Skocz do zawartości
MPro

Escape from Tarkov - survival FPS/TPS z elementami RPG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A pewnie, dopóki Unity będzie mieć problemy z obsługą wielowątkowości dopóki wydajność będzie niższa - pretensje do twórców silnika a nie do BSG, nikogo tu nie bronię ale i BSG z pustego nie naleje.

Idealnych poradników nie ma i nie będzie bo jak sam zauważyłeś każdy ma swój gust - jedyne co to mogą one pomóc ukierunkować ustawienia pod siebie i swoje wrażenia tłumacząc często co która opcja robi bo jak wiadomo jest kilka takich, które nie mają jasnego objaśnienia.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co za bullshit, oczywiscie ze od tworcow gry zalezy jak gra dziala. Jak wychodza slabe optymalizacje na UE5 to towrcy gry poprawiaja optymalizacje, a nie EPIC. To samo jest z innymi silnikami. Tylko do tego potrzeba ludzi i czasu oraz checi.

W kazdej grze , wszystkie poprawki od strony cpu robia deweloperzy gry, czasem z pomoca Intel/AMD.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko, że Unity samo w sobie jest niedorobionym silnikiem pod względem wielowątkowości, w tym jest problem. Jak można optymalizować zużycie CPU kiedy w silniku brakuje odpowiednich funkcji. Poza tym Tarkov siedzi zdaje się na wersji z 2019 roku tak więc hoho, w planach naturalnie zmiana na wariant 2023.

@Phoenix. nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale Tarkov jest tak mocno procesorowy, że aż ciężko uwierzyć, tutaj GPU ma marginalny wpływ i to jest szok kiedy patrzy się na inne tego typu gry - moim zdaniem niepotrzebnie trzymali się tego Unity za wszelką cenę tworząc grę i to ich w końcu doprowadziło w kozi róg, developerzy od silnika Unity też nie grzeszą pracowitością i swoje mają za uszami stąd jest jak jest. Inne gry na tym silniku działają lepiej bo są o 100x mniejszymi projektami, bez tak zaawansowanych mechanik jak Tarkov więc i silnik sobie z nimi lepiej radzi.

Projekt się z biegiem lat rozrósł - fakt, że BSG poniosły emocje i pomysły, które ich oraz silnik przerosły stąd teraz jest wieczny problem. Streets of Tarkov jest idealnym przykładem lokacji, która sama w sobie jest zajebista ale obecna wersja silnika ledwo ją dźwiga.

Nikogo tu nie bronię i nie staję po żadnej ze stron (Unity i BSG) ale staram się logicznie patrzeć na całą sytuację.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuję od kilku dni zagrać, ale się nie da XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziwne, u mnie wręcz same pozytywne zmiany bo tak jak zapowiedzieli poprawę matchmakingu tak rzeczywiście jest szybciej. Fakt, że w weekend kolejki się wydłużają ale póki co nie siedziałem dłużej niż 8 minut, przed weekendem średni czas oczekiwania w moim przypadku to były od 3 do 5 minut.

Wieczorami w weekendy jest najgorzej bo i najwięcej ludzi siada do gry, dużo przepustowości zajmują też zasrani streamerzy, którzy piłują grę przez 8h i więcej niestety.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A to nie robisz jak pisałes, żeby po 30 sekundach wychodzić? Tak czy siak czekałem do 5 minut i nie wbijało, a dłużej czekać to mi się nie chce jak mam godzinkę na granie, wolę odpalić coś co działa... 

EDIT: Wbiło po 9 minutach

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też dzisiaj po 9 minutach, jakąś godzinę temu grałem.

Tak, przestałem to robić bo skoro naprawili matchmaking to przestałem, wcześniej był jakiś dodatkowy błąd i trzeba było to robić bo inaczej można było czekać nawet godzinę i potrafiło nie połączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mogę spróbować pograć, matko bosko ja tylko 3 mapy znam bo potem walnąłem focha na tarkova i przestałem uczyć się nowych rzeczy :D Pierwsza misja na Ground Zero zrobiona, zostały 3 ale szybko pójdzie bo już mniej więcej znam mapę.

Boty potrafią napsuć krwi, ale to raczej trzeba być nieuważnym lub mieć pecha na one shota / dużą grupę botów, jak wpadają pojedynczo to jest okey. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy jak zwykle przede wszystkim od amunicji, próbuj u Fence'a czasami trafiać na jakiś lepszy sort ammo - rzadko ale się pojawia, ja tam dokupiłem sobie trochę 5.45x39 PS bo normalnie nie dostaniesz ich na 1 lvl handlarzy a znaleźć w rajdach to też nie takie oczywiste a ten typ ammo wybitnie się przydaje jeśli ktoś lubi grać kałachami 74/74U i jest BEARem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ja miałem jeszcze amunicję z EoD (PS), której już nie kupię jak się wystrzelam (a się wystrzelałem, na pierwszej misji ubiłem 9 botów). 

Właśnie chcę pograć buildem na AKS-74U bo wychodzi najkorzystniej, potem pewnie przejdę na 74M. Ale na amunicji z pierwszego poziomu handlarzy to wiele nie ugram coś czuję :D Czeka mnie długa droga, ostatni raz ogarniałem tę grę pewnie w 2019 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak zaczniesz ubijać PMC to po nich zaczniesz podnosić lepsze giwery i ammo, jednak giwery będą do naprawy i często będzie to nieopłacalne (specjalnie tak zrobili). Warto też pamiętać o bieganiu Scavem i lootowaniu skrzynek/skrytek w pierwszej kolejności, na wiki masz mapki lokacji z pokazanymi skrytkami (uwaga - są losowe, czasami są a czasami ich nie ma), skup się też na zbieraniu kluczy bo bez niektórych nie ruszysz z questami.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A która mapa obecnie najlepsza pod loot?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Streets of Tarkov. :E Ale powodzenia z:

1. Wydajnością i fps na tej mapie.
2. Ilością przeciwników na tej mapie.
3. Ilością miejscówek do zapamiętania na tej mapie.

Tak ogólnie po staremu najlepiej czyścić każdemu znane Customsy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie jest najlepsza :szczerbaty:

To super bo Customsy znam najlepiej, odświeżyć pamięć i różnice na mapie i mogę latać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolei po mody do broni i amunicję najlepiej latać na Reserve, po żarcie i klamoty do rozbudowy kryjówki - na Interchange. Ogólnie loot w tej grze jest całkiem dobrze przemyślany oraz jego umiejscowienie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) 

A jest może jakiś spis takich informacji? Żeby nie latać po 10 stronach, kanałach na YT i forach? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś sposób na ekwipunek? Bo mnie szlag trafia jak coś kupuję i ląduje w pierwszym wolnym miejscu, ale nie wiem gdzie ono jest xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma, trzeba przywyknąć.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba zrobię tak, że przesunę wszystko o kilka linii w dół i chociaż będą lądować na początku :szczerbaty:

Fajnie że dali DLSS i lepiej to działa na Customs, 140 FPS cały czas stabilne (ograniczam do tylu), w 2017-2019 to tam z 80 FPS pewnie bym miał :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie przywiązuj wagi do ekwipunku, przyjdzie takie moment, że będziesz po plecakach chował graty i zastanawiał się co tu zrobić by chociaż ze dwie kratki zwolnić. :E 

Moim zdaniem na samym początku najbardziej opłaca się zbierać kasę na Scav Junk Box - mocno skompresujesz sobie miejsce na złom związany z rozwojem kryjówki (co również powinno mieć dla Ciebie priorytet).

Co do fps taki dopalacz masz tylko i wyłącznie dzięki X3D w CPU. ;) 

Edytowane przez caleb59
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zbieram śmieci i zostawiam, sprzedaję tylko bronie i mody których póki co używać nie będę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ground Zero przewalone jako PMC, mam problem ukończyć misje bo dostaję kulkę nie wiadomo skąd i leżę, za dużo otwartych przestrzeni i śmieci w mieście :E

EDIT: Udało się za 3 razem :D 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

This is Tarkov. :E 

Ogólnie polecam tam nauczyć się skrótów zaczynających się od podziemnego garażu - często można ładnie wyjść tam gdzie potrzeba (lub w bliską okolicę) omijając środek placu przy budynku TerraGroup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak szedłem, teraz się męczyłem żeby zrobić misję z dyskiem twardym i ucieczką autem, ale mnie zaskoczył jakiś snajper czy coś i padłem nie widząc skąd :D Teraz mi się udało, ubiłem 5 SCAV i 2 PMC, Vectora zdobyłem i magazynki bębnowe, spoko. 

Ale muszę się skupić na kryjówce, lootu brakuje do budowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi