Forum PCLab.pl: Intel Skylake - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (234 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 232
  • 233
  • 234
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Skylake - wątek zbiorczy Dyskusja, wynik OC, inne

#4661 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7137
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 02 Listopad 2018 - 17:56

Doskonale wiem jak to jest z tym wsparciem Win7, że na Z370 poleci. Ale... leniwy się zrobiłem w kwestii różnorakich zabaw :E
Płytę myślałem Asusa Z170 Pro Gaming szukać, bo normalnie wygląda, za cholerę nie podoba mi się obecna moda na plastiki i diody. Wstępnie od biedy spróbowałbym puścić obecny ram wyżej, a jak byłoby kiepsko, to bym go wymienił. Podmiana tych dwóch elementów wyszłaby dość niskim kosztem, dlatego taki mam wstępnie plan. A gdzieś za rok dopiero i7, więc do tego czasu powinny się ceny ogarnąć, poza tym ostatnio co raz łatwiej dostrzec różnicę na wykresach pomiędzy i5 4R/4W, a i7 4R/8W.

@VSS

Nic innego ciężkiego mój sprzęt nie dostaje, zwykły "przeglądacz" neta i odtwarzacz :E Chwilami coś w Corelu dłubię, ale to nic dużego. Z grami też nie mam parcia wszystko na full, dlatego powoli chcę sobie dłubnąć ten sprzęt po taniości. Jak ten ok. +1GHz na ramie nic ma nie dać to poczekam sobie tylko aż się ceny i7 ogarną, nie śpieszy mi się, olewając ram. No i fakt przesiadki na konsolę jest już sztywno w głowie ustalony.

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 02 Listopad 2018 - 18:11


#4662 Użytkownik jest niedostępny   ARTURRO$$ 

  • artystom wolno więcej
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2032
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 07

Napisany 02 Listopad 2018 - 18:01

Zobacz postPawelek6, o 02 Listopad 2018 - 17:36, napisał(a):

Nie ma to jak na labie, pytasz o Focusa, a ci Ferrari polecają :E Koszty! Poza tym, aż takiej wydajności nie potrzebuję i wsio ma działać oficjalnie.

Przeczytałem Focusa i od razu pomyślałem, że chodzi o naszego dawnego testera i autora publikacji na głównej :E :E :E

#4663 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7137
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 02 Listopad 2018 - 18:16

Golf jest dobry, ale do bólu nudny, dlatego wszędzie permanentnie go ignoruję. Więc... padło na Focusa, ale tego mechanicznego Dodaj obrazek

#4664 Użytkownik jest niedostępny   Babymoore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 03 Sie 13

Napisany 07 Kwiecień 2019 - 14:05

Zastanawiam się czy temperatury przy obciążeniu nie są za niskie, około 50 stopni przy i5-6400. Stockowy cooler.

#4665 Użytkownik jest dostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 24 Kwiecień 2019 - 20:33

Stary ale jary :cool:
Dodaj obrazek

#4666 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 27 Kwiecień 2019 - 21:49

No cóż, teraz przy nowych generacjach kart graficznych, już tak trzeba będzie wysoko kręcić te procesory, aby jeszcze uzyskać jakikolwiek sensowny FPS :)

#4667 Użytkownik jest dostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 29 Kwiecień 2019 - 09:29

Zobacz postblubaju, o 27 Kwiecień 2019 - 22:49, napisał(a):

No cóż, teraz przy nowych generacjach kart graficznych, już tak trzeba będzie wysoko kręcić te procesory, aby jeszcze uzyskać jakikolwiek sensowny FPS :)

Gram w 1440p i nie narzekam. FPS grubo powyżej 60, użycie GPU 97-99%. Jedynym wyjątkiem jaki napotkałem to AC z Denuvo w miejskich lokacjach gdzie GPU się trochę nudzi.

Ten post był edytowany przez kaylo dnia: 29 Kwiecień 2019 - 10:51


#4668 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7489
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:29

Ktoś wie dlaczego Cascade Lake-X nie ma jeszcze nawet nazw CPU? Ponoć miały być w Q3 2019.

#4669 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 00:02

Zobacz postczolgista778, o 11 Wrzesień 2019 - 21:29, napisał(a):

Ktoś wie dlaczego Cascade Lake-X nie ma jeszcze nawet nazw CPU? Ponoć miały być w Q3 2019.


A co planujesz przesiadkę? :)

Na którymś z zagranicznych portali IT natrafiłem jakiś czas temu na info o oznaczeniach poszczególnych modeli. Nie mogę teraz znaleźć który to był portal.
Ale mówiąc krótko to oznaczenia będą analogiczne do Skylake-X Refresh. Czyli jak był np: i9-9980XE to teraz ma być i9-10980XE. Tylko nic nie było o dokładnej specyfikacji :hmm:

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 12 Wrzesień 2019 - 00:05


#4670 Użytkownik jest niedostępny   Barn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 418
  • Dołączył: So, 27 Lip 13

Napisany 16 Listopad 2019 - 07:36

Z ciekawości zapytam... czy ktoś wie kiedy będzie kolejna generacja procesorów Intela na komputery stacjonarne?

#4671 Użytkownik jest dostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 16 Listopad 2019 - 14:55

Zobacz postBarn, o 16 Listopad 2019 - 07:36, napisał(a):

Z ciekawości zapytam... czy ktoś wie kiedy będzie kolejna generacja procesorów Intela na komputery stacjonarne?

1Q-2Q/2020

#4672 Użytkownik jest niedostępny   kwiatek.pl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 12 Lut 17

Napisany 27 Listopad 2019 - 20:39

Panowie czy jest sens zmieniać teraz I5-6600K 4.5GHz na Ryzena 3600 ?

#4673 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 27 Listopad 2019 - 20:59

kwiatek.pl@ oczywiście że jest.

#4674 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 27 Listopad 2019 - 21:56

tylko ciekawe po co Kwiatek ma zmieniać na ryza ???, bo jak ilość procesorów w sockecie ma sie zgadzać to ja nie widzę sensu zmiany :P

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 27 Listopad 2019 - 21:56


#4675 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 27 Listopad 2019 - 22:11

VSS@ czyli wg ciebie nie warto zmieniać gołych czterech rdzeni na martwej podstawce na sześć z obsługą SMT?

#4676 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 29 Listopad 2019 - 20:25

Odświeżę temacik bo może ktoś ma jakiegoś starego dobrego 6700k.Czy tam nowszą iteracje 7700k kręcony i mógłby się nam pochwalić ile wykręcił dziadka.

#4677 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 614
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 30 Listopad 2019 - 16:07

Mój 6700k zrobił 4.9Ghz przy 1.38V. Był stabilny i zapewne poszedłby jeszcze wyżej tylko nie miałem odpowiedniego chłodzenia. Ale tu na forum 6700k ktoś wykręcił 5.1Ghz.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 30 Listopad 2019 - 16:08


  • (234 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 232
  • 233
  • 234
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych