Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ju-rek

FanSwap Corsair TX750

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam dosyć leciwy zasilacz Corsair TX750 w którym żywot oryginalnego wentylatora właśnie dobiegł końca. Wentylator w nim ma wielkość 140mm. Czy zastąpienie go wentylatorem Alpenfohn 140mm Wing Boost 2 Plus to dobry pomysł? Jego prędkość obrotowa to od 300 do 1200 obr/min, ale według testów

startuje on od 6V. Myślałem też nad Fander Roxo 140mm PWM FRX2-14025, ale nic nie wiem na temat jego napięcia startowego i głośności łożyska w poziomie. Alpenfohn-a posiadam, ten drugi musiałbym kupić choć cena niewielka ok. 30zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak masz wolnego wingbusta to pchaj go tam

No mam wolnego, tylko zastanawia mnie to napięcie startowe. Jest całkiem możliwe, że wentylator ten nie będzie się kręcił podczas pracy w idle i czy nie zaszkodzi to zasilaczowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Alpenfohn-a posiadam, ten drugi musiałbym kupić choć cena niewielka ok. 30zł.

:hmm:

No mam wolnego, tylko zastanawia mnie to napięcie startowe. Jest całkiem możliwe, że wentylator ten nie będzie się kręcił podczas pracy w idle i czy nie zaszkodzi to zasilaczowi.

zasilacze dają przeważnie 7v minimum na wentylator - nie są tam stosowane wybitne jednostki z niskim napięciem startowym, więc alpenfon bedzie chodził - bez obaw...jak chcesz się upewnić to rozkręć zasilacz, wepnij sonde od miernika do plusowego przewodu od wentyla (np przy płytce, jesli lutowane, jeśli jest wtyczka, to jeszcze prościej...) i będziesz widział ile daje v na rozruch wentyla ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zabiegu. Podłączyłem tego Alpenfohn-a do zasilacza i jest jednak tak jak przypuszczałem. Bez obciążenia wentylator się nie kręci, próbuje co chwila lecz nie wchodzi na "obroty". Dopiero gdy włączę grę, to wentylator zaczyna działać. Na razie tak zostawię. Obudowa zasilacza jest ciepła, chociaż nie gorąca. Poszukam chyba wentylatora o napięciu startowym ok. 4-4.5V i wtedy raczej będzie już ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zabiegu. Podłączyłem tego Alpenfohn-a do zasilacza i jest jednak tak jak przypuszczałem. Bez obciążenia wentylator się nie kręci, próbuje co chwila lecz nie wchodzi na "obroty". Dopiero gdy włączę grę, to wentylator zaczyna działać. Na razie tak zostawię. Obudowa zasilacza jest ciepła, chociaż nie gorąca. Poszukam chyba wentylatora o napięciu startowym ok. 4-4.5V i wtedy raczej będzie już ok.

życzę powodzenia - raz, że ciężko znaleźć o tym info na pudełku/stronie producenta, a dwa, jak znajdziesz, to nie bedą tanie - z tego co pamiętam to silent wingsy mają start poniżej 5v i wentyle scythe - zasada jedna - musi mieć niski zakres obrotów od ~300rpm

ps. troche dziwne, ludzie wkładają na swapa zephyry za 20pln i nie ma problemu z nimi...może sprawdź te napięcie miernikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mam kandydata BlackSilent Fan XK2, ale fakt tani nie jest - LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mam kandydata BlackSilent Fan XK2, ale fakt tani nie jest - LINK

by się nadał...troche nie chce mi się wierzyć, że wentylator z tego corsara ma tak niskie napięcie startowe - masz jakiś kontroler obrotów, żeby go sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.troche nie chce mi się wierzyć, że wentylator z tego corsara ma tak niskie napięcie startowe

W/g tego testu na bank startują na 5V i ma 600 rpm - LINK więc powinno być dobrze :D

[EDIT]

Zamieniłem Alpenfohn 140mm Wing Boost na BlackSilent Fan XK2. Wentylator wystartował od razu po odpaleniu komputera. Kompletna cisza, jestem teraz zadowolony. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...