Forum PCLab.pl: Tualatin vs Conroe - zegar w zegar - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tualatin vs Conroe - zegar w zegar

#1 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 16:41

Popelnilem pracowicie solidne porownanie dwoch procesorow - Celerona 220 (Conroe-L 1200Mhz) i Celerona 1200 (Tualatin-256 1200Mhz). Mysle, ze wyniki moga sie okazac dla maniakow ciekawe i powiedziec troche o wspolczesnym narzekaniu na powolne wzrosty wydajnosci procesorow intela ;)

Enjoy:
Celeron 220 vs Celeron Tualatin

Strona jest moja calkiem prywatna, bez zadnych reklam i nikt na niej nie zarabia wiec z tego co rozumiem regulaminu nie lamie ;) Tak mi po prostu wygodniej prezentowac tresci.

Wszelkie komentarze, zwlaszcza krytyczne chetnie przyjme bo planuje sporo takich materialow przygotowac i zalezy mi na ich wysokiej jakosci :)

Ten post był edytowany przez kain dnia: 15 Październik 2017 - 18:51


#2 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12721
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 17:14

Te układy dzieli przepaść, zwłaszcza obsługiwane instrukcję.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 17:19

Z ta przepascia to mocno zalezy od zastosowania, w niektorych roznica wcale nie jest duza. Co do instrukcji to owszem, szkoda ze od premiery celka 220 minelo 8 lat, a dalej wiele programow nawet SSE3 nie wykorzystuje ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 17:54

Przy testach Everesta 2.20 wspominasz o tym, że zamierzasz robić testy 89 platform, możesz rozwinąć ?

Wcześniej natomiast wspominasz, że w grach/bechmarkach nie testowałeś, bo grafy AGP nie włożysz do platformy Conroe.
Ma to logiczny sens, ale czy planujesz testować w grach pozostałe platformy o których wspominasz ?
Jeżeli tak, to chciałbym wiedzieć w których.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 18:04

Sprzet mam od 386DX40 (ale tu ilosc mozliwych testow jest mooocno ograniczona, irfan view jednak dziala bez problemu, superpi tez, pare innych. Mam tez takie ciekawostki jak winchipy, pentium pro w kilku wersjach, cyrixy, via i tak dalej, w sumie az do haswella i AM3.

Nastepne w kolejce (testy juz mam zrobione, teraz wykresy i tekst) porownanie Pentium 4 1,4Ghz na SDR, DDR i RIMM. Najwydajniejsza z platform stanie w szranki z Pentium III 1400S ;)

Co do gier to raczej starsze tytuly, z kart na AGP zamierzam uzywac GF4 Ti 4200 bo da sie go uzyc nawet z AMD K5 100Mhz ;) FXa 5950 i GFa 6600 wiec wiadomo, ze Wiedzmina 3 na tym nie odpale ;)

Natomiast jesli masz jakie sugestie w czym testowac to chetnie zastosuje.

Ten post był edytowany przez kain dnia: 04 Czerwiec 2015 - 18:05


#6 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 18:17

Quake III Arena : LINK
Unreal Tournament 2003/2004
Serious Sam FE/SE (te dziesiątki/setki przeciwników mogą być problem dla niektórych procków).

Mogę ci powiedzieć, że mnie udało się ogarnąć Radka 9800 Pro/XT na płycie z BX440 : LINK ;)

P4 1,4GHz ?
Przecież to Willamette :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13693
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 18:21

Miałem kiedyś tego Celka 1200 MHz (Tualatina) z Asusem TUSL-2C. Naprawdę świetny sprzęt. Po oc do 1600 MHz wymiatał we wszystkich benchmarkach i było to naprawdę przyjemne wyprzedzić wszystkie ówczesne procesory w bazie SiSoft Sandry (zwłaszcza że sprzęt składany był po taniości, za pieniądze wyżebrane od rodziców) :E Po testach widać, że architektura nadal daje radę, brakuje jedynie obsługi nowych instrukcji i przepustowości pamięci.

Zobacz postkain, o 04 Czerwiec 2015 - 19:04, napisał(a):

Nastepne w kolejce (testy juz mam zrobione, teraz wykresy i tekst) porownanie Pentium 4 1,4Ghz na SDR, DDR i RIMM. Najwydajniejsza z platform stanie w szranki z Pentium III 1400S ;)

Też ciekawe, zwłaszcza sprawdzenie wydajności Rambusa po latach :)

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 04 Czerwiec 2015 - 18:58


#8 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 04 Czerwiec 2015 - 18:22

No Willamette, taki troche buldozer od Intela :E Czasem P3 Coppermine go leje :E

Brakuje mi paru prockow na socket 370 zeby zrobic fajne porownania zegar w zegar, ale bede polowal :)

A Q3 i UT mam w planach ;)

EDIT:

Niestety zadna plyta s370 ktora mam nie pozwala na sensowne OC, tzn niby FSB mozna zmienic, ale napiecia nie wiec dupa tam nie robota. W drutmody itp nie chce sie bawic zeby czegos nie uszkodzic, to jednak coraz mniej popularny sprzet i wole o niego dbac.

Ale tak w ogole do samego porownania nikt nie ma zadnych uwag, takie idealne? ;)

Ten post był edytowany przez kain dnia: 04 Czerwiec 2015 - 18:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 08 Lipiec 2015 - 14:06

Minął już kawałek czasu od pierwszej recenzji. Jak idą prace nad następnymi.

Pytam, bo bardzo mnie ciekawią wyniki archaicznych platform, jak np. 386, 486, itp.

#10 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 09 Lipiec 2015 - 17:44

Mam goracy okres w pracy stad to opoznienie, ale bliskie skonczenia sa trzy, a do dwoch nastepnych mam juz wszystkie wyniki. Planuje za jakies dwa tygodnie zaczac wrzucac w siec jedna tygodniowo.

#11 Użytkownik jest niedostępny   seether_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 07

Napisany 09 Lipiec 2015 - 19:28

Celek Tualatin - mój pierwszy procesor ;-) Głupio to zabrzmi, ale mam do niego cholerny sentyment. Służył mi przez wiele lat i nawet w grach, które miały wymagania większe niż 1,2 Ghz procesor radził sobie bardzo dobrze. Piękne czasy ;-)

#12 Użytkownik jest niedostępny   kamillec41 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pt, 26 Cze 15

Napisany 10 Lipiec 2015 - 10:52

taki sentyment to tylko hamuje w rozwoju, ja cały czas pracuję na starym lapku a nowy stoi na szafie

#13 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 11 Lipiec 2015 - 22:35

Z testami na 486 nie powinno być problemów, bo da się na nim postawić win98. Z 386 może być gorzej bo tutaj maks to Win95, a na tym chyba zbyt wielu aplikacji dziś się już nie odpali.

Jako ciekawostkę podam że kiedyś miałem zajawkę aby zbudować "najszybsze 386". Założenie był proste: 386 DX 40 + 32 MB RAM. W czasach 386 taka ilość RAM-u była wielkością astronomiczną...coś jak dzisiaj 64 GB RAM. Skończyło się na zajawce:)

#14 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 12 Lipiec 2015 - 11:19

Moje 386 ma 72MB ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 12 Lipiec 2015 - 12:36

Zobacz postkain, o 12 Lipiec 2015 - 12:19, napisał(a):

Moje 386 ma 72MB ;)


Łot???? :) Wydawało mi się że SIMM-y były maksymalnie 4 MB. Płyty miały osiem banków.

Pamiętam że szukałem czy były jakieś "mocne" karty na ISA. Ale z tego co znalazłem, to żadna karta 3D nie pojawiła się na ISA. Maks to karty typu SVGA z 1 MB na pokładzie.

Ale niektóre nadal trzymają cenę:): http://allegro.pl/ka...5055458158.html

Ten post był edytowany przez radek_z dnia: 12 Lipiec 2015 - 12:39


#16 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 13 Lipiec 2015 - 11:55

Ha! Moje 386 ma jeden slot na dlugie simmy wiec wsadzilem 64MB i 4 na krotkie (4x2MB) i jest cacy ;) Inna sprawa, ze itak nie ma jak wykorzystac takiej ilosci pamieci ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 13 Lipiec 2015 - 13:30

Były płyty pod 386 z gniazdem pod 72 pin? Ja jestem ciekawy jaką przepustowość miały SIMM 30 pin na płycie pod 386.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 13 Lipiec 2015 - 13:33

Dodaj obrazek

To dokladnie moja plyta :) Jak znasz jakies najlepiej dosowe testy pamieci to moge zrobic od reki.

#19 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 13 Lipiec 2015 - 13:39

MemTest86 pokazywał transfer pamięci.

Da się na tym postawić Win98? Dla Win98 64 MB to aż nadto, pytanie czy instalator nie zastrajkuje.

Na Win95/98 możesz postawić jakąś starszą wersję Aida64.

Ten post był edytowany przez radek_z dnia: 13 Lipiec 2015 - 13:42


#20 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 15 Styczeń 2016 - 14:02

Zapomnialem o wlasnym watku :E

Da sie postawic win98, ale jest nieuzywalne. Klikasz w start i mozesz isc robic herbate nim sie pokaze. Realnie dopiero 486 dawalo sie uzywac z Win 98. Na DX4-100@120Mhz odkrywalem internet ;)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych