Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kwietas

Skylake - problem z uruchomieniem (ex. nazwa: Jest sens pakować się w Skylake?)

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego napisałem, żeby poczekał rok.

Poczekał rok na co? Wszyscy czekaliśmy na nowe kary graficzne Fury od AMD i co wyszło? A no dupa blada. Więc jak chcesz coś kupić to nie ma co czekać. Trzeba kupować to co dziś jest na rynku bo można się nigdy nie doczekać. Chociaż osobiście czekam z wymianą karty graficznej do Pascala i Polaris. No ale mam pewność, że jeżeli AMD da ciała z Polaris (chociaż mam nadzieje, że tak nie będzie) to kupie Pascala. No i nie mam ciśnienia, że muszę już (aczkolwiek czasami walczę sam ze sobą kupić czy czekać) No ale w sumie ograłem już wszystkie wymagające gry i nie zapowiada się żadna gra do premiery Pascala co by miała pokonać mojego HD7950.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co to na pewno więcej napisałem na ten temat, jakoś uzasadniłem swoją wypowiedź od Ciebie nie wrzucając wszystkich posiadaczy AMD do worka niekumatych albo fanobojów :E

Nic takiego z moich postów nie wynika. Oczerniasz mnie.

Czy więcej napisałeś? Nawet jeśli, to co z tego, skoro to tylko słowa, a nic na poparcie.

Ja zaś ograniczam się głównie do pytań, krytyki i kontestowania, podnoszenia pewnych okoliczności w sytuacji na jakieś twierdzenia innych osób. A te inne osoby, jakoś nie są w stanie ustosunkować się rzeczowo do moich słów.

No dla kumatych, a o jakich mam pisać? O wyborach dokonanych przez nierozgarniętych? ;)

O średniej. Co to za zysk z którego większość użytkowników nie jest w stanie skorzystać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, spokojnie. ;) Po co się tak awanturować. ;) Wiadomo, że Phenom nie jest i nie był demonem prędkości w ogóle, ale w stosunku cena/jakość jak najbardziej. Dlatego (bodajże 4 lata temu) jak składałem kompa to wybrałem właśnie AMD. Za procka wtedy dałem ok. 300 lub 350 zł, więc w porównaniu do jakiegokolwiek Intela kosztującego 900zł jednak jest różnica. Poza tym jak widać jeszcze sobie jakoś radzi. ;)

Dzięki chłopaki za opinię i wymieniam teraz proca, bo nie ma sensu czekać rok. Za rok będzie podobna śpiewka,bo znowu coś się tam na horyzoncie pojawi. ;)A co do płyty głównej, którą mam obecnie to mam Asusa M4A785TD-V EVO, więc najgorsza nie jest. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic takiego z moich postów nie wynika. Oczerniasz mnie.

Cytuję: "Osoby kumate w temacie procków i nie będące fanboy'ami raczej nie kupowały AMD, anie też go nie proponowały (wyłączając handlarzy)." Wyraźna sugestia, że kupowali niekumaci albo fanboje :)

Dzięki chłopaki za opinię i wymieniam teraz proca, bo nie ma sensu czekać rok.

Tylko na co w końcu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta faktycznie porządna i przyjmie i podkręci najcieplejsze cepy AMD. Z drugiej strony ładując do niej jakiegoś mocarnego FX'a na pewno jakiś bonus w stosunku do 955 będzie, ale jednak fajerwerków nie oczekiwałbym. Kupując FX na pewno spokojnie dotrwasz do premiery nowych cepów AMD. Musisz jednak rozważyć, czy warto czekać na to rok czasu, bo nic nie wróży, że nie wspomnę o gwarancji, jakości nowych cepów AMD. Gdybym miał czekać na te cepy to tylko siedząc nadal na 955. Wymieniając teraz - w zależności od finansów - łykałbym SL z albo bez "k" i nowe już ddr4.

Cytuję: "Osoby kumate w temacie procków i nie będące fanboy'ami raczej nie kupowały AMD, anie też go nie proponowały (wyłączając handlarzy)." Wyraźna sugestia, że kupowali niekumaci albo fanboje :)

/ciap/

Żadna sugestia. To tylko i wyłącznie Twoja interpretacja moich słów, z tym zaś nie wygram, jak i też walczyć nie zamierzam. Twoje zdanie, Twoja opinia, Twoja spraw. Jak będziesz mówił, że krowa robi "hau, hau", a nie "muuu" też mogę Ci przytaknąć. Całkowicie nic to nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość mocny? Owszem. Nie na tyle jednak, by go kupować w kontekście ówczesnych cen i wydajności procków Intela. Osoby kumate w temacie procków i nie będące fanboy'ami raczej nie kupowały AMD, anie też go nie proponowały (wyłączając handlarzy).

W okolicach 2010r kupowałem obecnego kompa. Jako fanboy intela i nvidii wybrałem AMD.

Nie żałuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem z Ciebie dumny. thumbup.gif

Czy jeszcze jakoś mogę Cię uhonorować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na tamte czasy, na pewno konsultowałem zakup tutaj na forum.

Chyba, że na pclabie sami fanboy-e AMD, w co bardzo wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko na co w końcu?

Oczywiscie i5 i jak juz zmieniam to wraz z pamieciami. Plytke i ramy juz sobie wybiore czytajac inne tematy. Dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaważyłeś, że ja piszę o nadchodzących prockach AMD , wydaje mi się że nie i piszesz o obecnej sytuacji.

Wierzysz w to, że po tylu latach nagle zrobią procesor, który w najlepszym wypadku, będzie miał identyczną moc do procesorów obecnych, bądź nawet przyszłorocznych Intela? Śmiem wątpić.

Dość mocny? Owszem. Nie na tyle jednak, by go kupować w kontekście ówczesnych cen i wydajności procków Intela. Osoby kumate w temacie procków i nie będące fanboy'ami raczej nie kupowały AMD, anie też go nie proponowały (wyłączając handlarzy).

Zwrócę jeszcze uwagę na 2009r. To było szmat czasu temu. shocked.gif Kurde, od tego czasu Intel wydał już kilka generacji procesorów i przeszedł na ddr4. Jeśli wtedy był on, 955, zaledwie "dość mocny", to cóż dziś z tej mocy "zostało"?

Co by nie być gołosłowny czy potrafisz wesprzeć swoje słowa ówczesnymi cennikami?

Nie mogę się z tym zgodzić. W 2009 kupowałem X4-955, z którym siedziałem, w sumie bez problemów, do 2014, gdy kupiłem 4670K. Był tańszy niż dostępne Intele, a w czasie okazał się imho dobrym procesorem. Za wersję BE dałem 550 zł - w tej cenie nie kupiłbym wówczas żadnej I5. Były droższe. Ten procesor, mimo testów itd, próbę czasu zniósł dobrze, ale dziś, jak i każdy, kuleje. Ówczesne I5-7/9 też dziś niewiele znaczą, można je dostać po 100-200 zł...

Bielas, w 2010 te AMD były tańsze, ja swojego brałem w 2009.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie i5 i jak juz zmieniam to wraz z pamieciami. Plytke i ramy juz sobie wybiore czytajac inne tematy. Dzieki za pomoc :)

i5 6400+ mobo na z170 spoko opcja bo procka można podkręcić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom II to był bardzo dobry procesor, oferował świetny stosunek wydajności do ceny, no i z OC nie było większych problemów, byle mieć tą płytę z 8 fazami, chłodziarkę za ok 100 i 4.0 GHz stało otworem, pod warunkiem że sam procesor pozwolił, ale z tego co pamiętam to nie grymasiły zbytnio, napięcie w górę i zegar wchodził.

Ograłem na tym procesorze wraz z HD 6970 całą masę gier, bez problemu wbijając najwyższe ustawienia w 1080p, fajnie było, ale czas tego procesora się skończył i na dzień dzisiejszy oferuje już dość słabą wydajność, dlatego jeżeli ktoś chce sobie w tym okresie pograć to robić przesiadkę na i5 6400/6500 i kręcić póki można.

Fakt faktem HD 6970 był hamowany przez PII, bo po przesiadce na i7 karta dostała jeszcze dość mocnego boosta, do czasu kiedy tesselacja nie zaczęła być użytkowana na pełną skalę..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę się z tym zgodzić. W 2009 kupowałem X4-955, z którym siedziałem, w sumie bez problemów, do 2014

To samo u mnie, z tym że siedziałem na nim do 2015. Jeden z mocniejszych procków w swojej cenie, nie mający się czego wstydzić w walce z konkurencją i często polecany w zestawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo u mnie, z tym że siedziałem na nim do 2015. Jeden z mocniejszych procków w swojej cenie, nie mający się czego wstydzić w walce z konkurencją i często polecany w zestawach.

Zwłaszcza w kontekście nowych proców AMD :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzysz w to, że po tylu latach nagle zrobią procesor, który w najlepszym wypadku, będzie miał identyczną moc do procesorów obecnych, bądź nawet przyszłorocznych Intela? Śmiem wątpić.

Mam nadzieję, wszystkim to wyjdzie na dobre. Z tego co obecnie wiadomo zapowiada się dobry proc w 14nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu Phenom II x4 (razem z HD5850) był często polecany na Labie. Co prawda ustępował nieco Intelowi, ale na pewno konkurował ceną. Dzisiaj jednak nie ma co pakować się w AMD jeżeli oczekuje się porządnej wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswiezam, bo wyskoczyly mi inne wydatki, ale sytuacja sie uspokoila i ponownie zwracam sie o pomoc. ;) i5 6600 z czy bez K? Kurcze, bez K mozna zaoszczedzic na plycie, ale z drugiej strony posluzy mi taki proc z 5 lat komfortowego grania? Na razie HD7870 na pokladzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek i5-6600 wystarczy na lata, nawet z zablokowanym mnożnikiem. GPU wymienisz 2 razy, zanim procka ruszysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na seryjnym chlodzeniu wystarczy, czy jakic za stowke cooler dorzucac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxowe chłodzenia to małe wyjce. Dokupić mu jakiś tańszy cooler (chociaż silentium spartan pro) i weź od razu pastę jakąś normalną, bo to co dają w zestawie to nie jest za dobre. Przykładowo Arctic MX-2/MX-4 lub Zalman STG-2. I procek żyje wieki, bo ma jak u Pana Boga za piecem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem, że znowu truję.

Koszyk na morelach: KLIK

Ram ok, czy jakiś inny wziąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...