Forum PCLab.pl: R9 290X VS GTX980 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

R9 290X VS GTX980 Test stock i po OC

#21 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10518
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 22 Grudzień 2015 - 20:16

GTX jest też odpowiednio droższy, nic dziwnego że jest też wydajniejszy.
R9 390X, zaszalejmy, bo 290X chyba już oficjalnie się nie sprzedaje - ~1900zł
GTX 980 ~2300zł

Różnica w cenie, jeśli dobrze liczę, to ~21%. W wydajności wychodzi mniej-więcej podobnie, coś koło 20-25%. Wniosek, karty radzą sobie na tyle, na ile są wycenione. Ale to czysta wydajność, a wziąć pod uwagę jeszcze pobór mocy, wydzielane ciepło itd. i obraz się zmienia na korzyść GM204.

#22 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21327
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Grudzień 2015 - 20:35

U gracza hawaii długo nie posiedzi, te wyniki mają nijak do problemów ze sterami i wydajnością oraz płynnościa w szerokim spektrum gier. Jak ktoś gra od czasu do czasu hawaii jest ok zwłaszcza w zimowe wieczory :E

Dobrze, że mam te kilka msc 290x i bez emocji mogę patrzeć co odwala amd. Dobrze, że przyrzekłem sobie, że już nigdy nie kupie nic od amd i dobrze na tym wyszedłem.

#23 Użytkownik jest niedostępny   rolandwally83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: So, 27 Paź 07

Napisany 22 Grudzień 2015 - 21:17

@up

dobre sobie

#24 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7035
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 23 Grudzień 2015 - 10:41

@rolandwally83
Niestety ale po części muszę się zgodzić z tym co napisał Sideband - sterowniki AMD są znacznie bardziej problematyczne i nie piszę tutaj tego by wywołać jakąś wojenkę tylko to jest moje obiektywne zdanie!

#25 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 23 Grudzień 2015 - 10:54

Chociażby to, że nie wiem jak teraz, ale do czasu nie umiały nawet porządnie oszczędzać energii, przy 144hz i wbijały max zegar pamięci i często boostowały zegar gpu :P.

#26 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7035
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 23 Grudzień 2015 - 10:58

@UP
Nie musisz mieć 144hz by zegary wbijały na maksymalne taktowanie. Ja mam 60hz i w pulpicie wystarczy zwykłe otwieranie okienek eksploratora i taktowanie pamięci wchodzi na 3d - taktowanie skacze góra,dół. Na Nv taktowanie pamięci cały czas stoi w 2D.
W przypadku Flasha taktowanie karty wchodzi w pełne 3D i tak stoi pomimo 1-2% obciążenia. Co prawda na NV tez nie jest idealnie bo karta na chwilę wbija taktowanie 3D ale po chwili spada do 2D.

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 23 Grudzień 2015 - 11:02


#27 Użytkownik jest niedostępny   muffin118 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2565
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 23 Grudzień 2015 - 11:13

Też to zauważyłem (na yt r9 290x dochodziła do 60C na windforce :E). U mnie akurat problem był na 144hz, na 60hz to aż tak nie latało, jak mówisz. Mam nv teraz i rzeczywiście stoi takt pamięci.
A to, że czasem wbija to musi - aby nie było drop frames przy hw decoding.

#28 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Grudzień 2015 - 06:24

Zobacz postsideband, o 22 Grudzień 2015 - 20:35, napisał(a):

U gracza hawaii długo nie posiedzi, te wyniki mają nijak do problemów ze sterami i wydajnością oraz płynnościa w szerokim spektrum gier. Jak ktoś gra od czasu do czasu hawaii jest ok zwłaszcza w zimowe wieczory :E

Dobrze, że mam te kilka msc 290x i bez emocji mogę patrzeć co odwala amd. Dobrze, że przyrzekłem sobie, że już nigdy nie kupie nic od amd i dobrze na tym wyszedłem.


Musisz napisać jakie gry. Bo jak na razie za bardzo nie mam problemów w grach.
Wiem, że coś jest nie tak z afterburnerem i musiałem przerzucić się na frapsa. Pamięci podkręcić się nie chcą ale jest na standardowym napięciu tylko rdzeń na 1050.

Na PPC pojechali ostro w najnowszym artykule przedstawiającym wydajność kart i procków po AMD.

#29 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7035
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 24 Grudzień 2015 - 09:48

Zobacz postkieros, o 24 Grudzień 2015 - 06:24, napisał(a):

Na PPC pojechali ostro w najnowszym artykule przedstawiającym wydajność kart i procków po AMD.

Tym testem PPC potwierdziło tylko wyniki jakie uzyskał PClab rok temu bądź 2 lata wstecz. Wtedy strasznie się bulwersowano i PClab za taki test został mocno zjechany. Ciekawe jak teraz społeczność zareaguje na test PPC :cool:

#30 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7137
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 24 Grudzień 2015 - 10:05

Zobacz postDjXbeat, o 23 Grudzień 2015 - 10:58, napisał(a):

Ja mam 60hz i w pulpicie wystarczy zwykłe otwieranie okienek eksploratora i taktowanie pamięci wchodzi na 3d - taktowanie skacze góra,dół.


Potwierdzam i tyczy się to chyba wszystkich kart AMD, ponieważ na moim znacznie słabszym R7 260X taktowanie pamięci także ciągle pływa. Kilka sekund tryb 2d 150MHz, kilka sekund tryb 3d 1500MHz i tak w kółko na przemian, dosłownie co kilka sekund. Idealnie to widać na wykresie z GPU-Z, gdzie rysuje nam takie pojedyncze czerwone kreski grubości jednego piksela.

#31 Użytkownik jest niedostępny   rolandwally83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: So, 27 Paź 07

Napisany 24 Grudzień 2015 - 10:18

U mnie w obu przypadkach taktowanie stoi zawsze na max gpu 450 mem 1250 za duża rozdzielczość pulpitu

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez rolandwally83 dnia: 24 Grudzień 2015 - 10:48


#32 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Grudzień 2015 - 12:32

Zobacz postDjXbeat, o 24 Grudzień 2015 - 09:48, napisał(a):

Tym testem PPC potwierdziło tylko wyniki jakie uzyskał PClab rok temu bądź 2 lata wstecz. Wtedy strasznie się bulwersowano i PClab za taki test został mocno zjechany. Ciekawe jak teraz społeczność zareaguje na test PPC :cool:


No ogólnie to ja za bardzo nie wierzę w testy kart na pclabie. Nie raz pokazali, że są stronniczy. Ostatnio nie dostali chyba 380x do testów.

Co do wyników to większość graczy nie ma kasy na GF970. Przez graczy rozumiem młodych ludzi nie 30-letnie pryki. Młodzi mają budżet przeważnie 700zł na grafikę no max 1000zł a za to dostanie albo 280x albo 960 albo używkę 290.

Ja wiem, że GF970 podkręcona bije radeona 290/390 no ale 960 na pewno nie bije 290/390 jak to na pclabie piszą.

Ten post był edytowany przez kieros dnia: 24 Grudzień 2015 - 12:34


#33 Użytkownik jest niedostępny   rolandwally83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: So, 27 Paź 07

Napisany 24 Grudzień 2015 - 12:34

Mam 33 lata nie jestem starym prykiem graczem

#34 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6166
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 24 Grudzień 2015 - 13:17

Zobacz postkieros, o 24 Grudzień 2015 - 12:32, napisał(a):

Ja wiem, że GF970 podkręcona bije radeona 290/390 no ale 960 na pewno nie bije 290/390 jak to na pclabie piszą.

A gdzie tak piszą?

#35 Użytkownik jest niedostępny   Suicider 

  • Hejty lecom
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2782
  • Dołączył: Pn, 09 Lut 15

Napisany 24 Grudzień 2015 - 13:26

Zobacz postkieros, o 24 Grudzień 2015 - 12:32, napisał(a):

No ogólnie to ja za bardzo nie wierzę w testy kart na pclabie. Nie raz pokazali, że są stronniczy. Ostatnio nie dostali chyba 380x do testów.

Co do wyników to większość graczy nie ma kasy na GF970. Przez graczy rozumiem młodych ludzi nie 30-letnie pryki. Młodzi mają budżet przeważnie 700zł na grafikę no max 1000zł a za to dostanie albo 280x albo 960 albo używkę 290.

Ja wiem, że GF970 podkręcona bije radeona 290/390 no ale 960 na pewno nie bije 290/390 jak to na pclabie piszą.


Farmazony, pomijając fakt poboru energii i narzutu sterownika Radeonów do 1000zł można kupić 780'tke która i tak jest wydajniejsza od 290 a po OC nawet od podkręconej 290x.

Ten post był edytowany przez Suicider dnia: 24 Grudzień 2015 - 13:28


#36 Użytkownik jest niedostępny   rolandwally83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: So, 27 Paź 07

Napisany 24 Grudzień 2015 - 13:29

up


i wydajność tej grafiki zblokowana przez sterownik NV

#37 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Grudzień 2015 - 13:33

Zobacz postArd'aenye, o 24 Grudzień 2015 - 13:17, napisał(a):

A gdzie tak piszą?

Był długi temat na pclabie o tym.

Cytuj

Farmazony, pomijając fakt poboru energii i narzutu sterownika Radeonów do 1000zł można kupić 780'tke która i tak jest wydajniejsza od 290 a po OC nawet od podkręconej 290x.

Pewnie bez gwarancji to raz a dwa wcale nie bije. Pokazują to nawet ostatnie testy pclaba. Podkręcona 780 ma taką samą wydajność jak 290 a już na pewno nie przebija 290x

Ten post był edytowany przez kieros dnia: 24 Grudzień 2015 - 13:34


#38 Użytkownik jest niedostępny   Suicider 

  • Hejty lecom
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2782
  • Dołączył: Pn, 09 Lut 15

Napisany 24 Grudzień 2015 - 13:36

Oooo tak, za to do 1000zł na pewno kupisz 290'tke na gwarancji z chłodzeniem które nie wyje jak suszarka do włosów, i link poproszę, tylko nie do jednej gry, a kilku, i nie porównujące stockowej 780'tki z topowym 290 ;)

#39 Użytkownik jest niedostępny   rolandwally83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: So, 27 Paź 07

Napisany 24 Grudzień 2015 - 13:39

up

Dzisiaj nic nie znajdziesz na allegro z 290x wszystkie fajne 290x poszły jako prezent pod iglaste drzewko

#40 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Grudzień 2015 - 13:41

przecież piszę o podkręconej 780 i to porządnie bo 1020MHz + boost to będzie realnie gdzieś koło 1200.

kliknij na głównej w zakładkę karty graficzne i tam sobie przejrzyj wyniki z gier.

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych