Forum PCLab.pl: Core i5-5675C - szybki test Broadwella - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Core i5-5675C - szybki test Broadwella (CPU + IGP + L4)

#21 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13691
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 02 Sierpień 2015 - 17:36

Zobacz postmichaml9995, o 02 Sierpień 2015 - 16:13, napisał(a):

Może jakieś porównanie HD 6200 vs 580? :) FHD w wieśku albo GTA V.

Nawet miałem taki pomysł na test. Mój GTX580 to 3-slotowe monstrum, więc samo zestawienie zdjęć przeciwników dawałoby do myślenia :) Patrząc jednak na wyniki 3DMarków to raczej nie ma sensu, przewaga GTX-a jest za duża. Tutaj jeszcze wyniki FireStrike'a:
http://www.3dmark.com/fs/5560501 - HD6200
http://www.3dmark.com/fs/5345683 - GTX580

A ten i3 z testów focusa to byłby naprawdę bardzo fajny procesor (APU) w cenie powiedzmy do 600 zł. Pewnie go jednak w desktopach nigdy nie zobaczymy, może dopiero w czasie refreshy Skylake'a powstanie coś podobnego?..

Znalazłem jednak nieciekawą przypadłość tej integry. Raportuje ona domyślnie 128 MB pamięci dedykowanej. Niektóre gry, np. Shogun 2, War Thunder i World of Tanks, uzależniają od ilości pamięci dedykowanej jakie opcje graficzne graficzne można włączyć. Wpis w rejestrze "DedicatedSegmentSize" pozwala zmienić ilość raportowanej pamięci w zakresie 0-512MB, co rozwiązuje problemy w WoT. W Shogunie 2 można to naprawić w pliku z zaawansowanymi ustawieniami gry. W przypadku War Thunder nie znalazłem sposobu, żeby ustawić tekstury powyżej poziomu "medium", choć ogólnie gra sprawnie działa na ustawieniach wysokich.
W zasadzie nie jest to wina Intela, a developerów. Karta zupełnie prawidłowo raportuje ilość pamięci dedykowanej na 128MB i ilość pamięci współdzielonej (alokowalnej przez grafikę) na ponad 8GB. Z uwagi na niechlujstwo programistów, którzy starają się być mądrzejsi od użytkownika, mamy jednak to co mamy i mimo wszystko łatwiej to poprawić od strony sterownika (oszukując aplikacje, że układ ma np. 2GB pamięci dedykowanej).

#22 Użytkownik jest niedostępny   Asteroid 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 297
  • Dołączył: Wed, 18 Cze 14

Napisany 02 Sierpień 2015 - 18:05

Assassin można prosić printscrena z ustawień CPU użył bym ich u siebie ?

#23 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13691
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 02 Sierpień 2015 - 18:28

Walczyłem z integrą, ale poległem. Nawet ustawienie +0.350V nie pozwoliło na ustabilizowanie częstotliwości 1350 MHz... Za to przy 1400 MHz przywitała mnie w Windows szachownica. Najwidoczniej układ zintegrowany w Broadwellu podkręca się znacznie gorzej od swoich mniejszych braci, choć oczywiście ostatecznie wnioski wymagałyby większej próby procesorów do testów.

@Asteroid
Proszę:
https://dl.dropboxus...SI_SnapShot.png
https://dl.dropboxus...SnapShot_00.png
https://dl.dropboxus...SnapShot_01.png
https://dl.dropboxus...SnapShot_02.png
Przy czym bios źle pokazuje Ring Ratio, w rzeczywistości jest 3200 MHz.

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 02 Sierpień 2015 - 19:12


#24 Użytkownik jest niedostępny   SunTzu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3657
  • Dołączył: Wed, 24 Maj 06

Napisany 02 Sierpień 2015 - 18:35

Bombowo!

Czy mógłbyś zrobić testy z dGPU L4/no L4...

Co do Integry w cinebenchu. Najnwosze Viewporty poszły mocno w kierunku wydajności na desktopowych kartach, dzieje się tak ponieważ większość klientów np. Maxona siedzi bodaj na Radeonach... Nie Fire/Quadro....

Skutkiem tego jest dziwo to, że w wielu scenariuszach masz najwięcej FPSów nie na Quadro czy GFach, a właśnie na integrze Intela relatywnie do mocy jaką uzyskuje się w grach vs quadro/fire pro.

Z drugiej strony siedzę na Maya sprzed bodaj 4 lat i mam najwięcej FPSów z moich kart właśnie na Quadro w starych viewportach, podobnie mam z 3dsem jeszcze starszym. Za to wgrywając najnowszego 3ds-a, najnowszą Mayę, używając najnowszych viewportów z moich aktualnych kart najwięcej FPSów mam na nie na Quadro, a na GFie vs Intelu (w zależności od scenariusza), co nie zmienia tego, że i tak mniej niż na starym viewporcie i quadro :)

Bardzo dużo zależy od samego scenariusza- ilość obiektów, ile obiekt ma poly i jakie ma mieć wyświetlanie tekstur/światło/cienie. Sytuacja jest dziś tak dynamiczna, że praktycznie nie mam możliwości czasowych jak i sprzętowych, by mieć aktualne dane. Test zrobiony na softcie i sprzęcie z 2015 może być kompletnie nieaktualny w 2016.

No ale to już off :)

Ten post był edytowany przez SunTzu dnia: 02 Sierpień 2015 - 18:58


#25 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20212
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 02 Sierpień 2015 - 18:40

Dzięki za poświęcony czas na testy ;)

+1 za testami dGPU i porównaniem wpływu L4 :)

#26 Użytkownik jest niedostępny   Asteroid 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 297
  • Dołączył: Wed, 18 Cze 14

Napisany 02 Sierpień 2015 - 19:08

Dzięki Assassin przełożę te ustawienia mam nadzieje na swoją płytę. Musi być jakiś powód tego że intel ukrywał testy Brodwella mam nadzieje że przekonamy się 5 tego co i jak.

PS

Assassin chylę czoła że wykonujesz testy i piszesz konkrety też kiedyś to robiłem pod innym nikiem ale "lenistwo" i ataki forumowiczów przekonały mnie aby tego nie robić.

Ten post był edytowany przez Asteroid dnia: 02 Sierpień 2015 - 19:12


#27 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13691
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 02 Sierpień 2015 - 20:02

Co do testów w grach na dGPU to jak mówiłem nie mam tyle czasu, żeby szukać miejsc testowych, a poza tym obecnie z lepszych grafik mam tylko GTX580 (poza nim tylko GT610, X1900XTX i FX5 800 Ultra, więc te na pewno odpadają ;)).

No ale myślę, ze mógłbym przetestować 3-4 gry gdybyście wysłali mi odpowiednie save'y albo we wbudowanych benchmarkach. Wolelibyście full detale w 720p czy średnie w 1080p? (GTX580 ma już swoje lata...) Z gier wchodziłyby w grę takie tytuły jak: GTA 5, pCARS, Crysis 3, FC4, BF4, ARK Survival Evolved, CS:GO, WoT, WoW, War Thunder, Shogun 2, Rome II. Ewentualnie mógłbym jeszcze załatwić AC: Unity, Watch Dogs i Ryse.

@Asteroid
Możliwe, że nawet Ciebie kojarzę :) Jak kręci się Twój Broadwell (CPU i GPU)?

#28 Użytkownik jest niedostępny   Asica10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: So, 08 Lis 08

Napisany 02 Sierpień 2015 - 20:06

Miał ktoś porównanie tego procka taktowanego 4.3ghz do np 4690K z taktowaniem ok 4.5-4.8 ghz?

Zastanawia mnie który będzie szybszy

#29 Użytkownik jest niedostępny   Dravic 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 529
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 02 Sierpień 2015 - 20:15

Zobacz postAssassin, o 02 Sierpień 2015 - 20:02, napisał(a):

Co do testów w grach na dGPU to jak mówiłem nie mam tyle czasu, żeby szukać miejsc testowych, a poza tym obecnie z lepszych grafik mam tylko GTX580 (poza nim tylko GT610, X1900XTX i FX5 800 Ultra, więc te na pewno odpadają ;)).

No ale myślę, ze mógłbym przetestować 3-4 gry gdybyście wysłali mi odpowiednie save'y albo we wbudowanych benchmarkach. Wolelibyście full detale w 720p czy średnie w 1080p? (GTX580 ma już swoje lata...) Z gier wchodziłyby w grę takie tytuły jak: GTA 5, pCARS, Crysis 3, FC4, BF4, ARK Survival Evolved, CS:GO, WoT, WoW, War Thunder, Shogun 2, Rome II. Ewentualnie mógłbym jeszcze załatwić AC: Unity, Watch Dogs i Ryse.

@Asteroid
Możliwe, że nawet Ciebie kojarzę :) Jak kręci się Twój Broadwell (CPU i GPU)?


Chodzi o porównanie integry z l4 włączonym i integry z l4 wyłączonym. Parę osób o to pytało. Dedicated GPU się nie przejmuj.

#30 Użytkownik jest niedostępny   SunTzu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3657
  • Dołączył: Wed, 24 Maj 06

Napisany 02 Sierpień 2015 - 20:43

Zobacz postAssassin, o 02 Sierpień 2015 - 21:02, napisał(a):

Co do testów w grach na dGPU to jak mówiłem nie mam tyle czasu, żeby szukać miejsc testowych, a poza tym obecnie z lepszych grafik mam tylko GTX580 (poza nim tylko GT610, X1900XTX i FX5 800 Ultra, więc te na pewno odpadają ;)).

No ale myślę, ze mógłbym przetestować 3-4 gry gdybyście wysłali mi odpowiednie save'y albo we wbudowanych benchmarkach. Wolelibyście full detale w 720p czy średnie w 1080p? (GTX580 ma już swoje lata...) Z gier wchodziłyby w grę takie tytuły jak: GTA 5, pCARS, Crysis 3, FC4, BF4, ARK Survival Evolved, CS:GO, WoT, WoW, War Thunder, Shogun 2, Rome II. Ewentualnie mógłbym jeszcze załatwić AC: Unity, Watch Dogs i Ryse.

@Asteroid
Możliwe, że nawet Ciebie kojarzę :) Jak kręci się Twój Broadwell (CPU i GPU)?

W Rome 2 wystarczy, że zrobisz dużą bitwę i 580 wystarczy.

Co do innych gier- większe detale i 720p zdecydowanie lepiej. Inne będziesz miał obciążenie powodowane np. większą ilością detali/modeli niż po prostu generowaniem kolejnych klatek.

W WD szukałem miejsca testowego niestety wywaliłem grę z tego co widziałem to dobrze zdawało egzamin zwołanie policji kupę i wysadzić autko... albo pójść rozwalić lokalny gang na podobnej zasadzie zwabić i wysadzić :)
W pozostałe ciężko mi znaleźć było dość powtarzalną procedurę, która zajedzie CPU (bądź nie grałem).

C3 takie z obserwacji z multi.
Financial District - ciasna łatwo znaleźć "kupki" walczących przeciwników
Hell's Kitchen oraz Penn Depot ogromny krajoobraz też ładnie jeżdżą. Hell's Kitchen na końcu/początku mapy (jak idziesz w górę), penn depot ciaśniejsze.
Skyline możesz wśiąść do helikoptera vs na dach najwyżej jak się da i możesz obserwować.

Fajny tryb jest łowcy?+penn depot gdzie myśliwy w kombinezowanie+niewidzialność+łuk poluje na zwykłych żołnierzy. Jest z łukiem 1/2 vs 15stu żołnierzy, więc jak na Penn Depot schowają się w jakimś miejscu kupa 15stu to akcja jest-> mało powtarzalne by 15stu chłopa chciało się schować w tym konkretnym miejscu :P

Ten post był edytowany przez SunTzu dnia: 02 Sierpień 2015 - 21:08


#31 Użytkownik jest niedostępny   mgtan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 159
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 02 Sierpień 2015 - 20:55

To ja mam też prośbę:

Cinebench 11,5 ale pełny test z wydajnością 1 i wielo - jajową.

Pytanie o temperatury - czyli temat gdzie np. i7 4790K ma największy problem.
4,0Ghz masz na stockowych napięciach? czy coś z nimi robisz?
Jakiego chłodzenia używasz?

Czy mógłbyś puścić OCCT z AVX i sprawdzić temperatury np. RealTemp ?
To samo dla Prime95??

#32 Użytkownik jest niedostępny   Michael86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 24 Sty 07

Napisany 02 Sierpień 2015 - 22:20

Broadwell w grach jest średnio o 13% szybszy od Haswella przy tym samym zegarze, więc 4.0Ghz Broadwell = 4.5Ghz Haswell. Jeśli Skylake będzie latał na 4.8Ghz bez problemu to będzie lepszy od Broadwella mimo braku l4. Szkoda, że broadwelle tak słabo się kręcą i wymagają do tego dużego napięcia.

#33 Użytkownik jest niedostępny   SunTzu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3657
  • Dołączył: Wed, 24 Maj 06

Napisany 02 Sierpień 2015 - 22:29

Zobacz postmgtan, o 02 Sierpień 2015 - 21:55, napisał(a):

To ja mam też prośbę:

Cinebench 11,5 ale pełny test z wydajnością 1 i wielo - jajową.

Pytanie o temperatury - czyli temat gdzie np. i7 4790K ma największy problem.
4,0Ghz masz na stockowych napięciach? czy coś z nimi robisz?
Jakiego chłodzenia używasz?

Czy mógłbyś puścić OCCT z AVX i sprawdzić temperatury np. RealTemp ?
To samo dla Prime95??

+1 mnie ciekawi Prime95 SmallFFTs :P po OC (niestety ten test musi trochę pochodzić)

Ten post był edytowany przez SunTzu dnia: 02 Sierpień 2015 - 22:33


#34 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16622
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 02 Sierpień 2015 - 22:48

Zobacz postAssassin, o 02 Sierpień 2015 - 01:10, napisał(a):

@RyszardGTS
Dzięki za sugestie. No to jedziemy:
[img/]https://dl.dropboxus...ll/prime 95.png[/img]
[img/]https://dl.dropboxus...ll/3DMark11.png[/img]
Szczegółowe wyniki:
http://www.3dmark.com/3dm11/10124858

Sam framerate niestety trochę rozczarowujący, ale patrząc na osiągi sprzętu z tamtego okresu to mamy w zasadzie odpowiednika GTXa 460. Dla porównania absolutny highend z tamtych czasów:
http://www.3dmark.com/3dm11/10032931

Dziękuję :beerchug:
Pobór rewelacja, praktycznie tyle pobiera przy 4,7GHz mój G3258 (trochę więcej ale dokładamy do Ciebie 750ti w idle i będzie jakoś tak). Zawsze twierdziłem że podkręcanie? tak, wysokie OC? tak, żyłowanie na maxa? zupełnie nieopłacalne i siedzę na 4,5GHz i około 85W. Co do poboru tej i5 to naprawdę świetny wynik w prime95, a jakbyś jeszcze undervoltnął na stocku to chyba bym z wrażenia z walonek wyskoczył :E
Co do integry to wydaje mi się że podobny wynik (około 3200pkt) ma chyba HD7750. Kolega ma ją ze starym celkiem 1610/20 (nie pamiętam dokładnie który model celka) i jeżeli integra ma taką wydajność to mamy małą rewolucję. Pierwsze integry w płytach AMD które pozwalały "jakoś pogram w 800x600 ultralow" były przełomem a tutaj integra HD6200 przeciera nowe szlaki, integr które naprawdę będą pozwalać pograć w 720/1080P medium w zaawansowanych grach oraz 1080p ultra w mniej wymagających.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13691
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 03 Sierpień 2015 - 00:40

Na razie uzupełnię testy pamięci L4/eDRAM w kontekście wydajności zintegrowanej grafiki. Starałem się wybrać gry popularne, ale jednocześnie z rozsądnymi wymaganiami sprzętowymi i łatwe do przetestowania.

Na pierwszy ogień idzie GTA V. Z braku czasu wybrałem wbudowany benchmark.

Dodaj obrazek

Jak widać korzyści z posiadania pamięci eDRAM są bardzo duże, zwłaszcza w 2 ostatnich testach, które wydają się mieć najwięcej wspólnego z realną rozgrywką (lot myśliwcem i jazda samochodem w mieście).

Ustawienia:
https://db.tt/Lgaovjgq
https://db.tt/TEByLhjE
https://db.tt/key3GI8q


...Ale to i tak mało w porównaniu z tym:

Dodaj obrazek

W CS:GO różnice są wręcz kolosalne! Do tego równice w płynności są bardzo odczuwalne podczas odtwarzania dema (z L4 gra "pływa", bez L4 nawet pomimo 60+ kl./s nie ma tego uczucia).

Ustawienia testowe:
https://db.tt/ofzSYR6n

Timedemo do pobrania:
https://db.tt/W9Xhl7uC


Na koniec War Thunder. Test we wbudowanym benchmarku "Tank Battle":

Dodaj obrazek

Tym razem nie ma przepaści, ale i tak minimalny fps z eDRAM jest równy średniemu bez eDRAM.

Ustawienia:
- 1080p, schemat "wysokie" (jedynie tekstury ustawione na średnie, z przyczyn podanych wcześniej).

Testy są łatwe do powtórzenia, więc gdyby ktoś miał czas i chęci przetestować inne zintegrowane GPU AMD lub Intela albo "dyskretne" GPU z niższej półki to byłoby fajnie. Testy raczej wyczerpują temat zintegrowanego układu graficznego, cache L4 daje w jej przypadku naprawdę bardzo dużo.

Na koniec w odpowiedzi na sugestie sprawdziłem temperaturę na ustawieniu 4,0 GHz 1,275V w Prime95 z FMA3 (Small FFT):

Dodaj obrazek

Jest dużo chłodniej niż na moim poprzednim Devil's Canyon przy tym samym napięciu. Czyżby Intel zrobił coś z niesławnym "glutem" a może po prostu zmienił miejsce pomiaru temperatury? ;)

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 03 Sierpień 2015 - 00:55


#36 Użytkownik jest niedostępny   Dravic 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 529
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 03 Sierpień 2015 - 01:18

No to chyba by było na tyle jeśli chodzi o "mocną integrę w Skylake".

Skylake nie ma l4 więc powodzenia mu życzę w nadrabianiu strat w przepustowości i czasie dostępu za pomocą kontrolera DDR4.

Z procesorem też będzie mega ciekawie (przynajmniej 4GHz vs 4GHz, ciekawe jak IPC wypadnie dla obu architektur).

Jak to się mówi, "5th can't come soon enough".

Dzięki wielkie za testy! Mam na oku Broadwella chyba, że Skylake czymś nas zaskoczy ale wygląda to ponuro w kontekście braku l4.

Jeszcze jedna OGROMNA prośba dotycząca CS:GO, mógłbyś spróbować odpalić na absolutnym LOW (minimalne ustawienia, ale FullHD) i podać wynik z l4 oraz bez l4?

Ten post był edytowany przez Dravic dnia: 03 Sierpień 2015 - 01:22


#37 Użytkownik jest niedostępny   KIBIC18 

  • Fully Operational
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 03 Sierpień 2015 - 02:54

Assassin świetna robota ;) Definitywnie zamknąłeś usta wszystkim, którzy uparcie twierdzili, że L4 nie daje przyrostu wydajności rdzeni cpu i co najważniejsze, zobaczyliśmy dokładne liczby odnoście korzyści z L4.

Teraz pozostaje mieć nadzieję, że skylake będzie się wybitnie podkręcał, bo inaczej będzie regres...

#38 Użytkownik jest niedostępny   piraci.info.pl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 03 Sie 15

Napisany 03 Sierpień 2015 - 09:11

Świetna robota, przejrzyście i bez zbędnego lania wody. Ciekawi mnie jak będzie wyglądać Broadwell vs Skylake w programach graficznych 3D. Sam powoli przechodzę z tworzenia w 2D do 3D i jeszcze poczekam trochę i pomęczę się z C2D

#39 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7807
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 03 Sierpień 2015 - 10:28

Świetny test, który zamknie usta wszystkim krzykaczom, że L4 nie ma żadnego wpływu na wydajność CPU. Jeszcze kilka dni temu za takie stwierdzenie pod którymkolwiek artykułem można było zebrać olbrzymią ilość minusów.

Teraz przydałyby się jeszcze testy porównawcze z Haswellem z wyłączonym L4, żeby zobaczyć o ile architektura na prawdę została usprawniona.

Mając takie dane można trochę pospekulować o tym dlaczego Broadwell został tak cicho wprowadzony na rynek i czego można oczekiwać od Skylake.

Moja teoria "spiskowa" jest następująca: Skylake zaoferuje standardowe +5% wydajności względem Hansa, czyli w wielu przypadkach będzie na poziomie Brodka, ewentualnie tylko trochę wyżej. Intel wprowadza na rynek Brodka po cichu, ponieważ nikt nie przesiądzie się na nową platformę, jeśli będzie mógł wybrać starszą, o bardzo zbliżonej wydajności. Tym bardziej, że rynek jest pełen tanich, używanych mobasów na Z97 i tony modułów DDR3. Platforma Skylake oparta oo DDR4 będzie zwyczajnie droższa, jednocześnie nie oferując wielkiej różnicy. Dlaczego Intel nie upycha L4 do Skylake? Od dawien dawna chodzą ploty, że Skylake ma się świetnie kręcić, z drugiej strony mamy informacje, że to L4 wpływa negatywnie na możliwości OC, czyżby Intel posłuchał "lobby" overclockerów? W żadnym wypadku, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Koszt produkcji CPU z L4 jest zwyczajnie wyższy niż bez tego "ficzera", więc Intel miałbym dwa rozwiązania: 1. podnieść ceny procków, które są już i tak wysokie - mogłoby to odstraszyć potencjalnych klientów lub 2. obniżyć marże, która według obecnych sprawozdań wynosi ponad 65%, żeby utrzymać cenę na obecnym poziomie. Intel to firma, która ma zarabiać kasę, więc najlogiczniejszym rozwiązaniem wydaje się wypuszczenie procka bez L4, tym bardziej, że AMD nie ma nic co mogłoby postawić przeciwko.

Jak bardzo się mylę (a mam nadzieję, że bardzo i Skylake zaoferuje coś więcej niż +5%) przekonamy się już za kilka dni. Mam tylko nadzieję, że w teście Skylake na PCLabie nie zabraknie Brodków.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 03 Sierpień 2015 - 10:29


#40 Użytkownik jest niedostępny   piwo1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 843
  • Dołączył: Cz, 06 Gru 12

Napisany 03 Sierpień 2015 - 11:19

Cytuj

Mam tylko nadzieję, że w teście Skylake na PCLabie nie zabraknie Brodków

ja tez mam taka nadzieje. i oprocz standardowych taktow jeszcze po oc. :)

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych