Skocz do zawartości
opa48

Kryzys na rynku gier

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Jaycob napisał:

W przypadku CP77 jakieś 60%. :E 

A takiego BF 2042 lub Vanguarda? pewnie też dużo. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam danych co do BF/Cod. Redzi się tym chwalili - pamiętam do dziś, że było to 8 mln pre-orderów, sama gra sprzedała się w 2020 w ok 13 mln.  Także dobrze napisane recenzje ( :E)  i marketing mają ogromne znaczenie. :D 

Edytowane przez Jaycob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, GTM napisał:

Nie wiem co przewyższył i wg kogo ale, wg metacritic jest to najgorszy FarCry w historii i ja się z tym zgadzam, jest gorszy nawet od ogólnie nielubianej i niby nudnej dwójki.
Popatrzcie np. Na tego pada od Forzy, kto wpadł na pomysł że ten kolorowy paw będzie najlepiej oddawał klimat gry o samochodach? Nie trzeba być geniuszem żeby wiedzieć jak taki pad powinien wyglądać, niestety ten kolorowy paw najlepiej oddaje kierunek w którym zmierza ta branża i nie każdemu ten kierunek się podoba, to równie dobrze przecież mógłby być pad od FarCry, wszystko teraz musi być różowe, mieć kobietę, murzyna (a najlepiej kobietę murzyna jak w BF ;)) wszystko musi być sztuczne, kreskówkowe, wesołe i wykreowane wg dzisiejszych standardów.

Ten pad ma oddawać klimat festiwalu Horizon, Meksyku itp. Jest jaki jest, ale IMO czepianie się na siłę.

Kryzys to był w latach 1983-1985, kiedy branża zaliczyła prawdziwą zapaść. Dzisiaj kasa leje się strumieniami i o kryzysie mowy nie ma. Rynek jest tak wielki, że niestety nawet największe kupsko ma szansę się wybronić (finansowo). Z drugiej strony skala tego segmentu rozrywki sprawia, że produktów naprawdę wartych uwagi też nigdy nie brakuje. Trzeba ich po prostu czasem poszukać gdzieś z boku, a nie tam, gdzie panuje największy zgiełk i marketingowcy wręcz na siłę wpychają graczom do buzi gówno w ładnym papierku.

• Like 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kszyrztow napisał:

Kryzys to był w latach 1983-1985, kiedy branża zaliczyła prawdziwą zapaść. Dzisiaj kasa leje się strumieniami i o kryzysie mowy nie ma. Rynek jest tak wielki, że niestety nawet największe kupsko ma szansę się wybronić (finansowo). Z drugiej strony skala tego segmentu rozrywki sprawia, że produktów naprawdę wartych uwagi też nigdy nie brakuje. Trzeba ich po prostu czasem poszukać gdzieś z boku, a nie tam, gdzie panuje największy zgiełk i marketingowcy wręcz na siłę wpychają graczom do buzi gówno w ładnym papierku.

Jeśli jest jakiś kryzys to na pewno nie w branży a po stronie dzisiejszych "standardów" tworzenia i wydawania gier. Tak jak mówisz gdzie ten kryzys w branży jak kasa płynie strumieniami?

Globalny rynek gier 2021

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Jaycob napisał:

PCMR 20% - smuci mnie to bardzo. :( 

Ciekawe czy na konsolach będzie tak kolorowo jak zrobią tak jak na PC, gry przypisane do konta, w PS6 np. i XSXX, około 2027 roku. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsole i rynek mobilny jeszcze bardziej będą dominować przez psychopatyczne ceny sprzętu PC.

Co do powyższego to Sony robiło przymiarki wersją digital PS5 ale wydaje mi się, że chyba słabo się sprzedaje więc pomysł trafia znowu do zamrażarki na czas nieokreślony ale sądzę, że jest to tylko kwestią czasu kiedy i na konsolach wymuszą cyfrówki.

Fajny materiał o tym jak granie na PC przeobraziło się w cyfrowy małpi gaj nagrał ten pan:

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mnie oceniać czy ten rok był dla graczy dobry czy zły bo ja nie gram we wszystko co wychodzi, ale w 2021r. więcej przyjemności sprawiło mi granie w gry z kupki wstydu niż z tych wszystkich nowości. Days Gone, Nier Replicant i Tales Of Arise - i to by było na tyle. Grałem jeszcze w kilka innych ale żadna nie zasługuje na jakieś specjalne wyróżnienie. Teraz w ogóle strach coś kupować i na coś się napalać widząc w jakim stanie wychodzą gry na premierę. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Jaycob napisał:

Nie mam danych co do BF/Cod. Redzi się tym chwalili - pamiętam do dziś, że było to 8 mln pre-orderów, sama gra sprzedała się w 2020 w ok 13 mln.  Także dobrze napisane recenzje ( :E)  i marketing mają ogromne znaczenie. :D 

Zerknąłem z grubsza.

No dokładnie 13.7 milionów kopii w 2020 roku. Z tego ~8mln to preordery. I 56% kopii sprzedało się na PC. Na konsolach relatywnie słaba sprzedaż wiadomo czym była spowodowana.

Ale ogólnie co ciekawe, czy gra zakupiona w preorderze czy po premierze, to gracze mają możliwość zwrotu jak się nie spodoba, a w przypadku tej gry wielu się na to nie zdecydowało :E

"Warto jednak wspomnieć, że liczba zwrotów Cyberpunka 2077 okazała się dość skromna (CD Projekt wydał na nie 2,17 mln dolarów, czyli przyjęto zwroty na raptem ponad 36 tys. sztuk gry przy premierowej cenie 59,99 dol.)"

Do teraz ile się sprzedało chyba nie ma chyba danych. Jedynie co widziałem to jakieś wyliczenia analityków, że do tej pory poszło ~18-20mln kopii.

Mi osobiście CP się podobał grudzień/styczeń przegrałem w to ~100h. Glicze się trafiały, ale u mnie na PC nie było to na tyle częste, aby popsuć przyjemność z rozgrywki.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Element Wojny napisał:

Nie mnie oceniać czy ten rok był dla graczy dobry czy zły bo ja nie gram we wszystko co wychodzi, ale w 2021r. więcej przyjemności sprawiło mi granie w gry z kupki wstydu niż z tych wszystkich nowości. Days Gone, Nier Replicant i Tales Of Arise - i to by było na tyle. Grałem jeszcze w kilka innych ale żadna nie zasługuje na jakieś specjalne wyróżnienie. Teraz w ogóle strach coś kupować i na coś się napalać widząc w jakim stanie wychodzą gry na premierę. 

Ja tak samo ogrywam kupkę wstydu, nie muszę grać w nowości, teraz kupiłem niedawno Humankind bo po receznjach tych na jutubie i tych w CDA stwierdziłem że może mi się spodobać, po woli ogrywam sobie tą grę.

Niektórzy tutaj z forum najlepiej jak by byli dziennikarzami growymi jak np. ludzie z CDA, gdzie są dostępy do zamkniętych pokazów gier tylko dla prasy itd. to by im najlepiej podeszło.

Edytowane przez Stjepan666
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Stjepan666 napisał:

Ja tak samo ogrywam kupkę wstydu, nie muszę grać w nowości, teraz kupiłem niedawno Humankind bo po receznjach tych na jutubie i tych w CDA stwierdziłem że może mi się spodobać, po woli ogrywam sobie tą grę.

I to jest bardzo dobre podejście. Ja w chwili obecnej mam w planach przejście 3 gier z których każda jest kilka lat po wydaniu - naprawiona, spatchowana, z wieloma modami i ulepszeniami - bez żadnego upierdzielania się z tym całym syfem po-premierowym. Jako gracz chcę włączyć grę i się po prostu dobrze bawić a nie użerać z jakimiś debilizmami. Jestem już po prostu zmęczony robieniem za darmowego beta-testera który jeszcze musi płacić za tą przyjemność kupując grę w pełnej cenie. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Stjepan666 napisał:

Niektórzy tutaj z forum najlepiej jak by byli dziennikarzami growymi jak np. ludzie z CDA, gdzie są dostępy do zamkniętych pokazów gier tylko dla prasy itd. to by im najlepiej podeszło.

Ja to samo, z nowych gier w praktycznie nic nie grałem bo same kasztany, ogrywałem jakieś starsze produkcje etc. jakiś od lat coraz bardziej wymagający jestem względem gier, może to przez mniejszą ilośc czasu jaką moge na granie przeznaczyć i przez to nie chce go marnować na byle co. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Jaycob napisał:

PCMR 20% - smuci mnie to bardzo. :( 

Te 20% dla PC to jest bardzo dobry wynik. Mobilki koszą jak zwykle, bo telefon ma prawię każdy na świecie :E

Konsole mają 28%, ale weź pod uwagę, że to są zyski z wszystkich konsol, wydawanych w wielu wersjach i z różnych generacji od różnych producentów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@azgan Tak właśnie patrzę na ten Twój wykres... 52% urządzenia mobilne - w przeważającej większości gry bez jakiejkolwiek wartości artystycznej czy fabularnej. Świat schodzi na psy.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, lukadd napisał:

Te 20% dla PC to jest bardzo dobry wynik. Mobilki koszą jak zwykle, bo telefon ma prawię każdy na świecie :E

Konsole mają 28%, ale weź pod uwagę, że to są zyski z wszystkich konsol, wydawanych w wielu wersjach i z różnych generacji od różnych producentów. 

PC są też liczone jako całość a pamiętajmy że spora część tego to nie tylko desktopy ale również innego rodzaju urządzenia w tym laptopy, notebooki, ultrabooki i wszystko inne na czym da się grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Element Wojny napisał:

@azgan Tak właśnie patrzę na ten Twój wykres... 52% urządzenia mobilne - w przeważającej większości gry bez jakiejkolwiek wartości artystycznej czy fabularnej. Świat schodzi na psy.

Tez dla mnie jest to niepojete... i smutne zarazem.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Stjepan666 napisał:

Ciekawe czy na konsolach będzie tak kolorowo jak zrobią tak jak na PC, gry przypisane do konta, w PS6 np. i XSXX, około 2027 roku. :E

Chyba jednak nie:
Opera-Zrzut-ekranu-2021-12-06-141241-www

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Element Wojny napisał:

Jak wartości nie mają, przecież 99% reklam mówi że 2/3 ludzi nie może sobie poradzić z zadaniami stawianymi przed nimi :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nie mam krztyny oporu żeby zassać grę, na konsoli można przejść i sprzedać a na pc płacę pełną cenę po czym jak przejdę to co mam dalej zrobić? Oczywiście, najlepiej kupić następną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, GTM napisał:

Ja myślę, że autorowi chodziło o to, że znane i dotąd cenione marki takie jak FarCry, Call of Duty czy Battlefield mocno w tym roku rozczarowały i zaczęły skręcać w dziwną stronę, nie było też w tym roku gry z efektem "wow" większość dużych tytułów była albo rozczarowująca albo przeciętna i bezpieczna, w tym sensie autor tekstu ma racje, ciężko wybrać zdecydowanie najlepszy tytuł w tym zalewie przeciętności i remasterów.

Far Cry jest raczej standardowy a efekt "wow' robił nowy Ratchet i Kena ale fakt, rok znacznie słabszy niż ubiegły, też pandemiczy. Przyszły zapowiada się już lepiej i to od samego początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, azgan napisał:

PC są też liczone jako całość a pamiętajmy że spora część tego to nie tylko desktopy ale również innego rodzaju urządzenia w tym laptopy, notebooki, ultrabooki i wszystko inne na czym da się grać.

Dalej to jest jedna platforma, jedne i te same gry/usługi tworzone dla jednej platformy z czego jest czesany hajs.

Na rynku konsol masz całkowicie oddzielne platformy. 3 główne marki MS, Sony i Nintendo. Jedne z drugimi nie kompatybilne.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Stjepan666 napisał:

Nie będzie kolorowo i konsole czeka to samo co PC z tym że jeszcze trochę to potrwa. W zasadzie ta przemiana już zachodzi tylko jest odwleczona w czasie. Gry w pudełkach to już nie jest tak jak kiedyś było że wkładasz płytkę i grasz i widać to nawet już w tej generacji co bulwersuje nawet zwykłego "janusza"

Nie wiem czy to "eldorado" nie skończy się jeszcze w tej generacji bo GAME PASS i cyfra wypierają powoli pudełka podobnie jak i zmienia się samo granie na konsoli które już przypomina to co znamy z PC. Z dnia na dzień Microsoft już próbował wprowadzić klucze i przypisywanie do konta co źle się dla nich skończyło ale w to miejsce wymyślili coś innego. I żeby nie było że to tylko Microsoft bo ostatnio kupiłem Call of Duty: Vanguard  na PS5 i jakie było moje zdziwienie gdy mając pudełko z płytą było wymagane i tak pobranie całego singla z Internetu 

SONY też już podobno szykuje odp. na XBOX GAME PASS więc robi się ciekawie i powoli widać w jakim kierunku to idzie. Tak więc śpieszmy się kochać pudełka bo tak szybko odchodzą.

7 minut temu, lukadd napisał:

Dalej to jest jedna platforma, jedne i te same gry/usługi tworzone dla jednej platformy z czego jest czesany hajs.

Na rynku konsol masz całkowicie oddzielne platformy. 3 główne marki MS, Sony i Nintendo. Jedne z drugimi nie kompatybilne.

Ale też różne uardzenia w tym wymieszane starsze z nowszymi i różniące się specyfikacją oraz systemami. Konsole to konsole traktowane jako całość bo te same gry multi-platformowe co na PC tam trafiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Element Wojny napisał:

I to jest bardzo dobre podejście. Ja w chwili obecnej mam w planach przejście 3 gier z których każda jest kilka lat po wydaniu - naprawiona, spatchowana, z wieloma modami i ulepszeniami - bez żadnego upierdzielania się z tym całym syfem po-premierowym. Jako gracz chcę włączyć grę i się po prostu dobrze bawić a nie użerać z jakimiś debilizmami. Jestem już po prostu zmęczony robieniem za darmowego beta-testera który jeszcze musi płacić za tą przyjemność kupując grę w pełnej cenie. 

Ale jak wydadzą kolejnego Niera to polecisz z kasą w zębach. :E; ) 

Bez przesady z tymi beta-testerami. Nie wszystkie gry nie nadają się do grania w dniu premiery,  day one patch zazwyczaj załatwia większość problemów.  

W tym roku kupiłem (za pełniaka lub abo) na premierę: Kena, Deathloop, Nier: Replicant, Days Gone, Psychonauts 2, Forza Horizon 5, The Ascent, The Medium i MP Halo i wszystkie można było ograć bez problemów. Zdarzały się sporadyczne gliche czy bug graficznych w przypadku FH5 na ustawieniach Ultra, ale żadne "game brejkery" mi nie występowały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic do wersji cyfrowych - wrecz przeciwnie: idea jest zacna. Nie zuzywamy niepotrzebnie ton plastiku i papieru, nie trzeba tloczyc milionow plyt. Odpada takze transport i cala logistyka. Problemem jest to, ze my - uzytkownicy koncowi nic z tego nie mamy bo ceny sa identyczne. A wiec mialo byc jak nigdy a wyszlo jak zawsze hehe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, caleb59 napisał:

Konsole i rynek mobilny jeszcze bardziej będą dominować przez psychopatyczne ceny sprzętu PC.

Co do powyższego to Sony robiło przymiarki wersją digital PS5 ale wydaje mi się, że chyba słabo się sprzedaje więc pomysł trafia znowu do zamrażarki na czas nieokreślony ale sądzę, że jest to tylko kwestią czasu kiedy i na konsolach wymuszą cyfrówki.

Fajny materiał o tym jak granie na PC przeobraziło się w cyfrowy małpi gaj nagrał ten pan:

No i dobrze mówisz tak będzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi