Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Gość kieros

Nielegalni imigranci i uchodźcy w UE temat ogólny.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@lpcl bardzo słusznie zauważył nad czym wcześniej się nie zastanawiałem, że jak ktoś ma zrytą banię to szuka tylko pretekstu do zaczepki. Czy jakby nie było pretekstu Ukraińca to by zaatakował bo się źle na niego spojrzał? Na pewno jakieś obrażanie werbalne czy szczucie w przestrzeni publicznej daje takie preteksty, ale dla wypaczonych jednostek nie mamy żadnej pewności, że i tak by kogoś zaatakowały z byle powodu. Póki systemowo działa państwo i są takie przypadki piętnowane i póki dla 99,9% społeczeństwa to jest nieakceptowalne póty jest dobrze. Ja widzę problem z imigrantami, nie chcę dla nich socjalu itd ale jakby np. jakiś koleś zaatakował bez powodu dużo młodszą i słabszą osobę - imigranta to (jakby mi odwaga pozwoliła :) ) stanął bym w jego obronie bo to już nie kwestia poglądów tylko przyzwoitości i myślę, że tak samo by zachowały się osoby z tego wątku mocno krytycznie nastawione do problemu imigrantów.

Edytowane przez hubio
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Camis to nie jest wina tych Polaków i tego Ukraińca tylko Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwa teoretycznego, gdyby w kodeksie karnym za taki czyn groziła kara śmierci lub przymusowe roboty jak w ruskim łagrze to ilość takich ataków by mocno spadła, więzienie to ośrodek wypoczynkowy a powinno odstraszać cela 1m2 , woda z kranu , czerstwy chleb i witaminy żeby nie umarł , zero odwiedzin , zero paczek , zero książek i telewizorów,  zero kontaktu z innymi więźniami, myć ma się w umywalce, spać na podłodze, atak na funkcjonariusza SW to automatyczna kara śmierci, i tak ktoś by posiedzial zamiast 25 lat nawet 10 to już nigdy by tam nie wrócił , więzienia powinni się bać wszyscy potencjalni kryminaliści 

Ale w Polin ludzie nie są zainteresowani likwidacja przestępczości i zasiłków socjalnych 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale brednie, nie masz pojęcia jak to działa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubiopowiem Ci że Ja przestałem się wtrącać w nie swoje sprawy. Raz stanąłem w obronie bitej laski przez chłopaka... i wiesz co,  nie doj że dostałem wpierdziel od ich znajomych(ona też kopała) to jeszcze mnie po sądach ciągali... bo to niby Ja byłem prowodyrem...i że Ja ją zaatakowałem, szczęście w nieszczęściu to takie że był monitoring, a patola chciała wykorzystać sytuację. Także teraz przechodzę obojętnie, bo więcej sobie problemów narobisz niż będziesz miał korzyści. A zęby nie odrastają 🙂

• Like 2
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@voltq czyli jedynym słowem chciałbyś Koreę Płn w Polsce? :) Bo proponowany przez ciebie system odbywania kar i proponowane kary są w Korei Płn.

Natomiast za wybryki chuligańskie typu: pobicie, znieważenie też bym podniósł kary i zrobił niskie kary pozbawienia wolności i całkowicie usunął z KK kary ograniczenia wolności, które w moim przekonaniu nie realizują żadnych celów odbywania kary. Ja nie mówią żeby za wybryk chuligański iść na długie lata do więzienia, ale tak 3-6 miesięcy i wiele osób by zrozumiało pewne rzeczy. Ale też właśnie system odbywania kar powinien resocjalizować. To co proponujesz to byłaby 2x większa wylęgarnia bandytów niż jest obecnie bo jest taka korelacja: im gorsze warunki odbywania kary tym większy żal osadzonego do społeczeństwa i nienawiść do państwa. Wychodzi i chce ukarać kraj za to co mu zrobił. A sztuką jest przekonać osadzonego gdzie popełnił błąd w życiu. A w Polsce resocjalizacja nie istnieje. Zobaczcie sobie co mówi ten facet co był opisany w filmie "Dług" na YT jak działają więzienia w Polsce. Odsiedział sporo po różnych więzieniach i ma rację. Zresztą jest też nowy film fabularny "Mój dług", który mi się podobał.

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio Racja. Dlatego za najcięższe przestępstwa powinna być kara śmierci bo taki skazany jeśli jakimś cudem wyjdzie po 25latach to ma okazję na "zemstę" za odsiadkę przez tyle czasu (i to często w bardziej regorystycznych warunkach ze względu na popełniony czyn)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paradoksalnie mordercy chyba najbardziej się resocjalizują ze wszystkich innych przestępców. Wśród tej grupy prawie nigdy nie ma popełnienia 2 raz przestępstwa. Raz, że najczęściej teraz są dożywotki co oznacza w praktyce 30-40 lat wiec gościu wychodzi w wieku w którym już nie jest dzieciakiem, który popełnił zbrodnię. Dwa, że oni jednak wiedzą, że odebrali życie. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem kary śmierci, szczególnie w takim kraju jak Polska gdzie można na długie lata wsadzić za morderstwo i pedofilię niewinną osobę jak Komenda.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, voltq napisał:

@Áltair naprawdę dla ciebie nie ma różnicy pomiędzy rozdawaniem zasiłku z własnego majątku z własnej woli a zabieranie komuś pod przymusem jego owoców pracy i rozdawanie pasożyta i nierobom ? Przecież to jest normalna kradzież nie jest to moralne i religijne 

A niby skąd było to zboże w starożytności na rozdawnictwo? Faraon czy szlachta z kasty chyba w polu sami go nie uprawiali. Waluta też była najpierw ściągana z podatków.

19 godzin temu, hubio napisał:

@Áltair może być okres przejściowy i w każdym kraju jest. Nie wiem. 3 miesiące np, ale potem nie powinni być utrzymywani z naszych podatków nie pracując. Życie jest niesprawiedliwe. Zawsze było. Jeden urodzi się w Luxemburgu w rodzinie Prezesa banku, inny w slumsach Bombaju. Paradoksalnie ten pierwszy może mieć fatalne życie, a ten drugi nie. Choć prawdopodobnie będzie na odwrót. Zmierzam do tego, że jeśli ktoś chce pomagać imigrantom niech to robi. Nawet niech ma prawo do jakiś odliczeń podatków, ale nie można moim zdaniem zmuszać do tego wszystkich tym bardziej, że my wciąż jesteśmy na dorobku i nie mamy poziomu Niemiec czy Francji. W Polsce są wciąż obszary biedy. Ludzie wiele razy nie mają co jeść.

3 miesiące to za dużo (chodzi mi tylko o uchodźców poszkodowanych, jak Ukraińcy, którzy naprawdę potracili całe majątki i bliskich, nie legendarnych lekarzy i inżynierów). Chyba że ktoś naprawdę jest straumatyzowany, to trzeba mu pomóc psychologicznie. Potem będzie pracować i odrobi tę pomoc.

Edytowane przez Áltair
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co innego raz, ale co innego seryjni mordercy i recydywa to od razu bym wycinał w pień.

Szkoda pieniędzy na utrzymywanie tego czegoś przy życiu.

W dniu 17.07.2024 o 20:30, AndrzejTrg napisał:

Myślę że jak dotkniesz płotu to zostaniesz już na zawsze... na ziemi meksykańskiej :D 

jako nawóz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Paradoksalnie mordercy chyba najbardziej się resocjalizują ze wszystkich innych przestępców. Wśród tej grupy prawie nigdy nie ma popełnienia 2 raz przestępstwa.

Nie wiem skąd wziąłeś, że prawie nigdy nie zabija po wyjściu, poza tym wszystko zależy od motywu itd. Dla morderców nie powinno być resocjalizacji, chodzi o koniec jego udziału w życiu wśród innych ludzi. 

2 godziny temu, hubio napisał:

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem kary śmierci, szczególnie w takim kraju jak Polska gdzie można na długie lata wsadzić za morderstwo i pedofilię niewinną osobę jak Komenda.

To jest dla osób, gdzie wina została udowodniona poza wszelką wątpliwość, a nie w śledztwach poszlakowych

@AndrzejTrg W sumie dobry pomysł, ale zacząłbym od drugiego obrazka od razu ;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, FataIity napisał:

Nie wiem skąd wziąłeś, że prawie nigdy nie zabija po wyjściu,

Statystyki...

6 minut temu, FataIity napisał:

To jest dla osób, gdzie wina została udowodniona poza wszelką wątpliwość, a nie w śledztwach poszlakowych

No, ale przecież sądy orzekają kary, a nie śledczy... :) Co to dla Ciebie znaczy "poza wszelką wątpliwość"? KAŻDY skazany w Polsce przestępca od kradzieży batonika po gwałt i zabójstwo dziecka jest skazany "ponad wszelką wątpliwość". Przynajmniej w teorii.. 😂

Dyskusja zresztą ma charakter czysto akademicki bo póki jesteśmy w UE nie wolno wprowadzić kary śmierci. Wiem, że marzeniem konfy jest wyprowadzenie Polski z UE. Jak nie daj Boże kiedykolwiek wygra to wtedy może i wprowadzi. Ja jestem przeciwnikiem kary śmierci choć rozumiem uczucia ludzi, którym pijany kierowca zabił dziecko i szczerze mówiąc w takiej sytuacji nie wiem co bym zrobił.

I na marginesie to druga grupa przestępstw gdzie uważam, że powinny być surowe kary. Zabicie prawidłowo poruszającego się pieszego lub spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym prawidłowo poruszających się innych uczestników ruchu pod wpływem alko lub innych substancji powinno być wg mnie karane karą 25 lat pozbawienia wolności lub dożywocia. Zdaję sobie sprawę, że byłaby to niespójność systemu prawa, ale nie pierwsza jak i nie ostatnia w polskim systemie prawa karnego np. sex z osobą powyżej 15 lat jest dozwolony, ale już zrobienie jej intymnego zdjęcia (kiedy ma pomiędzy 15 a 18 lat) jest karalne. W pewnych sytuacjach powinno się zaakcentować społeczną szkodliwość czynów, a tych pijaków i ćpunów co zabijają na polskich ulicach te śmieszne orzekane kary niczego nie uczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz podac te statystyki?

Bo na szybko przelecialem jakies 10 badan klinicznych na ten temat i zadne nie pokazuje ze resocjalizacja dziala. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, hubio napisał:

@voltq czyli jedynym słowem chciałbyś Koreę Płn w Polsce? :) Bo proponowany przez ciebie system odbywania kar i proponowane kary są w Korei Płn.

Natomiast za wybryki chuligańskie typu: pobicie, znieważenie też bym podniósł kary i zrobił niskie kary pozbawienia wolności i całkowicie usunął z KK kary ograniczenia wolności, które w moim przekonaniu nie realizują żadnych celów odbywania kary. Ja nie mówią żeby za wybryk chuligański iść na długie lata do więzienia, ale tak 3-6 miesięcy i wiele osób by zrozumiało pewne rzeczy. Ale też właśnie system odbywania kar powinien resocjalizować. To co proponujesz to byłaby 2x większa wylęgarnia bandytów niż jest obecnie bo jest taka korelacja: im gorsze warunki odbywania kary tym większy żal osadzonego do społeczeństwa i nienawiść do państwa. Wychodzi i chce ukarać kraj za to co mu zrobił. A sztuką jest przekonać osadzonego gdzie popełnił błąd w życiu. A w Polsce resocjalizacja nie istnieje. Zobaczcie sobie co mówi ten facet co był opisany w filmie "Dług" na YT jak działają więzienia w Polsce. Odsiedział sporo po różnych więzieniach i ma rację. Zresztą jest też nowy film fabularny "Mój dług", który mi się podobał.

Nie ale nasza demokracja poszła za daleko wszyscy tylko mają prawa skarżą się na wszystko a obowiązków zero , trzeba więcej wyważenia i równowagi, zapożyczyć trochę rzeczy od dyktatur takich jak Rosja czy Chiny ale również kraje demokratyczne jak USA które mają karę śmierci, trzeba brać co najlepsze z każdego kraju i wprowadzać u siebie

Jeżeli jest taka możliwość w ogóle bo jako wasal UE i USA mamy ograniczony wachlarz działania 

Jednak ja bym próbował może coś się uda

@hubio przecież komendę skazali na podstawie poszlak, do dziś nie ukarali ludzi którzy są odpowiedzialni za jego tragedię, to jest problem tam każdy kto miał styczność z sprawą powinien być wywalony z zawodu 

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, hubio napisał:

Statystyki...

Chętnie bym zobaczył statystyki gdzie: morderca wychodzi z więzienia, pod warunkiem, że nie ma 60+ lat, zabójstwo nie było przyczyną wypadku, nieszczęśliwemu wypadku itd. Do tego weźmy uwagę też to że nie wszystkie morderstwa są odkrywane.

Poza tym tu nie chodzi zupełnie czy jest resocjalizacja czy nie, a o sam czyn który dyskwalifikuje Cię z życia w społeczeństwie. Przecież musimy być eko, walczyć z CO2, przeludnieniem ziemi. Eutanazja, kara śmierci na życzenie, aborcja - przecież to podstawowe "prawa" człowieka. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, FataIity napisał:

Chętnie bym zobaczył statystyki gdzie: morderca wychodzi z więzienia, pod warunkiem, że nie ma 60+ lat,

Większość ma ok 60. Popełniają z reguły w wieku 25-30 lat i jeśli już wychodzą to mają ok 55-60 lat.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zresocjalizowany człowiek, to już po prostu starzec :) Mały albo bardzo mały odsetek ludzi wychodzi na prostą, bo jak ma kilka lat do odsiedzenia z patologią choć sam nią jest/nie jest, to to nic nie daje, a nawet pogarsza sytuację. Jak ktoś idzie siedzieć w ramach recydywy to już z tego więzienia powinien wyjść tylko w drewnianej jesionce. Jak ktoś ma się zresocjalizować jak siedzi w większości z samymi patusami? A raczej trudno jest ich rozdzielić na tych którzy naprawdę żałują za swe czyny, a na tych którzy mają to gdzieś głęboko. Wszystkich do jednego miecha wrzucają i tak z resocjalizacji wychodzi :kupa:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem można rozdzielić i w krajach UE a nawet USA działa to o wiele lepiej. Są takie więzienia w USA, które są przeznaczone wyłącznie dla osób po raz pierwszy odbywających karę. W Polsce nikt sobie nie zadaje trudu żeby resocjalizować. Zresztą mówi o tym dobitnie bohater Długu. Wychowawca ma pod opieką z 40 osadzonych + kupę innych zajęć. Więc o czym mowa? Po więzieniach są najczęściej osoby nie nauczone w dzieciństwie odróżniania dobra od zła. Umieśćmy takie dziecko w normalnej rodzinie i nie będzie przestępcą. Ale też prawda, że jak ktoś chce to wyjdzie na prostą, a jak nie to nie. Przy czym 80% przypadków jest powiązanych z uzależnieniem z czym też się mało robi. Ale znów - koleś po 5 latach nie jest fizycznie uzależniony, a pierwsze co to idzie po odbyciu kary do monopolowego.

Sprawa resocjalizacji i więziennictwa jest bardzo złożona. Są całe kierunki magisterskie temu poświęcone. Ludzie 5 lat się tego uczą więc w kilku zdaniach nie da się o tym wszystkim napisać na forum. Jedynie co mogę powiedzieć, a liznąłem na studiach te zagadnienia to to, że w ogólnym rozrachunku lepiej wychodzą na tym państwa mające resocjalizację z prawdziwego zdarzenia, a nie opresyjne systemy prawne gdzie wcale nie ma niższej przestępczości.

• Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, FataIity napisał:

Chętnie bym zobaczył statystyki gdzie

Nic nie zobaczysz, statystyki z d ;)

Tymczasem w Irlandii biali ludzie intensywnie protestują przeciw sprowadzaniu bandytów, oczywiście w takim wypadku władza działa doskonale i agresywnie tłumi protesty.

Naturalnie o takich protestach trudno dowiedzieć się z wolnych mediów.

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Brawo Finlandia. U nasz też powinni to zalegalizować i kopa w tyłek na granicy, a nie potem rozpatrywać jakieś wnioski o odszkodowania.

https://wiadomosci.wp.pl/finlandia-zalegalizowala-cofanie-migrantow-za-plot-nasza-straz-musi-kombinowac-bo-przegra-procesy-7050849659181600a

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubikolos nie nie są z d. ale wybacz, ale ja nie spędzę parę godzin, żeby w wątku offowymi na forum technologicznym coś udowadniać :)  Jestem prawnikiem z wykształcenia. Zetknąłem się z pracą doktorską na ten temat, ale to było z 2 lata temu i nie jestem w stanie na szybko teraz jej odszukać. Więc albo uwierzycie mi na słowo albo nie. Wszystko jedno. Jest jak pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja nie uwierzę.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladam mecz legii a tutaj :

Cytat

20:13 - Patriotyczna oprawa, a wraz z nią przyśpiewka - "Cała Polska śpiewa z nami, wy******ać z uchodźcami".

Cytat

19:43 - Kibice na Żylecie powoli przygotowują się do przedstawienia oprawy. "Refugees welcome", czyli uchodźcy mile widziani - taki napis ukazał się u dołu trybuny.

:hmm: :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@up choć piłka nożna to ... I .... To za oprawę należą im się brawa. Filmik w spoilerze 🙂

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2001-nov-30-mn-9920-story.html

Angielski na poziomie podstawowym , ale w skrócie  4 policjantów z RPA zostało skazanych na karę więzienia za "ćwiczenia z psami" na migrantach z Mozambiku. Dawno bo dawno, no myślę że filmik powinien być puszczany na granicy w celach edukacyjnych.

A jeszcze jakiś migrant żali się że Polscy policjanci pobili go i jego kolegów, po czym okradli ich ze wszystkiego i wypierdzieli z powrotem na Białoruś... ręce normalnie opadają...

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi