Forum PCLab.pl: Heat PC's - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (46 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Heat PC's Oceń temat: ***-- 4 Głosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 24 Grudzień 2015 - 14:45

Kable zasilające ATX 24pin, 4pin i SATA gotowe.


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten gruby kabel sata zostanie zastąpiony slimem od Akasa, który miałem w TJ07 - tylko muszę go najpierw znaleźć :E

Teraz najgorszy kabel przede mną czyli PCIE, który w SS jest z tym cholernym rozgałęźnikiem :/

PS.
Wesołych Świąt! :cool:

Ten post był edytowany przez heat dnia: 24 Grudzień 2015 - 14:45


#42 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 24 Grudzień 2015 - 16:23

:thumbup:

Zostajesz przy białych śmigłach czy zmieniasz na czerwone? ;)


#43 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 24 Grudzień 2015 - 22:31

Ten na H7 ma trochę za niskie max rpm. Z kolei eloop to wersja 3, bez PWM, więc ciężko go ogarnąć na MSI.

Myślałem nad Noctua PPC 2000rpm + mod z czarnymi gumkami, ale na filmikach, na minimalnych obrotach wydają się trochę za głośne.

#44 Użytkownik jest niedostępny   EvilMissMe 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 731
  • Dołączył: Pt, 13 Lut 15

Napisany 25 Grudzień 2015 - 01:59

Wspominałeś wcześniej, że zamontowałeś cooler bez tej śrubki trzymającej go na środku socketa.

Nie boisz się, że w takiej pozycji zacznie on się zsuwać po jakimś czasie?
Czy dalej trzyma na tyle mocno, że niczym takim nie grozi?

#45 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 25 Grudzień 2015 - 09:29

Nie ma opcji żeby cooler się zsunął ;) Ta śrubka tylko "pozycjonuje" cooler - docisk jest dalej taki sam

#46 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6126
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 25 Grudzień 2015 - 13:35

Swoja droga,w tej malenkiej obudowie wykonales chyba wiecej modyfikacji niz przy duzych budach :cool:

Ten post był edytowany przez oizo76 dnia: 25 Grudzień 2015 - 13:36


#47 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6030
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 26 Grudzień 2015 - 14:37

A propos tej obudowy :)

Dodaj obrazek

#48 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 26 Grudzień 2015 - 16:24

:lol2:

Dzisiaj założyłem top i lewy bok. Niestety światło o tej godzinie nie sprzyja żeby zrobić jakieś lepsze foty.

Dodaj obrazek

Tak czy inaczej w środku nic nie widać, więc cała zabawa w układanie kabli poszła się *kochać :E Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić okna na topie, ale to po nowym roku.


Dodaj obrazek

Celowo nie zakładałem prawego boku bo z pierwszych testów wynika, że spora część gorącego powietrza z GPU wylatuje przez tą szparę :


Dodaj obrazek


Na 100% zrobię na tej wysokości otwór w bocznym panelu, wykończony siatką, taką jak ma piwnica w TJ07
Zastanawiam się też czy nie wsadzić w to miejsce dodatkowych wentylatorów 60mm (max jaki wejdzie na wysokość) i tym samym zrobić coś w rodzaju dwóch obiegów powietrza w obudowie. Pierwszy obieg zasysałby z dołu na GPU i wypuszczał ciepło bokiem przez tą szparę. Drugi zasysałby przez perforację z lewego boku na CPU i wyrzucał tyłem. :hmm:

Z tym zamkniętym bokiem i topem zrobiłem testy w kilku grach.
Najbardziej wymagająca jaką miałem pod ręką to Batman Arkham Knight i jestem dość mocno zaskoczony jak całość sobie radzi.
Co prawda nie jest cicho, bo eloopa mam skręconego jakąś przejściówką na 7v, więc dalej wyje na 1300rpm, ale tak czy inaczej na CPU max to 55 stopnii (przy wentylu z H7 kręcącym się na niecałe 650rpm) a na GPU 62 stopnie.
Więc jak na taki mały setup to moim zdaniem nie jest źle.

Teraz przede mną zakup wentyli i chyba jednak wybiorę Noctua - tylko jeszcze nie wiem, które :lol2:

Ten post był edytowany przez heat dnia: 26 Grudzień 2015 - 16:25


#49 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5676
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 26 Grudzień 2015 - 17:08

Moim zdaniem temperatury rewelacyjne jak na set upchany do tej pchły :o :cool:

#50 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6126
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 26 Grudzień 2015 - 18:29

Dobry pomysl z dodatkowym otworem na powietrze,no i wentylki-60mm to pierdziaweczki,ale dla takiej malej obudowy kazdy lyk powietrza jest na wage zlota.Okno na topie :thumbup:

Ten post był edytowany przez oizo76 dnia: 27 Grudzień 2015 - 18:52


#51 Użytkownik jest niedostępny   niklot1981 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Nd, 14 Cze 09

Napisany 27 Grudzień 2015 - 13:59

Bardzo fajna miniaturka na sterydach :thumbup:

#52 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 01 Styczeń 2016 - 17:28

Ostatecznie dokupiłem drugą, taką samą sztukę wentylatora 120mm od Cryorig.

Dodaj obrazek

Zakres pracy tych wentyli (w wersji balance) jest bardzo przyjemny. Na min. latają na 450rpm i są wtedy niesłyszalne a jak trzeba to potrafią się rozkręcić do 1600rpm i wtedy naprawdę robią Sajgon w obudowie :E

Z rzeczy do zrobienia pozostało :
- dorobić cover na GTX'a (tanczacy)
- fanswap zasilacza, niestety oryginalny wentylator jest strasznie wkurzający na min rpm. Jak już się rozkręci to jest ok, ale zaraz po wyjściu z trybu pasywnego wydaje irytujące dźwięki
- wymiana podstawy obudowy na top z drugiego gladiusa, ale z już wyciętymi otworami przez iksmodiwa
- wycięcie otworu w prawym boku (iksmodiw)
- wycięcie okna (iksmodiw)

Co do ostatniego punktu, to zrezygnowałem z okna na topie na rzecz okna w lewym boku.
Będę widział całość wnętrza a dodatkowo w połowie okna zrobię perforację, żeby zasilacz i H7 mogły swobodnie zasysać powietrze.

Zrezygnowałem też z dodatkowych wentylatorów 60mm - co prawda znalazłem już taki, który fajnie wieje i jest cichy, ale z testów w grach wynika, że taki układ jak obecnie radzi sobie całkiem nieźle, więc nie ma sensu dokładać kolejnych wentylatorów.

#53 Użytkownik jest niedostępny   aerial 

  • ★★★
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6030
  • Dołączył: So, 29 Sty 11

Napisany 01 Styczeń 2016 - 18:11

ja robiłem niedawno otwór na okno u iksmodiwa i polecam, bardzo ładnie wycięte, i to jeszcze była stalowa buda

#54 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 01 Styczeń 2016 - 19:37

heat, bardzo fajnie :thumbup: Zasilanie GPU też będzie w makaronach, czy zostawiasz tak jak jest? Wywal zapinkę z góry H7 i daj trytkę jak na dole - będzie spójniej ;)

#55 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 01 Styczeń 2016 - 19:57

No właśnie problem w tym, że jak dam trytkę na górze to mi cały wentyl opada :E H7 ma jakiś dziwny układ finów na radiatorze i pewnie to jest problemem. Kupię jeszcze mniejsze trytki i może to coś pomoże.

Zasilanie gpu na razie zostaje jak jest - jak wyślę części do Marka to od razu zamówię ten kabel u niego - ja niestety nie mam pomysłu jak go wykonać tak, żeby był w miarę "smukły" i do tego normalnie wyglądał... Gdyby to był Corsair to nie ma problemu bo tam każda wiązka 8pin i 6pin leci osobno z zasilacza a tutaj jest jeden 8pin, który się rozdziela na 8pin i 6pin i trzeba już kombinować z lutowaniem a na to nie mam niestety czasu i... zdolności żeby to jako tako wyglądało :(

#56 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 02 Styczeń 2016 - 14:20

Przyznam, że z zasileniem karty graficznej będzie nieco zamieszania - wymierz długość całkowitą kabla i powiedz Markowi, na którym centymetrze ma zrobić rozgałęzienia. Od razu poproś go o zamontowanie kastetów :thumbup: Na przykład po jednym białym i po jednym czarnym na wtyczkę ;

Cieszę się, że tak prężnie idziesz z projektem. Ja jestem dalej w lesie :E Tomek ma jutro skończyć malować mojego Metisa - górny panel postanowił mu zrobić psikusa. Tak to jest jak ktoś sobie wymyśli zaślepianie portów USB i audio :lol2:


#57 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 02 Styczeń 2016 - 16:11

Fajny pomysł z tym zaślepieniem portów, ale to się wiąże od razu z malowaniem budy a ja cały czas dążę do tego żeby Q50 został w swoim oryginalnym szczotkowanym alu.
Po tylu latach na plastikowych NZXT i Fractalach chcę się w końcu nacieszyć tym "elitarnym" materiałem :E :E

#58 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1954
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 02 Styczeń 2016 - 19:29

Szczotkowane alu w naturalnym kolorze jestem w stanie przeżyć, z czarnym jest już gorzej. Nie lubię otarć powierzchni prowadzących do usunięcia warstwy anodowanej :E Tak samo nie lubię pościeranych śrub, w ogóle nie lubię kilku rzeczy, które dla wszystkich wydają się jak najbardziej naturalne jeśli chodzi o komputery :lol2: Chociaż TYR 500 od Lian Li w wersji idealnej bym przytulił ponownie...

#59 Użytkownik jest niedostępny   DyndaS 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3811
  • Dołączył: Cz, 28 Cze 12

Napisany 03 Styczeń 2016 - 18:51

Nie szłoby tam wcisnąć 2x 120 na dół budy po przeróbkach?

#60 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3170
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 03 Styczeń 2016 - 22:16

Same wentyle bez problemu, tylko po co?

  • (46 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych