Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

qdyn

Roccat Ryos MK

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Tydzień temu zakupiłem ww. klawiaturę, interesowałem się nią już od dobrego roku. Chciał bym wymienić wam jej zalety i wady, może pomoże to tym niezdecydowanym ;)

Klawiatura jest dobrze zabezpieczona na czas transportu, w konkretnym pudełku z gumową wyściółką. Na newralgicznych lśniących elementach naklejone są folie zabezpieczające. Do sprzętu dostarczony jest manual, który wyjaśni nam co i jak klikać.

NyLmxfE.jpg

Ergonomia klawiatury jest na prawdę dobra, ręce nie męczą się dzięki podpórce pod nadgarstki, należy też wspomnieć, że key-capy są raczej małe, przynajmniej ja to tak odczuwam po przejściu z płaskiej, podobnej do laptopowej klawiatury. Przez 1 dzień musiałem nauczyć się nowych odstępów, ale pisze się na niej wygodnie pomimo przełączników Black, które to stworzone są do grania, a pisanie jest tylko na doczepkę.

Z5kyDCa.jpg

i1m2rVC.jpg

Ha7rIPw.jpg

Jeżeli chodzi o wykonanie jest na wysokim poziomie. Klawiatura przybyła z Chin, ale jest masywna i zrobiona z dobrej jakości plastiku, który nie trzeszczy oraz specjalnie się nie brudzi dzięki "matowej i przyczepnej" fakturze. Jest na niej kilka błyszczących wstawek min.Logo zespołu Roccat. Środkowa część jest tak jakby błyszczącym plastikiem pokrytym siateczką, ciężko to opisać, ale prezentuje się zacnie.

Maszynka waży 1,6kg; Kabel ma 1,8m długości; Rozmiary są następujące: 23,5cm x 60cm x 5cm w najwyższym miejscu.

Od strony softwarowej dostajemy panel klawiatury i każdy klawisz możemy edytować, dodatkowo dostajemy 5 przycisków do dodatkowych makr po lewej stronie oraz 3 inne klawisze, podświetlone, mogą służyć np za multimedia. Makra możemy tworzyć też manualnie poprzez klawiaturę.

bKThzMa.png

5fMw40y.jpg

Nbk7hfU.jpg

Jeżeli chodzi o głośność, jest ona wyższa niż poprzednio na membranowej odpowiedniczce. Ale starając się nie stukać do końca przełącznikiem można uzyskać dobry efekt, pomocne zapewne mogą być też o-ringi.

Plusy

-za 300zł dostajemy dobrze zbudowaną klawiaturę mechaniczną z sekcją numeryczną,

-8 klawiszy dodatkowych makr oraz pełna edytowalność pozostałych sekcji,

-jest ciężka i dobrze przylega do blatu biurka,

-posiada podpórkę pod nadgarstki,

-jest idealna do gier, w których liczy się czas reakcji, a nie koniecznie pisanie (Osu!/LOL/gry MOBA i FPS),

-wygląda dobrze, wiem, to subiektywna opinia :D

Minusy

-dla niektórych może to być brak podświetlenia w tej podstawowej wersji, wersja glow to dopłata minimum 100zł,

-początkowe trudności z pisaniem, obycie się z klawiaturą,

-cena mogła by być niższa, odnoszę się do np Zalmana ZM500 mojego kolegi. Nabył ją za 180zł,

-brak pakietu sterowników, wymusza dostęp do internetu.

Na koniec wideo z klikania:

Jeżeli gdzieś wkradł się błąd, albo ktoś miał by jakieś pytanie proszę o kontakt na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Hej, interesuje mnie zakup tego mini PC https://pl.aliexpress.com/item/1005003443853901.html, konfiguracja 5800H, 1tb, 32gb ram. Nie całe 2k. Co myślicie o takim zakupie? czy lepiej dołożyć i po prostu kupić laptop z lepszą lub porównywalną mocą, a jeśli już laptop, to jaki? pozdrawiam.
    • Taki chłopek, a czasami powie coś mądrego: Wait, coś mi to przypomina :D...
    • 240 na top ale tylko standardowa chłodnica jak coś warto dodać, czyli np taki popularny arctic liquid freezer nie wejdzie na górę, jak chcesz przyzwoite aio na top to kup navisa 240 z fluctusami.
    • Powiem Ci szczerze, że próbowałem się doszukiwać różnic na różnych trybach wydajność, jakość w 60Hz 4:4:4 i 120Hz 4:2:2, oglądałem już nawet kwiatki w doniczkach na Times Square😅 i ciężko jest jakąś zauważalną różnicę dostrzec. Może mam oczy przeciętnego szarego człowieka i dla mnie czarno białe jest kolorowe🙃. A co do trybu obrazu to ja gram czy oglądam filmy w trybie obrazu Standardowym ustawionym pod siebie, bo właśnie w tych innych trybach jest dużo po blokowane albo przekłamane. VRR 120Hz nie działa tylko w trybie gra, więc nie jest to wymagane. A te inne tryby poza tym, że da się je też ustawić pod siebie to mają np od górnie jakieś przesycone kolory np tryb żywy, albo zbyt zimną albo ciepła barwę w trybach sport i kino, pomimo że są na 0. Ogólnie mam i tak wszystkie tryby zrobione na (ustawienia użytkownika) pod siebie. Ogólnie w LG głupie jest też to, że dopiero jak odpalisz coś w HDR czy Dolby Vision to to są jako osobne tryby obrazu, które też trzeba ustawić pod siebie. Na początku jak kupiłem TV, poustawiałem wszystko fajnie, tak jak chciałem, nagle odpalam film co się załączył w Dolby Vision...🤨co jest?...wchodzę w tryb obrazu a tam Dolby Vision Standardowy, później to samo z HDR. Ciekawi mnie czy ludzie co nie kumają i kogoś poprosili o skalibrowanie "na sucho", zauważyli w ogóle, że mają inną jasność, kolorki itd od czasu do czasu w jakiś filmach z HDR, na pewno się tacy znajdą.
    • sniper76 PBO i FCLK dopasuj razem  - Test stabilności: y-cruncher, x265 FHD Benchmark + film na YT w 4k@60, a po tym już sam dopieścisz przeważnie oczko (Mhz FCLK) w tył lub czasami przód do dopasowanego wyniku to wyjdzie po prostu np: czy ścina dźwięk na YT czy nie itp. drobne objawy    A do ustabilizowania FCLK z OC_Ram - Czasami pomaga również regulacja: Vsoc i CLDO VDDP oraz dopasowanie PBO na minusie. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...