Forum PCLab.pl: [Poradnik] Jak naprawić błąd 0xc000007b - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Poradnik] Jak naprawić błąd 0xc000007b Oceń temat: ***** 13 Głosów

#1 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 01 Grudzień 2014 - 15:02

Z racji że sporo osób ma wspomniany problem, a rozwiązanie go jest relatywnie łatwe to stwierdziłem, że zrobię przyjazny poradnik. W trzech prostych etapach :)
W przypadku jakiś niejasności/nieścisłości w instrukcji, proszę o PM.

Słowem wstępu: Ten błąd nie pojawia się sam z siebie: jest skutkiem wrzucania na oślep plików dll do katalogów systemowych, folderów gry, bądź używania dll-fixerów wątpliwej reputacji. Nie powinno się tego robić. Jeżeli przy próbie uruchomienia programu brakuje jakiegoś pliku DLL, to należy doinstalować paczkę go zawierającą, patrz trzeci etap instrukcji.

:exclam: UWAGA! Tą instrukcję należy czytać w całości i z pełnym zrozumieniem. Opuszczenie któregoś etapu bądź niedoczytanie jakiegoś fragmentu może w najgorszym wypadku doprowadzić system do stanu nieużywalności. W przypadku niejasności bądź innych problemów pisz PW. :exclam:

Etap 1: Określenie z którym dokładnie programem jest problem, oraz czy jest 32/64bit

a) Próbujemy uruchomić program z którym mamy problem. Otrzymujemy komunikat o błędzie, którego nie zamykamy! Zwracamy uwagę na nazwę pliku exe, która jest widoczna w pasku tytułu komunikatu:

Dodaj obrazek

b) Pobieramy i uruchamiamy Process Explorer jako administrator.
Szukamy w drzewie procesów wspomnianego pliku exe, klikamy na nim prawym przyciskiem myszy i wybieramy Properties (właściwości):

Dodaj obrazek

c) Spisujemy sobie/zapamiętujemy dokładną ścieżkę do exe oraz jego architekturę: 32bit bądź 64bit:

Dodaj obrazek

Teraz możemy kliknąć "OK" w oknie komunikatu o błędzie.

Etap 2: Określenie z którym plikiem DLL jest problem oraz usunięcie go

a) Pobieramy i uruchamiamy Dependency Walker:
Jeżeli nasz program jest 32bit, to pobieramy wersję x86
Jeżeli natomiast 64bit, to pobieramy wersję x64.

b) Upewniamy się że opcja view -> show full paths jest zaznaczona.
Następnie wybieramy file -> open i wskazujemy plik exe.
Program chwilkę "pomieli", a następnie pokaże komunikat o błędzie. Ignorujemy go i klikamy OK.

c) W tabelce na środku klikamy nagłówek kolumny "CPU" tak, aby zawartość posortowała się względem tej wartości.
Ignorujemy nieznalezione pliki - ich brak nie powoduje żadnych błędów, to normalna sytuacja dla większości aplikacji.
Znajdujemy wszystkie pozycje, których wartość CPU jest widoczna na czerwono:

Dodaj obrazek

d) Ręcznie (przez np. eksplorator plików) usuwamy wadliwe pliki bądź zmieniamy ich nazwę/przenosimy je.
:exclam: Uwaga! Jeżeli nasza aplikacja jest 32bitowa, to wbrew temu co jest napisane problematyczny plik nie znajduje się w system32, a w syswow64. :exclam:


Etap 3: Instalacja paczki zawierającej brakujący plik

Pamiętajmy, że potrzebujemy paczki w architekturze takiej jak nasz program: 32bit -> x86, 64bit -> x64.
Jeżeli w nazwie pliku dll znajdował się napis:
"80" -> visual c++ redist 2005
"90" -> visual c++ redist 2008
"100" -> visual c++ redist 2010
"110" -> visual c++ redist 2012
"120" -> visual c++ redist 2013
"140" -> visual c++ redist 2015
Najnowsze redisty można samemu znaleźć albo wspomóc się stroną zbiorczą tutaj.
"d3", większość zaczynających się na "x" -> directx websetup


Po wykonaniu powyższych etapów program powinien działać.
Jeżeli błąd 0xc000007b powtórzy się, to możliwe że jest błąd w innej aplikacji z innym plikiem DLL - wtedy trzeba wykonać całą procedurę jeszcze raz.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 22 Wrzesień 2018 - 20:31


#2 Użytkownik jest niedostępny   Pablosito 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 09 Lut 15

Napisany 09 Luty 2015 - 10:40

Powiem Tobie że starałem się zrobić tym sposobem co piszesz...mam ten program PROCESS Explorer,ale nie wykrywa mi pliku exe fify 15 nie wiem dlaczego w sumie...

#3 Użytkownik jest niedostępny   michał829 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Wed, 18 Lut 15

Napisany 21 Czerwiec 2015 - 12:45

dobry poradnik
mi pomogło

#4 Użytkownik jest niedostępny   TheMadafaka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 12

Napisany 14 Wrzesień 2015 - 19:10

To chyba jedyna rzecz, której nie robiłem, żeby naprawić ten śmieszny błąd.

No ale mam bład. Jak mam włączone okienko z błędem i w tym programie włączam właściwości to nie pisze mi ścieżki i czy x32 / x64 bity

http://screenshooter.net/102671229/enejota


To w File > cos tam nic nie daje

Ten post był edytowany przez TheMadafaka dnia: 14 Wrzesień 2015 - 19:13


#5 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Wrzesień 2015 - 19:15

Process explorer uruchomiony jako administrator?

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 14 Wrzesień 2015 - 19:15


#6 Użytkownik jest niedostępny   TheMadafaka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 12

Napisany 14 Wrzesień 2015 - 19:26

A no działa teraz :)

No i ten zły .dll to MSVCP120.DLL. Usunąć go i zainstalować Visual C++ 2013 86 czy 64 bitowy?


Pobrałem 86bitową.
I teraz błąd, że brakuje MSVCP120.DLL na komputerze. Chociaż jakiś postęp. Co teraz zrobić ?

Ten post był edytowany przez TheMadafaka dnia: 14 Wrzesień 2015 - 19:29


#7 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Wrzesień 2015 - 19:34

Nie napisałeś skąd usunąłeś plik dll...

#8 Użytkownik jest niedostępny   TheMadafaka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 12

Napisany 14 Wrzesień 2015 - 19:37

Syswow64

#9 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Wrzesień 2015 - 19:47

Instalacja redistów dodaje ten plik do odpowiedniego katalogu - upewnij się że zgadzają się architektura programu oraz redisty które pobrałeś.

#10 Użytkownik jest niedostępny   TheMadafaka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 12

Napisany 14 Wrzesień 2015 - 19:56

Działa <3 Jesteś moim Bogiem XD

Dzięki.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Shorea 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 01 Paź 15

Napisany 01 Październik 2015 - 10:57

Siema.
W końcu coś co może pozwoli mi naprawić ten błąd, tylko potrzebuję małej pomocy.

Krótkie backstory: robiłem formata (Win10 na laptopach to zło), powróciłem do W7 x64 no i zaczęły się cyrki, najpierw brakujący plik .dll, którego pobrałem z jakiejś stronki, potem ten błąd. Próbowałem chyba wszystkich sposobów znalezionych na necie (poza tym oczywiście), więc chyba trochę namieszałem :) i teraz pytanie czy jest sens to naprawiać wszystko (i jak?), czy lepiej walnąć nowego formata (jutro bym miał na to czas) i mieć z głowy?

Lista rzeczy które zrobiłem (po angielsku bo wysyłałem do supportu z nadzieją, że oni coś pomogą):
- updating my Windows
- updating my drivers for graphic cards and chipset
- updating DirectX
- repairing the game
- reinstalling the game again
- reinstalling Microsoft Visual C++ 2005, 2008, 2012 and 2013 in both, 32 and 64-bit versions
- updating .NET Framework
- updating AdobeAIR
- launching the game as an Administrator
- launching the game in compatibility mode with Windows XP
- updating all the .dlls I found might cause the problem, in both System32 and SysWOW64 folders, those include:
mfc100.dll, mfc100u.dll, msvcr100.dll, msvcp100.dll and msvcr100_clr0400.dll in System32 and xinput1_1.dll, xinput1_2.dll, xinput1_3.dll, xinput1_4.dll, xinput9_1_0.dll in SysWOW64

A tutaj screeny z Dependency Walkera:
http://imgur.com/a/ErTsu
troszkę się tego nazbierało :)
Wysyłam ci PM, bo chciałbym naprawić to jak najszybciej (dzisiaj wieczorem/jutro popołudniu)

#12 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 01 Październik 2015 - 11:05

Jest sens. Jeżeli nawrzucałeś dużo dll'ek do folderów systemowych, to możliwe że będziesz musiał procedurę powtarzać dla kilku gier.
Użyj właściwej wersji dependency walkera ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Shorea 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 01 Paź 15

Napisany 01 Październik 2015 - 21:28

mam x64

/edit: dobra nvm, nie zauważyłem, że to ma dotyczyć programu, a nie systemu. Tu jest tylko 1 .dllka, zaraz spróbuję, dzięki! :)

/edit2: możesz poprawić linka do directów, bo przekierowuje na stronę pobierania Win10
https://support.micr...pl-pl/kb/179113

/edit3: strona Windowsa cały czas przekierowuje do pobierania W10... pobrałem Dx9 z dobrychprogramów i DZIAŁA! Dzięki wielkie! :D

Ten post był edytowany przez Shorea dnia: 01 Październik 2015 - 22:02


#14 Użytkownik jest niedostępny   Mefyu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 15

Napisany 27 Grudzień 2015 - 15:53

Zobacz postMitycznyJeż, o 01 Październik 2015 - 11:05, napisał(a):

Jest sens. Jeżeli nawrzucałeś dużo dll'ek do folderów systemowych, to możliwe że będziesz musiał procedurę powtarzać dla kilku gier.
Użyj właściwej wersji dependency walkera ;)


@MitycznyJeż Ja mam taki problem że zrobiłem wszystko do etapu 3, pobrałem już paczke w dobrej architekturze (visual c++ redist 2010 bo potrzebuje Msvcp100.dll do system32) ale po odpaleniu instalacji tej paczki wyskakuje mi problem: "A newer version of Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable has been detected on the machine." Nie wiem co dalej robić, stanąłem na tym ostatnim etapie :/

#15 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Grudzień 2015 - 15:57

@Mefyu

Use the google, Luke! ;) -> KLIK

#16 Użytkownik jest niedostępny   Mefyu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 15

Napisany 27 Grudzień 2015 - 16:14

@MitycznyJeż Gdy wchodze w edytor rejestru i jestem przy kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\VisualStudio w logach pisze że mam wejść do 10.0 a tam mam tylko 12.0 oraz 14.0. Z tym mam teraz problem :/

#17 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Grudzień 2015 - 16:26

Pokaż ten log.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mefyu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 15

Napisany 27 Grudzień 2015 - 17:15

http://www.speedysha...27-153501639.7z

Ten post był edytowany przez Mefyu dnia: 27 Grudzień 2015 - 17:58


#19 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Grudzień 2015 - 18:16

Instalujesz paczkę x86 - rejestr dla aplikacji 32bitowych na 64bitowym systemie jest w HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\...

#20 Użytkownik jest niedostępny   Mefyu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 27 Gru 15

Napisany 27 Grudzień 2015 - 18:32

Teraz da sie zainstalować ale podczas istalacji wyskakuje niepowodzenie ponieważ: "błąd krytyczny podczas instalacji"
W logach pisze błąd nr. (0x80070643), szukałem w internecie i pisze aby włączyć zaporę i mam włączony windows defender na win10.
Spróbuje poradzić sobie z pomocą tego filmiku, dam znać jak poszło. https://www.youtube....h?v=EJGBhin8-4U
edit. nie działa :/

Ten post był edytowany przez Mefyu dnia: 27 Grudzień 2015 - 18:42


  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych