Skocz do zawartości
MPro

Escape from Tarkov - survival FPS/TPS z elementami RPG

Rekomendowane odpowiedzi

A czyli kacap już powoli robi się okej i już jest prawie dobrze :E:E Rozumiem, że weekend się zaczął i chyba za mocno wam weszło. Ja popcornu nie odstawiam bo kolejna drama przyjedzie prędzej czy później. Dał może jakieś 100 obietnic na 100 dni Tarkova ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Za złe się hejtuje, za dobre chwali. Nie, nie jest okey i dalej gra wymaga wielu poprawek + przestania dojenia graczy, ale jak ktoś kupił te grę sześć lat temu i już wydał te pieniądze to chyba ma prawo się cieszyć z dobrych zmian?

Czy ma hejtować dla hejtowania bo jest Polakiem?

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twórcy to ciule, choć ostatnie zmiany balansu w tych edycjach pozytywnie złagodzili, no ale smród zostanie. Niestety lub stety stworzyli najlepszą grę mutli jaka istnieje. Wg mnie oczywiście i chyba kilka razy już w tym temacie o tym pisałem. Alternatywy są daleko w tyle i przez najbliższy rok jak nie 2 lata nic się raczej nie zmieni. Desynci w gzw i arena są chyba nawet większe niż w Tarkovie, a w Arenie już biegają cziterzy z chińskimi znaczkami w nicku. I nie wiem czy to bug, ale ciała zabitych znikają po chwili. Serio? W EFT nie znika nic w raidzie, można nawet wyrzucić na podłogę setki naboi, które będą się toczyć po nierównościach terenu i nie znikną do końca raidu, tak samo krew, pozostałości po walkach itp.

Raz na Woodsach ścigałem gościa, który oberwał ode mnie 2x z dużej odległości ze snajpy. Zaczął uciekać w stronę extractu, tropiłem go po śladach krwi jak za zwierzyną w The Hunter :E. Nie miał bandaży i ciało znalazłem dobre kilkaset metrów od miejsca gdzie ostatni raz go widziałem. Mnie takie rzeczy i detale cieszą. Tak samo pory dnia, roku (inna roślinność i dźwięki środowiskowe) i dynamicznie zmieniające się warunki pogodowe. Zaawansowana balistyka z penetracją pocisków i rykoszetami od obiektów reklamowana w GZW, w Tarkovie również jest od początku.

GZW ma duży potencjał, ale potrzeba czasu na dodanie zawartości, mechanik, głębi w gameplayu, poprawie netcode, AI, animacji i innych problemów. No i wydaję mi się że to kwestia lat niż miesięcy, a Tarkov w tym czasie stać w miejscu też nie będzie. Arena wydaję się bardziej kompletna, ale muszą też ogarnąć netcode, anticheat i nie wiadomo jak będzie z p2w 😜 bo gra jest f2p. No i też lootujemy tam tylko dla kasy i sprzętu, nie ma tam większego celu w tym. No i to taki cod połączony z Tarkovem, dla mnie zbyt arcade. Dobra gra dla odmiany, ale nie by zastąpić eft.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@galakty

Ja jestem i będę stały w poglądach wobec BSG. To że zmiękli pod presją to mam ich teraz chwalić ? Galakty a ty czytałeś swoje wcześniejsze wypowiedzi na temat gry ? Co trzeba przyznać, że to studio ma ślepych obrońców i zawsze będą ich bronić. Choć by im z piąty czy dziesiąty raz naszczali na twarzy. A ja tam dalej będę naczelnym, typowym hejterskim Polakiem.

Edytowane przez skypan
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ja przecież dalej twierdzę że to skok na kasę i jakby dali możliwość sprzedaży konta to bym sprzedał ;) 

8 minut temu, bocieque napisał:

GZW ma duży potencjał,

A ja nie widzę potencjału w ogóle. Ta gra padnie jak WW3. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bocieque napisał:

a w Arenie już biegają cziterzy z chińskimi znaczkami w nicku.

Czyli przegapiłem moje 2 dni czystej gry :) Odebrali mi tą niezwykle rzadką przyjemność. To wrócę może do Hogwarts Legacy i poczekam na Tarkov PvE :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, bocieque napisał:

No i wydaję mi się że to kwestia lat niż miesięcy, a Tarkov w tym czasie stać w miejscu

Tylko tu nie ma nic do wydaje mi się ale tak będzie. Sami twórcy jeszcze przed wypuszczaniem zamkniętej alfy o tym wspominali. Teraz patrząc o staniu czy nie staniu Tarkova vs GZW. No albo ja coś nie ogarniam albo tarkov już dawno miał wyjść jako pełna wersja a cały czas stoi w zamkniętej becie od wielu lat. Owszem rozwijają go, jednak raczej pod kątem by był był sens do klepania go w kółko przez stałych spoceńców i ściągnięciu nowych graczy a raczej kasy do kieszeni kacapów. Ostatnia drama świetnie to pokazała. Technologiczne Tarkov do przodu nie pójdzie i w tej materii nic już więcej nie osiągnie. Zestawiając jeszcze zamknięte wieloletnie beta testy w EFT vs tygodniowy otwarty test GZW śmiem twierdzić, że ten drugi tytuł zrobi większy postęp na przestrzeni 2 lat niż Tarkov zrobił w siedem. Oczywiście nie wierzę w zapewnienia MFG bo wszystko idzie spieprzyć.  Dajmy rok GZW i zobaczymy co oni z tą grą zrobią i w jakim miejscu po 8 latach bety będzie Tarkov 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko co zmieni to, że oni nagle zmienią nazwę wersji gry z bety na 1.0? Mnie tam średnio interesuje jak devowie nazywają swoje wersje gier, jeśli da się daną grę kupić. BF 2042 czy CP2077 czy masa gier, która wyszła premiera była, a wersja 1.0 wyglądała jak early access beta. Zanim to wyszło w dobrym stanie to wiele miesięcy aktualizacji musiało minąć. Niestety od jakiegoś czasu wersje gier alpha, beta, early access, 1.0 w wielu przypadkach jest już umowne, niewiele znaczy. A jak wersja Tarkova 1.0 ma wyglądać tak, że przestają nad nią pracować i wydawać updaty, to wolę żeby cały czas była w becie ;p. Choć wiadomo w końcu nadejdzie ten dzień, że stwierdzą że już wystarczy, więcej nie będą robić, zajmą się kolejnym projektem albo spakują manatki i tyle.

Edytowane przez bocieque
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarkov będzie wieczną betą, grunt żeby szli w dobrym kierunku.

Tak naprawdę gdyby nie częste wipe to bym grał, bo gra mi się dobrze, gra ma swoje problemy i mógłbym je znieść, ALE wipe co kilka miesięcy wszystko psuje. Nie mam czasu na grind i walkę z czasem. Ot co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest roadmapa do Tarkova ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochodzi dokładnie z 19.07.23:

wx9ZttN.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunęli inertię dziś w evencie i generalnie nie grałem z 3 miesiące, więc zapomniałem jak było, ale teraz czuję że można normalnie chodzić. Fajnie by było jakby to zostawili. Niech jeszcze dodadzą 1-click healing który najpierw leczy klatę a nie palce u stóp i będziemy w domu :D Będziemy zmierzać w dobrym kierunku. Efekt Areny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej niech dostęp do PvE dadzą szuje :F 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galakty loguj się do gry, ja dzisiaj dostałem dostęp!

rDsnQS1.jpeg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdro, ja dalej nie mam... Nikita mi zawsze pod górkę robi :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze, że coś się ruszyło. Wiadomo chociaż, że nie lecą w jajko i rzeczywiście załatwiają nowe serwery.

Tak na marginesie - do premiery GoT o 17:00 będę mógł obadać PvE - jak to się fajnie złożyło. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znać jak się gra i czy jest sens się wdrażać od nowa ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co jak na złość coś lub ktoś dzisiaj wiecznie czegoś ode mnie chce. :E Póki co zrobiłem tylko postać, wziąłem pierwsze zadania i tyle, zobaczę później ale wiesz jak jest - trzeba co najmniej kilkanaście rajdów na różnych lokacjach by wyrobić jako takie zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jasne, chodzi mi tylko o to czy warto czekać i się męczyć ;) 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że warto - to już powiem Ci teraz. Przez ostatnie dni naoglądałem się sporo rozgrywek PvE u różnych ludzi i to jest normalny Tarkov tylko bez żywych graczy. Zachowanie AI to jest inna sprawa - czasami stoją jak kołki i czekają na kulkę a czasami potrafią szturmować gracza grupami - na 100% to zostanie zmienione/poprawione lub znając Nikitę jeszcze bardziej dowali do pieca i będzie jeszcze trudniej przeżyć. :E Handel na pchlim targu to jest obecnie największy rak bo ludzie windują ceny za niektóre przedmioty w kosmos, im więcej osób dołączy do PvE tym ceny z czasem ulegną normalizacji - to jest chyba największy przypał tego trybu ale z początku i tak mi to wisi kalafiorem bo pchli targ dostępny od poziomu 15 naszej postaci. Z drugiej strony loot na lokacjach masz cały dla siebie więc nie jest tak strasznie jak ludzie piszą. Mechanika ubezpieczeń do tej pory była OP i z reguły w 99% zawsze wszystko wraca po śmierci jeśli ubezpieczyłeś ale to też ulegnie na pewno zmianie/rebalansowi za jakiś czas.

Na pewno będzie więcej plusów i minusów ale to trzeba pograć samemu - wiesz jak to jest - jeden lubi jak się chodzi po lokacji i nic się nie dzieje, drugi chce non stop akcji i strzelania, szturmowania bossów itd. Co człowiek to opinia i playstyle więc pod tym kątem nie wierzyłbym ślepo niektórym negatywnym opiniom z Reddita.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od akcji i PvP mam inne gry, gdzie nie muszę się stresować że koksy 50 poziomów wyżej w grupie mnie ubiją i stracę loot na który ciężko pracowałem ;) 

Tutaj chciałbym na spokojnie pograć, właśnie taki Tarkov tylko bez graczy (marzyłem o tym od 2017 roku). Więc nic tylko czekać. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pierwszy rajd za mną, oczywiście lokacja startowa - Ground Zero. Właściwie już po 2 minutach miałem na głowie 2 PMC, którzy walili do mnie jak do kaczki, na szczęście trochę ich rozproszyły okoliczne Scavy więc mogłem odbiec, zregenerować się i uderzyć, walczyli między sobą - ja w tym czasie zrobiłem questa, wychodząc ustrzeliłem jeszcze jednego PMC i dwóch Scavów.

Nie wiem dlaczego ludzie narzekali - jest różnorodność i jest dreszczyk emocji. Jedyne co wkurza to długie czekanie podczas matchmakingu oraz krótsze czasy rajdów dopóki nie ulegnie poprawie sytuacja z dostępem i serwerami ale wolę coś takiego niż nie mieć dostępu wcale.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Od akcji i PvP mam inne gry, gdzie nie muszę się stresować że koksy 50 poziomów wyżej w grupie mnie ubiją i stracę loot na który ciężko pracowałem ;) 

Tutaj chciałbym na spokojnie pograć, właśnie taki Tarkov tylko bez graczy (marzyłem o tym od 2017 roku). Więc nic tylko czekać. 

Nie wiem jak to wygląda, ale kiedyś jak jeszcze trochę na rin ru siedziałem to tam widziałem jakąś wersję do grania chyba offline, ale jak to działało i czy w ogóle działało to nie mam pojęcia, ponieważ tematu nie zagłębiałem, a gra mnie również nie interesowała. A zapytam jeszcze, jest jakiś tuber który podstawy tłumaczy i jak wygląda wejście do tej gry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej poczekać aż ta gra wyjdzie  i wtedy pyknąć PvE by poznać tą porywającą historię w całości ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

Nie wiem jak to wygląda, ale kiedyś jak jeszcze trochę na rin ru siedziałem to tam widziałem jakąś wersję do grania chyba offline

Cały czas jest, nawet mody są. Ale nie grałem, teraz wchodzi PvE oficjalne więc pewnie sens jeszcze mniejszy (jedynie mody polepszają sprawę). 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi