Forum PCLab.pl: [Poradnik] Jak naprawić błąd 0xc000007b - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (8 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Poradnik] Jak naprawić błąd 0xc000007b Oceń temat: ***** 13 Głosów

#121 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Marzec 2020 - 08:10

Czy na pewno dobrze namierzyłeś i sprzątnąłeś problematyczną bibliotekę? Z Twojego opisu można wnioskować, że to nie główny proces premiere może mieć problem, ale jakaś wtyczka, która ładuje się z opóźnieniem.
Czy to jest tak, że problem naprawiasz, zależności są ok, a po ponownym uruchomieniu premiere znowu jest coś nie tak?

#122 Użytkownik jest niedostępny   aleksrud 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 12 Mar 20

Napisany 12 Marzec 2020 - 12:07

Tak, to jest prawdopodobnie wtyczka. Usuwałem ten plik VCRUNTIME140.dll który jest problemem i kilka razy ponownie instalowałem Virtual C++ Redist.
Wygląda to tak jakby komputer miał błąd z odczytaniem tego pliku, ponieważ nie powinien być wadliwy kiedy jest świeżo zainstalowany.

Komunikat nie znika, a co więcej ciągle Premiere próbuje go włączyć gdy chodzi i tych błędów wyświetlają się dziesiątki.

Załączone pliki



#123 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Marzec 2020 - 19:08

Czy jak:
1. Wyłączysz pakiet adobe
2. Naprawisz błędną zależność, którą widać w dependency walkerze
3. Uruchomisz dependency walkera jeszcze raz
To widać poprawę, czy nie? Bo albo coś podczas uruchamiania podmienia plik na zły, albo naprawiasz nie ten który trzeba. Który dokładnie plik usuwasz (pełna ścieżka)?

#124 Użytkownik jest niedostępny   kasztanka86 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: So, 28 Mar 20

Napisany 28 Marzec 2020 - 02:31

Dzień dobry Panie Jeż,
Pytanie jest takie: zamiast ścieżki, dostaję zdanie Access is denied

Czy coś w takim przypadku można zrobić?

Ten post był edytowany przez kasztanka86 dnia: 28 Marzec 2020 - 02:32


#125 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 28 Marzec 2020 - 16:33

a... gdzie konkretnie Ci się to pojawia?
Przekazuj więcej szczegółów. Jak można to screeny, plik .dwi...

#126 Użytkownik jest niedostępny   harris1692 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 20

Napisany 14 Maj 2020 - 08:09

Poradnik MEGA!!! dzięki działa :) jedno zastrzeżenie w pliku który rozpatrywałem (OriginThinSetup) były też wartości CPU na czerwono ale nie opatrzone wartością 64 jak u Ciebie na przykładzie xinput1_3.dll. I tu małe nie domówienie bo myślałem, że jak wszystkie to wszystkie a niektóre w moim przypadku na czerwono to ieframe.dll plik zabezpieczony przed edycją i usunięciem więc jakakolwiek ingerencja po "walce" mogłaby się skończyć źle. Fakt te informację są czytelne jednak większość nie jest programistami i takie niuanse wyydłużają proces ;)

Załączone pliki

  • Załączony plik  aaa2.jpg (56.91K)
    Ilość pobrań: 4


#127 Użytkownik jest niedostępny   wojswi 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 20

Napisany 14 Maj 2020 - 09:14

Miałem ten problem, postąpiłem według instrukcji i wszystko działa.
Bardzo dobry poradnik.
Dodam, że na rynku jest wiele programów, które chcą ten błąd naprawić za ciebie. Kosztują od 30 USD w górę. Tu można wszystko wykonać samodzielnie za darmo. Trzeba być tylko uważnym. Choć poradnik jest z 2014 roku, to jest wciąż aktualny - na Windows 10 wszystko przebiega zgodnie z instrukcją. Dziękuję za pomoc i polecam ten artykuł.

#128 Użytkownik jest niedostępny   harris1692 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 14 Maj 20

Napisany 15 Maj 2020 - 22:50

Zobacz postwojswi, o 14 Maj 2020 - 09:14, napisał(a):

Miałem ten problem, postąpiłem według instrukcji i wszystko działa.
Bardzo dobry poradnik.


dodam, że specjalnie założyłem konto żeby Podziękować MitycznemuJeżowi bo zrobił kawał dobrej roboty i takie rzeczy zasługują na uznanie i rozpowszechnienie :D :D :E a swojej poprzedniej wypowiedzi zaznaczyłem małe uwagi jednak na 7 stronie raczej nikt ich nie przeczyta :lol2: :lol2:

#129 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Maj 2020 - 23:10

E tam, czyta ;)

Na czym dokładnie polegał Twój przypadek, i jak poprawiłbyś instrukcję?

#130 Użytkownik jest niedostępny   Rexeror 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 23 Maj 20

Napisany 23 Maj 2020 - 13:33

Mam do was pytanie. Bowiem niedawno gdy zakupiłem pewną grę Shadow of War, dostałem właśnie oto ten błąd. Próbuję go naprawić od jakiegoś miesiąca, ale nigdy nie natrafiłem na tą odpowiednią drogę. Oto tutaj w tym temacie było by wszystko idealnie, aczkolwiek pobrałem wszystkie redisty a poprawne wersje bibliotek DLL się nie zainstalowały, a nie wiem skąd mam pobrać manualnie i jakie wersje DirectX'ów. Czy ktoś może mi pomóc?

Ten post był edytowany przez Rexeror dnia: 23 Maj 2020 - 13:33


#131 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 13:37

Napisałeś strasznie ogólnikowo. Prościej i szybciej otrzymać pomoc gdy już na dzień dobry dostarcza się konkretne informacje.
Po kolei - jaki był oryginalny problem, co dokładnie zrobiłeś i dlaczego, jaki był rezultat (czy jakikolwiek)...

#132 Użytkownik jest niedostępny   Rexeror 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 23 Maj 20

Napisany 23 Maj 2020 - 13:42

A więc tak, na początku zainstalowałem te oba programy. W tym 2, wszystkie błędne DLL'e usunąłem lub zachowałem w folderze, żeby nie było że zrobię coś błędnie. Były to głównie takie biblioteki jak api-ms-win-crt-filesystem-l1-1-0 i kilka innych, typu api-ms-win-core-file-l1-1-0, api-ms-win-crt-filesystem-l1-1-0, api-ms-win-crt-environment-l1-1-0, api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0, api-ms-win-crt-utility-l1-1-0 i inne. Jest ich aż 16. Jedyne co mi brakuje to zainstalować ich poprawne wersje, ale nie wiem skąd.

#133 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 13:55

Zawsze zapominam od czego są to biblioteki :E
Ale nie kojarzę, by były powiązane z którymś redistem. Jaki to system operacyjny? Czy posiada on pobrane i zainstalowane wszystkie aktualizacje? Jeżeli tak, to czy robiłeś naprawę przez sfc /scannow i/lub dism->cleanupimage->restoreHealth?

#134 Użytkownik jest niedostępny   Rexeror 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 23 Maj 20

Napisany 23 Maj 2020 - 13:57

System operacyjny mam 64 bitowy, mam najprawdopodobniej wszystkie aktualizacje mimo że mam Windowsa 7, i robiłem naprawę przez tamte komendy. Możliwe, że trzeba to zainstalować przez DirectX, ale nie wiem którego, i jak zainstalować manualnie, ponieważ widziałem tylko xwebsetup, a w nim do zainstalowania tylko niektóre biblioteki DLL, a te akurat miałem poprawne.

Ten post był edytowany przez Rexeror dnia: 23 Maj 2020 - 13:58


#135 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 14:16

Czymkolwiek to jest - to nie jest directx :D

"Najprawdopodobniej", czy jest zaktualizowany? Jakieś oczekujące aktualizacje, rekomendowane czy opcjonalne?
Jakie były rezultaty ww. komend?
Patrzyłeś na TO?

#136 Użytkownik jest niedostępny   Rexeror 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 23 Maj 20

Napisany 23 Maj 2020 - 14:21

Właśnie nic tego typu nie mam, a co do tego co wysłałeś, nie patrzyłem na to. Jednak nie wiem, czy to coś da, bo mimo takich aktualizacji NIC to nie daje. Po prostu muszę zainstalować te biblioteki DLL według mnie, ale tak, żeby były poprawne, bo ta gra ich wymaga, a jak ich nie ma lub są błędne to nie ma jak grać. Podaje to na przykładzie TYLKO tej gry.

Apropo, znajomy informatyk wysłał mi jeden program. Jeżeli ten program da coś radę, to dam znać, a jeżeli będzie działało, możliwe że tak będzie łatwiej dla ludzi, którzy będą mieli taki sam problem jak ja.

#137 Użytkownik jest niedostępny   Rexeror 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 23 Maj 20

Napisany 23 Maj 2020 - 17:42

Niestety, muszę poinformować, że mimo zaktualizowania wszystkiego to dalej mam to samo. Kilka sterowników nawet pobierałem od nowa, a błąd dalej ten sam.

#138 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 18:18

1) Czyli dokładnie jaki błąd?
2) System posiada wszystkie aktualizacje zarówno rekomendowane jak i opcjonalne?
3) Czy ręcznie próbowałeś zainstalować update który linkowałem?

#139 Użytkownik jest niedostępny   Rexeror 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 23 Maj 20

Napisany 23 Maj 2020 - 18:26

1) gdy odinstalowałem lub usunąłem/przeniosłem te biblioteki DLL, wyświetla mi się ich brak a z żadnego programu ich nie mogę pobrać żeby nie były uszkodzone. Gdy są uszkodzone dalej jest błąd 0xc000007b
2) Tak
3) Z mocnym podkreśleniem na próbowałem, aplikacja nie wykrywa mojego systemu operacyjnego

Może mam spróbować wykonać format?

#140 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21007
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 18:33

1. 7b to nie informacja o uszkodzeniu czegoś, tylko umieszczaniu biblioteki o złej architekturze w złym miejscu. Przy poprawnym instalowaniu/aktualizowaniu wszystkich redistów i wstrzymaniu się od jakichkolwiek ręcznych manipulacji plikami ten błąd nie powinien się nigdy pojawiać.

3. Co znaczy "nie wykrywa"? Tam są do pobrania pliki .msu, które aktualizator systemu powinien normalnie uruchomić i zastosować. Który dokładnie pobierasz? Jaki błąd otrzymujesz dokładnie? Czy system który masz to czysty, aktualizowany system? Jakaś modyfikacja?


Format to w pewnym sensie wywieszenie białej flagi, ale bywa szybszy niż długie dochodzenie co i gdzie jest zepsute.

  • (8 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych