Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

Zasilacz do podkręcania, 200-300zł, ma być "na lata"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z GTX 970 w połączeniu z Phenom II x6 (jeśli chodzi o Wiedźmina 3) - jestem zadowolony.

Czas na zmianę zasilacza (abym mógł podkręcić procesor i nie bał się o kartę).

Wstępnie, co byście polecili? przypominam, mam Phenom II x6 więc prądożerna bestia.

W przyszłości nie wiem gdzie mnie CPU poniesie więc może AMD Zen, może Intel Skylake. To samo z GPU, kto wie ile będzie pobierać mocy mój następny GPU?

W związku z powyższym potrzebuję solidnego zasilacza na lata o sporym zapasie mocy na podkręcanie zarówno karty jak i procesora. Zasilacza, który posłuży mi znowu dłuższy czas, ten co mam już 6 lat pracuje i wiele przeszedł. =)

Cena jak najniższa, ale do 300zł maksymalnie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

//edit fajnie jakby był modularny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecę Cooler Master G550M lub G650M,powinieneś ten mocniejszy model dostać do 300 zł,posiadają 5 lat gwarancji,odpowiednie certyfikaty i dobrą sprawność 80+ Bronze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jest często polecany,tu na forum.W stosunku do CM G550M ma krótszą gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry zasilacz. Chociaż wolałbym w tym budżecie np. XFX Pro Series TS550W.

Wszystkie z tych zasilaczy to są "firmówki" więc nie powinieneś mieć problemów ;)

Jakiś konretny argument przemawiający za tą opcją? :)

//edit bo przeciw widzę, nie jest modularny zdaje się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś konretny argument przemawiający za tą opcją? :)

//edit bo przeciw widzę, nie jest modularny zdaje się?

Zaufanie do marki. XFX jest bardziej znaną i pewną firmą od Thermaltake'a. Po za tym za tym drugim nie przemawia ilość testów. Ten drugi to oczywiście dobry zasilacz, o ile gdzieś się szuka oszczędności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaufanie do marki. XFX jest bardziej znaną i pewną firmą od Thermaltake'a. Po za tym za tym drugim nie przemawia ilość testów. Ten drugi to oczywiście dobry zasilacz, o ile gdzieś się szuka oszczędności.

Problem z tymi kablami, burdel w kompie jak był tak będzie jeśli nie przejdę na modularny.

G550M widzę dość drogo na morele bo 300zł a za 300-kilkadziesiąt jest G650M ale to wykracza poza budżet. ehh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX i Thermaltake to jednostki tej samej klasy - budżetowej. G550M jest lepszy od obu dzięki zastosowaniu technologii DC-DC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX i Thermaltake to jednostki tej samej klasy - budżetowej. G550M jest lepszy od obu dzięki zastosowaniu technologii DC-DC.

No nieźle!... :thumbup:

... sorki za ignorancję, ale co to ma za znaczenie w komputerze domowym? Serio pytam, bo niezbyt się kręciłem w temacie technologii zasilaczy i chciałbym wiedzieć :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim daje to stabilniejsze napięcia. Z drobniejszych rzeczy gwarantowana zgodność ze stanami C6/C7 Haswella.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma być na lata to daruj sobie 550V. Wybierz coś w granicy 750-850V bo za rok jak gtx-y stanieją będziesz wymieniał 550V na 750V. Tylko ze w tym budżecie to może być cieżko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 lat temu wziałem zasilacz 550, a mówili bież większy bo za pare lat może byc za mało, raczej wszystko dąży do zmniejszenia poboru prądu a nie zwiększenia, jak nie planuje w przyszłości sli to 550 mu wystarczy na lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma być na lata to daruj sobie 550V. Wybierz coś w granicy 750-850V bo za rok jak gtx-y stanieją będziesz wymieniał 550V na 750V. Tylko ze w tym budżecie to może być cieżko

Lepiej 1100W niech bierze, najlepiej do 300zł. Nie każdy potrzebuje robić SLI z 970 :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak, ale... jesli coś będzie na styk/z mała rezerwa to nie posłuży przez lata bez wymiany. Akurat na zasilaczu nie warto oszczędzać.

Kiedyś ktoś mondrzejszy niż ja powiedział mi ze tanie rzeczy nie są dla biednych ludzi.

Lepiej 1100W niech bierze, najlepiej do 300zł. Nie każdy potrzebuje robić SLI z 970 :kwasny:

Poczułem tutaj zazdrość. Ni cóż ja zmieniam GPU raz w roku wcześniej miałem 2x280x i było ok teraz jest na wyrost. Jak wymienie grafy na 2xtitan x lub 2x390x to nadal będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy aż tyle. Zależy jak liczysz. Bo 970-tka ma około 150 tpd ale kręcona już około 200-250. Do tego procek po oc tez swoje zje no i cała reszta tez. Jeśli chcesz na styk to 550v będzie ok. Jak "na lata" to minimum 750v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiedyś ktoś mondrzejszy niż ja powiedział mi ze tanie rzeczy nie są dla biednych ludzi.

Pozostawię to bez komentarza trollu. Jak ktoś szuka najtańszego zasilacza do 300zł to nie wjeżdżaj ze swoim ego i 750-850 wat ( w szkole jeszcze nie było jednostek ? V to napięcie) bo ośmieszasz się do granic możliwości.

Bardziej niż 1,1kW PSU przydał by ci się słownik.

Poczułem tutaj zazdrość. Ni cóż ja zmieniam GPU raz w roku wcześniej miałem 2x280x i było ok teraz jest na wyrost. Jak wymienie grafy na 2xtitan x lub 2x390x to nadal będzie OK.

Nikogo nie interesuje co ile GPU zmieniasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy aż tyle. Zależy jak liczysz. Bo 970-tka ma około 150 tpd ale kręcona już około 200-250. Do tego procek po oc tez swoje zje no i cała reszta tez. Jeśli chcesz na styk to 550v będzie ok. Jak "na lata" to minimum 750v

Pewnie blizej 100W zapasu niż 200, ale na pewno nie na styk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówię w takim razie MX200 i G550M.

Gdyby budżet pozwalał to brałbym G650M ale w sumie co za różnica?

Teraz mam Phenoma, za rok nie wiem, może AMD Zen a może Intel Skylake.

Załóżmy że mój obecny procesor ciągnie te swoje 120~~ watów.

Po podkręceniu lekkim ile, 150w? 160w?

Do tego karta która po podkręceniu pobiera 200w?

razem 360w w czasie pracy w standardowych warunkach...

http://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/G550M/images/box_manual3.jpg

500~~ wat na samym 12v co wskazuje na swobodne 100w luzu na samym +12v

Powinno wystarczyć... chyba. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no jak możesz dołożyć powyżej 300 zł to raczej Supremo M1 550 Gold po prostu jest lepszą opcją (naprawdę nie potrzebujesz 650W).

Jak nie mozesz dołożyć to CM 550 najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę optymistycznie to wyliczyłeś. Mój i7 4770k na 4.5ghz pobiera 140-150 przy tpd 88. A reszty platformy nie liczysz? Tym bardziej jeśli chcesz coś upgradowac to przemysł to jeszcze raz.

Nie no jak możesz dołożyć powyżej 300 zł to raczej Supremo M1 550 Gold po prostu jest lepszą opcją (naprawdę nie potrzebujesz 650W).

Jak nie mozesz dołożyć to CM 550 najlepszy.

To tak jak byś mówił "nie potrzebujesz więcej jak 8gb ram bo tyle nie wykorzystasz" taaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...