Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ju-rek

Wydajność chłodzeń wodnych AIO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zawsze interesowały mnie chłodzenia wodne typu AIO. Najwydajniejszym z nich, według wielu opinii jest podobno SWIFTECH H220. Tak więc załatwiłem sobie takie chłodzenie, aby sprawdzić jak poradzi sobie z i5 2500K podkręconym do 4.5Ghz na napięciu 1.22V. Posiadam obudowę CM 690 II Advanced gdzie nad płytą główną jest tylko 40mm miejsca na wentylatory, więc poszła tam tylko chłodnica, a wentylatory nad nią, pod kratkę. Wentylatory wyciągały powietrze z obudowy przez chłodnicę. Wszystko pięknie zamontowane i czas na testy. Jakie było moje zdziwienie, kiedy w teście obciążeniowym LinX 0.6.5 (zamknięta obudowa 2 went. z przodu, 1 went. wyciągający + 2 na chłodnicy wyciągające) temperatura procesora szybko dobiła do 70+ stopni na rdzeniach. Sprawdziłem kilka konfiguracji prędkości pompki i wentylatorów i wyniki zawsze były podobne (pompka w zakresie 1200-3000 obrotów, wentylatory w zakresie 800-1800 rpm). Pomyślałem więc, że sprawdzę chłodnicę w konfiguracji, aby powietrze było przepychane przez chłodnicę. Zdemontowałem więc ją i ustawiłem obok obudowy na zewnątrz. Test na max obrotach pompki i wentylatorów 67-69 stopni na rdzeniach. Całość porównywałem do posiadanego coolera Raijintek TISIS z zamontowanymi 2-ma wentylatorami TR TY-140 PWM 900-1300 rpm, gdzie na tych samych ustawieniach procesora i zamkniętej obudowie max temp. na rdzeniach w teście LinX 0.6.5, to 65 stopni. Proszę oto dowód:

na_forum_png_300x300_q85.jpg

Zastanawiam się teraz, czy coś zrobiłem źle, czy jednak tak to po prostu działa. I jeszcze jedno, czy po zmianie np. bloku na procesorze na powiedzmy Phobya CPU-Cooler UC-2 LT i pompki na Magicool DC 12V Pump MC-DCP450 przy pozostawieniu chłodnicy od H220 temperatury się poprawią przy sensownych obrotach wentylatorów, gdyż obecnie na AC jest naprawdę bardzo cicho w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś jest nie tak z dociskiem do cpu?

Bo jeżeli test trwa tylko 5 minut, nie jest to raczej wina, np. niewyrabiającej chłodnicy, bo woda nie zdąży się jeszcze porządnie nagrzać.

Generalnie dobrze jakbyś dał radę zmierzyć temperaturę cieczy w układzie. Mierząc np. temperaturę chłodnicy do jakiej się nagrzewa. Jezeli woda w chłodnicy jest zimna, to problem tkwi w kontakcie bloku z cpu.

Co do wymiany bloku i pompki, jeżeli wszystko jest sprawne w swiftechu, nie warto raczej. To chłodzenie ma bardzo dobry blok, i niezłą pompkę. Jego słabszym ogniwem jest dość gęsta chłodnica, która wymaga mocnego nawiewu. Jakbyś zamontował na to jakiś wolnoobrotowe wentylatory typu 600rpm, to wyniki są fatalne.

Swoja drogą na jakich obrotach pracują wentylatory na swiftechu, pod obciążeniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie. Sam nie wiem co o tym myśleć, pasta jaką dałem to GC Extreme, pompka dokręcona do oporu, aż te wkręcane śruby oparły się o laminat płyty. Dalej po prostu nie szło dokręcić. One wychodzę z nakrętek w backplate z tyłu płyty, więc na niczym się nie oprą. Odcisk pasty na procesorze normalny, w końcu nie pierwszy raz to robię. Pompkę sprawdzałem na różnych obrotach. Całość na pewno nie jest zapowietrzona, przed zamontowaniem sprawdzałem stan płynu i wykonałem "taniec-potrząsaniec" całością, aby ewentualnie odpowietrzyć. Jestem naprawdę zaskoczony ponieważ liczyłem na choć 2-3 stopniowy spadek temperatur, a ty takie zdziwienie. Jaka chłodnica do wolnoobrotowych wentylatorów, coś na rzeczy jest chyba z FPI?

Wentylatory mają zakres od 800 do 1800 obrotów. Do 1300 jest znośnie, później jest tylko większy szum powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj podbić wentylatory do maksymalnej prędkości i zobacz o ile spadnie temperatura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem, różnica pomiędzy 1300 rpm, gdzie jest znośnie, a 1800 rpm to 2-3 stopnie. Różnica w prędkości pompki 1200, a 3000 praktycznie żadna, ok. 1 stopnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze co do docisku chłodzenia. Chodziło mi raczej o ocenę tego np. po tym jak sprasowana jest pasta, w porównaniu do innego coolera. Bo jak coś jest nie tak z mocowaniem, to własnie może być słaby docisk, pomimo tego że masz dokręcone do oporu, jak coś np. krzywo przylega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Docisk prawidłowy, równomierny odcisk pasty na podstawce bloku. Identyczny jak na podstawce Tisis. Głupi już jestem, chyba rozkręcę to wszystko w chole.... i sprawdzę czy nie ma tam jakiegoś syfu. Czym zalać to z powrotem? Borygo, woda destylowana czy mix 50/50?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AIO tak działa. Najlepsze AIO będzie mniej więcej porównywalne do dobrego chłodzenia powietrzem. Nie ma to niestety nic wspólnego z porządnym chłodzeniem wodnym robionym samodzielnie, które trzyma tempy rzędy 40 stopni w stresie dopóki się ciecz nie nagrzeje. Testowałem kilka zestawów, m.in. Krakena X60 czy Enermaxa ELC-240 i zachowują się dokładnie w ten sposób.

Ppowinno być ciut mniej stopni niż na Tisisie - ale rewolucji się nie spodziewaj. Może w jakiś sposób jest uszkodzony/niedorobiony bloczek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że nie wywaliłem kupy kasy na to chłodzenie (150zł). Najwyżej zamotuję je u syna w komputerze na X3450, jemu nie przeszkadza szum wentylatorów. Możliwe, że będzie lepsze jak Prolimatech Megahalems. Dziękuję za porady i pomoc. Może kiedyś zmontuję pełnoprawne LC. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś jest nie tak z dociskiem do cpu?

Bo jeżeli test trwa tylko 5 minut, nie jest to raczej wina, np. niewyrabiającej chłodnicy, bo woda nie zdąży się jeszcze porządnie nagrzać.

Generalnie dobrze jakbyś dał radę zmierzyć temperaturę cieczy w układzie. Mierząc np. temperaturę chłodnicy do jakiej się nagrzewa. Jezeli woda w chłodnicy jest zimna, to problem tkwi w kontakcie bloku z cpu.

Co do wymiany bloku i pompki, jeżeli wszystko jest sprawne w swiftechu, nie warto raczej. To chłodzenie ma bardzo dobry blok, i niezłą pompkę. Jego słabszym ogniwem jest dość gęsta chłodnica, która wymaga mocnego nawiewu. Jakbyś zamontował na to jakiś wolnoobrotowe wentylatory typu 600rpm, to wyniki są fatalne.

Swoja drogą na jakich obrotach pracują wentylatory na swiftechu, pod obciążeniem?

14 FPI to tak dużo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że nie wywaliłem kupy kasy na to chłodzenie (150zł).

Jak ktoś sprzedał chłodzenie warte 550 zł za 150 zł to ja bym chyba tutaj szukał powodu kiepskiego działania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak ktoś sprzedał chłodzenie warte 550 zł za 150 zł to ja bym chyba tutaj szukał powodu kiepskiego działania ;)

O chole.. dopiero teraz zauważyłem, że chłodnica jest z drewna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150zł - dobra cena. Ja dałem 300.... a i tak pompka padła po 3 m-cach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na labie było dobre porównanie topowych zestawów AC, WC i AIO. Jasno widać że AIO to półśrodek któremu pod względem wydajności/hałasu bliżej do AC niż do customowego WC, no ale czego spodziewać się po kompletnym układzie kosztującym tyle co średniej klasy pompka...

http://pclab.pl/art53344-34.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy do czgo sie to laduje. I co chcesz osiagnac.W malych budach AIO sie spisuje OK. Sam do itx wlasnie AIO zaladuje a nie AC by miec cisze I wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O chole.. dopiero teraz zauważyłem, że chłodnica jest z drewna :D

Hehe, ostatnio jakaś firma na All. wystawiła chyba z 15 sztuk tego cuda, połowa kompletne szroty z walniętymi pompami a druga połowa niby nie ;)

Jakby "naprawił" jednego ze szrotowych jakiś domorosły szpenio to mógłby właśnie za grosze puścić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zawsze interesowały mnie chłodzenia wodne typu AIO. Najwydajniejszym z nich, według wielu opinii jest podobno SWIFTECH H220. Tak więc załatwiłem sobie takie chłodzenie, aby sprawdzić jak poradzi sobie z i5 2500K podkręconym do 4.5Ghz na napięciu 1.22V. Posiadam obudowę CM 690 II Advanced gdzie nad płytą główną jest tylko 40mm miejsca na wentylatory, więc poszła tam tylko chłodnica, a wentylatory nad nią, pod kratkę. Wentylatory wyciągały powietrze z obudowy przez chłodnicę. Wszystko pięknie zamontowane i czas na testy. Jakie było moje zdziwienie, kiedy w teście obciążeniowym LinX 0.6.5 (zamknięta obudowa 2 went. z przodu, 1 went. wyciągający + 2 na chłodnicy wyciągające) temperatura procesora szybko dobiła do 70+ stopni na rdzeniach. Sprawdziłem kilka konfiguracji prędkości pompki i wentylatorów i wyniki zawsze były podobne (pompka w zakresie 1200-3000 obrotów, wentylatory w zakresie 800-1800 rpm). Pomyślałem więc, że sprawdzę chłodnicę w konfiguracji, aby powietrze było przepychane przez chłodnicę. Zdemontowałem więc ją i ustawiłem obok obudowy na zewnątrz. Test na max obrotach pompki i wentylatorów 67-69 stopni na rdzeniach. Całość porównywałem do posiadanego coolera Raijintek TISIS z zamontowanymi 2-ma wentylatorami TR TY-140 PWM 900-1300 rpm, gdzie na tych samych ustawieniach procesora i zamkniętej obudowie max temp. na rdzeniach w teście LinX 0.6.5, to 65 stopni. Proszę oto dowód:

na_forum_png_300x300_q85.jpg

Zastanawiam się teraz, czy coś zrobiłem źle, czy jednak tak to po prostu działa. I jeszcze jedno, czy po zmianie np. bloku na procesorze na powiedzmy Phobya CPU-Cooler UC-2 LT i pompki na Magicool DC 12V Pump MC-DCP450 przy pozostawieniu chłodnicy od H220 temperatury się poprawią przy sensownych obrotach wentylatorów, gdyż obecnie na AC jest naprawdę bardzo cicho w stresie.

a jaką masz temp cieczy ? Duzo nizsza jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...