Forum PCLab.pl: i7 4790K + Corsair H105 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 4790K + Corsair H105

#1 Użytkownik jest niedostępny   Fresquitos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Wed, 12 Lis 14

Napisany 06 Grudzień 2014 - 16:33

4790K + Corasir H105

Dodaj obrazek



Witam wszystkich forumowiczów, proszę o wyrozumiałość gdyż jest to moja pierwsza recenzja opublikowana w Internecie i mogłem coś nieświadomie spaprać.



Inspiracją do napisania tej recenzji było to że przez długi czas nie mogłem się zdecydować na chłodzenie do mojego procesora, a o wyborze chłodzenia
decydowały 3 najważniejsze czynniki i wszystkie musiały być spełnione:

1. Chłodzenie które nie zasłania żadnego ze slotów RAM
2. Chłodzenie które umożliwi wysokie podkręcenie procesora a zarazem na stockowych ustawieniach w stresie będzie chłodne
(nie to co box osiągający ponad 100oC)
3. Chłodzenie które zapewni ciszę i nie będzie szumiało


Przerobiłem wszystkie fora, wszystkie testy i zawsze było albo zbyt gorąco albo zasłoni ram, no cóż szukałem dalej oraz napisałem temat o wyborze chłodzenia
na naszym forum, gdzie jeden z użytkowników zaproponował mi h100i, myślę sobie- to może być to, dalej szukałem testów akurat z tym chłodzeniem i wyniki były
zadowalające, ale po zebraniu większej ilości informacji postanowiłem wybrać h105, w testach zawsze kilka oczek lepiej się spisywał a i
cena w tym czasie była o 15zł niższa od h100i.



Dodaj obrazek




Montaż banalnie prosty, plastikowy stelaż na backstage płyty głównej regulujemy do lga1150, wpychamy w dziurki, przykręcić przedłużki, blok wodny ma już
nałożony pierścień który będziemy dokręcać, tak samo pasta jest już nałożona, nakrętkami mocujemy przedłużki z blokiem wodnym, lekko dociągnąć śrubokrętem i gotowe!



Trudniej było z umieszczeniem chłodnicy gdyż z moim konfigiem wentylatory dodane z chłodnicą nie mieściły się nad ramem i musiałem rant jednego wentylatora upiłować
o ok 3mm, tak że łopatka ma 2mm nad ramem, w przyszłości planuję zmianę na niższy profil żeby to nie było w takim ścisku.


Dodaj obrazek

Tak to wygląda bez wentylatorów


Dodaj obrazek

A teraz już z wentylatorami, prawy wentylator widać z bliska przy ramie miejsce piłowania


Dodaj obrazek





Na górę obudowy wsadziłem dołączone do obudowy SPC case fan no name , fajnie się spisują, są w miarę ciche na pełnych obrotach.

Dodaj obrazek

(ZDJĘCIE POGLĄDOWE: na zdjęciu jeszcze corsairy, ale obecnie są tam spc skierowane na wyciąganie w górę)


Chłodnica nie jest centralnie po środku górnej obudowy, tylko jakieś 4-5cm od lewej strony, gdyż przeszkadzają klipsy ramu, zasilanie płyty głównej
ATX 12v 8P, i chłodzenie sekcji zasilania.






Co do ‘bajerów’, możemy sobie zmienić ten srebrny okrąg na bloku wodnym na niebieski lub czerwony, dostajemy w zestawie 2 dodatkowe ‘kołpaki’, mi się
tego nie chciało zmieniać, ale jak ktoś ma wszystko czerwone albo niebieskie to droga otwarta.
Dodaj obrazek




Również logo Corasir’a na bloku jest podświetlane, ale nie jak w H100i na wybrany przez użytkownika kolor tylko na biało-niebiesko.
Dodaj obrazek





Testy:
Mój sprzęt:
CPU: i7 4790K 4.0GHz
COOLER: Corsair H105
MOBO: GA-Z97X- Gaming 5
RAM: G.Skill TridentX 2x4GB 2400MHz (wysokie grzebienie!)
PSU: Corsair RM 650W
Obudowa: SPC Gladius X60PB
SSD: Crucial M550 256GB





Przejdźmy do testów, testy przeprowadziłem w trzech ustawieniach procesora:
1. 4.0GHz + turbo, V auto
2. 4.5GHz, 1.2V
3. 4.8GHz, 1,325V



Testy zostały przeprowadzone w programie OCCT, AVX oraz LINPACK (20min), oraz podczas 15 minutowej gry w Farming Simulator 15 na ustawieniach Very High
(zintegrowana grafika) średnia wyniku z całego przebiegu gry.

Na każdym taktowaniu przeprowadziłem te same testy z tymi samymi ustawieniami wentylatorów.

Wentylatory podłączone są pod regulator obrotów z obodowy Gladius x60


Używam w wykresach określeń z regulatora obrotów, który ma zakres LOW-OFF-HIGH
Low to około 800 RPM
Off wiadomo
High pełna moc



Pod chłodnicą mam 2 Corsairy, dołączone do zestawu, HIGH 2500RPM, LOW ok 800RPM
Nad chłodnicą mam 2 SPC ściągnięte z przodu obodowy Gladius x60, HIGH ok 1600RPM, LOW ok 800RPM
Na przykład określenie HIGH LOW: to SPC górne HIGH, Corsairy dolne LOW
LOW LOW: to SPC górne LOW, Corsair dolne LOW
I tak dalej, zawsze pierwsze określenie jest do górnych wentylatorów SPC a drugie do dolnych Corsair.






Hałas
Profesjonalnych mierników nie mam, ale poglądowo dam przykład aplikacją na smartfona „Sound Meter (ver 1.6)”

Dodaj obrazek

(Zmierzony hałas na wykresach jest podany w decybelach)
Ogólnie przy normalnej pracy, przeglądaniu internetu oglądaniu filmów ustawione mam LOW OFF i jest cisza i spokój i zimny PC.





4.0GHz + TURBO, AUTO V

Napięcie przy stresie w tym trybie ustawia się na około 1,21V i ustawia procesor w tryb turbo, czyli mamy do dyspozycji 4,4GHz

Dodaj obrazek

(na wykresach przedstawione są średnie temperatury wszystkich rdzeni)




4.5GHz, 1.2V

Instrukcje AVX podbijają napięcie do 1.21V, czyli mamy takie samo napięcie jak w przypadku 4.0GHz+TURBO

Dodaj obrazek

(na wykresach przedstawione są średnie temperatury wszystkich rdzeni)



4.8GHz, 1.325V

Instrukcje AVX podbijają napięcie do 1.34V.

Dodaj obrazek

(na wykresach przedstawione są średnie temperatury wszystkich rdzeni)





Podsumowanie.

Jeśli komuś zależy na slotach pamięci RAM, ogólnie miejscem w obudowie oraz chce efektywnie podkręcić swój procesor to moim zdaniem jest to jedno
z ciekawszych rozwiązań a zarazem z wypośrodkowaną ceną co do schładzania.
Corasir H105 jest droższy od najdroższych chłodzeń powietrznych, np. Noctua NH-D15 (niecałe 400zł) ale tańszy od chłodzenia wodnego które będziemy
chcieli sami zbudować, więc jeśli komuś zależy na wydajności to moim zdaniem jest to jeden z lepszych wyborów.

Ten post był edytowany przez Fresquitos dnia: 06 Grudzień 2014 - 18:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   KanekS 

  • Skate or Die!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3576
  • Dołączył: Wt, 14 Lut 06

Napisany 06 Grudzień 2014 - 16:36

Ja mam H110 i jestem mega zadowolony. W grach temperatura procka nie przekracza 50 stopni. W idle jest w granicach 19-24 (jest trochę rozbieżność na rdzeniach ale to wina procka).
Odradzali mi to chłodzenie a tutaj jednak zaskoczenie na plus.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Looke85 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 463
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 06 Grudzień 2014 - 16:41

Mam takie pytanie czy to h105 nie ma zle zamontowanych wentyli, wydaje mi sie czy te na chłodnicy i nad chłodnice są skierowane strumieniem do siebie???

#4 Użytkownik jest niedostępny   Fresquitos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Wed, 12 Lis 14

Napisany 06 Grudzień 2014 - 16:51

Zdjęcie z wentylami na górze jest stare, tak tylko poglądowo wrzuciłem, obecnie są tam SPC, które ciągną w górę ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 06 Grudzień 2014 - 20:15

Nie obarz się ale chce zobaczyć na SC te 1.325V i 4,8GHz z AVX

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 06 Grudzień 2014 - 20:16


#6 Użytkownik jest niedostępny   Fresquitos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Wed, 12 Lis 14

Napisany 06 Grudzień 2014 - 21:06

90 stopni to dla mnie wartość graniczna w OCCT i parę razy wywalił się z przekroczenia 90 ale kilka razy udało mi się przejść w takich temperaturach test, także akurat to jest lekko naciągane, gdyż kilka razy musiałem puszczać test, przy tym napięciu, oc do 4.8GHz plus avx, recenzowany h105 już lekko wymięka.
Ciekawe czy udało by mi się dojść do 5GHz, ale testując wyłącznie linpackiem?

#7 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 06 Grudzień 2014 - 22:15

Nie o to chodzi tu się nic nie zgadza nawet 4.5GHz. Tak jakby AVX się nie załączał, albo zle temperature odczytujesz.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych