Forum PCLab.pl: SSD - wątek zbiorczy. Przeczytaj zanim założysz nowy temat! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (136 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SSD - wątek zbiorczy. Przeczytaj zanim założysz nowy temat! jaki dysk kupić, najczęściej zadawane pytania, wątek do dyskusji Oceń temat: ****- 10 Głosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 21 Luty 2016 - 19:42

Zobacz postPawelek6, o 21 Luty 2016 - 14:48, napisał(a):

Edit.: Chociaż internety twierdzą, że ma być przestawione, jak tak czytam teraz z ciekawości; sam nie wiem :hmm:

Też mi się wydaje że samo przestawienie ahci od microsoftu by wystarczyło, ale na wszelki wypadek nie zaszkodzi.

#42 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 22 Luty 2016 - 00:39

Dodałem już chyba wszystko co chciałem. Jeśli macie propozycje poprawek czy pytań na które odpowiedzi warto dodać to dajcie mi znać.

Aha, i wrzućcie mi jak macie ładne screeny z asssd w formacie png z dysków BX100 250gb i 850 EVO 250gb bo mam jakieś chińskie albo z paskudną grafiką w tle.

#43 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20145
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Luty 2016 - 01:37

Niedawno znalazłem dużo łatwiejszy sposób przestawiania IDE/AHCI bez robienia krzywdy systemowi - wystarczy by system zaraz przed zmianą ustawienia w biosie został skonfigurowany do uruchomienia w trybie awaryjnym. Czyli:

bcdedit /set safeboot minimal

Następnie restart, zmiana ustawienia w biosie, załadowanie systemu
Jak już windows działa w drugim trybie kontrolera dyskowego, można wyłączyć tryb awaryjny:
bcdedit /deletevalue safeboot


Nie testowałem tego wszędzie gdzie popadnie, ale póki co "u mnie działa", i ma dodatkową zaletę - procedura wygląda tak samo niezależnie czy mamy win7/8/10.


Z pomniejszych sugestii jeszcze:
Moim zdaniem w dyskach (M.2) PCIe powinno się w bardzo wyraźny sposób zaznaczyć czy konkretny dysk jest AHCI czy NVMe (np. zaraz pod nazwą?) - odnoszę wrażenie że coraz częściej będzie to kryterium przy wyborze dysku. Także niektóre osoby ze względu na brak wsparcia od strony płyty i/lub niechęć przed modyfikacją UEFI wolą wziąć bezpieczniejszy wariant AHCI.

Co do SM951 - wersje NVMe i AHCI łatwo odróżnić po początkowej części oznaczenia:
MZHP - modele AHCI
MZVP - modele NVMe

Nie wiem czy jest sens poruszać w ogóle temat pm951 - jest to dysk OEM, a o takowych chyba nie ma sensu pisać (tak samo jak np. o toshibie bg1 czy xg3).

#44 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 22 Luty 2016 - 01:45

Dzięki za uwagi, uwzględnię je w tekście jutro.

Fajnie by było gdyby ktoś jeszcze zweryfikował skuteczność tej metody włączania ahci, rzeczywiście jest o wiele prostsza niż grzebanie w rejestrze. Chociaż w sumie równie dobrze można stworzyć pliki .reg z odpowiednimi wpisami i będzie jeszcze prościej. Dla win7 takie stworzyłem, gdyby ktoś mógłby mi wyeksportować odpowiednie klucze z win 8/10 i podrzucić to też bym je umieścił (w sumie mogę sam je zrobić, ale lepiej na zimne dmuchać).

#45 Użytkownik jest niedostępny   WDK 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1862
  • Dołączył: Pn, 10 Kwi 06

Napisany 22 Luty 2016 - 03:04

IDE->AHCI

Na Win 8.1 zastosowalem kiedyś owy sposób i działał:
1. Rozruch minimalny (msconfig->rozruch->bezpieczny rozruch->minimalny)
2. Przestawienie w biosie IDE->AHCI
3. W trybie awaryjnym sterownik się zainstalował
4. Ponowny rozruch (już normalny) i działa

Tylko na Win XP trzeba grzebać w rejestrze, aby zmiana IDE-AHCI zadziałała.

#46 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7135
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 22 Luty 2016 - 09:38

W FAQ w drugim punkcie, czwartej kropce jest chyba mały błąd. "(...) dyski SSD są tak skonstruowane, że większe szybkości działają szybciej niż te mniejsze. (...)". Zamiast "szybkości" miało być chyba "pojemności" ;)

#47 Użytkownik jest niedostępny   i`m Zyga 

  • Gumowe ucho jarka
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 755
  • Dołączył: Pn, 21 Kwi 14

Napisany 22 Luty 2016 - 09:51

Czy pojawią się większe dyski SSD,oraz czy będą aktualizowane ceny?

#48 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 22 Luty 2016 - 12:15

Zobacz postPawelek6, o 22 Luty 2016 - 08:38, napisał(a):

W FAQ w drugim punkcie, czwartej kropce jest chyba mały błąd. "(...) dyski SSD są tak skonstruowane, że większe szybkości działają szybciej niż te mniejsze. (...)". Zamiast "szybkości" miało być chyba "pojemności" ;)

Poprawione.

Zobacz posti`m Zyga, o 22 Luty 2016 - 08:51, napisał(a):

Czy pojawią się większe dyski SSD,oraz czy będą aktualizowane ceny?

Ten tekst opisuje tylko konkretne modele, a nie ich pojemności, tą każdy może sobie sam wybrać wedle uznania, podane wyniki z asssd dla 256gb są tylko przykładowe. Ze stałym aktualizowaniem cen byłby natomiast męczący kłopot więc nie będę się w to bawił.

#49 Użytkownik jest niedostępny   ShaDow_Pro 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1611
  • Dołączył: So, 05 Paź 13

Napisany 23 Luty 2016 - 16:59

Mam pytanie czy mogę pod płytę Gigabyte GA-K8N51GMF-9-RH podpiąć dysk SSD 120GB?
Oraz czy dałoby radę postawić na tym Windowsa 10?, jest tam 3GB ramu athlon 64 x2 2x 2.5GHz i Geforce 210.

#50 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 23 Luty 2016 - 17:12

Podłączyć się da, winda 10 pewnie też się zainstaluje, ale wydajność dysku może być wyraźnie ograniczona przez chipset nvidii. Niemniej przyspieszenie i tak powinno być. Najlepiej kupić wysyłkowo i sprawdzić jak to będzie grało, w razie czego zawsze można oddać.

#51 Użytkownik jest niedostępny   ShaDow_Pro 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1611
  • Dołączył: So, 05 Paź 13

Napisany 23 Luty 2016 - 17:21

Chciałem w x-komie kupić z odbiorem osobistym bo najtaniej. Ale ruszy to jakoś? Bo teraz jest tam jakiś WD 80GB na sata i komp 1.5 minuty się włącza.

#52 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 23 Luty 2016 - 17:25

Powinno, ludzie tutaj podłączali już ssd do dość zabytkowych płyt na chipach nvidii i działało. W razie czego dopytaj się w sklepie czy można np. wymienić na inny albo oddać? Ostatnio jak kupowałem ssd w xkomie to na allegro było napisane ze jest 15 dni na zwrot, ale nie wiem czy to dotyczy też zakupów z odbiorem w sklepie.

#53 Użytkownik jest niedostępny   ShaDow_Pro 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1611
  • Dołączył: So, 05 Paź 13

Napisany 23 Luty 2016 - 17:37

Ale powinien zadziałać? Jak nie to spróbuję wymienić na inny najwyżej.

#54 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 23 Luty 2016 - 17:43

Powinien.

#55 Użytkownik jest niedostępny   polo426 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pt, 26 Gru 14

Napisany 24 Luty 2016 - 11:55

Witajcie, mam pytanie. Podłączając dysk SSD Crucial 250GB ile mamy faktycznie miejsca do dyspozycji? 230gb czy ile ?

#56 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5570
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 24 Luty 2016 - 12:00

http://forum.pclab.p...-JAK-OBLICZAMY/

#57 Użytkownik jest niedostępny   szymko 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4880
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 25 Luty 2016 - 02:09

Kupiłem polecanego (albo i nie, nieważne) samsunga 850 evo 250gb do netbooka, okazało się jednak, że mimo wspierania sata3 przez chipset (w teorii) msi obcięło jego obsługę i jest sata2 jedynie.
Planuję przełożyć samsunga do nowej platformy z sata3, a dokupić coś mniejszego i bardziej budżetowego do netbook'a.

Całkiem niezłe opinie zbiera adata sp550 120gb, goodramy, kingstony zbierają pełno narzekań na awarie.
Nie potrzebuję wielkiej wydajności, zależy mi na raczej nieawaryjności przez dłuższy czas.

Transferów powyżej 250-300MB/s i tak nie wykorzystam niestety na tym sprzęcie.

#58 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 25 Luty 2016 - 02:14

W sytuacji gdy za 35 złotych więcej masz sprawdzonego trascenda 370 nie widzę sensu żeby kupować tę adatę na tlc która nie wiadomo jak długo pociągnie.

#59 Użytkownik jest niedostępny   szymko 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4880
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 25 Luty 2016 - 07:06

A sandisk SSD plus? Też mlc.

Ten post był edytowany przez szymko dnia: 25 Luty 2016 - 07:07


#60 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5570
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 25 Luty 2016 - 08:54

A czytałeś liste polecanych ? Bo ja go tam widze.

  • (136 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych