Skocz do zawartości
Gość kieros

Nielegalni imigranci i uchodźcy w UE temat ogólny.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, dam9an napisał:

@hubio nie wiesz o czym piszesz. Taka wizja, pseudowizja artystyczna to nic innego jak szkalowanie dobrego imienia ludzi, instytycji itp. Myslisz ze jak zrobia takiego paszkwila gdzie zrobia z ciebie pedofilia to jakis sad Ci naprawi krzywdy wyrządzone przez ten film? Polowa ludzi niezaleznie od wyroku sadu, będzie mowila, że hubio to zboczeniec i pedofil.

Nie masz pojęcia w czym zabierasz glos. Wizja artystyczna nie moze godzic w dobre imie innych i powodowac im szkod. 

Zreszta te wizje artystyczne sa w jednym kierunku. Jak Hollland zrobi film szkalujacy Polaske jest ok a zrob taki film o Izraelu to bedziesz antysemitą i cie zniszcza bo ruszyles święty naród...

Wolnosc jednego konczy sie tam gdzie zaczyna wolnosc drugiego. Holland jest nie do ruszenia bo jest wiadomego pochodzenia. Ale taki Polak w Izraelu z filmem o Izraelu juz pewnie by byl aresztowany :) oni tam o siebie dbaja nie to co my

No to zrób jak Adolf albo Stalin i zabijaj tych co uważasz, że "szkalują"... To jest demokracja...

A nie mówimy o tym, że film z imienia i nazwiska narusza czyjeś dobra osobiste tylko jeśli już instytucji. Co wy wszyscy jesteście z SG? Nazwanie imienne mnie lub Tuska pedofilem jest trochę czymś innym od fabuły w filmie gdzie przestawia się działania SG :)

Tacy bardzo jesteście tutaj poobrażani na ten film tak samo jak nazywałem was rasistami... Bo nie wszyscy Polacy to rasiści - owszem i na bank nie wszyscy funkcjonariusze SG to osoby bez sumienia i uczuć. Jestem tego pewien. Ale ci co tak myślą najwięcej krzyczą. A wiesz dlaczego? Bo prawda w oczy kole. Każdy kto tak chciał strzelać do imigrantów może przypatrzyć się z bliska jak to wyglądało. Nawet myślę, że większość strażników w Polsce nawet mimo rozkazu by raczej nie robiło jakiś strasznych rzeczy (dokładnie nie wiem jakich bo filmu nie oglądałem). A co ciekawe sumienie obarczone może być wyłącznie tych, którzy wtedy wdrażali takie, a nie inne procedury, a nie zwykłych osób. Więc nie wiem skąd tu takie poruszenie. No znaczy wiem - cały wątek od początku jest wylewem nienawiści do imigrantów (co już było pisane przez inne osoby, żeby go zamknąć) więc oburzacie się na prawdę?

- Tak - były incydenty z udziałem SG gdzie nie zapewniano zgodnej z polskim prawem opieki imigrantom.

- Tak - były sytuacje gdzie strażnicy musieli się przyglądać jak umierają kobiety i dzieci.

- I TAK - Holland nie wyssała sobie tego z palca tylko poprzedziła film reaserchem i wywiadami z samymi strażnikami dla których w większości TO BYŁO NIELUDZKIE!

To taka polska mentalność. Nie wytykać jakiś wad. A już szczególnie fioła na tym punkcie mają środowiska narodowo-prawicowe... Szkoda słów...

Edytowane przez hubio
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

wiadomo, zły to Polak co kala gniazdo, z którego się wylągł, itd...

filmu nie widziałem, ani skrótów, ale dużo mówi się i pisze o tym termosie i scenie z nim...

przypomniało mi się przy okazji, jak parę lat temu słuchałem w BBC audycji o różnych dziwnych pomysłach technicznych i dziwnych sposobach prowadzenia wojen, itp - jakaś pani opowiadała w tej audycji, że w 2 wojnie światowej Polacy szarżowali na niemieckie czołgi z mieczami - mieczami - sword po angielsku, nie szablami -sabres - bo pani nie wiedziała, że w kawalerii nie używano mieczów już w zasadzie od 18 wieku

pani oczywiście nie wiedziała nic dokładnego ani bliższego na ten temat, ale widziała taką scenę po prostu w filmie o 2 wojnie światowej, a ten film to jak wiadomo Wajdy "Lotna"

analogia z filmem Holland oczywista - ludzie nie będą czytali o wojnie "hybrydowej" z Białorusią, ale obejrzą film, no i scena z termosem pewnie nimi wstrząśnie i zapamiętają ja na długo...

pytanie o granice "wizji" artystycznej - Wajda oczywiście wiedział, że polska kawaleria nie szarżowała na czołgi z szablami, ale użył tej sceny jako metafory stosunku przedwojennej Polski do tej wojny, itd - metafora w dużym stopniu trafna, bo tuż przed wojną podobno polscy ułani zapewnili że za tydzień będą poić swoje konie w Szprewie, czyli Berlinie, itp - tyle, że dla zagranicznego widza cała ta krytyczna wymowa tej metafory nie istniała i dla niego ta fikcyjna szarża stała się zwykłym faktem historycznym

czy więc tzw artystyczna wolność i swoboda wypowiedzi artystycznych uprawnia do tego typu  chwytów, i czy nie trzeba uwzględniać także szerszego kontekstu możliwego odbioru tzw dzieła sztuki i jego przekazu poza granicami kraju i kręgu kulturowego, w którym powstał

podobnie np scena, gdzie jakiś mieszkaniec pogranicza celuje na niby w emigrantów itp - oczywiście dla Polaka to żartobliwy gest, który o niczym nie świadczy - w naszej historii i obyczajowości pełno takich gestów - ale dla odbiorcy z zagranicy, który wobec nieznajomości kontekstu skłonny jest wszystko brać dosłownie, może być zupełnie inaczej 

Edytowane przez glauks
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, forfun napisał:

brawo. Szkoda, że atakujesz w sposób bezceremonialny, a wystarczyło poświęcić 60 sekund na takowe opracowania. Kurde, ta sytuacja na naszej wschodniej granicy trochę trwa....

Ja atakuje? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, forfun napisał:

To albo jesteś poważnym gościem(a obaj wiemy, że nie) i podasz mi dane nt. ludzi zatrzymanych w ośrodkach dla migrantów(udowadniające twoją tezę), albo po prostu przeprosisz i powiesz, że jednak sporo tam kobiet i dzieci, a także rodzin.

Dlaczego nie wkleiłeś tych danych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

No to zrób jak Adolf albo Stalin i zabijaj tych co uważasz, że "szkalują"... To jest demokracja...

A nie mówimy o tym, że film z imienia i nazwiska narusza czyjeś dobra osobiste tylko jeśli już instytucji. Co wy wszyscy jesteście z SG? Nazwanie imienne mnie lub Tuska pedofilem jest trochę czymś innym od fabuły w filmie gdzie przestawia się działania SG :)

Tacy bardzo jesteście tutaj poobrażani na ten film tak samo jak nazywałem was rasistami... Bo nie wszyscy Polacy to rasiści - owszem i na bank nie wszyscy funkcjonariusze SG to osoby bez sumienia i uczuć. Jestem tego pewien. Ale ci co tak myślą najwięcej krzyczą. A wiesz dlaczego? Bo prawda w oczy kole. Każdy kto tak chciał strzelać do imigrantów może przypatrzyć się z bliska jak to wyglądało. Nawet myślę, że większość strażników w Polsce nawet mimo rozkazu by raczej nie robiło jakiś strasznych rzeczy (dokładnie nie wiem jakich bo filmu nie oglądałem). A co ciekawe sumienie obarczone może być wyłącznie tych, którzy wtedy wdrażali takie, a nie inne procedury, a nie zwykłych osób. Więc nie wiem skąd tu takie poruszenie. No znaczy wiem - cały wątek od początku jest wylewem nienawiści do imigrantów (co już było pisane przez inne osoby, żeby go zamknąć) więc oburzacie się na prawdę? Tak - były incydenty z udziałem SG gdzie nie zapewniano zgodnej z polskim prawem opieki imigrantom. Tak - były sytuacje gdzie strażnicy musieli się przyglądać jak umierają kobiety i dzieci. I TAK - Holland nie wyssała sobie tego z palca tylko poprzedziła film reaserchem i wywiadami z samymi strażnikami dla których w większości TO BYŁO NIELUDZKIE!

To taka polska mentalność. Nie wytykać jakiś wad. A już szczególnie fioła na tym punkcie mają środowiska narodowo-prawicowe... Szkoda słów...

"rasizm «pogląd oparty na przekonaniu o nierównej wartości biologicznej, społecznej i intelektualnej ras ludzkich, łączący się z wiarą we wrodzoną wyższość jednej rasy»" 

nie wiem czy ktos z bioracych udział w dyskusji wyrażał powyzsze poglady, bo ja nie. 

natomiast z ciekawości... Może troche prowokujaco zapytam: ile wynalazkow, ktore zmienily świat i wpłynęły na jego rozwoj zrobiono czy wymyślono w Afryce przez murzynów?

Uważam, że jako państwo, nie powinniśmy przyjmowac nie tylko imigrantów z bliskiego wschodu, ale takze z Ukrainy bo nas zwyczajnie na to nie stac. I szczerze mowiac mam w powazaniu ich humanitarne traktowanie. Juz wyzej o tym pisałem: Jezeli zlapie zlodzieja na goracym uczynku kradziezy to sam na tyle ile to mozliwe wymierze mu sprawiedliwość a zglosze fakt kradziezy sluzbom, zeby jeszcze bardziej mu zaszkodzić. Bo on nie ma prawa ruszac nieswojej wlasnosci. Tak samo jest przy przekraczaniu granicy. Naruszyli prawo musza sie liczyc z konsekwencjami i zlym traktowaniem a nie nagrodami... Niestety dzisiejszy swiat dziala wbrew logice i rozsądkowi - raczej to nie przypadek a celowe dzialanie wladz całego "zachodu". Zlodziej, bandyta czy zbrodniarz ma prawo do wszystkiego a jego ofiary system ma w d... Najlepszym przykladem tego idiotyzmu do jakiego dotarł cywilizowany świat jest Breivik...

podobnie jest w kwestii imigrantow na zachdodzie: sami wyławiają ich z wody a pozniej alarmuja i placza zeby sie nimi podzielic po calej Europie bo sama Grecja czy Wlichy nie dadza sobie z nimi rady... A ten ich naplyw przypomina kolonizację a nie pomoc potrzebujacym. Do czego to prowadzi widac dokladnie na przykladzie Francji.

Środowiska narodowe, o ktorych wspomniales, robia to co robia bardziej z ideologii a mi rozchodzi sie o moje pieniadze. Moi rodzice oboje pracuja ojciec zaraz ma 70 lat, matka od roku pobiera emke ale ma niska wiec tez pracuje (legalnie) zrezzta w najblizszej rodzinie mam jeszcze osoby, ktore moglby juz byc na emce a jeszcze nie sa z powodu wysokosci emerytur albo sa i musza nadal pracowac bo by im nie wystatrczylo... I to nie jest zadna patologia tylko normalni ludzie, ktorzy tyrali na ten chory kraj cale życie... A teraz najechalo sie darmozjadow imigrantow i dostaja kase za darmo i to wiecej niz człowiek pracujacy cale zycie.

pisalem juz o tym wczesiej: zrobic liste ze zobowiazaniami finansowymi dla chętnych, ktorzy beda lozyc na utrzymanie imigrantow i bierzmy ich ile wlezie. Ale niech placa chetni a nie jak teraz nam sie zabiera zeby darmozjadow utrzymac. To jest sprawiedliwe podejscie do tematu. Dosc pieniedzy straciliśmy juz na ukraine

4 godziny temu, Klakier1984 napisał:

Ja to bym chciał żeby nikt nie oddał żadnego głosu i wybory były nieważne. Może to by dało tym zakutym łbom coś do myślenia.

Alez to nic nie da. Oni rozgrywaja miedzy soba majac media i poplecznikow. Ich to g obchodzi ile osób pojdzie na wybory. Ogolnie to jest tak zepsuty system, że nie da sie go wymienic. Nikogo nowego nie dopuszcza bo bez poparcia mediow nikt z zewnatrz nie ma szans na dosjcie do wladzy. A nawet jakby sie pojawil ktos niewygodny to znajda na niego haka wyciagna brudy albo osmiesza przed masami. Co zrobili z Lepperem i seks afera czy poslem Janowskim, ktory sprzeciwial sie sprzedazy polekich cukrowni? Na poczatku lat 90 jak podstepnie odsuneli od lwadzy rzad Olszewskiego? 

• Confused 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

edit: Nie scaliło to sam spróbuję połączyć 

Tak tylko wrzucę, bo może ktoś nie zdaje sobie sprawy z tego jak "rzetelnie" jest sprawa przedstawiana przez niektóre środowiska.

Onet wcale nie jest goebbelsowską tubą propagandową. Wcale. To jest też oczywiście pierwszy tego typu "artykuł" na ich stronie, a wcale nie 5ty w tylko ostatnim półtora roku, jak (trochę) obserwuję:

b72f154b0897b5af079acef5f9d3db5b.png
Termos się wydarzył naprawdę? No przecież WSZYSTKO to wszystko. 

21 godzin temu, forfun napisał:

Jaki fikołek? Terroryści i członkowie organizacji przestępczych mają $, i mogą dzięki temu(polskim wizom) wjechać na terytorium UE. Po kiego mają Ci źli ludzie przepychać się na jakiejś granicy polsko-białoruskiej :D? Wytłumacz to w prostych słowach? LEGALNY WJAZD vs pewnie zostanie na Białorusi, a jeśli się uda przekroczyć granicę to zatrzymanie i niezbyt przyjemne rzeczy(kiedy uda się ustalić, że jesteś terrorystą)

Taki fikołek, że to dwie różne sprawy, a ty robisz "whataboutism". Czyli usilnie wizy, wizy, wizy. A jakby sprawy wiz nie było, to co wtedy? Wizy były, ale pewnie po aferze przestaną być. I co wtedy? Jak mówimy o jednej sprawie to nie skacz na inny temat. Skaczesz - nazywam to fikołkiem, bo to częsta zagrywka jak ktoś nie ma argumentu.

Nie ma drugiej strony medalu. Jest demokratyczne PAŃSTWO PRAWA lub jest państwo autorytarne(gdzie jednostka jest takowego pozbawiona), tyle. Jeżeli żyjemy we wspólnocie zachodniej to mamy inną mentalność od kultury wschodniej(gdzie jednostka jest niczym, a jedynie mięsem). Niestety u niektórych ta przemiana jeszcze nie nastąpiła i to co wpajał Stalin dalej żywe.

Ty chyba nadal nie rozumiesz, że nie mamy już tego komfortu, że zawsze będzie państwo prawa. Tu idzie taka masowa emigracja na kraje "zachodu", że za chwile całą tą naszą humanitarność i cywilizację szlag może trafić i wtedy nikt się nie będzie nawet oglądał na jakieś prawa i cokolwiek, bo zapanują czasy, w których życie będzie piekłem. Poczytaj trochę historii na temat tego co się działo jak np. jakieś miasto chrześcijan wpuszczało muzułmanów jako uchodźców i im dawało schronienie. Potem prawa. Oni mówili, że są pokojowi i wdzięczni. A potem doszli do takiej siły, że sobie przejęli władzę i brutalnie zabijali lub niewolili tych, którzy im wcześniej pomogli. To tyle w temacie mentalności jaką mają ci, co biorą moralność z jedynej świętej książki.
A nawet pomijając to zagrożenie, bo moim zdaniem za 50 lat nie będzie ani Niemiec ani Francji, tylko Kalifaty Niemieckie i Francuskie, to jeszcze nawet poza kwestią wierzeń i wartości moralnych niesionych przez nachodźców, jest kwestia tego, że oni po prostu często mają wśród siebie ludzi nie szanujących ŻADNYCH i NICZYICH praw. 
Załóżmy, że niehumanitarnie niepomożesz jedzeniem komuś trzymanemu przez straż białoruską pod płotem. Niehumanitarnie! Ale dając tą pomoc sprawisz, że zaprosi się tutaj następne 500 osób. Nie zgodzisz się z moim założeniem ile z tych 500 będzie niebezpiecznymi, więc niech będzie, że tylko 3. Niech te trzy osoby terroryzują potem kilka dzielnic. Pobiją lub okradną kilka osób, które bez np. auta nie będą w stanie kupić jedzenia i opłacić mieszkania. Niech zamordują jedną osobę.
Porównaj te zła i dostrzeż, że zwolennicy twardego i brutalnego bronienia granic (co bardzo szybko by się skończyło, bo po pierwszym sygnale, że walące taranem w płot osoby zostały zastrzelone lub ostrzelane, wszyscy chętni do wycieczki by zrezygnowali) nie CHCĄ łamania prawa i niehumanitarnego zachowania. My chcemy jak najmniejszego zła, ale stawiamy obywateli własnego kraju wyżej od ludzi, którzy ATAKUJĄ naszą granicę. Pomyśl o np. ataku 10 000 młodych byków, ale np. z pistoletami i granatami. Czy w takiej sytuacji naprawdę nie chciałbyś aby nasza SG otwierała ogień? Czym się takie coś by różniło od wojennego ataku na granice państwa? Wiesz co znaczy STRAŻNIK? Otóż on ma naszej granicy strzec. To nie jest pilnownik, bramkownik zagradzający komuś drogę niczym bramkarz na dyskotece. To STRAŻNIK. I przez tysiące lat bronienie granicy było przy użyciu broni. Zdaje się, że w Izraelu też strzelają ja Hollandowa o tym filmów nie kręciła. Nie, nie wiem nic o jej Żydowskim pochodzeniu i pobudkach z tym związanych, więc nie mam zdania, nie nasłuchałem się żadnych "szurii". Po prostu zauważam, że bronienie granicy bronią to NIE JEST nic złego jeśli tego wymaga sytuacja. A obecna moim zdaniem zdecydowanie wymaga z trzech powodów conajmniej. Dwa z nich to wojna i Fiutaszenko.

To albo jesteś poważnym gościem(a obaj wiemy, że nie) i podasz mi dane nt. ludzi zatrzymanych w ośrodkach dla migrantów(udowadniające twoją tezę), albo po prostu przeprosisz i powiesz, że jednak sporo tam kobiet i dzieci, a także rodzin.

Sporo w porównaniu z czym? Masz sieć dronów i wiesz ilu sobie wjechało po cichu, bez wiedzy nikogo z naszych służb? Bo mi się wydaje, że nawet podać realnych rozmiarów tego procederu się nie da. Do tego młode byki z ośrdoków szybko uciekają. Holland i Onet pojedzie i pokaże Ci TŁUMY dzieci i kobiet. Powiedzmy całą halę, a tam 200 osób. I 199 to kobiety i dzieci. Pomyślisz "o, sporo". Usłyszysz zmanipulowaną narrację i uwierzysz. A nie pokaą np. 2000 młodych byków. Walenia kamieniami w strażników też raczej na onecie nie pokażą, a jeśli już pokazują, to jako 1% tekstu, gdzie 99% jest w narracji hollandowskiej. 
Poza tym mamy wojnę. Jesteś pewien, że każda kobieta i dzieciak to z tych z białoruskiej granicy? Tu nie wiem, o jakim ośrodku mówisz. Nie mówię, że to Ukraińcy, ale pytam, bo przy takiej sile manipulacji i zakłamania w "reportażach" to spodziewam się każdego sposobu jakiego się mogą chwycić "media".

20 godzin temu, hubio napisał:

Tak - wolność słowa Twórców powinna być niepodważalna. Jeśli jakiś film narusza dobra osobiste ludzi lub instytucji proszę do sądu cywilnego skierować pozew z zabezpieczeniem na czas sprawy wycofania z obiegu. Panie Tusk, Służbo Graniczna proszę bardzo kierować skoro jest to nieprawda.

Mamy od tego prawo, a nie polityków i to władzy. Ale to norma dla PiS. A to nie dać koncesji TVN, a to dać z pieniędzy podatników parę mld na propagandówkę TVPiS. Tak długo Kaczyński i inni z zarządu PiS tkwili w PRL, że nam wzory rodem z PRL robią. To następna sprawa, że bardzo by przydała się wymiana pokoleniowa. I ta obowiązkowa pokazówka przed filmem... :) Szkoda słów.

Ja na miejscu Ziobro to bym aresztował tą Holland... 🤣 Np. na podstawie przepisów o działaniu na rzecz zagranicznego wywiadu. W końcu Prezes coś wspominał o "armii putina" więc rozumiem, że na jej czele stoi Holland.

A wiesz może co na ten film mówi konfa? Na pewno im się nie podoba, ale czy metodami administracyjnymi chcieli by wycofywać z kin? korwin zawsze mówił, że wolność jest najważniejsza.

Nie wiem co mówi Konfa. Nie miałem czasu słuchać, bo wolne kilka godzin zmarnowałem na odpisywanie na tym forum w związanym z tym tematem wątkach wczoraj i przedwczoraj :D
Cieszy mnie, że masz takie podejście do wolności słowa, ale coś mi się nie wydaje, żeby zwolennicy KO i broniący wizji artystycznej Hollandowej, mieli podobne zdanie. 
Jest to jednak coś co mocno wpłynie na opinie, w tym te, które są powiązane z wyborami. Widzom tego filmu na pewno będzie bliżej do głosu na kogoś innego niż prawica. Na nieszczęście też jak sam zauważyłeś w innym wątku, wzrośnie przez ten film pisowi :(
Wolność słowa to jedno, ale to mamy do czynienia z obsmarowywaniem Polskiej racji stanu gównem. Tutaj już nie jestem taki wolnościowy. Chciałbym uczciwej sprawy o zdradę. Najlpieje z odebraniem obywatelstwa i wypad z kraju na zawsze. Niestety to się nie stanie i Hollandowa pewnie jeszcze nie raz obrzuci nas wszystkich jako kraj, gównem. :(

20 godzin temu, dam9an napisał:

Zreszta te wizje artystyczne sa w jednym kierunku. Jak Hollland zrobi film szkalujacy Polaske jest ok a zrob taki film o Izraelu to bedziesz antysemitą i cie zniszcza bo ruszyles święty naród...

Wolnosc jednego konczy sie tam gdzie zaczyna wolnosc drugiego. Holland jest nie do ruszenia bo jest wiadomego pochodzenia. Ale taki Polak w Izraelu z filmem o Izraelu juz pewnie by byl aresztowany :) oni tam o siebie dbaja nie to co my

BINGO!

Gdzie wolność artystyczna w rysowaniu karykatur Matki Boskiej Rydzykowskiej? Albo Mahometa? Gdzie wolność krytyki kogoś o czarnym kolorze skóry? (nawet krytykować filmów z czarną aktorką już nie wolno według lewicowców w USA, a jak dojdą do władzy to zrobią z tego prawo. Kraj USA. Kraj "wolności" przecież.
Gdzie możliwość właśnie krytyki Żydów? Przecież za taki film byłaby taka awantura, że bania mała. U nas jeszcze nie, ale to i do nas dojdzie. O. albo film czy coś o transach czy kogoś z LGTVHDTV+. Nawet skrót LGHDTV+ już chcą zakazać, bo mowa nienawiści :D

Nie ma wolności absolutnej. Niestety lub stety, ale nie ma.

Dojechałem do końca podstrony z wczoraj. Jak coś dalej jest to odpiszę później i sorry za opóźnienie.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ronson tu masz wywiady z osobami z tamtych stron:

https://wiadomosci.wp.pl/podlasie-w-cieniu-filmu-holland-tak-zyje-sie-przy-zielonej-granicy-6944588979624704a

Nawet SG nie hejtuje tego filmu tylko nieoficjalnie boi się, że zmieni do niej podejście.

Film wreszcie jest w kinach i jakby prawica umilkła bo każdy może zobaczyć i podobno jest bardzo dobry.

A to co się działo przed, że przed obejrzeniem filmu ( jakieś boty pewno pisowska farma trolli ) na filmwebie masowo zaczęły wystawiać jedynki, że aż musieli chyba po raz pierwszy w historii zablokować oceny + to co ty pisałeś na podstawie jednej sceny (!) z wykopka świadczy niezbyt dobrze o wszystkich krytykach.

Nawet jakbym był do czegoś na maxa uprzedzony to przed obejrzeniem w całości nie śmiałbym w żaden sposób komentować, a już na pewno krytykować. Filmu nie oglądałem, ale zakładam, że jest niezły.

A dla wszystkich prawaków, którzy tak gnoją tak Agnieszkę Holland za lewicowość polecam obejrzeć jej film "Obywatel Jones" gdzie pokazała w świetny sposób jak lewicowe środowiska angielskie i generalnie światowe zdeptały z ziemią człowieka, który pojechał do ZSSR i pokazał prawdę o Stalinie. Tak wszyscy zawsze krzyczeli, że pokazuje się w kinie wyłącznie los Żydów i zbrodnie nazizmu, a nasza reżyserka pokazała zbrodnie komunizmu. I pokazała świetnie bo niektóre sceny są bardzo mocne. A do tego potem reakcję lewicowego zachodu, który wierzył w idee Lenina. Polecam film.

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Ronson tu masz wywiady z osobami z tamtych stron:

https://wiadomosci.wp.pl/podlasie-w-cieniu-filmu-holland-tak-zyje-sie-przy-zielonej-granicy-6944588979624704a

Nawet SG nie hejtuje tego filmu tylko nieoficjalnie boi się, że zmieni do niej podejście.

Stary. Ja Cię bardzo proszę, nie rób sobie jaj. Artykuły z onetu czy wp lub innej interii, na TEN temat to możesz sobie głęboko wsadzić tam, gdzie pisowiec linki do fragmentów audycji Radio Maryja czy telewizji Trwam. Przecież to jakie szambo tam wypisują w tym temacie to jest dokładnie to, co mnie zagotowało w tym temacie najbardziej w ciągu dwóch lat. Nawet bardziej niż ten film Holland. Już w 2022r.

A SG nie hejtuje? Czego się spodziewałeś? Widziałeś co zrobił onet z gościem, który był na tyle tępy, aby dać się namówić na "wywiad"? A może oczekiwałeś, że szef SG wyda rozkaz, aby o tym gadać? 

Dobra. Kliknąłem. Na (bardzo) szybko zanim mnie wuj strzeli z procy w czoło, poszukałem i zamiast opinii strażnika, znalazłem info, że strażnicy się oficjalnie nie chcą wypowiadać, ale za to głos zabrała... aktywistka. No, czyli wszystko w normie. Rzeteleność jakiej się spodziewałem.  Nie chcę czytać więcej, bo już parę razy na wp ale bardziej na onecie czytałem całość i potem cały dzień chodziłem wkurzony i zaniepokojony o przyszłość tego kraju :(

O rany, stary, jak mi Was szkoda. Niby inteligentni i dobrzy, jak zakładam, ludzie, a tak dawać sobie nawijać makaron na uszy. :( Serio. Mi Was żal. Kac moralny za ileś lat będziecie mieć straszny.

Cytat

Film wreszcie jest w kinach i jakby prawica umilkła bo każdy może zobaczyć i podobno jest bardzo dobry.

Hahaha :D

Według kogo? :>

I w czym? W wywoływaniu emocji i empatii, co większość widzów i graczy bezwiednie i automatycznie przekłada na pozytywną ocenę dla danego filmu czy gry? Czy w sensie np. jakości zdjęć i montażu, bo było ich stać na lepszego fachowca, dzięki dotacji z naszych podatków?

Cytat

A to co się działo przed, że przed obejrzeniem filmu ( jakieś boty pewno pisowska farma trolli ) na filmwebie masowo zaczęły wystawiać jedynki, że aż musieli chyba po raz pierwszy w historii zablokować oceny + to co ty pisałeś na podstawie jednej sceny (!) z wykopka świadczy niezbyt dobrze o wszystkich krytykach.

Zaraz, zaraz. Czemu mnie tu wmieszałeś? Jakiego wykopka? Ile razy mam powtarzać, że moja ocena jest moja własna i nikt mi niczego nie sugerował?

Ja wiedziałem co to będzie za film już prawie 2 lata temu, jak widziałem co od...wala onet. I nie tylko onet. Bo to niestety jest norma wśród pewnych środowisk, które z racji braku lepszego określenia, nazywam lewicowymi. Jak komuś przeszkadza ta nazwa, to proszę o sugestie na mentalność "woke". Liberałowie nie pasuje. Postępowcy? Też nie. No to nazwę to lewicowym podejściem do tematu imigracji, islamu i granic. Te trzy tematy są jednoznacznie postrzegane przez 99% członków tylko jednej grupy. Lewicy. W KO to pewnie większość i wiem, że KO to nie Lewica per se, ale no nie potrafię tego określić trafniejszym slowem niż lewica. Z góry dzięki za sensowną sugestię na zamiennik, żeby się LebomB nie bulwersował. ;)

Cytat

Nawet jakbym był do czegoś na maxa uprzedzony to przed obejrzeniem w całości nie śmiałbym w żaden sposób komentować, a już na pewno krytykować. Filmu nie oglądałem, ale zakładam, że jest niezły.

Patrz pan, jaki przypadek. A filmy Kurskiego o peło i Smoleńsku musiałeś oglądać, żeby wiedzieć, że to propagandowe szambo? Tak samo mi gadali o żeńskim Ghostbusters. Powiedziałem, że nie muszę oglądać, bo wiem co to jest i bez oglądania i nie chcę.
NIESTETY naszedł mnie w tym roku ogromny sentyment do kina lat 80tych i poleciał seans obu części Ghostbusters i chciałem więcej.. no i się zmusiłem. Było GORZEJ niż się spodziewałem. Poziom upolitycznienia i syfu "woke" w tym filmie przerósł nawet moje oczekiwania. To takie szambo aktywistyczne, że nie wyobrażam sobie jakim cudem ludzie po wyjściu z kina nie pozywali tworców za scam i wyciągnięcie kasy pod pretekstem filmu komediowego. Raz się uśmiechnąłem a całym filmie. Nie wyobrażam sobie płacenie za to, aby oglądać pierdofeministyczny materiał propagandowy, który w dodatku sra na markę, którą pokochały miliony. 
I wiesz co? Jakieś 10 osób mnie cisnęło w komentarzach na chyba ppe wtedy, przy premierze, że śmieszny jestem i głupi, bo oceniam bez obejrzenia. 

Już pisałem, ale w innym wątku, może już na to odpisałeś - obiecaj, że mój czas się nie zmarnuje. Napisz jak zareagujesz, jeśli po obejrzeniu napiszę "oceniam ten "film" TAK SAMO". Bo inaczej po co mam się męczyć i marnować czas? Już itak jestem na siebie wkurzony, że marnuję go tyle na wypisywanie w tym i podobnym temacie ścian tekstu w sporach z Wami, które i tak są skazane na porażkę, bo co bym nie napisał, to wiecie swoje i betonu nie skruszę.

Cytat

A dla wszystkich prawaków, którzy tak gnoją tak Agnieszkę Holland za lewicowość polecam obejrzeć jej film "Obywatel Jones" gdzie pokazała w świetny sposób jak lewicowe środowiska angielskie i generalnie światowe zdeptały z ziemią człowieka, który pojechał do ZSSR i pokazał prawdę o Stalinie. Tak wszyscy zawsze krzyczeli, że pokazuje się w kinie wyłącznie los Żydów i zbrodnie nazizmu, a nasza reżyserka pokazała zbrodnie komunizmu. I pokazała świetnie bo niektóre sceny są bardzo mocne. A do tego potem reakcję lewicowego zachodu, który wierzył w idee Lenina. Polecam film.

Nie obejrzę, ale nie szkodzi, bo nie jestem prawakiem, więc wszystko OK, bo mi nie polecałeś :)
PS. Bardzo dużo znam twórców, którzy gadają z sensem na jeden temat, są nawet wybitnymi artystami w swojej dziedzinie, ale jak zaczną chrzanić trzy po trzy na jakiś temat, którego nie ogarniają...

ostatnio coś było z panem z Pink Floyd, który się Russia Today za dużo nasłuchał..

Jerzego Kryszaka nie tylko lubię, a wręcz uwielbiam. A też ostatnio mu coś odwaliło z feminizmem i się niemal zapluł ze złości wygłaszając tyradę ze sceny o tym, jak kobiety są strasznie uciemiężone (z fragmentem o aborcji się bym zgodził, ale Jurek pojechał "trochę" dalej)
Także ja nie mówię, że babsko nie umie robić filmów. 

Edytowane przez Ronson
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

O, przynajmniej tu się zgadzamy.
Pomysł na ten spot jest debilny. Czy możemy  już zacząć używać słowa pisowski jako synonimu "debilny"? 

Postuluję wpisać do słowników. 

NIC to nie da. Osoby, które zobaczą ten spot będą miały właśnie większą chęć uwierzenia, że film jest oparty na faktach, niemal dokumentalny. Strzał w kolano, ale pis musi pokazać, że coś robi z tematem. Typowy PIS, po prostu. 

edit

@hubio

Przeczytałem posta @glauksa z wczorajszego wieczora i widzę przy nim Twoją krzywą emotę. A napisał to 10x lepiej niż mógłbym ja. W takim razie ja chyba muszę wywiesić białą flagę. Jeśli taka prosta logika nie dociera, to ja nie wiem jak inaczej.

Wy ciągle chcecie się zatrzymywać na autostradzie bo widzicie potrącone i cierpiące kaczuszki. Trzeba zachować się jak człowiek. Trzeba pomóc.

(a po chwili trach! i karambol, kilka ofiar śmiertelnych ale tym razem ludzi)
Chciałem odpisać na to, co napiałeś wczoraj, bo skóńczyłem właśnie nadrabiać zaległości czytania tego wątka, ale i tak nie ma senu kontrargumentowanie tego co wypunktowałeś, z tymi strażnikami, którym jest przykro i ciężko, bo mają wyrzuty sumienia.

Jeśli nawet napiszę, że owy wypytywany strażnik nie widział tego, co się by wydarzyło jakby ich nawpuszczał. A mogłoby być mu znacznie bardziej przykro. Znacznie. Niestety widzieć na odległość człowiek tylko okiem nie może, a tym bardziej widzieć wydarzeń z przyszłości. Dlatego trzeba się odsunąć i ocenić zagadnienie całościowo. Spokojnie i LOGICZNIE, a nie EMOCJONALNIE.

edit: napisałem "z przeszłości". Chodziło oczywiście o przyszłość, co teraz poprawiłem

Edytowane przez Ronson
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ronson napisał:

Wy ciągle chcecie się zatrzymywać na autostradzie bo widzicie potrącone i cierpiące kaczuszki. Trzeba zachować się jak człowiek. Trzeba pomóc.

Tu nie chodzi o kaczuszki tylko żywych ludzi. Można ich było nakarmić, dać zapas jedzenia i np. po 100 dolarów na głowę i odstawić z powrotem na Białoruś. To i tak koszt wizerunkowy byłby mniejszy niż to co było. Można to było zrobić na 1001 i sposób lepiej niż zrobił PiS. Nikt nie mówi i nie mówił żeby ich wpuszczać tylko zrobić wszystko z głową. Przecież Litwa, Łotwa i Estonia też zbudowały mur, też nie wpuszczały, a nie było dantejskich scen na granicy.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było? Czy żaden poseł ichniego PO nie jechał z reklamówkami i ekipą TV? 

Co do reszty to nie wiem, nie chcę się wypowiadać o sytuacji, której nie znam porządnie. 
Trzebaby znać konsekwencje, także te negatywne, tego, że się im pomoże. Może i z tym racja. Tylko znowu - jak mafia i służby SG Białorusi ich tam tak torturują, to czemu winić za to naszą stronę? Służba to nie prywatne wakacje, żeby strażnik sobie mógł biegać z jedzeniem zamiast zajmować się swoimi obowiązkami.  

Dopuszczam jednak myśl, że w jakimś konkretnym przypadku ala ten, który właśnie opisałeś, to mogła być lepsza reakcja niż to, co zrobiła SG. Czy to winna SG, czy politycy, to też trzebaby się dowiedzieć więcej, zanim się zacznie krytykować. W każdym razie dawanie jedzenie dziecku umierającemu za płotem, to też trochę inny podtemat niż dyskusja nt. strzelania do wrogiej hordy wściekle atakującej kamieniami i taranem. Każdy podtemat trzeba omawiać oddzielnie, bo już się widzę zagotowało kilka osób interpretując sobie nasze (zwolenników silnej obrony granic) wypowiedzi jak chcą, w tym "pewnie chcą strzelać do głodnych dzieci"

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał:

Tu nie chodzi o kaczuszki tylko żywych ludzi. Można ich było nakarmić, dać zapas jedzenia i np. po 100 dolarów na głowę i odstawić z powrotem na Białoruś. To i tak koszt wizerunkowy byłby mniejszy niż to co było. Można to było zrobić na 1001 i sposób lepiej niż zrobił PiS. Nikt nie mówi i nie mówił żeby ich wpuszczać tylko zrobić wszystko z głową. Przecież Litwa, Łotwa i Estonia też zbudowały mur, też nie wpuszczały, a nie było dantejskich scen na granicy.

Juz mowilem daj im za swoje. Inni zapier... cale zycie i na stare lata ledwo wiążą koniec z koncen pracując do smierci a tu przyjeżdżają gnoje z iphonami i z moich pieniedzy maja dostac po 100 dolcow? Niech lewaki im daja ze swoich. Sorry ale pidanie takich bredni świadczy tylko o twojej glupocie. I jaki limit tej pomocy ma byc? Dac 1000 osobom? A moze 1 000 000?

Zadne inne panstwo nie ma chyba tylu idiotow, ktorzy maja w d swoj kraj a liczy sie tylko kasa i chwila slawy. Wszedzie takie osoby zachowują namiastke czy maseke patriotyzmu. Zamiasy wrzucac jakies g... z wp pod ktorymi nikt sie nie podpisuje (czyli mozna takim zrodlom wlozyc w usta wszystko np powiedziec, że nieofocjalnie sg mowia, że hubio lubi chlopcow)...

Wpuszczanie imigrantow jakichkplwiek prpwadzi do destabilizacji panstwa jezeli ich jest za duzo. Porozmawiaj sobie z policjantami ile dzis przestępstw popelniaja obcokrajowcy. Wspominalem o tym wczesniej. Moze porozmaiwaj tez w policjantami czy sg jak wyglada przemyt ludzi na granicy. Jedz i porozmaiwaj z ludzmi, kotrzy tam mieszkają. A nie cytuj bredni ze szmatlawca czytajac ho w domowym zaciszu i bedac z dala od tego wszystkiego. Jest takie powiedzenie swietnie pasujace do naszych rozmow: madry Polak po szkodzie...

Odnosnie humanitarnosci sluzb w innych panstwach to tez bym sie z tym tak nie rozpedzal bo nasza milicja jest oskarzana o brutalnosc gdzie smieja sie z nich w nos i prowokuja a ci nie raguja. A jak czasem gazu uzyja to jest skandal na caly kraj jak z rzekomymi marszami kobiet a w takiej Francji na filmikach z zadym policjanci leją ludzi wlaczacych o np krótszy wiek emerytalny palami, kopia, szarpia i mikt ich nie oskarza o jakas przemoc a z ilosci filmoe widac ze kest to na porzadku dziennym. 

Edytowane przez dam9an
  • Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieswoje najlatwiej rozdawac, olejcie typa - jest niereformowalny. Dajmy im kase bo podjechali na granice. 
We Wloszech tez idioci, mogliby przeciez stac na plazy i rozdawac starter packi dla wszystkich nowych inzynierow, iphone 15, 500 euro kieszonkowego i voucher na hotel i samolot do dowolnego miasta w Europie :szczerbaty:

• Like 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, offensive napisał:

Nieswoje najlatwiej rozdawac, olejcie typa - jest niereformowalny.

Nie nieswoje, a także moje i to niemałe. Jaki płacisz VAT, jaki płacisz ZUS, jaki płacisz PPE? Bo ja przez ostatnie lata tyle dałem państwu, że dom bym wybudował! Jakoś płacenie codziennie milionów zł kar do UE ci nie przeszkadza? Fundacje i fandaycjki pisowskie cie nie przeszkadzają, ale drzesz się na pomysł 100USD dla emigranta czyli JEDNORAZOWEGO świadczenia ok 450zł!!! Wiesz ile DZIENNIE kosztuje utrzymanie więźnia albo uchodźcy? Te 100 dolarów jednorazowej odprawy to promil promila budżetu, a brak strat wizerunkowych jak teraz.

Szkoda słów na ten wyciek nienawiści, ignorancji i niezrozumienia w tym wątku. Może niedługo go moderacja raz na zawsze zamknie. Z niektórymi nie da się rozmawiać bo albo dają jak melodymen confused w każdym poście albo piszą jak ty.

Pogadać da się jeszcze z Ronsonem i crushem. I może paru co pominąłem. Reszta nie do dyskusji.

Edytowane przez hubio
  • Confused 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mocno ich temat wkurza, więc i wkurzenie się przelewa w to, co piszą. Postaraj się ich zrozumieć. W filmie Holland też Maciek S. gra wkurzonego, rzuca słowami na k, wyzywa rządzących od poj..ów.  Pomyśl co by było jakbyś zobaczył zwolennika PO, który emocjonalnie się wyraża o tym co robi pis. Rozumiałbyś, że nawet jak przeklnie i jak widać złość, bo jest wkurzony na to jak dużo szkód pis narobił. I byś był skłonny mu trochę wybaczyć.

Tak widzę posty wyżej. Ludzie mający biegunowo odwrotne podejście do zagadnienia niż Lewica, uważają ten problem za bardzo duży i poważny, a to jak się nie tylko u nas, ale i w innych krajach do niego zabiera, jest STRASZNIE irytujące. Jak np. to, że statki fundacyjek nadal sobie robią za taksówki dla pontoniarzy. Już czytałem jakiś czas temu, że koniec, że się za to zabierają... a po dwóch latach czytam, że nadal proceder trwa, a Unia nic nie robi. Żadnych sensownych kar, nic. Poza tym postawa ludzi uważających, że zagrożenie jest małe, też irytuje. 

A jeszcze osoby o lewicowych poglądzie na ten temat, uważają się za lepsze, inteligętniejsze, lepiej wychowane, kulturalniejsze, bardziej ludzkie, moralnie lepsze i tak dalej.

Widząc to wszystko - nie popieram pisania z agresją i obrażaniem, ale w znacznej części rozumiem. 
PS. A jak tego obrażania nie ma, to i tak mi Jagular lub forfun wczoraj zarzucił, że staję na rzęsach, żeby ukryć swoją agresję i uniknąć bana. :szczerbaty: No nie dogodzisz :D

Zamiast domagać się zamykania wątka, ja bym raczej apelował do wszystkich, żeby pisać tonując emocje. Jakoś się człowiek z bólem nauczył pisać na tym forum pierdzielić i zarąbisty, choć często kompletnie to nie pasuje i drażni brak możliwości użycia słów im podobnych, a wulgarniejszych. Ale się dało. Korona mi z głowy nie spadła. Piszę tak i żyję. Po lekkiej autocenzurze fragmentów "zapalnych" też nikt się nie rozchoruje. 
A dialog jest potrzebny. Osoby mocno emocjonalnie postrzegające temat obrony granic (do których się zaliczam) powinny potrzebę dialogu rozumieć wręcz najlepiej. 
I tak mamy bliskie zeru szanse przekonać kogoś o przeciwnym zaptrywaniu się na temat. Pisząc tak, że go/ją to odpycha, nie dajemy sobie już żadnych szans. 

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, hubio napisał:

Nie nieswoje, a także moje i to niemałe. Jaki płacisz VAT, jaki płacisz ZUS, jaki płacisz PPE? Bo ja przez ostatnie lata tyle dałem państwu, że dom bym wybudował! Jakoś płacenie codziennie milionów zł kar do UE ci nie przeszkadza? Fundacje i fandaycjki pisowskie cie nie przeszkadzają, ale drzesz się na pomysł 100USD dla emigranta czyli JEDNORAZOWEGO świadczenia ok 450zł!!! Wiesz ile DZIENNIE kosztuje utrzymanie więźnia albo uchodźcy? Te 100 dolarów jednorazowej odprawy to promil promila budżetu, a brak strat wizerunkowych jak teraz.

Bedziemy sie licytowac ile ktory z nas zarabia teraz? 

Tak, dre sie na pomysl 100 USD dla emigranta, bo uzywajac poprawnie politycznych slow, jest po prostu infantylny.  Zyjesz w jakiejs idylii, ze przyslowiowy Ahmed, dostanie 100 USD i zawroci, a cala Bialorus bedzie przy tym bila brawo i da mu robote w stolicy. 

Uwielbiam takie pomysly. Moja prowadzi przedszkole, tam dzieciaki tez mowia, ze wystarczy sie usmiechac i zycie bedzie latwiejsze. 🌞 Co 10 wypowiedzi na forum podkreslasz, ze wszyscy sa 'mlodzi' i swojego nie przezyli. To teraz Panie starszy, niech Pan pomysli co by sie stalo, gdyby Panstwo rozdawalo pieniadze na granicy za friko. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Jestem po seansie Zielonej Granicy. Przyznam, że trailery tego filmu mnie zniechęciły, a wręcz odniosłem wrażenie że będzie to propagandowe gówno pokroju Smoleńska, tylko w drugą stronę. Jednak po sraczce PiSu w związku z tym filmem postanowiłem się na niego wybrać i bardzo dziękuję PiSowcom za promocję, bo pozytywnie się zaskoczyłem.

Najpierw zacznijmy od strony technicznej. Film jest w stylistyce czarno-białej i prawdopodobnie reżyserka uznała, że dzięki temu będzie on odbierany jako bardziej artystyczny. Na mnie to nie działa, ale kojarzę, że u Holland to częsty zabieg. W całym filmie, mimo że fabuła dzieje się na granicy i w lesie, mamy może ze dwa szerokie ujęcia. Reżyserka skupia się głównie na ludziach a nie na krajobrazach.

Jeśli chodzi o warstwę artystyczną naprawdę nie ma się czego przyczepić. Film wygląda bardzo ładnie, a jednocześnie zachowany jest duży realizm scen.

Jedyne do czego masz go się przywalić to dość przedłużane sceny. Sam film trwa prawie dwie i pół godziny i wydaje mi się, że spokojnie można było go zmieścić w dwóch godzinach, zachowując przy tym dynamikę i nie psując przekazu.

No i teraz przechodzimy do fabuły. O czym jest ten film chyba nie muszę mówić. Doskonale wiemy, że dotyczy on sytuacji na granicy polsko-białoruskiej i tak zwanego kryzysu uchodźczego.

Film jest podzielony na akty, które co prawda się przenikają, ale każdy z nich skupia się na innych postaciach i opowiada historię z ich perspektywy oraz prezentuje ich uczucia.

Pierwszy dotyczy samych uchodźców, procesu sprowadzania ich na Białoruś i przemytu przez granicę białoruską. W mojej ocenie ten fragment pokazuje sytuację uchodźców w realistyczny sposób. Oczywiście jako, że skupia się tylko na wybranej rodzinie, która próbuje przedostać się do Unii Europejskiej i docelowo w Szwecji, brakuje tu scen z agresywnymi uchodźcami, których - nie ukrywajmy - również widzieliśmy na granicy.

Następnie widzimy całą sytuację z perspektywy pograniczników. Moim zdaniem pieprzenie PISu i cała sraczka o nagonce na Straż Graniczną są przesadzone. Co więcej dodam, że to właśnie wojsko białoruskie jest pokazane w dużo gorszy sposób, wręcz jak dzikusy z Armii Czerwonej.

Nasze wojsko jest pokazane w sposób taki...

https://wykop.pl/wpis/72900443/jestem-po-seansie-zielonej-granicy-przyznam-ze-tra

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Camis napisał:

Ale @Ronson i tak nie zmieni zdania na podstawie jednej sceny z wykopka :) sorki Ronson - nie mogłem się powstrzymać. Przyrzekam - ostatni raz :)

Dyskutować można z każdym, ale jak samemu się coś obejrzy i druga strona obejrzy. Z powyższej recenzji od osoby raczej nastawionej źle do Holland wyłania się obraz, że film w paru miejscach jest nieobiektywny. I generalnie dobrze oceniony. To, że to nie będzie "Smoleńsk" to obstawiałem w ciemno bo Holland nawet jakby chciała nie potrafi być kiepskim reżyserem :)

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale @Ronson i tak nie zmieni zdania na podstawie jednej sceny z wykopka :) sorki Ronson - nie mogłem się powstrzymać. Przyrzekam - ostatni raz :)

:)

A w linku i recce tego gościa:

Cytat

brakuje tu scen z agresywnymi uchodźcami, których - nie ukrywajmy - również widzieliśmy na granicy.

Nie no. Ekstra. Oparte na FAKTACH i pokazujące poglądy każdej ze stron i w ogóle. Nic nie zakłamane i prezentujące manifest swoich poglądów.

Samo to już, nawet bez wszystkiego innego, dowodzi, że ten film jest wysoce szkodliwy. Ludzie powinni wiedzieć o tłumach rosłych młodych facetów agresywnie szturmujących granicę. A pokaże się im ckliwe pierdupierdu o bidnej rodzinie itp.

Jeśli ktoś chce, jak te babska mówią (Holland i aktywistki, osoby, które "wiedzą jak było naprawdę" pokazywać "jak było naprawdę" to chyba powinno się skupić na tym co stanowi 95% zagadnienia, a nie 5%. Przepraszam jeśli zawyżyłem liczbę kobiet i dzieci, bo 5% to pewnie sporo za dużo. 

Dalej wykopek pisze

Cytat

Nasze wojsko jest pokazane w sposób taki, w jaki wyobrażam sobie nasze wojsko - typowe trepy. Sorry, ale jako osoba, która ma znajomych w polskim wojsku wiem, że nie są to aniołki, którzy w swoich rozmowach cytują Pana Tadeusza, tylko zwyczajne Sebixxy, którym dano broń i którzy rzucają #!$%@?, a uchodźców nazywają określeniem na C (nie napiszę bo będzie ban). Oczywiście nie wszyscy wojskowi są tacy i to również jest zaakceptowane w filmie. Sorry, nie jest moją ani reżyserki winą, że wśród swoich ludzi WP ma czarne owce.

Nie mam problemu z tym, że w wojsku czy SG są trepy. Nikt ich tam nie zatrudniał do ochrony zmarźniętych dzieciątek, a do - brutalnej jeśli to będzie konieczne - aktywnej obrony granicy. Wyzywanie i nielubienie pigmentododatnich? Mają prawo. Każdy w społęczeństwie ma prawo. Tak samo jak paść ofarią nagonki lewicy czy prawicy, która sprawi, że do kogoś będą pałać nienawiścią i sami rozpoczynać ataki niesprowokowani. Wolę żeby jakiś trep potraktował zbyt ostro przestępcę, którym jest osoba próbująca przekroczyć nielegalnie granicę (choćby była to osoba o moich poglądach, z mojego kręgu kulturowego, dowolnego koloru skóry itp. itd.) niż żeby błędnie pojętym humanitaryzmem przyczynić się do tego, że problem z falą ludzi pchających się na naszą granicę nielegalnie, spotęguje się.

Nie będę tego więc też widział jako szkalowanie straży tak jak nie widziałem problemu w płaczu onetu i aktywistek, że podwożący aktywistów żołnierze byli na nich autentycznie wk..ni (też bym był na ich miejscu!) i się chamsko odzywali i popychali. 
Pcha się aktywista na granicę, utrudnia pracę, niweczy wysiłek,  zajmuje starżników, którzy muszą się zajmować łapaniem tych aktywistów albo przewożeniem ich z miejsc, w któych mieć nie mają prawa przebywać itp. No co za dziwota, że trepy nie były przyjacielskie.. 

Cytat

Przede wszystkim największy problem mam z dwiema scenami, które non stop pokazuje TVP - mianowicie scena z termosem oraz z przerzuceniem ciężarnej kobiety przez płot. W mojej ocenie cała scena została przekoloryzowana, a i jak śledziłem sytuację na granicy, to nie przypominam sobie aby ktokolwiek mówił o takim o takim zdarzeniu. Sytuacja całkowicie wyjęta z dupy, która miała chyba uagresywnić ton filmu,

"Dziękuję, dobranoc. KO."

No to fajnie. Nie muszę już oglądać. :) Wszystko jasne i możemy kończyć :)

Gość nie zauważył, że wyjazd w filmie to se kupują jak bilecik, a w realu to organizują mafie. No i jeżdżą raczej sami rośli chłopi, a kobiety i dzieci aktywistki widzą bo... zostały tam umieszczone przez Łukaszenkę/Putina i/lub przemytników mafii. WŁAŚNIE DLATEGO, żeby potem złapać tłum Julek na emocje. Tak. Uważam, że gdyby na świecie nie istnieli ludzie jak Ostaszewska, Holland i im podobne, rodzin, kobiet i dzieci, byłoby na granicy Białoruskiej wyraźnie mniej! A i tak było mało w porównaniu do całej liczby osób.

Dalej też jest jeszcze coś strzelającego gola do Twojej bramki. Czytałeś do końca w ogóle? ;)

W sumie to odbijałem piłeczkę. To może teraz mój serw:

https://wykop.pl/link/7221117/zielona-granica-anatomia-sowieckiej-dezinformacji

masz w komentarzu tl'dr.

A, no i to. Patrz. TO SAMO mówi, a film obejrzał ;)

1421732f0f0df04ee07b2b5ec5a769fb.png

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Ronson ale jakiej bramki? Gramy w jakiś mecz? Tysiąc razy powtarzałem, że  życie nie jest czarno-białe. Przeczytałem koniec, że film jest dobry. I to pisała osoba negatywnie do niego nastawiona. Nie czytałem bo chcę obejrzeć ten film, a nie chcę spojlerowania :) To tylko film i tak to traktuję... Obejrzę sam (kiedyś) to się wypowiem. Mnie wystarczyło stwierdzenie, że film nie jest propagandowy i tyle.

Agnieszka Holland zastrzega się, że każda ze scen w filmie ma pokrycie w co najmniej 2 niezależnych źródłach, a ja jej wierzę bo to stara szkoła Kieślowskiego, który zaczynał od dokumentu. Natomiast oczywiście nie jestem tak naiwny żeby sądzić, że film nie był z góry postawioną tezą, bo tak mogło być. I można wybrać najgorsze rzeczy i przedstawić tylko je i bardzo wiele osób tak robi. Tzn twórców. I to też wypacza. Ale dużo znanych, dobrych filmów tak było robionych np. słynna Sprawa dla Reportera czy Spotlight. Postawiona teza - wszystkie autentyczne historie, ale wybrane tylko te najgorsze uzasadniające tezę i robimy film. Natomiast niestety jak się już wtedy słyszało wiele rzeczy było wobec imigrantów robione systemowo i w mojej ocenie źle.

Ja w przeciwieństwie do ciebie, Pana Ziobro i Pana Prezydenta jednak wstrzymam się z ocenianiem póki nie obejrzę.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Ronson napisał:

A w linku i recce tego gościa:

Nie no. Ekstra. Oparte na FAKTACH i pokazujące poglądy każdej ze stron i w ogóle. Nic nie zakłamane i prezentujące manifest swoich poglądów.

Samo to już, nawet bez wszystkiego innego, dowodzi, że ten film jest wysoce szkodliwy. Ludzie powinni wiedzieć o tłumach rosłych młodych facetów agresywnie szturmujących granicę. A pokaże się im ckliwe pierdupierdu o bidnej rodzinie itp.

Jeśli ktoś chce, jak te babska mówią (Holland i aktywistki, osoby, które "wiedzą jak było naprawdę" pokazywać "jak było naprawdę" to chyba powinno się skupić na tym co stanowi 95% zagadnienia, a nie 5%. Przepraszam jeśli zawyżyłem liczbę kobiet i dzieci, bo 5% to pewnie sporo za dużo. 

Dalej wykopek pisze

Nie mam problemu z tym, że w wojsku czy SG są trepy. Nikt ich tam nie zatrudniał do ochrony zmarźniętych dzieciątek, a do - brutalnej jeśli to będzie konieczne - aktywnej obrony granicy. Wyzywanie i nielubienie pigmentododatnich? Mają prawo. Każdy w społęczeństwie ma prawo. Tak samo jak paść ofarią nagonki lewicy czy prawicy, która sprawi, że do kogoś będą pałać nienawiścią i sami rozpoczynać ataki niesprowokowani. Wolę żeby jakiś trep potraktował zbyt ostro przestępcę, którym jest osoba próbująca przekroczyć nielegalnie granicę (choćby była to osoba o moich poglądach, z mojego kręgu kulturowego, dowolnego koloru skóry itp. itd.) niż żeby błędnie pojętym humanitaryzmem przyczynić się do tego, że problem z falą ludzi pchających się na naszą granicę nielegalnie, spotęguje się.

Nie będę tego więc też widział jako szkalowanie straży tak jak nie widziałem problemu w płaczu onetu i aktywistek, że podwożący aktywistów żołnierze byli na nich autentycznie wk..ni (też bym był na ich miejscu!) i się chamsko odzywali i popychali. 
Pcha się aktywista na granicę, utrudnia pracę, niweczy wysiłek,  zajmuje starżników, którzy muszą się zajmować łapaniem tych aktywistów albo przewożeniem ich z miejsc, w któych mieć nie mają prawa przebywać itp. No co za dziwota, że trepy nie były przyjacielskie.. 

"Dziękuję, dobranoc. KO."

No to fajnie. Nie muszę już oglądać. :) Wszystko jasne i możemy kończyć :)

Gość nie zauważył, że wyjazd w filmie to se kupują jak bilecik, a w realu to organizują mafie. No i jeżdżą raczej sami rośli chłopi, a kobiety i dzieci aktywistki widzą bo... zostały tam umieszczone przez Łukaszenkę/Putina i/lub przemytników mafii. WŁAŚNIE DLATEGO, żeby potem złapać tłum Julek na emocje. Tak. Uważam, że gdyby na świecie nie istnieli ludzie jak Ostaszewska, Holland i im podobne, rodzin, kobiet i dzieci, byłoby na granicy Białoruskiej wyraźnie mniej! A i tak było mało w porównaniu do całej liczby osób.

Dalej też jest jeszcze coś strzelającego gola do Twojej bramki. Czytałeś do końca w ogóle? ;)

W sumie to odbijałem piłeczkę. To może teraz mój serw:

https://wykop.pl/link/7221117/zielona-granica-anatomia-sowieckiej-dezinformacji

masz w komentarzu tl'dr.

A, no i to. Patrz. TO SAMO mówi, a film obejrzał ;)

Mnie wasza politakta lata daleko i zwisa. Film obejzalem w Venice i odzwierciedla to co sie dzialo a nie ustruj polityczny jaki obecnie macie. Prawda czasami boli ale badzmy obiektywni. Pawda jest ta ze Bialorus specjalnie wysylala imigrantow a Polska ich blokowala. Czy powinna to jest temat dyskusyjne. Ale nie jest dyskusyjne ze wiekszaosc to wlasnie ci normalni a nie zadymiarze.(w woim zwierciadle jest odwrotnie)Nie bylo by zadnego problemu ich spiscac wyslac ich docelowo do tych krajow co chcieli sie dostac bo nie oszukujmy sie Polska byla jako panstwo tranzytowe. A zachowalo sie jak w twoim linku panstwo Putia.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jakie to jest w Waszych glowach proste, zeby 'po prostu ich spisac i puscic dalej'. Wpuscmy a potem sie bedziemy martwic. 
Po raz setny, latwo sie pisze zza biurka, majac zerowa stycznosc z imigrantami (z grupa o ktorej piszemy, nie ze wszystkimi imigrantami) i ich wesola tworczoscia.

Na prawde nie wiem, jak ktos logicznie myslacy moze bazowac na schemacie: wpuscimy, a potem sie zobaczy. Do domu tez wpuszczacie ludzi z ulicy, a potem sie zobaczy? Dziecko tez puszczacie na wycieczke z (dla Was) nieznajomymi, a pozniej sie zobaczy? 

Edytowane przez offensive
  • Confused 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MaxForces napisał:

Nie bylo by zadnego problemu ich spiscac wyslac ich docelowo do tych krajow co chcieli sie dostac bo nie oszukujmy sie Polska byla jako panstwo tranzytowe. A zachowalo sie jak w twoim linku panstwo Putia.

Rozumiem, że u was to tak ogólnie idzie łatwo i bez żadnego problemu z Meksykanami? :) 

1 godzinę temu, offensive napisał:

wpuscimy, a potem sie zobaczy.

Jak już Żukowska z lewicy się z tego wycofuje i zmienia narracje to wiedz, że coś się dzieje :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi