Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

21:9 2560x1080 IPS/podobny do gier - budżetowo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zakładam oddzielny temat aby nie robić burdelu w innym.

załóżmy że mam bardzo małą kwotę i dosłownie dzisiaj dowiedziałem się o cudzie który nazywa się ultrawidescreen - nie miałem z tym nigdy do czynienia hands-on ale podoba mi sie po przeczytaniu paru recenzji tego rozwiazania.

problem jest prosty i jak zwykle chodzi o kase.

załóżmy że mam ograniczony budżet na taki bzdet jak monitor ale chcialbym aby byl on 21:9 - fajnie wyglada w grach, szeroki FOV i do tego duzo miejsca na ekranie w czasie pracy na komputerze.

załóżmy na potrzeby tematu że mam do wydania 'elastyczne 1000zł' - można lekko nagiąć.

obecnie mam

LG Flatron L2000CE 20"

więc nawet 1080p jakiś tani IPS zwykły zrobiłby mi różnicę na plus.

Ale słyszałem wiele dobrego o 21:9.

Nasuwa sie kwestia wielkosci ekranu. bo wiadomo ze 20" 4:3 ma sie nijak do 20" 21:9 - 21:9 z oczywistych wzgledow są szerokie, ale niskie

Mój nowy ekran NIE MUSI być 34" bo jak mowilem nie mam 2000zł - może być "niski" byle był "szeroki".

Musi być świetne odwzorowanie kolorów - IPS i pochodne na przykład - oraz "do grania" w różne gry AAA.

coś polecicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1200zl jest górną granicą na dzień dzisiejszy. Nie będę kupować może od razu jeśli planowane są jakieś budżetowe premiery monitorow 21:9 na najbliższe parę miesięcy warte grzechu.

Przekątna to ile się da i ile ma sens w rozdzielczości "jedynie" 2560x1080 tak aby nie było pikselozy z powodu niskiego dpi. Coś w stylu 21:9 25" jest sporo niższe od mojego 4:3 20", ale jeśli jakość obrazu w stosunku do ceny będzie genialna (1000zl lub mniej za 25") to czemu nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba wybór ogranicza się do LG 29UM65-P za 1250 i Monitor LG 29UM67-P 1300. Najtańszy 29 cali w tym sklepie LG 29UM57-P ma tylko 2 hdmi i jeśli za 10 zł masz monitor z lepszymi złączami to ten bym wykreślił. Osobiście wybrałbym LG 29UM67-P z freesync mimo że masz kartę od zielonych to jednak kartę graficzną częściej się zmienia od monitora więc dopłata 50 zł ma sens.

Edit: 25 cali 21:9 jest niższe od 21.5 cala co dla mnie byłoby tragedią. Lepiej kupić 29 cali jeśli Cię stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29" 21:9 vs 24" 16:9 są podobne wysokosciowo. Właściwie identyczne. A więc tutaj rozegra się walka.

Jak to cenowo wypada w takim razie?

29" 21:9 w morele 1300zl a co z jakością obrazu odwzorowaniem kolorów i czasami reakcji, jakieś opinie?

A jeśli bralbym 24" 1080p to jaki model i jak cenowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dziecko. To w końcu czego ty wymagasz? Raz że 21:9, raz że najtaniej, raz że 1000, raz że 1200, raz że 24 1080p a najlepiej żebyśmy opisali, porównali, podjęli decyzję, a na samym końcu i tak się rozmyślisz bo jednak nie tego szukasz. Tak to nie działa. Jako autor tematu podajesz czego szukasz: cale, format, budżet, wymagania, priorytety. Możemy Ciebie trochę na kierunkować ale bez przesady. Jeśli chciałbyś 24 cale to przy budżecie 1000 zł masz dell u2414h. Poza tym 29 cale 21:9 to wysokość 23.3 cali 16:9 Height 11.42 inches KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc @hopes, nie rozumiem złości. Ja tylko pytamn obeznanych o podpowiedzi bo wolę mieć dwa-trzy monitory do wyboru (zawęzić poszukiwania) niż próbować samemu losować kilka monitorów.

U2414h 16:9 za około 950zł

http://www.morele.net/monitor-dell-u2414h-210-adul-623905/

vs

lg 29um67 21:9 za około 1300zł (na dzień dzisiejszy)

http://www.morele.net/monitor-lg-29um67-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-740439/

Zastanowię się i podejmę decyzje za jakiś czas. Jakby ktoś miał jeszcze inne propozycje to nie pogardzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyraziłem swoje niezadowolenie, ponieważ jesteś wysoce niezdecydowany. Poza tym myślę że skierowałem temat na właściwy tor. Kupujesz to co potrzebujesz, a ten wybór co teraz opisujesz to żaden wybór. Można wybierać monitory spełniające ten sam warunek. Monitor 21:9 to co innego niż 16:9. Full hd, QHD, 4K to też co innego. IPS, TN, VA też co innego. 60 Hz i 144 Hz też nie można porównywać. Podświetlenie GB dla monitorów graficznych z zwykłym też nie. To są całkiem inne konstrukcje i potrzeby które zaspokajają.

Chciałeś jak najlepsze kolory to matryca IPS. Chciałeś 21:9 więc rozumiem że potrzebujesz większe pole robocze poziomo. Lepsza jakość obrazu to 60 Hz. Budżet Ciebie ogranicza więc nie podaje droższych konstrukcji ale też budżet nie jest na tyle niski by podawać budżetowe wyjścia. Jak nie potrzebujesz tego pola roboczego to bierzesz full hd i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, racja. Zapytam z ciekawości o twoją opinię na temat 21:9 w wersji 25 cali, konkretnie:

http://www.morele.net/monitor-lg-25um65-25um65-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-636228/

Siedząc mniej więcej 80cm od monitora, czy 25" 21:9 byłoby według twoich standardów/obliczeń w porządku? Nie siedze nawet metr od monitora. Zastosowanie - gry i nie ma wątpliwości, że 850zł to dużo mniej niż 1250-1300zł :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam 23 cale 75-90 cm od monitora. Osobiście według mnie wielkość plamki 29 cali 21:9 do pracy jest lepsza niż przy 25 calach 2560x1080. Na pewno przy 25 calach jak wyświetlisz 2 strony A4 to czcionka będzie za mała. Zrobisz jak uważasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, nie pomyślałem o tym, że praca z dokumentami lub wieloma oknami przeglądarki będzie mocno utrudniona przy 25".

A na tym również mi zależy, obok grania.

Używasz 23 cale 16:9 FULL HD rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak eizo fs2331. W sumie plamka będzie podobna do 29 cali 21:9 2560x1080

23" [16x9] - 1920x1080, 0,265

29" [21x9] - 2560x1080, 0,2628

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...