Skocz do zawartości
opa48

Kryzys na rynku gier

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, joloxx9 napisał:

A co chcesz w pc mieć "normalnego"? Zrobiłeś sobie zwykłą nadinterpretacje. Ludzie różny system instalują i to sprawia że ich komputery stają się również "nienormalne" niby masz laptopa i chyba a umiesz go używać a piszesz jakbyś nie wiedział o co chodzi 

Składałem sobie desktopy, mam laptopy i wiem o co chodzi i właśnie to o czym piszesz jest głównym problemem tej platformy bo niby jedno środowisko ale mnogość konfiguracji, różnice w systemach operacyjnych, oprogramowaniu użytkowym oraz sterowników czynią ją często problematyczną. Można spełniać nawet zalecane wymagania, mieć nowy sprzęt, aktualne sterowniki oraz OS a i tak gra może nie działać od tak i będziesz szukać problemów po forach albo innych grupach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ODIN85-263 napisał:

Remake akurat to fajna sprawa. Remastery to zwykły skok na kasę.

Co ja bym dał żeby wszystkie Remake'i  prezentowały poziom Resident Evil 2, take my money ! Jest tyle starych hitów które zasługują na remake ! 

NOLF

Deus Ex 

Soul Reaver

Kingpin

Silent Hill

Wiesiek j(jedynka)

Parasite Eve

Nocturne 

To taka lista na szybkiego pewno i tak jeszcze z 3x tyle się znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierdzielenie o Szopenie, jeśli dany problem ma chociaż jedna osoba poza Tobą w necie tzn. że winna jest gra - koniec kropka.

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, caleb59 napisał:

Pierdzielenie o Szopenie, jeśli dany problem ma chociaż jedna osoba poza Tobą w necie tzn. że winna jest gra - koniec kropka.

A u reszty będzie działać bez problemu. Ile to już było takich gier? I co to zmienia że jesteś w tej grupie gdzie akurat dany problem występuje? Inni Ci napiszą że u nich działa za chwilę przyjdzie kilka innych osób i napisze że u nich też są z tym problemy. Już od jakiegoś czasu obserwujemy problemy właśnie z tym jak dzisiaj niechlujnie są tworzone gry.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sideband napisał:

Dotąd czyli ile lat wstecz? :szczerbaty:

Dobry gier w ciągu roku zawsze było niewiele. Od lat zmieniały się tylko proporcje czyli suma wychodzących tytułów do tych dobrych. To, że ktoś lubi grać w tasiemce, kopiuj-wklej i inne nudne gówno to co zrobić.

Battlefield 1 z 2016 był naprawdę dobry, poza tym nie zgadzam się, że dobrych gier w ciągu roku zawsze było niewiele. Zobaczmy np co jeszcze wyszło w tym 2016 oprócz Battlefielda 1 - Titanfall 2, Dark Souls 3, Forza Horizon 3, Uncharted 4, Doom 2016, Overwatch i każda z tych gier dzisiaj spokojnie mogłaby być grą roku, natomiast my w tym roku będziemy zapewne wybierać pomiędzy zbugowaną i sztucznie nahajpowaną Forzą 5 a niszowym Ratchet & Clank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, caleb59 napisał:

Przy 20mln sprzedanych kopii tez bedziesz sie trzymac takiej zasady? Chyba sobie jaja robisz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym roku oprócz FH5 i zmasakrowanego BF2042 zainteresowały mnie tylko Guardiany po dobrej prasie i poleceniu przez znajomych. 3 gry na cały rok... Po kiego czorta mi ten PC :E

Cos czuje ze następny upgrade który planowałem w 2026 raczej już nie nastąpi bo po co.

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Sheeneek napisał:

Przy 20mln sprzedanych kopii tez bedziesz sie trzymac takiej zasady? Chyba sobie jaja robisz.

Nawet przy 1 mld będę się trzymać tej zasady, bugi to bugi i koniec.

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Sheeneek napisał:

Słuchaj, ja się nigdy nie mylę - jeśli gra jest gównem to ja to wyczuję, po prostu mam bardzo duże doświadczenie w tych kwestiach.

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, slafec napisał:

Odpowiedź jest prosta. Do Ciebie trafiają tylko wyselekcjonowane gry Indie, którym udało się przebić na rynku i przez to masz zniekształcony obraz. Słabe gry Indie pomijasz i nie zawracasz sobie nimi głowy - to samo zrób z Battlefieldem. Problem rozwiązany

No i pudlo :) gram również w duże gry, a to że więcej szumu jest wokół  gier AAA kiedy są złe to nic niezwykłego. Swoją drogą przytoczyłem JEDNEGO indyka a Ty mnie juz zaszufladkowales. Good job and try again later.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, frog67 napisał:

Co ja bym dał żeby wszystkie Remake'i  prezentowały poziom Resident Evil 2, take my money

A ja to chyba mam go na steam nigdy nie odpalonego :E Jeszcze IMO mafia 1 remake była dobrze zrobiona, pewnie główna w tym zasługa epickości pierwowzoru, ale jak pokazało ostatnie GTA, to wcale nie wystarczy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, caleb59 napisał:

Już Cie ten typ co bronil cp2077 confusuje bo u niego działało ?

27 minut temu, azgan napisał:

Składałem sobie desktopy, mam laptopy i wiem o co chodzi i właśnie to o czym piszesz jest głównym problemem tej platformy bo niby jedno środowisko ale mnogość konfiguracji, różnice w systemach operacyjnych, oprogramowaniu użytkowym oraz sterowników czynią ją często problematyczną. Można spełniać nawet zalecane wymagania, mieć nowy sprzęt, aktualne sterowniki oraz OS a i tak gra może nie działać od tak i będziesz szukać problemów po forach albo innych grupach.

Skoro wiesz to się dziwisz ?

Na konsoli może też mi powiesz ze wkładasz płytkę i grasz? A nie czekaj to już nie czasy ps1/2

13 minut temu, kadajo napisał:

W tym roku oprócz FH5 i zmasakrowanego BF2042 zainteresowały mnie tylko Guardiany po dobrej prasie i poleceniu przez znajomych. 3 gry na cały rok... Po kiego czorta mi ten PC :E

Cos czuje ze następny upgrade który planowałem w 2026 raczej już nie nastąpi bo po co.

Dlatego ja nie robię upgrade. Nie ma po co plus koszty grafik to jakiś absurd i gdyby normalnie konsola obsługiwała mysz w KAZDEJ grze to śmiało na ps 5 grałbym głównie pewnie 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam kiedy miałem sytuacje, że gra PC mi nie działała i nie było wiadomo dlaczego. Może dawno temu jak leciałem na witaminkach to bywało różnie ale teraz? GOG/Steam/Epic ściąga grę, daje Play i zawsze działa.

Wiedźmina 3 mam od premiery na dysku. Parę razy zmieniłem GPU, system a gra raz zainstalowana i tylko przerzucam katalog z dysku na dysk i cały czas działa :) Do tego tona modów wrzucona.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, azgan napisał:

Dla tego jak wcześniej napisałem ta platforma(PC) jest dla tych co ogarniają. Ogarniasz i sobie ustawisz i będzie balangać pod preferencje.

W przypadku konsol nie masz takiej możliwości, jesteś zdany na jeden czy 2 profile jakie ci twórcy zaserwują w grze i nic nie zrobisz więcej, aby uniknąć np. dropów fps, nic nie zrobisz, aby wyeliminować jakieś błędy. Jesteś przywiązany.

Masz plug&play, ale nie za darmo.  W takiej np. FH5 masz wybór grać z widocznie okrojoną grafą w rozdziałce od 1600p i nic nie poradzisz na to, że gra ma źle ogarnięte dynamiczne skalowanie i przez implementację AO będzie ci wyświetlać poprzeczne(czarno częściowo przeźroczyste) pasy na drodze,  czy np. cieniowanie obiektów w wyścigach będzie wyłączone bo brakuję wydajności dla tego profilu, doczytywania też będą widocznie okrojone i nie masz opcji tego poprawić jako użytkownik konsoli :E itd. 

Jedyna opcja jaką masz to włączyć drugi tryb czyli quality i grać bez tych problemów w 30fps pod które to gra dopiero została odpowiednio zoptymalizowana wizualnie :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, GTM napisał:

Battlefield 1 z 2016 był naprawdę dobry, poza tym nie zgadzam się, że dobrych gier w ciągu roku zawsze było niewiele. Zobaczmy np co jeszcze wyszło w tym 2016 oprócz Battlefielda 1 - Titanfall 2, Dark Souls 3, Forza Horizon 3, Uncharted 4, Doom 2016, Overwatch i każda z tych gier dzisiaj spokojnie mogłaby być grą roku, natomiast my w tym roku będziemy zapewne wybierać pomiędzy zbugowaną i sztucznie nahajpowaną Forzą 5 a niszowym Ratchet & Clank.

Nie każdy ogrywa każdy rodzaj gier i nie na każdej platformie + dobra gra to pojęcie względne?. Dobre gierki z 2016 to dla mnie Doom, Mirror's Edge Catalyst i Quantum Break.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, joloxx9 napisał:

Już Cie ten typ co bronil cp2077 confusuje bo u niego działało ?

A ty musisz tworzyc fronty w tani lizodupski sposob?  Skoro cie tak doopa zabolala o confused do nie twojego postu to ci wytlumacze:

Jezeli @caleb59 twierdzi ze przy miliionach sprzedanych kopii gra dzala wszedzie dobrze i tyko craszuje u jednej osoby, a u niego z automatu to wina tworcow to tak, uwazam taka opinie poprostu za niepowazna. Stad to confused.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sheeneek napisał:

BF to faktycznie porazka ale co chciec od Vanguarda? Przeciez on w niczym nie jest gorszy od wszystkich poprzednich CoDow. O co chodzi ze cos z nim nie tak?

No to się rozpędziłeś. Od wszystkich poprzednich? Czyli których?

Chcesz mi powiedzieć, że między wydanym w tym roku barachłem a takim CoD jak oryginalne MW, MW2, MW3 czy generalnie CoD z czasów "prawdziwego" Infinity Ward jest jakiś znak równości? 

Sieciowe FPS'y to chyba nie Twoja działka, co?

Edytowane przez T.m.p1
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem tego nie pisac, ale od dawna mam takie wrazenie, wiec w koncu sie wyzale.
Kryzys to ma Nintendo bo ciagle wydaje niskobudzetowe gry na nintendo switcha, w zasadzie zero nowych marek. Wszystko dla dzieci albo ludzi sentymentalnych. Ja tam jestem sentymentalny, ale na mysl o Paper Mario mam lekka niestrawnosc. Ciagle mariany i zeldy. Wrecz do obrzydzenia. I ja juz nie wiem, czy to sa ciagle remaki czy kolejne czesci z serii, bo sie w tym pogubilem.
Jednoczesnie czesto czytam ze switch bije rekordy, no pewnie bije rekordy bo jest tez handheldem, czy jak kto woli kieszonsolka i zapewne sie szybko zuzywa, stad jedna osoba kupuje pare egzemplarzy tej przenosnej konsoli.
Gry poza tym na switch sa dosc drogie... Niby czesto sa oryginalne, ale to niestety najczesciej gry na poziomie sredniego indyka. Wedlug mnie za duzo tu sztucznych udziwnien, za malo jakiejs weny.

Mimo wszystko ja moze nawet i bym kupil sobie switcha do gry stacjonarneh, ale za ta cene to jest to strasznie slaby biznes.

Jest tak, ze teraz ogolnie powstaje malo gier wysokobudzetowych, albo moze inaczej, powstaje malo gier z duzym rozmachem - jak uncharted 2 i 4, bo za duzo wydaje sie na grafike i bajery graficzne, a za malo na rozbudowanie samej rozgrywki, ale one powstaja, a na switcha to jak patrze to lipke widze....

Edytowane przez karij
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, T.m.p1 napisał:

Chcesz mi powiedzieć, że między wydanym w tym roku barachłem a takim CoD jak oryginalne MW, MW2, MW3 czy generalnie CoD z czasów "prawdziwego" Infinity Ward jest jakiś znak równości? 

Zdecydowanie nie jego dzialka. Choc ja akurat zawsze bylem fanem "starego" Treyarch. Taki Black Ops z 2010 to mistrzostwo swiata. 

PS. Cholera to juz 11 lat? Matko jedyna :E 

Edytowane przez amsztel
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Sheeneek napisał:

Jezeli @caleb59 twierdzi ze przy miliionach sprzedanych kopii gra dzala wszedzie dobrze i tyko craszuje u jednej osoby, a u niego z automatu to wina tworcow to tak, uwazam taka opinie poprostu za niepowazna. Stad to confused.

Nie wiem skąd wziąłeś "20 mln sprzedanych kopii", do czego się właściwie odniosłeś i jaki to ma związek z moją wypowiedzią dotyczącą obecnie ogólnego, zesranego stanu gier na rynku? Błędy to błędy - nie jestem z tych co przymykają oczy, machają ręką bo jakiś inny aspekt danej gry jest zrobiony poprawnie i na tym skupiają uwagę ignorując problemy.

Gówno nie może być bardziej czy mniej gówniane...

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, amsztel napisał:

Zdecydowanie nie jego dzialka. Choc ja akurat zawsze bylem fanem "starego" Treyarch. Taki Black Ops z 2010 to mistrzostwo swiata. 

PS. Cholera to juz 11 lat? Matko jedyna :E 

A ja jestem fanem COD: UO, COD 2 i COD 4 MF 2007 i to koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, T.m.p1 napisał:

Chcesz mi powiedzieć, że między wydanym w tym roku barachłem a takim CoD jak oryginalne MW, MW2, MW3 czy generalnie CoDy z czasów "prawdziwego" Infinity Ward jest jakiś znak równości? 

Twierdze ze nie odstaje od tego co dostajemy przez ostatnie lata i w jakim kierunku CoDy poszly. Ktos kto kupuje CoD w tym roku dostaje gre bardzo podobna do tego co bylo w tamtym, wiec skad ten zawod i zaskoczenie? 

Ty patrzysz i porownujesz do gier sprzed ponad dekady, pryzmat nastalgii zawsze zepsuje ten odbior. Bo przeciez jezeli postawisz MW przy Vanguardzie to juz to porownanie bedzie wygladac blado dla staruszka. A to ze lepiej sie przy nim bawiles to juz co innego, 10 lat temu innaczej gry odbierales. Byly robione tez pod innego odbiorce, chyba nie ocekujesz ze oni nie zmienia formy przez 10 lat.

I nie, sieciowe FPSy nie sa mi obce od czasow CS, UT, czy quake. Aczkolwiek od 2-3 lat zdecydowanie mniej gram w multi bo faktycznie taka forma nie jest juz dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Stjepan666 napisał:

A ja jestem fanem COD: UO, COD 2 i COD 4 MF 2007 i to koniec.

W takim razie goraco polecam Tobie zagranie w kampanie pierwszego Black Ops. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, caleb59 napisał:

Nie wiem skąd wziąłeś "20 mln sprzedanych kopii", do czego się właściwie odniosłeś i jaki to ma związek z moją wypowiedzią dotyczącą obecnie ogólnego, zesranego stanu gier na rynku? Błędy to błędy - nie jestem z tych co przymykają oczy, machają ręką bo jakiś inny aspekt danej gry jest zrobiony poprawnie i na tym skupiają uwagę ignorując problemy.

Gówno nie może być bardziej gówniane...

20 mln bylo moim pytaniem do twojego uogolnienia: jeśli dany problem ma chociaż jedna osoba poza Tobą w necie tzn. że winna jest gra

Niestety PC jest tak zroznicowana platforma ze nigdy nie uniknie niszowych gliczy, co innego kiedy piszesz o bledach wystepujacych w zauwazalnym procencie odbiorcow, wtedy to co innego. Oczywiscie zgadza sie ze obecnie duza czesc gier jest niedopracowana i problemy sa po stronie tworcow.

Swoja droga ty akurat czesto trafiasz na ta strone ktora ma problemy, czesto bardzo powazne. Mi juz dawno nie zdazylo sie miec, a bardzo czesto gramy w te same tytuly.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi