Skocz do zawartości
opa48

Kryzys na rynku gier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Niby tak, ale pamiętaj, że jeden z głównych biznesów MSu to serwerownie, zwane głupio "cloud". Jeśliby sprzedali komuś całą markę Xbox i wszystko, to gdzie nowy właściciel umieściłby swój Cloud Gaming? Nadal MS by zarabiał. Możliwe więc, że jeśli zakładają, że za kilka, kilkanaście lat, cloud gaming wyprze fizyczne konsole, to po co się męczyć, jak można po prostu kasować za wynajem serwerów.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwracam uwagę, że gdyby wielu z nas miało jakimś cudem możliwość doświadczyć aktualnie nowego sprzętu (czy AI) w dzisiejszej cenie (szczególnie minus inflacja) ale 5 lat temu, to nie bylibyśmy tak krytyczni i nieusatysfakcjonowani - wręcz przeciwnie (w większości przypadków, bo Fallout 76 w 2013 nadal byłby kiepski).

Przykładowo:
► Ryzen 7700 65W za $329 5 lat temu wydawałby się świetną ofertą i produktem ale 2700X wielu z nas postrzegało jako coś co w sumie często niewiele wnosi do wydajności w grach i programach względem np. 6700K (czy nawet porządnie wykręconego 2600K)
► Radeon 7800 XT za $499 pięć lat temu wydawałby się świetną ofertą i produktem, względem zeszłorocznej wtedy Vegi 64 czy GTXa 1080 ale dziś pewnie chciałbyś tę kartę za połowę ceny lub coś 2x lepszego w tej cenie
► Switch w 2012 wydałby się bardzo porządnym i bardzo fajnym sprzętem za atrakcyjną cenę
► tak samo Switch 2 w 2019 (podobno wykorzystuje 8 rdzeni Cortex A-78 2,5-2,6 GHz i GPU Nvidia Ampere na 5nm TSMC)
► albo 3DS w 2006 (ma dwurdzeniowy ARM11 268 MHz, 134 MB RAM i 15,3 milionów poligonów/s)
► czy Wii w 2001 (ma PowerPC 729MHz, 80 MB RAM i 18 milionów poligonów/s, więc nawet nieźle jak na 2001)
► Meta Quest 3 w 2018 w porównaniu do Galaxy S8 lub S9 + Gear VR wydawałby się fantastyczny mimo ceny i wciąż istniejących znacznych ograniczeń (no ale na dzisiaj spodziewałem się już czegoś ze 3x lepszego w tej cenie lub tego ale za ⅓ ceny)
► bundle PS5 + PSVR2 + 1 gra za $999 w 2018 podobnie (jakbyś porównał do PC + HTC Vive Pro)
► Xbox Series S za $299 z 100 wat TDP w małym form factor, 4 TFLOPs na równi z Radeonem 390X i 8 rdzeni 3,6 GHz w 2015 postrzegalibyśmy jako wspaniały sprzęt, mimo braku napędu i z SSD jedynie 500 GB (jest też wersja z 1 TB)
► AMD EPYC Genoa 9654 za $10,000 w 2017 robiłby ogromne wrażenie mimo wysokiej ceny
► dzisiejsze Stable Diffusion lub Midjourney byłoby dla mnie 5 lat temu niesamowite ale dziś oczekuję już czegoś lepszego i wytykam co jest do ulepszenia, w związku z tym nawet nie używam
► 6700K wydawał się taki "meh" w 2015, bo przypominał to co widzieliśmy od lat, ale gdyby wydali to samo w 2010, to bylibyśmy zadowoleni, gdyż single-core performance ma 2x wyższy od i7-920 i wtedy robiłoby to na nas na prawdę pozytywne wrażenie (przy cenie nie przekraczającej $339)
► Age of Empires IV w 2021 miało powiedzmy "średnią" oprawę graficzną ale podejrzewam, że w 2016 ludzie byliby zachwyceni, gdyż to było jeszcze przed nawet zapowiedziami Definitive Edition jedynki, dwójki i trójki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Thimedes też mogę pofantazjować, a co zobacz w 1993 kiedy wyszedł Pentium 1 60Mhz, jak Core 2 Duo E6600 był by super, albo jak by ludzie żyjący w czasach premiery 3DFX Voodo 1 4MB zobaczyli by Geforce 8800GTX, a co wolno mi. :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale mnie stagnacja nie przeszkadza, tylko niech producenci nie wołają za sprzęt 2x więcej, w dodatku wymuszając wymianę przez brak optymalizacji, bo graficznie to gry praktycznie stoją w miejscu, OK, dostrzegam subtelne zmiany oświetlenia w części tytułów i udany RT w promilu tytułów, ale serio - gram teraz w Black Flag i o ile męczy rozmycie i mało szczegółowa grafika w etapach FPP, gdzie naprawdę czuć to naftaliną, że o przerywnikach filmowych nie wspomnę, modele postaci i twarze są faktycznie kreskówkowe i "meh" to reszta gry... można podbić światło i geometrię , co nadal nie wymagałoby potworów typu 4090 czy nawet 3090, i byłoby ślicznie. 

Wystarczy na chwilę się zatrzymać, by docenić projekty lokacji, różnorodność roślinności w tle, różne detale otoczenia... A to jest skrajny boomerski przykład,  i troche naciągany, nie przeczę, tylko równie dobrze mógłbym wymienić Unity czy Syndicate, które co prawda zażynały sprzęt w dniu premiery, ale od tamtego generacyjnego skoku to już ciężko czymś zachwycić. Ludzie marudzą, że Mirage brzydkie... no, dowalmy PT, którego tam bez morza neonów praktycznie nie będzie widać i wymagajmy 4090 do FHD z DLSS...

Firmy chcą żenić nowy sprzęt? To niech pogonią deweloperów, tylko nie do tego, żeby olewali optymalizację, ale dali coś w zamian za ten middle-end po 3,5-4k zł.

I nie, to nie tak, że nie doceniam pięknego światła jak Ronson, doceniam, ale są granice kosztów, jakie mogę ponieść. Ostatecznie wstanę sobie rano i wschód słońca obejrzę na żywo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Zas napisał:

można podbić światło i geometrię , co nadal nie wymagałoby potworów typu 4090 czy nawet 3090, i byłoby ślicznie

Właśnie podbicie światła i geometrii (rozmianej jako geometrii tegoż światła a głównie cieni) wymaga horrendalnych pokładów mocy obliczeniowej, dając przy tym taki subtelny efekt, żeby wręcz nie powiedzieć że wpatrywania się. Można albo to wypierać, albo zaakceptować i zmienić sprzęt, albo zaakceptować i grać bez tego na dużo słabszym.

3 minuty temu, Zas napisał:

Wystarczy na chwilę się zatrzymać, by docenić projekty lokacji, różnorodność roślinności w tle, różne detale otoczenia...

To jest "grafika na poziomie artystycznym", często tu nawet na forum pisałem, że gra musi właśnie pod tym względem dobrze stać, wtedy nawet można wybaczyć braki w "grafice na poziomie technicznym", a z kolei bez tego żadna ilość nawalonych bajerów nie da grze klimatu. To jest bardzo ważne i nie przeczę temu, ale de facto to jest rozmowa o czym innym.

4 minuty temu, Zas napisał:

są granice kosztów, jakie mogę ponieść

No czyli nie pooglądasz za bardzo postępu w grafice, ale plus jest taki że będziesz mógł używać latami sprzętu co teraz masz (chociaż mówię to tak bardziej ogólnie, niż konkretnie mając na myśli 2060S :E

2 godziny temu, Thimedes napisał:

Zwracam uwagę, że gdyby wielu z nas miało jakimś cudem możliwość doświadczyć aktualnie nowego sprzętu (czy AI) w dzisiejszej cenie (szczególnie minus inflacja) ale 5 lat temu, to nie bylibyśmy tak krytyczni i nieusatysfakcjonowani - wręcz przeciwnie (w większości przypadków, bo Fallout 76 w 2013 nadal byłby kiepski).

Przykładowo:
► Ryzen 7700 65W za $329 5 lat temu wydawałby się świetną ofertą i produktem ale 2700X wielu z nas postrzegało jako coś co w sumie często niewiele wnosi do wydajności w grach i programach względem np. 6700K (czy nawet porządnie wykręconego 2600K)
► Radeon 7800 XT za $499 pięć lat temu wydawałby się świetną ofertą i produktem, względem zeszłorocznej wtedy Vegi 64 czy GTXa 1080 ale dziś pewnie chciałbyś tę kartę za połowę ceny lub coś 2x lepszego w tej cenie
► Switch w 2012 wydałby się bardzo porządnym i bardzo fajnym sprzętem za atrakcyjną cenę
► tak samo Switch 2 w 2019 (podobno wykorzystuje 8 rdzeni Cortex A-78 2,5-2,6 GHz i GPU Nvidia Ampere na 5nm TSMC)
► albo 3DS w 2006 (ma dwurdzeniowy ARM11 268 MHz, 134 MB RAM i 15,3 milionów poligonów/s)
► czy Wii w 2001 (ma PowerPC 729MHz, 80 MB RAM i 18 milionów poligonów/s, więc nawet nieźle jak na 2001)
► Meta Quest 3 w 2018 w porównaniu do Galaxy S8 lub S9 + Gear VR wydawałby się fantastyczny mimo ceny i wciąż istniejących znacznych ograniczeń (no ale na dzisiaj spodziewałem się już czegoś ze 3x lepszego w tej cenie lub tego ale za ⅓ ceny)
► bundle PS5 + PSVR2 + 1 gra za $999 w 2018 podobnie (jakbyś porównał do PC + HTC Vive Pro)
► Xbox Series S za $299 z 100 wat TDP w małym form factor, 4 TFLOPs na równi z Radeonem 390X i 8 rdzeni 3,6 GHz w 2015 postrzegalibyśmy jako wspaniały sprzęt, mimo braku napędu i z SSD jedynie 500 GB (jest też wersja z 1 TB)
► AMD EPYC Genoa 9654 za $10,000 w 2017 robiłby ogromne wrażenie mimo wysokiej ceny
► dzisiejsze Stable Diffusion lub Midjourney byłoby dla mnie 5 lat temu niesamowite ale dziś oczekuję już czegoś lepszego i wytykam co jest do ulepszenia, w związku z tym nawet nie używam
► 6700K wydawał się taki "meh" w 2015, bo przypominał to co widzieliśmy od lat, ale gdyby wydali to samo w 2010, to bylibyśmy zadowoleni, gdyż single-core performance ma 2x wyższy od i7-920 i wtedy robiłoby to na nas na prawdę pozytywne wrażenie (przy cenie nie przekraczającej $339)
► Age of Empires IV w 2021 miało powiedzmy "średnią" oprawę graficzną ale podejrzewam, że w 2016 ludzie byliby zachwyceni, gdyż to było jeszcze przed nawet zapowiedziami Definitive Edition jedynki, dwójki i trójki

1060 w slocie PCI-e 2.0 4x byłby szitowy i wtedy i teraz :E :E :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo kryzysu na rynku gier i tego, że teraz na takie nowe GTA trzeba czekać 11-12 lat, to myślicie że taki trend się utrzyma? I GTA VII też będą robili 11-12 lat lub dłużej? 

W sumie to cieszę się, że moją przygodę z komputerem i grami zaczynałem w czasach, kiedy dostaliśmy GTA III, a raptem rok później już debiutowało GTA VC z drobnymi zmianami w gameplayu. Nie minęły kolejne 2 lata i już było San Andreas. Chyba taki system wydawania kolejnych części (nawet bez ogromnych zmian w mechanice i fizyce) wolałbym dużo bardziej niż czekanie ponad dekady na coś zupełnie nowego, ogromnego i wielkiego, co ma totalnie zszokować wszystkich.

W ogóle jakim cudem od wydania GTA V minęło 10 lat i ta gra nie dostała przez ten czas żadnych dodatków. Coś identycznego jak TBOGT i TLAD do GTA IV. Przecież w piątce to aż się prosiło, żeby wykorzystać to wielkie miasto i tereny pozamiejskie. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, Pioy napisał:

Właśnie podbicie światła i geometrii (rozmianej jako geometrii tegoż światła a głównie cieni) wymaga horrendalnych pokładów mocy obliczeniowej

No tak, powinienem napisać "trochę", bo oczywiście, jak pójdziemy w RT/PT, to wiadomo, co się dzieje. Natomiast przy klasycznych technikach kolejne wersje HBAO niewiele dają, cienie powyżej pewnego poziomu też różnią się tak subtelnie, że z lupą trzeba szukać różnic. 

Kiedyś przeskok z GF 7xx na 8xxx to byłą prawdziwa rewolucja, taki GRID to był opad szczęki, OS w słonecznej Hiszpanii ocierał się o fotorealizm. Wcześniej, w początku dekady, koszty postępu też były ogromne, a tempo zawrotne, ale dostałeś wiele w zamian. Teraz sprzęt wciąż jest za słaby na rewolucję RT, ale "na szczęście" można go zabić brakiem optymalizacji oraz coraz częściej pomijalnymi wręcz zmianami w oświetleniu i cieniowaniu. Co oczywiście biznesowo ma sens, tylko szkoda, że tak to wygląda. Można rozwijać sprzęt przygotowując go na rewolucję PT, ale póki co - nawet jeśli oznaczałoby to konieczność wymiany - fajnie byłoby dostać coś w zamian. Cos innego niz brak optymalizacji. Oczywiście gdy karty rozwija się pod RT to nie rośnie tak bardzo moc w "czystej rasteryzacji", ale mimo wszystko rośnie. No tylko wiadomo, po co robić ładniejszą zoptymalizowaną grę, jak można wymusić zakup 4080 robiąc pomijalnie ładniejszą grę, tylko 2x gorzej działającą :P Niestety, w kapitalizmie nic nie może stać w miejscu, a na pewno nie tak, żeby skorzystał konsument.

Edytowane przez Zas
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTAO bije na głowę HBAO+ i inne tego typu wynalazki do tego nie zabija sprzętu. Zasięg działania obydwu AO to kilkaset metrów vs kilka metrów ;) Pięknie to widać w Metro czy CP2077.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Duncan_ napisał:

W ogóle jakim cudem od wydania GTA V minęło 10 lat i ta gra nie dostała przez ten czas żadnych dodatków. Coś identycznego jak TBOGT i TLAD do GTA IV. Przecież w piątce to aż się prosiło, żeby wykorzystać to wielkie miasto i tereny pozamiejskie. 

Dostała. GTA Online się nazywa ;)

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle trafione ;)

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo kryzysu, mnie najbardziej w dzisiejszych grach wkurza, że wydają niekompletne gry i szczują na dodatek jakimiś płatnymi wczesnymi dostępami jak gra jest niegotowa, Nie mówię tutaj gdzie są poważne problemy technicznie bo dla mnie to już patologia coś takiego przyklepać do wydania ale brakująca zawartość. Weźmy sobie grę x, która ma jakieś konkretne mechaniki, przedmioty itd. wychodzi po wielu latach kontynuacja y i twórcy chwalą się jak to nie poulepszali wszystkiego i dają grę bez tych mechanik co były wcześniej żeby po pół roku dodać je jako nawet darmowe dlc. Czyli defacto grając na premierę w grę nawet dobrze wykonaną technicznie tracimy na pierwszym wrażeniu. Jaki sens ma gra od premiery w wybrakowaną grę gdzie po miesiącu ją odstawię żeby za pół roku czy ile do niej wracać i dograć tylko ten fragment gry lub zaczynać ją od nowa wiedząc już co mnie czeka? Gra wychodzi wybrakowana na start daję jej gorszą ocenę i potem mogę już nie wiedzieć, że jest lepiej, więc jaki sens ma to dla wydawcy? Kupię grę później na promocji i zarobi mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Nieźle trafione ;)

Swietny material. Tak to wlasnie bylo, pamietam :E Dzieki za podlinkowanie. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie dlatego dzis recenzje czegokolwiek w sieci to... :kupa:

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

No i właśnie dlatego dzis recenzje czegokolwiek w sieci to... :kupa:

Recenzenci muzy metalowej to co innego nie mieszajmy wszystkiego w jednej betoniarce z gównem. :D  :E  

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie cytuj posta pod postem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie GTX 1060 to na prawdę względnie pozytywna sprawa i pozytywny produkt.

Karta już prawie 7 lat działa z jedną wymianą pasty i jedną wymianą termopadów, z ciągłym OC samego GPU na 2100 MHz i pamięci na efektywnie 9 Gbps (standardowo jest 8 Gbps), czyli 216 GB/s. Pobiera jedynie 125 watów gdy działa na full i wydajność jest jednakowa niezależnie od portu czy wersji PCI-E. Ma szynę 192-bit, a nie jak obecnie nowe karty 128-bit. Nigdy nie ma z nią problemów, zawsze działa jak powinna według zapewnień recenzentów czy nawet Nvidii. Zero słyszalnego piszczenia cewek. Ogólnie jest cicha i nie robi sauny z pokoju. Kosztowała swego czasu 1200-1250 pln, czyli nieco mniej niż dzisiaj Radeon 7600, który ma jedynie 33% więcej VRAM i 33% szybszą przepustowość niż moja karta. Polecam. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.09.2023 o 09:27, galakty napisał:

Nieźle trafione ;)

Zmywaka oglądam jakoś od 40 odcinka, nigdy nie przegapiłem żadneg z jego odcinków. Umie chłopak omijać słowami na YT cenzurę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie dałem rady nawet jednego odcinka. Śmierdzi jakimś patostreamerem.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak ma nie śmierdzieć, jak gość krytykuje dużo ze światopoglądu, jaki zdajesz się podzielać. ;)

Nie wiedziałem, że Zmywak pisał do Neo+. A jeszcze, że był specem od mojego ulubionego gatunku (platformówki) to już w  ogole. 

Co do kanału na YT

Ja go bardzo lubię. Nie zgadzam się może z dwoma dużymi rzeczami i kilkoma pierdołami, ale bardzo fajnie się go ogląda i często mówi sensownie. Jego styl wypowiedzi może być dziwny, ale mi nie przeszkadza. 
A na temat tego filmiku - o, czyli teraz wiem, czemu PSX Extreme wygrał walkę o czytelników.

reszta o PSX Extreme i Neo + blabla, to zwinę

Kurde, to już 10 lat jak NEO+ zniknęło z rynku.

Sam właśnie preferowałem PSX Extreme, bo bardziej to przypominało pracę zgrai pasjonatów, a nie efekt działania jakiejś firmy. Oczywiście obie były firmami, i mówię o latach 2000. Później to wiadomo - i w PE nic nie zostało z dawnych czasów.

Ostatni raz PE też kupiłem gdzieś koło tego. Internet mocno ograniczył moje zainteresowanie, ale głównie zmiana w ekipie (tak w sensie "na innych" jak i zmiana jaka zaszła w starych zgRedach z biegiem czasu) i potem doszło do tego to, że w sumie dla mnie wychodzi ćwierć jarającej mnie gry na rok, więc i czytanie czasopisma nie jest zbyt interesujące. 

Pamiętam jak odchodził Ściera uzasadniając to tym, że świat gier się zmienił i ten nowy go nie jara, że on do niego nie pasuje. Że on woli stare metody robienia gier, że te nowe to nie jego bajka.
 O ironio, Ściera lubiący inantylne gierki na Nintendo, teraz dostaje pewnie więcej gier, które mu podejdą niż ja. :D Pamiętam, że bardzo chwalił Mario Sunshine na GameCube'a. 

Co do PE
Przykro było patrzeć jak zrobili PPE.PL i wprowadzili  tam sposób pracy ala onet, wp i tym podobne ścieki. Młode korposzczurki specjalizujące się w clickbaicie, często nie wiedzące nic o tematyce, o której napisali tekst, bany za krytykę, a gdzieś pomiędzy czasem mignie nazwisko znane z papierowego PE. Zmywak opowiada jak złe było Neo+, a PPE teraz robi nie tyle to samo, co 10x gorzej. W reklamie kart Nvidii dali "materiał sponsorowany" takim małym druczkiem i o takim kolorze, żeby tylko czasem ktoś tego nie zauważył. Po wylaniu się pomyi w  komentarzach, chyba zmienili na trochę inny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie tego jak wygląda recenzowanie na GoLu (i pewnie wielu innych portalach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki łosie będą kupować dopóty ceny będą rosły. Niby kryzys, inflacja, ale gierki po 400 zł i tak się sprzedadzą ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi