Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

[Wentylatory] 120/140mm, kilka sztuk, tanie i wydajne - nie musi być cicho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuję pomocy w zakupie paru wentylatorów.

Nie wiem ile jest mi ich potrzebnych, na razie mam te standardowe z zestawu do obudowy ale jeden już padł i nie działa (podejrzewam łożysko)

Mógłbym próbować je naprawić w paręnaście minut ale po co skoro można kupić nowe, lepsze i wydajniejsze.

w regnum l50 jest jakiś tam kontroler obrotów wentylatorów, nigdy się temu nie przyglądałem ale faktycznie jak tym poruszać to zmienia napięcie wentylatorom i zmieniają one prędkość obrotów. fajnie by było jakby dało się te nowe wentylatory pod to podłączyć (pod warunkiem że według was ten kontroler jest dobry)

http://www.silentiumpc.com/regnum-l50-pure-black/

Nie mam jeszcze określonej kwoty jaką jestem skłonny wydać, ale wolałbym nie wychodzić na razie poza 100-120zł a potem ewentualnie dokupić więcej wentylatorów

Wymagania dla nowych wentylatorów:

Dobry airflow, w miarę TANIE!!! bo chcę kupić ich kilka, cisza nie jest priorytetem, choć byłaby miła.

Może być różna wielkość tych kilku sztuk 140/120mm jeśli tak doradzicie.

Obecny system chłodzenia:

System chłodzenia (trzy wentylatory w komplecie):

Przód (za przednim filtrem): 2 x wentylator 120mm (1x120mm w standardzie; 1500 obr./min.)

Przód (wewnątrz obudowy, przymocowane do koszyka HDD): 2 x wentylator 120mm

Spód: 1 x wentylator 140mm/120mm

Tył: 1 x wentylator 140mm/120mm (1 x 140mm w standardzie; 1200 obr./min. )

Góra: 2 x wentylator 120mm/ 2 x wentylator 140mm / 1x 180mm wentylator (1 x 120mm w standardzie; 1500 obr./min. )

pasowałoby tu pozmieniać i przede wszystkim pozbyć się wentylatorów od SilentiumPC bo do najlepszych nie należą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś tanio wychodziły Enermaxy Magma ale nie ma ich już na rynku.

Można poszperać za nimi w używkach, nie powinny wychodzić drogo a wieją dość mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie o czymś takim?

http://www.morele.net/search/netsprint/0/1/0/?q=Arctic+Cooling+F12

tanie jak barszcz, tyle widzę - nadają się do czegoś? nazwa znaleziona na jakimś zagranicznym forum i porównane do wentylatorów firmy Noctua F12 (które w polsce za sztukę chodzą po 75zł...)

ponoć podobny airflow tylko oczywiście trochę głośniejsze/słabszej jakości, czy to możliwe?

EDIT

wolałbym uniknąć używek szczerze mówiąc

Kiedyś tanio wychodziły Enermaxy Magma ale nie ma ich już na rynku.

Można poszperać za nimi w używkach, nie powinny wychodzić drogo a wieją dość mocno.

http://proline.pl/?p=EMX+UCMAA12A

mówisz o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak kolega ma rację, Magmy są fajne i też dziwię się, że są jeszcze dostępne :thumbup:

Bardzo fajne wentyle, przy max obrotach są słyszalne już dość sporo ale mocno wieją.

Jak skręcisz do około 1000 obrotów to są akceptowalne ale dalej dość mocno wieją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...