Skocz do zawartości
opa48

Kryzys na rynku gier

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet Angry Joe zadeptał Vanguarda w podłogę - 4/10. :E MW 2019 bardzo wysoko postawiło poprzeczkę i żadne studio poza właśnie Infinity Ward nie ma szans tego przebić. Chciałbym przypomnieć, że CoD to dziecko Infinity Ward - reszta została doczepiona na chama przez Activision w ramach ich szalonego projektu z dupy pod tytułem "wypuszczamy CoD co roku" więc potrzebna była siła przerobowa stąd obecność Sledghammer Games, Treyarch czy Raven Software.

2 minuty temu, Sheeneek napisał:

Swoja droga ty akurat czesto trafiasz na ta strone ktora ma problemy, czesto bardzo powazne. Mi juz dawno nie zdazylo sie miec, a bardzo czesto gramy w te same tytuly.

Ta, tyle, że ja zawsze znajdę potwierdzenie i conajmniej kilka/kilkaset osób z danym problemem, a tutaj zawsze będzie to negowane i nic się nie dzieje bo przecież kilku ziutkom z pclaba działa (co dziwne zawsze tym samym). :E 

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, amsztel napisał:

W takim razie goraco polecam Tobie zagranie w kampanie pierwszego Black Ops. :) 

Sprawdzę od wujka z ameryki wersje, nie będę dodawał kabzy Bobbiemu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, caleb59 napisał:

Nawet Angry Joe zadeptał Vanguarda w podłogę - 4/10. :E MW 2019 bardzo wysoko postawiło poprzeczkę i żadne studio poza właśnie Infinity Ward nie ma szans tego przebić. Chciałbym przypomnieć, że CoD to dziecko Infinity Ward - reszta została doczepiona na chama przez Activision w ramach ich szalonego projektu z dupy pod tytułem "wypuszczamy CoD co roku" więc potrzebna była siła przerobowa stąd obecność Sledghammer Games, Treyarch czy Raven Software.

Ta, tyle, że ja zawsze znajdę potwierdzenie i conajmniej kilka/kilkaset osób z danym problemem, a tutaj zawsze będzie to negowane i nic się nie dzieje bo przecież kilku ziutkom z pclaba działa. :E 

Zgadza sie ze znajdziesz potwierdzenie, i nie twierdze ze ty sobie te problemy wymyslasz. Ale to potwierdzenie znajdujesz nie u jednej osoby tylko u tysiecy, bo sa ta faktyczne problemy. Ja sie odnosilem czysto teoretycznie do tamtego stwierdzenia i tyle.

Chyba nikt nie negowal problemow jakie masz, bardziej bylo heheszkowanie ze zawsze ty :D 

MW2019 bylo ostatnim Cod w jaki gralem "wiecej" w multi i byl dobry, w Vanguard tylko liznalem przez kilka h i wydawal sie taki sam. Kampania za to to typowy Cod.

Edytowane przez Sheeneek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Sheeneek napisał:

Twierdze ze nie odstaje od tego co dostajemy przez ostatnie lata i w jakim kierunku CoDy poszly.

Aha. Rzeczywiście:

Cytat

Przeciez on w niczym nie jest gorszy od wszystkich poprzednich CoDow.

To jest sieciowy FPS. Nawet najdrobniejsza zmiana choćby takiego parametru jak TTK może całkowicie zmienić feeling gry.

Cytat

Ty patrzysz i porownujesz do gier sprzed ponad dekady, pryzmat nastalgii zawsze zepsuje ten odbior. 

Przez pryzmat nostalgii? 

Za grosz nie masz pojęcia o czym piszesz.

Cytat

Bo przeciez jezeli postawisz MW przy Vanguardzie to juz to porownanie bedzie wygladac blado dla staruszka. 

Blado przy MW to wygląda właśnie taki szajs jak Vanguard, którego fundamentem jest SBMM nastawiony na optymalizacje monetyzacji. Tu nawet nie ma czego porównywać. To przepaść. 

Cytat

Aczkolwiek od 2-3 lat zdecydowanie mniej gram w multi bo faktycznie taka forma nie jest juz dla mnie.

Aha. Porównujesz sieciowego FPS'a z tego roku do  "wszystkich poprzednich CoDow", stawiasz między nimi znak równości a gdy ktoś Ci zwróci uwagę zaczynasz ograniczać się do "przez ostatnie lata". Tyle, że znowu - jak stwierdziłeś przez ostatnie lata za dużo nie grasz w FPSy na multi. Także tego. No zacne autozaoranie. 

Edytowane przez T.m.p1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu jestem jedną z bardziej aktywnych osób na forum i kiedy już coś takiego ma miejsce to nie będę cicho siedział i udawał, że nic się nie dzieje, np. ostatnio Far Cry 6 - to ja byłem pierwszą osobą, która powiadomiła o problemie z odpalaniem gry po 16 listopada. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny kryzys jaki jest to ten w segmencie AAA.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, T.m.p1 napisał:

Aha. Rzeczywiście:

To jest sieciowy FPS. Nawet najdrobniejsza zmiana choćby takiego parametru jak TTK może całkowicie zmienić feeling gry.

Przez pryzmat nostalgii? 

Za grosz nie masz pojęcia o czym piszesz

Blado przy MW to wygląda właśnie taki szajs jak Vanguard, którego fundamentem jest SBMM nastawiony na optymalizacje monetyzacji. Tu nawet nie ma czego porównywać. To przepaść. 

Aha. Porównujesz sieciowego FPS'a z tego roku do  "wszystkich poprzednich CoDow", stawiasz między nimi znak równości a gdy ktoś Ci zwróci uwagę zaczynasz ograniczać się do "przez ostatnie lata". Tyle, że znowu - jak stwierdziłeś przez ostatnie lata za dużo nie grasz w FPSy na multi. Także tego. No zacne autozaoranie. 

Dobra, rozumiem. Poprzez pisanie "wszystkich poprzednich" nie wybiegalem tak daleko wstecz myslami. No prosze cie nie lapmy sie za slowka. Jak juz pisalem, jezeli chcesz porownywac to do gier z przed 10 lat to spoko, rozumiem ze tobie bardziej pasi antyk. Wtedy rzeczywiscie gry byly inne ale co z tego.

Temat jest o kryzysie gier w 2021 roku, jezeli wiec ty przyjmujesz takie podejscie to trzeba by bylo omawiac kryzys gier w ostatniej dekadzie ale to juz inna bajka. Ja sie trzymalem tematu i CoD 2021 vs kilka ostatnich to prawie to samo, i ja nie twierdzilem tylko w pierwszym poscie dotyczacym Vanguarda autentycznie zapytalem co z nim nie tak w stosunku do poprzednikow. Duzo nie gram nie rowna sie wogole nie gram.

7 minut temu, caleb59 napisał:

Po prostu jestem jedną z bardziej aktywnych osób na forum i kiedy już coś takiego ma miejsce to nie będę cicho siedział i udawał, że nic się nie dzieje, np. ostatnio Far Cry 6 - to ja byłem pierwszą osobą, która powiadomiła o problemie z odpalaniem gry po 16 listopada. :E 

No zgadza sie, a ja nie mialem problemow tego typu wogole :) a spedzilem sporo h w FC6, wsio wyczyscilem. Jedynie to ze 2 misje sie zgliczowaly i trzeba bylo reloada robic, nic stalego.

I pewnie, popieram jak najbardziej ze skoro u ciebie wystepuja to o nich krzycz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie mogłeś mieć tego problemu jeśli grę ukończyłeś i odinstalowałeś przed 16 listopada. :E 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, caleb59 napisał:

No nie mogłeś mieć tego problemu jeśli grę ukończyłeś i odinstalowałeś przed 16 listopada. :E 

Aaa :D to by sie zgadzalo. W sumie nie pamietam kiedy ja ukonczylem, troche zajelo, ale napewno nie caly miesiac bo w C+ ogrywalem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak najwięcej kasy leci od dzieci które kupują skiny inne pierdoły wiec co ma się załamać... Nic się nie zmieni bo taka jest mentalność ludzi. Dodatkowo korpo świry wydaja setki miliony na badanie psychologii zachowania itd. i robią wszytko żeby wykorzystać ludzkie ułomności aby zarobić jak najwięcej. Z czym my chcemy walczyć ? Z ludzka chciwością ? Powodzenia życzę.

• Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kadajo napisał:

I tak najwięcej kasy leci od dzieci które kupują skiny inne pierdoły wiec co ma się załamać... Nic się nie zmieni bo taka jest mentalność ludzi. Dodatkowo korpo świry wydaja setki miliony na badanie psychologii zachowania itd. i robią wszytko żeby wykorzystać ludzkie ułomności aby zarobić jak najwięcej. Z czym my chcemy walczyć ? Z ludzka chciwością ? Powodzenia życzę.

Na szczęście dzisiejsze korpo nie są jeszcze takie wielkie, jak filmowe korpo i można powiedzieć nie portfelem, no i teraz w dobie różnych akcji, mobbingu, molestowania, pedofili itd, widać że oni nie są nie do złamania, ani nie są wieczni jak np. w serialu Altered Carbon gdzie CEO żył 400 lat chyba. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.12.2021 o 18:38, Sheeneek napisał:

Temat jest o kryzysie gier w 2021 roku...

Tytuł wątku to: Kryzys na rynku gier. A sam autor w pierwszym poście stwierdza, że każdy rok jest pod tym względem podobny. Nie musimy zamykać się w bańce 2021. 

To tak dla ścisłości. Nie łapie za słówka tylko stwierdzam.

Cytat

...jezeli wiec ty przyjmujesz takie podejscie to trzeba by bylo omawiac kryzys gier w ostatniej dekadzie ale to juz inna bajka. Ja sie trzymalem tematu i CoD 2021 vs kilka ostatnich to prawie to samo...

Ten "kryzys" rozpoczął się już dawno temu. Nie ma czegoś takiego jak "kryzys w 2021", w 2021 obserwujemy po prostu jego efekty. W zeszłym roku też były afery. W 2019 również. Po prostu branża wygląda tak jak wygląda, równia pochyła.

Cytat

...i ja nie twierdzilem tylko w pierwszym poscie dotyczacym Vanguarda autentycznie zapytalem co z nim nie tak w stosunku do poprzednikow..

Twierdziłeś ale spoko. Nieistotne. Jeśli chodzi o Vanguarda i poprzednie CoDy (w tym MW2019) to mógłbym tu wypisać istną litanię problemów, beznadziejnych założeń i rozwiązań (beznadziejnych z punktu widzenia weterana serii). I naprawdę nie muszę wybiegać 10 lat do tyłu. Vanguard to potworek. 

Edytowane przez T.m.p1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Sheeneek napisał:

Zgadza sie ze znajdziesz potwierdzenie, i nie twierdze ze ty sobie te problemy wymyslasz. Ale to potwierdzenie znajdujesz nie u jednej osoby tylko u tysiecy, bo sa ta faktyczne problemy. Ja sie odnosilem czysto teoretycznie do tamtego stwierdzenia i tyle.

Chyba nikt nie negowal problemow jakie masz, bardziej bylo heheszkowanie ze zawsze ty :D 

MW2019 bylo ostatnim Cod w jaki gralem "wiecej" w multi i byl dobry, w Vanguard tylko liznalem przez kilka h i wydawal sie taki sam. Kampania za to to typowy Cod.

Vanguard to do tego WW II Fantasy, jeśli chodzi o kampanie SP, tam się dzieją takie rzeczy których by się Harry Potter nie powstydził. :D Co innego COD 1 i 2, MOH: AA, MOH: PA i można jeszcze dodać MOH: A którego przeszedłem w zeszłym roku dopiero.

Edytowane przez Stjepan666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

W tym roku oprócz FH5 i zmasakrowanego BF2042 zainteresowały mnie tylko Guardiany po dobrej prasie i poleceniu przez znajomych. 3 gry na cały rok... Po kiego czorta mi ten PC :E

Cos czuje ze następny upgrade który planowałem w 2026 raczej już nie nastąpi bo po co.

A jak pisaliśmy że Guardiany to spoko gra to było niedowierzanie bo ocena gry zaburzona przez możliwość odsprzedania pudełka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, ODIN85-265 napisał:

Ja mam wrażenie że to Twój taki fetysz i odczuwasz dużą przyjemność gdy znajdziesz bugi i błędy?

Tak wygląda ta moja "przyjemność"...

tenor.gif

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

3 gry na cały rok... Po kiego czorta mi ten PC :E

To samo, 3 gry i na tym koniec. Na jaki ch... ja tyle się nakombinowałem by zdobyć tego 3060Ti to ja nie wiem...

Mam DLSS - WOW ! Mam RT które w końcu mogę włączyć - WOW ! Mam jakieś Image Scaling - WOW ! Super ! Szkoda tylko że nie bardzo mam co włączyć by to użyć... 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wy jesteście nieźli, całe 3 gry, ja całą jedną grę. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, azgan napisał:

A jak pisaliśmy że Guardiany to spoko gra to było niedowierzanie bo ocena gry zaburzona przez możliwość odsprzedania pudełka ?

Jak na lewo i prawo crap to co się dziwisz :D

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyjdzie kiedyś tam jakaś nowość, którą tak strasznie będę chciał przetestować to może na Xkloca się skuszę bo kupowanie karty za 4 kloce dla dzisiejszych arcydzieł to jak spuścić hajs w toalecie.

• Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytałem całego wątku, ale domyślam się mniej więcej o co chodzi, z mojej strony powiem tyle:

To nie jest KRYZYS, a WYZYSK^1. Czysty zarobek, wydawać g. a zgarniać profity.

Ad.
Są wyjątki, jak na przykład kupiłem w dzień premiery przed wydaniem na steamie Disciples Liberation i jedna z nielicznych gier jakie nie miały żadnych problemów, cyrków itp.

^1   Mam na myśli wydawanie gier beta, alpha za kasę premierówki, jesteśmy beta testerami, czasem mija kilka miesięcy w najgorszym razie rok?! od wydania zanim taka gra będzie popatchowana, usprawniona, do tego niektóre gry mają tyle dlc, że lepiej czekać na tzw "gold edition", chyba, ze ktoś gra w same podstawki.

Ja mam tzw kupkę wstydu, mam w co grać, więc nowych gier nie kupuję, a jak już to są to wyjątki, a tak czekam na promo, od ok 40% minimum, zależy od gry.

• Like 3
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest najzdrowsze podejście. Odpuścić sobie granie premierowe.

Edytowane przez kadajo
  • Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Reddzik napisał:

Nie czytałem całego wątku, ale domyślam się mniej więcej o co chodzi, z mojej strony powiem tyle:

To nie jest KRYZYS, a WYZYSK^1. Czysty zarobek, wydawać g. a zgarniać profity.

Ad.
Są wyjątki, jak na przykład kupiłem w dzień premiery przed wydaniem na steamie Disciples Liberation i jedna z nielicznych gier jakie nie miały żadnych problemów, cyrków itp.

^1   Mam na myśli wydawanie gier beta, alpha za kasę premierówki, jesteśmy beta testerami, czasem mija kilka miesięcy w najgorszym razie rok?! od wydania zanim taka gra będzie popatchowana, usprawniona, do tego niektóre gry mają tyle dlc, że lepiej czekać na tzw "gold edition", chyba, ze ktoś gra w same podstawki.

Ja mam tzw kupkę wstydu, mam w co grać, więc nowych gier nie kupuję, a jak już to są to wyjątki, a tak czekam na promo, od ok 40% minimum, zależy od gry.

O właśnie w Liberation nie ma hot seat raczej? Bo Humankind się zawiodłem że nie ma tylko online.

Teraz, kadajo napisał:

I to jest najzdrowsze podejście. Odpuścić sobie granie premierowe.

Ja robię tak od lat, Januszowanie popłaca. GTA V przeszedłem za darmo np. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stjepan666 Nie ma, tam jest single kampania, nawet na ok 80godz, zajęło mi ponad 70godz. Jest też PVP, gra nie jest taka jak Heoresy czy Disciples. Choć czerpie z nazwy i jest niby następcą Disciples, ale nie mam takiego zamku, chodzenia po mapie turowej itp, prędzej łazisz coś na zasadzie tego co widziałeś- o ile grałeś Kings Bounty 1, łazisz postacią na koniu bez limitów akcji, a tury masz tylko w czasie walk. Nasz zamek jest poza zasięgiem wroga, więc nie ma obawy, że ktoś nam coś przejmie.

"Krzykacze" to ładnie mi powiedziane o forumowiczach. Steam- forum jest dosyć spore, recenzje na nim też sporo dają się we znaki, YT, sam mogę też zobaczyć streamy, zapytać streamera.
Zazwyczaj jeśli się daną grą interesuję to znam zalety, a wady mi są potrzebne jak bardzo gra jest spieprzona, optymalizacja, bugi, itp Disciples oglądałem streamy oficjalne dystrybutora gry na YT po angielsku, odpowiadał na pytania, widziałem na tyle, że mi wystarczy, do tego na forum steama udziela się przedstawiciel i odpowiada co i jak, mają temat z pomysłami jakie mogą zostać dodane w następnych patchach, np w Disicples mają dodać poziomy trudności, bo tego nie ma, zapodali screeny, info o tym, ale bez daty update'u.

Więc bez takich mi tu pierdół! Nie rozumiem tekstu, że trzeba kupić by mieć prawo wypowiadania się. Przecież mamy tyle źródeł, że można wyrobić sobie opinię.
Np po becie BF2042 widziałem, ze to G. i cóż nie miałem racji? Co miałem wydać 200zł by mieć prawo tak mówić, wydawać opinię?

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Reddzik napisał:

@Stjepan666 Nie ma, tam jest single kampania, nawet na ok 80godz, zajęło mi ponad 70godz. Jest też PVP, gra nie jest taka jak Heoresy czy Disciples. Choć czerpie z nazwy i jest niby następcą Disciples, ale nie mam takiego zamku, chodzenia po mapie turowej itp, prędzej łazisz coś na zasadzie tego co widziałeś- o ile grałeś Kings Bounty 1, łazisz postacią na koniu bez limitów akcji, a tury masz tylko w czasie walk. Nasz zamek jest poza zasięgiem wroga, więc nie ma obawy, że ktoś nam coś przejmie.

Dzięki w Kings of Bounty grałem, dobra to wiem jak to wygląda, szkoda, Disciples 2 Powrót Galleana i Bunt Elfów cały czas w sercu, najlepsze części.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, T.m.p1 napisał:

Jak wyjdzie kiedyś tam jakaś nowość, którą tak strasznie będę chciał przetestować to może na Xkloca się skuszę bo kupowanie karty za 4 kloce dla dzisiejszych arcydzieł to jak spuścić hajs w toalecie.

Ja tam sobie kupiłem GPU za 4 kloce, ale sprzedałem stare za 3800 zł, które kupiłem pod koniec 2018r za 2000 zł. :E 

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi