Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

Laptop do oglądania filmów, przeglądania sieci (wygodna klawiatura, dobra matryca, SSD, długa wytrzymałość baterii) do 3000zł maks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuję zamówić laptop który służyć będzie generalnie do lekkiej rozrywki i pracy z dokumentami.

Oglądanie filmów, przeglądanie sieci, pisanie na komunikatorach i tak dalej.

Im taniej tym lepiej - nie będzie on używany raczej do grania (chociaż nie obrażę się jeśli laptop będzie miał dobre iGPU albo dGPU).

Cena maksymalna to 3000zł ale liczę, że konstrukcja spełniająca następujące wymogi nie jest aż tak droga:

- SSD byłby fajnym ficzerem, ale szybki HDD ujdzie w tłumie (najlepiej też jakaś dodatkowa pamięć [HDD] OPRÓCZ SSD, choć nie będzie to ogromny magazyn danych)

- musi jak najdłużej trzymać na baterii, to istotne

- dobry ekran i matryca (rozdzielczość ani aspekt-ratio nie mają znaczenia jakiegoś dużego no ale miłoby było to fullhd mieć, tak mi się wydaje? ale pozostawiam to wam)

- wielkość (szerokość) ekranu: benchmark brzmi "często będzie leżeć na kobiecych kolanach w łóżku", a więc powinien być też w miarę możliwości lekki

- w miarę możliwości sprawdzona konstrukcja i mało awaryjna, ale z tym nigdy nie wiadomo, więc prościej: producent z bezproblemowym serwisem gwarancyjnym w Polsce

- nie musi mieć mocnego GPU bo RACZEJ nie będzie służył do gier

System operacyjny... tutaj jest problem. Po prostu nie wiem, czy Windows 8.1/10 się sprawdzi dużo lepiej od Siódemki.

Ma być to laptop docelowo prosty w obsłudze... powiedzmy, że obojętne jaki system operacyjny (potem wybiorę model drogą eliminacji).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell Inspiron 7348 z i5ulv + windows

Lekki i mobilny - 13". Dobre osiągi pracy na baterii. Dobre wykonanie - z aluminium. Podświetlana klawiatura. Bardzo dobra matryca fullHD IPS (są najlepsze na rynku). Wykonanie Dellowskie z ich serwisem i gwarancją typu domowego - naprawa po zgłoszeniu problemu u Ciebie na miejscu przez serwisanta. Procesor i5ulv 5-tej generacji Broadwell. Grafika zintegrowana, ale spokojnie sobie poradzi z codziennym użytkowaniem. System operacyjny w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer e5-571 z i5ulv + gt840m FHD

Laptop ma matryce Full hd z dużym obszarem roboczym - matową

dobra jakośćwykonania obudowy

długie przebiegi na baterii

niestety widze tylko konfiguracje z ssd 128gb a to troche mało więc sugeruje kupowac wersje z HDD + dokupićsobie SSD i próbowac umieścić dodatkowy dysk w HDD caddy ( kupisz na allegro za 30 zł) w miejscu napędu optycznego

Wtedy będa 2 dyski w środku obudowy.

ssd 240gb to ok 350 zł nawet ( crucial bx100) lub ok 200 zł w przypadku 128gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz który z tych laptopów nada się dla kobiety do codziennej pracy? jakieś składane i obracane ekrany (360*) są dosc... Fikuśne.

Wydaje mi się że lepszy byłby zwykły laptop klasycznie zamykany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop jest klasycznie zamykany - normalnie można go zamknąć bez problemu.

Dodatkowo jest konwertowalny do tabletu - myślę że kobiecie powinna się taka opcja bardzo spodobać.

Jest najlepiej wykonany - z aluminium.

Ma podświetlaną klawiaturę i jest mobilny.

A co najważniejsze - o to Ci głównie chodziło: ma najlepszą z powyższych matrycę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiej konfiguracji co Dell z systemem, wyjdzie mu ponad 3500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i? Nie musi brać takiej samej konfiguracji, i3 i tak będzie z zapasem do filmów i neta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Zależy jaki model bo np rtx 2060 są normalnie z nówek.
    • Kupiłem ten kontrole RDP-F10 PWM-HUB i aktualnie testowałem takie ustawienia wentylatorów, że zostawiłem ten jeden z tych, co był oryginalnie obudowie, czyli Case Fan 120 dałem na tył i podłączyłem go do sterowania obrotami w obudowie jest ustawiony na max, a te wentylatory 4 pin Silentium pc Zephyr 120 PWM 120mm (dwa dół przód i jeden góra tył) podłączyłem do tego kontrolera i kabel od obrotów do płyty głównej wejście fan sys 2 i ustawiłem krzywą w bios, że przy 55c temp CPU ma być na 70% na każdym, ale chyba coś nie działa, bo obroty z tego, co słyszę nie rosną, bo temp karty wzrosła mam nawet 81c-83c, czego nie miałem wcześniej, jak miałem podłączone te Case Fan 120 do kontrolera, a zostało wyjaśnione przez ciebie, że nie mają PWM i one były też na przodzie od dołu może całkiem kupić inne wentylatory, bo nie wiem.
    • Nie ma takiej opcji. Putin nie zaatakował nas, kiedy mieliśmy armię kompletnie rozbitą i w fazie przemian... a co dopiero teraz, kiedy na naszym terenie jest kilkanaście tysięcy żołnierzy NATO, sami mamy sporą armię i kiedy gotowych do akcji jest kolejnych 20 tysięcy żołnierzy NATO. To są jakieś bajki dla dzieci i żerowanie na strachu naiwnych/głupich/nieświadomych sytuacji międzynarodowej. Nigdy żaden atak na państwo NATO nie nastąpi, bo to by oznaczało szybką porażkę Rosji(nikt nie jest tam samobójcą) i zaoranie ekonomiczne tego kraju(w konsekwencji rozpad Rosji). Będzie umieszczanie agentury(Węgry i USA doskonałymi przykładami) i wykorzystywanie innych narzędzi(np. sabotaże, rosyjskiej bizne$y, itd.) do wpływania na członków sojuszu oraz rozszerzanie swoich wpływów poprzez atakowanie państw, które nie należą do NATO(Gruzja, Mołdawia, byłe republiki Związku Radzieckiego). No i oczywiście reżimy, które prowadzą ze sobą interesy i grę przeciwko zachodowi. Polska  atak Rosji . Ciekawe co w w takim razie ma powiedzieć obywatel Estonii i Łotwy, bo tam powinni żyć w ciągłym strachu z taką logiką.
    • Dziękuje wszystkim jeszcze raz za tak szybki odzew i pomoc. Pobawiłem się UV trochę, ustawiłem mniejsze napięcie (przy krzywej w MSI Afterburner), przy tym podbiłem trochę zegary i teraz mam temperatury na poziomie 60-61 w grach, maks. kiedy mam cieplutko w pokoju, to dochodzi do 64-65 stopni. Hotspot, to średnio 67 stopni. Obciążałem GPU Furmarkiem kilkakrotnie i różnymi grami i na razie chodzi stabilnie. Procka też dałem niższe stałe napięcie i zegary 4400mhz. Temperatura procesora, to w spoczynku około 36-38 stopni, a w grze 49-51 stopni. Chłodzenie to AIO Endorfy Navis 240mm. Procka też dałem pod obciążenie programem i po kilkudziesięciu minutach było wszystko git i dawał radę
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...