Skocz do zawartości
21szpak

AMD ZEN nowa architektura procesorów AMD

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze jest ktos szybszy w lapaniu newsow heheh.

ciekawie sie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO kiedy? Początek 2016 roku?? Szkoda tylko, że na podstawkę Am4 bęa, bo znowu zmieniać płytę to chyba mi się niechcę jak już to na SKylake. CHyba, że AMD zrobi reowulcje w wydajności i cenie tego ZEN :D ale jakoś niechce mi sięwierzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO kiedy? Początek 2016 roku?? Szkoda tylko, że na podstawkę Am4 bęa, bo znowu zmieniać płytę to chyba mi się niechcę jak już to na SKylake. CHyba, że AMD zrobi reowulcje w wydajności i cenie tego ZEN :D ale jakoś niechce mi sięwierzyć :)

co by dużo nie mówić am3+ jest mocno przestarzałe, od dawna się nie stosuje w tym segmencie układów z dwoma mostkami bo to kosztowne. Dodatkowo rozwiązania tej podstawki sięgają czasów s939 czyli 2004r. Zmieniali tylko wersje HT i kontroler pamięci, później wymogi zasilania. Natomiast FMx to taka trochę sierota, nic nie stało na przeszkodzie żeby stworzyć jedną podstawkę na 3 generacje procków, ale to przerosło ich możliwości lub sięgało daleko poza światopogląd więc mamy, FM1, FM2 i FM2+ na trzy rodziny procesorów (richland to trinity 2.0).

Wiec ogólnie dobrze by było gdyby dali jedną podstawkę dla procesorów serii Ax oraz dla FX, chociaż na dzień dzisiejszy wszystkie procesory na nową podstawkę AM4/FM3 powinny posiadać igp, w przypadku serii Ax bardziej rozbudowane, w przypadku FX na tyle mocne żeby spokojnie radziło sobie z wyświetlanie obrazu (do pracy), akceleracją w filmach i stronach www (multimediów). Jak by nie patrzyć konieczność stosowania zewnętrznej grafiki do pracy będzie gwoździem do trumny dla amd. Wydajnością nie przebiją intela, prawdopodobnie osiągną poziom między IB i HSW, wiec będą musieli zaproponować adekwatną cenę, więc jak dadzą układ bez igp to ludzie co kupują komputery do pracy (a tych jest większość) wybiorą intela bo wyjdzie taniej, a amd znowu będzie zapełniać swoje magazyny prockami tylko dla graczy o ile będą je wybierać.

Natomiast premiera ZEN została określona na 2016 rok, ale prawda jest taka im szybciej wydadzą tym lepiej na tym wyjdą. Tak samo mam nadziej że jednak seria Ax też dostanie te rdzenie bo na dobrą sprawę będą mieli inaczej przestarzałe układy w tym segmencie, ponieważ najbliższe będzie obecny kaveri, przy carrizo użyli innych bibliotek i nadaje się ten układ do laptopów a nie do stacjonarek.

Ale to wszystko zależy od amd, wiele pomysłów mają dobry ale relizacje beznadziejną a jeszcze częsciej chybiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze am4 bedzie mialo wyjscia graficzne na plycie wiec sadze ze nowy fx bedzie mial integre ale mozliwe ze dosc slaba powiedzmy z pumy czyli 128gcn. na i7 skylake powinno starczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze am4 bedzie mialo wyjscia graficzne na plycie wiec sadze ze nowy fx bedzie mial integre ale mozliwe ze dosc slaba powiedzmy z pumy czyli 128gcn. na i7 skylake powinno starczyc.

<facepalm>

brawo Sherlocku ale nie wziąłeś pod uwagę tego, że to wyjście graficzne będzie nieaktywne jeśli w sockecie nie znajdzie się APU.

dopóki AMD nie powie że FXy będą APU (?!?!?! po co, skoro APU ma być oddzielnym produktem od FXów), to śmiało można założyć, że FXy iGPU mieć nie będą.

AM4 ma być wspólnym mianownikiem dla FXów (czy jakkolwiek sobie nazwą tę serię spece od marketingu) oraz APU naraz (zależnie od wsadzonego produktu użytkownik będzie miał dostęp do różnych funkcji chipsetu itd.)

Edytowane przez Dravic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FX nie będzie miał iGPU. Tak jak procki na LGA2011 jej nie mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dawnych czasach jak procki nie mialy iGPU to montowalo sie integry na plytach glownych. Mozliwe ,ze dla AM4 tez powstana takie mobasy. W sumie to tylko teoria ale wydaje sie miec sens, pytanie tylko czy na takiej plycie dalo by rade uzywac APU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie od zawsze mam and. Jak tylko z amigi przesiadlem się na PC to mialem jak dobrze pamiętam and k-6 300 mhx. Kolejny to byl duron 800 mhz potem wydaje mi się ze and athlon 2400+, phenom II 955 i obecnie fx-8320.

Niektórzy mówili mi ze kiedy phenomem a fx nie poczuje różnicy... Dobrze ze ich nie posłuchałem bo różnica jest i to spora. Tak samo jak "specjaliści" mówili mi ze mając fx8320 i grafe gtx 660 nie ma sensu kupować lepszej. Tez nie posluchalem i kupiłem gtx 970 i roznica ogromna. Farcry4 gra 5 śmigają aż milo :)

Niestety amd nowymi kartami graficznymi furory nie zrobiło. Dlatego spokojnie poczekam na 2016 rok i nowe procki tej firmy. Jak okażą się niewypałem to mija przygoda z AMD zakończy się :(

Sory za literówki słownik w Tel automatycznie mi AMD pozmienial na and :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dawnych czasach jak procki nie mialy iGPU to montowalo sie integry na plytach glownych. Mozliwe ,ze dla AM4 tez powstana takie mobasy. W sumie to tylko teoria ale wydaje sie miec sens, pytanie tylko czy na takiej plycie dalo by rade uzywac APU.

pewnie by dało radę i mogliby zrobić dual graphics z integrą z płyty głownej wraz z integrą w apu, co według mnie w takiej sytuacji miałoby sens w połączeniu z ddr4 oraz niską ceną :)

Dzieciaki by mogły pograć w LOL'a w ultra :) a w przyszłości można by było wsadzić tam FX'a i dedykowaną grafikę, ale przez takie możliwości cena takiej płyty musiałaby być naprawdę sroga bo rzadko by się ją wymieniało :(

Z drugiej strony znając życie nic takiego nie wyjdzie bo liczy się kasa nie jakość i trwałość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie od zawsze mam and. Jak tylko z amigi przesiadlem się na PC to mialem jak dobrze pamiętam and k-6 300 mhx. Kolejny to byl duron 800 mhz potem wydaje mi się ze and athlon 2400+, phenom II 955 i obecnie fx-8320.

Niektórzy mówili mi ze kiedy phenomem a fx nie poczuje różnicy... Dobrze ze ich nie posłuchałem bo różnica jest i to spora. Tak samo jak "specjaliści" mówili mi ze mając fx8320 i grafe gtx 660 nie ma sensu kupować lepszej. Tez nie posluchalem i kupiłem gtx 970 i roznica ogromna. Farcry4 gra 5 śmigają aż milo :)

Niestety amd nowymi kartami graficznymi furory nie zrobiło. Dlatego spokojnie poczekam na 2016 rok i nowe procki tej firmy. Jak okażą się niewypałem to mija przygoda z AMD zakończy się :(

Sory za literówki słownik w Tel automatycznie mi AMD pozmienial na and :)

Nie ma co się sugerować "opiniami" jak są testy np na PClab. Widać w nich że w wymienionych przez Ciebie tytułach można do FX-a dac znacznie lepszą karte od gtx 660. Czytasz te testy tak że po prostu bierzesz test procesorów z kartą nVidia. Znajdujesz swój procesor i już wiesz ile masz max fps. Potem bierzesz test kart graficznych i szukasz takiej która daje podobny fps i masz info która karta pasuje do procesora. Ot i cały sekret czytania testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się sugerować "opiniami" jak są testy np na PClab. Widać w nich że w wymienionych przez Ciebie tytułach można do FX-a dac znacznie lepszą karte od gtx 660. Czytasz te testy tak że po prostu bierzesz test procesorów z kartą nVidia. Znajdujesz swój procesor i już wiesz ile masz max fps. Potem bierzesz test kart graficznych i szukasz takiej która daje podobny fps i masz info która karta pasuje do procesora. Ot i cały sekret czytania testów.

W W3 to i fxowi 980 ti nie straszny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dravic

tylko amd nie szykuje konkurenta przeciwko lga2011 tylko jak coś przeciwko lga1151, bo tutaj mają szanse sprzedać więcej układów niż budować wielkie monstrum które nadadzą się tylko do serwerów głównie i entuzjastów a to obecnie za mały rynek (zresztą taki układ mają też w planie). A jako konkurent dla lga1151 musie mieć igp bo inaczej przegra pod względem kosztów platformy z intelem, a przecież procesory są używane nie tylko do gier o czym pisałem. A wkładanie na nowo igp do chipsetu to już poroniony pomysł, tym bardziej że co z nim zrobić jak masz apu? Natomiast igp wielkości 128SP (jak piwo1 sugerował), czy nawet 256SP nie będzie znaczące w układzie a w razie defektu będą mieli z czego przyciąć (żeby uzysk poprawić). Ja pisząc swój powyższy komentarz też miałem w głowie roadmap na którym ZEN był bez igp, lub uznano je za nie istotne więc o nim nie napisano, ale układ dla tego segmentu bez igp do strzał w stopę ( w sumie amd ma jakiś z nimi problem ).

@szatkus

na chwile obecną tak mówią plany amd, ale tak jak pisałem FX bez igp to strzał w stopę tym bardziej że nie będzie to konkurent dla lga2011.

@Emanl

takie rozwiązanie można zastosować, tylko że jak dadzą igp do FX i dadzą mu HSA to może czasem przydać się czasem do czegoś więcej niż wyświetlanie pulpitu i akceleracja multimediów. A tak to nie wiadomo czemu miała służyć wizja HSA.

@Dark Sacred

nie miało by to sensu bo układ by ograniczał kontroler pamięci który znajduje się w procesorze, obecnie dużym ograniczeniem jest podwójny kontroler ddr3, 4 lekko sprawę poratuje ale to i tak kropla w morzu. Poprawić sytuacje może HBM który by spełniał role intelowskiego edoramu, ale na razie nie zapowiedzieli takiego układu więc można zgadywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Markiz88

Ależ właśnie segment LGA2011 opłaca im się bardziej niż średnia półka.

Czterordzeniowe Haswelle kupują praktycznie tylko gracze (gdzie rynek jest mocno nasycony) i nabywcy highendowych laptopów.

Zresztą w tym segmencie ludzie średnio potrzebują iGPU, a takie układy można wyprodukować taniej.

Oczywiście oprócz tego mają też podobno w planach te super-APU, ale to przez długi czas będzie nisza i nieprędko takie rozwiązania zawitają na rynku konsumenckim.

Tam lepiej jak będą szli od dołu do góry, na razie lepiej będzie jak spróbują stworzyć chociaż APU ze średnim CPU i średnim GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2/4 rdzenie to bardzo wiele komputerów do prac biurowych, wiadomo stacje robocze to bardziej na lga2011 ale też na średnim segmencie znajdziesz stacje robocze. I tu zarobią najwięcej bo tego sprzedaje się najwięcej, kwestia dobrej oferty i odpowiedniej marży. Jak zen wypadnie dobrze jedyne co można pożyczyć amd, to to żeby mieli dobre kontrakty z największymi dostawcy sprzętu do biur (dell, hp) i żeby oni odpowiednio dużo sprzedali maszyn z amd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel najwięcej sprzedaje procesorów mobilnych (czyli głównie dwurdzeniowe chipy). Najwięcej zarabiają na Xeonach.

Średni segment desktopów od paru lat zlewają, bo ciężko tam cokolwiek zrobić. IPC trudno jakoś znacząco ulepszyć, zegarów już wiele więcej nie podniosą nawet gdyby chcieli rdzenie w tym celu przeprojektować, więcej rdzeni też niewiele da poza fajnym napisem na pudełku.

http://www.techpowerup.com/img/15-05-06/Capture61.jpg

Prawdopodobnie ten chip będzie sięgał w okolice i7-5820K. Trochę więcej rdzeni, trochę słabszy wątek i styka. Wykastrowane wersje puścić do walki z konsumenckim i5 i i7. Na resztę rynku przewidzieli APU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel najwięcej sprzedaje procesorów mobilnych (czyli głównie dwurdzeniowe chipy). Najwięcej zarabiają na Xeonach.

Średni segment desktopów od paru lat zlewają, bo ciężko tam cokolwiek zrobić. IPC trudno jakoś znacząco ulepszyć, zegarów już wiele więcej nie podniosą nawet gdyby chcieli rdzenie w tym celu przeprojektować, więcej rdzeni też niewiele da poza fajnym napisem na pudełku.

http://www.techpowerup.com/img/15-05-06/Capture61.jpg

Prawdopodobnie ten chip będzie sięgał w okolice i7-5820K. Trochę więcej rdzeni, trochę słabszy wątek i styka. Wykastrowane wersje puścić do walki z konsumenckim i5 i i7. Na resztę rynku przewidzieli APU.

Cieszy fakt że będzie jedna podstawka, bo intel to chyba co 2 lata będzie nową wypuszczał.

Z FM polecieli, no ale cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APU z HBM? Toż to będzie masakra. 756 procsorów strumieniowych i odpowiednio wiecej jednostek teksturująych i ROP i mamy 250x jako integre. Przy cenie nawet 800zł zawstydzi to Brodwelle. I jeśli DX 12 rozwiąże problemy dual graphics... Ej, chce to! :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie jest raczej kiedy taki układ powstanie, obecne zapowiedzi są mgliste i można powiedzieć o nich wszystko. Niemniej jednak jest to słuszny kierunek dla tych układów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem co wsadze do mojego przyszłego ITXa :E

Edytowane przez decorator12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie jest raczej kiedy taki układ powstanie, obecne zapowiedzi są mgliste i można powiedzieć o nich wszystko. Niemniej jednak jest to słuszny kierunek dla tych układów.

Oraz ile będzie żarło prądu...

Mówimy tu o małych komputerach, gdzie ilość ciepła to równie ważna, jeśli nie ważniejsza, kwestia co wydajność...

Bawię się obecnie APU A8 w kilku litrowej obudowie. Potrafi to pociągnąć ~90W i jest gorąco, nawet z dużym coolerem Noctua L12 (wchodzi na styk).

Jeśli bym chciał większą obudowę - to tu już niestety, albo i stety, Haswell + GTX750 i pozamiatane. Sporo wyższa wydajność, a prądu chce mniej.

APU musi przyspieszyć i stać się bardziej energooszczędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się, chociaż bardziej bym powiedział że ważniejszy jest stosunek wydajności/mocy a na chwile obecną amd ma go bardzo słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oraz ile będzie żarło prądu...

Mówimy tu o małych komputerach, gdzie ilość ciepła to równie ważna, jeśli nie ważniejsza, kwestia co wydajność...

Bawię się obecnie APU A8 w kilku litrowej obudowie. Potrafi to pociągnąć ~90W i jest gorąco, nawet z dużym coolerem Noctua L12 (wchodzi na styk).

Jeśli bym chciał większą obudowę - to tu już niestety, albo i stety, Haswell + GTX750 i pozamiatane. Sporo wyższa wydajność, a prądu chce mniej.

APU musi przyspieszyć i stać się bardziej energooszczędne.

Pewnie procesor wciąga większość. W końcu Bulldozer.

Generalnie APU ciągnie mniej prądu niż analogiczy CPU i GPU osobno z racji tego, że mogą współdzielić niektóre moduły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi