem jak u mnie miesiąc.

Ten post był edytowany przez t800mm dnia: 22 Październik 2014 - 08:36


#23 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 22 Październik 2014 - 08:46

Dzisiaj po pracy będę robił przymiarkę do zmiany chłodzenia na 970 z Windforce X3 na Inno3D HerculeZ X3 :E
Niby chłodzenie dedykowane jest tylko pod referenty 780/780Ti ale mozliwe, że wejdzie.
Widziałem, że sekcja zasilania jest z przodu PCB zamiast z tyłu ale nie powinno to stanowić problemu bo miejsca pod spodem radiatora z jednej i drugiej strony jest sporo.
Istotna kwestia to rozmieszczenie otworów na PCB i samego rdzenia graficznego :kwasny:
Jak się uda zmienić chłodzenie to 900rpm w zupełności wystarczy do schłodzenia tej karty po mocnym OC :cool:


EDIT
Niestety chłodzenie nie wejdzie własnie ze względu na sekcję zasilania :(

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 22 Październik 2014 - 08:51


#24 Użytkownik jest niedostępny   t800mm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 96
  • Dołączył: Wt, 08 Paź 13

Napisany 22 Październik 2014 - 08:52

Czyli się nie udało.. Szkoda ale pewnie zaraz wyjdą dedykowane chłodzenia.

Ten post był edytowany przez t800mm dnia: 22 Październik 2014 - 08:53


#25 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 22 Październik 2014 - 09:52

Zobacz postt800mm, o 22 Październik 2014 - 09:52, napisał(a):

Czyli się nie udało.. Szkoda ale pewnie zaraz wyjdą dedykowane chłodzenia.

Radiator wejdzie ale chłodzenie Inno3D ma 2 płytki usztywniające: jedna z tyłu PCB a druga z przodu, ta z przodu ma wyciete miejsce na sekcję i tu jest problem.
Zobaczę czy jest możliwość założenia chłodzenia bez tej płytki usztywniającej ale wątpie ;/

#26 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 22 Październik 2014 - 18:25

Update
Dodany test i pobór W Battlefield 4 - na razie jedna lokacja.

Niebawem dodam wyniki z Far Cry 3, Max Payne 3, Hitman Absolution, Ryse: Son of Rome, Śródziemie: Cień Mordoru

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 23 Październik 2014 - 03:37


#27 Użytkownik jest niedostępny   mareczq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5616
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 23 Październik 2014 - 08:20

A co ze sterownikami?:) Będziesz bawił się w sprawdzanie takowych ?

#28 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 23 Październik 2014 - 08:57

Zobacz postmareczq, o 23 Październik 2014 - 09:20, napisał(a):

A co ze sterownikami?:) Będziesz bawił się w sprawdzanie takowych ?

Wszystkie testy do końca wykonam na tych samych sterownikach czyli 344.24 Beta a pod koniec przyszłego tygodnia 970 leci na sprzedaż ;)

#29 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12507
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 23 Październik 2014 - 11:58

Zobacz posthwdp43, o 21 Październik 2014 - 13:41, napisał(a):

jaki jest sens brania zwyklej wersji zamiast g1 ? brak backplate , gorsze chlodzenie , mniejsze oc i cena chyba podobna ..... :hmm:

Jak ja kupowałem, to było 130zeta róznicy za co backplate i chłodzenie ?


Do tego asic 85% , więc ja nie narzekam ;)

Wgrany bios z g1, więc takty identyczne.


Przy podobnej cenie (30-50zł różnicy) fakt lepiej g1 kupic.

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 23 Październik 2014 - 11:59


#30 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12507
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 23 Październik 2014 - 12:27

Zobacz postDjXbeat, o 23 Październik 2014 - 09:57, napisał(a):

Wszystkie testy do końca wykonam na tych samych sterownikach czyli 344.24 Beta a pod koniec przyszłego tygodnia 970 leci na sprzedaż ;)

Sprzedajesz ,bo 970 za słaba, czy za dużo stracisz na 780ce?

#31 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 23 Październik 2014 - 12:45

Zobacz postTomcat, o 23 Październik 2014 - 13:27, napisał(a):

Sprzedajesz ,bo 970 za słaba, czy za dużo stracisz na 780ce?

970 w kwestii wydajności zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie niestety wersja OC od Gigabyte jest bardzo głośna a to jest dla mnie priorytet. Hałas wytwarzanych w grach zbytnio mi nie przeszkadza bo gram w słuchawkach natomiast karta w spoczynku nie schodzi poniżej 1500rpm przez co jest sporo głośniejsza w idlle niż moja 780 w grach :E

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 23 Październik 2014 - 12:47


#32 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12507
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 23 Październik 2014 - 13:38

Są różne uszy- znajomy twierdzi że on tych kart nie słyszy i wiara jest po#$%$# i się czepia ;)


Niestety w Kepler bios edytorze nie ma możliwosci zmainy trybu pracy wentyli w gb ;/


Dla osób lubiących majsterkować mozna by dorobić kabelek do fanmate albo wkutować rezystor i tym zmniejszych obroty.


Gigabyte mogło by wypuści jak Evga poprawiony bios z trybem pasywnym w idle.


Swoja drogą nibny gpu-z źle zczytuje obroty i te karty nei maja cale aż 1500rpm coś bardziej pod 1300rpm tak realnie.

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 23 Październik 2014 - 13:39


#33 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 23 Październik 2014 - 13:50

Zobacz postTomcat, o 23 Październik 2014 - 14:38, napisał(a):

Swoja drogą nibny gpu-z źle zczytuje obroty i te karty nei maja cale aż 1500rpm coś bardziej pod 1300rpm tak realnie.

To fakt, GPU-Z źle odczytuje obroty ;)
Na 780 mam 900-950rpm a GPU-Z pokazuje 1050-1150 i w ciągu ułamka sekundy te wartości skaczą o 100rpm.
Znam Gigabyte i wiem, że nie ma co czekać na BIOS z półpasywną pracą jak i zmniejszonymi obrotami ;)

#34 Użytkownik jest niedostępny   szakaldg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1551
  • Dołączył: So, 03 Maj 08

Napisany 23 Październik 2014 - 17:48

Cześć. Możesz zrobić z taktowaniem procesora 3.9 GhZ? Ciekawi ile będzie różnicy w tych grafikach.

#35 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 23 Październik 2014 - 19:27

Zobacz postmareczq, o 23 Październik 2014 - 09:20, napisał(a):

A co ze sterownikami?:) Będziesz bawił się w sprawdzanie takowych ?

Z ciekawości sprawdziłem nowe sterowniki 344.48 w Tomb Raider
średni fps z 68.8 skoczył na 70.7 czyli poprawa jest.

#36 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54485
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 23 Październik 2014 - 20:21

Zobacz postDjXbeat, o 21 Październik 2014 - 16:54, napisał(a):

Czemu szkoda? :E

Bo kupić kartę z TDP o prawie 100W niższym, która jest głośniejsza w IDLE niż niezła grzałka pod obciążeniem to na prawdę trzeba mieć talent :E

#37 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12507
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 23 Październik 2014 - 21:07

Zobacz postKowal, o 23 Październik 2014 - 21:21, napisał(a):

Bo kupić kartę z TDP o prawie 100W niższym, która jest głośniejsza w IDLE niż niezła grzałka pod obciążeniem to na prawdę trzeba mieć talent :E

co ty taki cięty na gb - kumpel ma 3 ztuki chwilowo i niby są cichutkie ;)


Jak Msi wygrywa Hejnał Mariacki na cewkach to jest si :E

#38 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21107
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Październik 2014 - 23:37

Zobacz postTomcat, o 23 Październik 2014 - 14:38, napisał(a):

Są różne uszy- znajomy twierdzi że on tych kart nie słyszy i wiara jest po#$%$# i się czepia ;)


Niestety w Kepler bios edytorze nie ma możliwosci zmainy trybu pracy wentyli w gb ;/


Dla osób lubiących majsterkować mozna by dorobić kabelek do fanmate albo wkutować rezystor i tym zmniejszych obroty.


Gigabyte mogło by wypuści jak Evga poprawiony bios z trybem pasywnym w idle.


Swoja drogą nibny gpu-z źle zczytuje obroty i te karty nei maja cale aż 1500rpm coś bardziej pod 1300rpm tak realnie.

Nie ma zmiany bo kbt nie zaklualizowane , teraz praktycznie nic w nim nie zmienisz. Ty chcesz rezystory wkładać do wentylatora sterowanego pwm ? :E To tak nie działa.

#39 Użytkownik jest niedostępny   Wenez 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6008
  • Dołączył: Pt, 10 Sty 03

Napisany 23 Październik 2014 - 23:43

Odłącz całkiem ten wentyl:) może da rade:)

#40 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6870
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 24 Październik 2014 - 20:53

Dodane nowe testy ;)
Powoli mi to idzie ze względu na pracę a od dzisiaj chorobowe :E

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 24 Październik 2014 - 20:53


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych