Forum PCLab.pl: Custom ITX - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (22 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Custom ITX v2 Oceń temat: ***** 3 Głosów

#21 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 15 Maj 2016 - 21:40

Wersja powiększona:
Z zasilaczem sfx, miejscem na kartę oraz na upchanie nadwyżki kabli nad zasilaczem.
Dodaj obrazek

Oraz z chłodnica 240mm.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Amitoza dnia: 15 Maj 2016 - 21:41


#22 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28266
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 15 Maj 2016 - 22:24

Chłodnica zeżarła Ci miejsce na zasiłkę. Czy w tej sytuacji zasiłki piko wydolą z chłodzeniem wodnym?

ps Ciekawe, jak by tempy układały się z chłodnicą wyposażoną w slimy w układzie push-pull? Dodaj obrazek

#23 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 15 Maj 2016 - 22:26

Zobacz postbielas, o 15 Maj 2016 - 23:23, napisał(a):

Chłodnica zeżarła Ci miejsce na zasiłkę. Czy w tej sytuacji zasiłki piko wydolą z chłodzeniem wodnym?

Hdplex daje do 400W więc powinien sobie poradzić. Tyle, że może trzeba będzie 2kostki do zasilenia. Być może to przetrstuję push pull że ślimami

Ten post był edytowany przez Amitoza dnia: 15 Maj 2016 - 22:27


#24 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28266
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 15 Maj 2016 - 22:35

Zwróć uwagę na dźwięki, czy nie będzie z nimi za głośno, jak zdecydujesz się na zabawę ze slimami.

#25 Użytkownik jest niedostępny   groXel 

  • ҉
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1044
  • Dołączył: Nd, 07 Gru 14

Napisany 15 Maj 2016 - 22:50

a gdyby wrzucic chłodnicę na ściankę boczną? tą od strony GPU (patrząc na powyższe wizualizację to na podłogę)

Ten post był edytowany przez groXel dnia: 15 Maj 2016 - 22:52


#26 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 15 Maj 2016 - 22:58

Zobacz postgroXel, o 15 Maj 2016 - 23:50, napisał(a):

a gdyby wrzucic chłodnicę na ściankę boczną? tą od strony GPU (patrząc na powyższe wizualizację to na podłogę)

To z 7cm robi się 12,5cm szerokości :P na razie takiej wersji nie planuję. Wtedy można kartę umieścić prostopadle, obniżyć wysokość obudowy. Tego typu obudów jest całkiem sporo. Na chwilę obecną chce skupić się na 2 projektach - 4,5 i 7,4 litra.

Ten post był edytowany przez Amitoza dnia: 15 Maj 2016 - 23:00


#27 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13392
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 15 Maj 2016 - 23:30

bez reza sie nie obejdzie , chyba ze zastosujesz coś w tym rodzaju i będziesz pilnował poziom płynu :

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

ciężko będzie upchać chłodnicę zasilacz , nie wspominam już o pompie , gdyby byl to jeden blok to można by się pokosić o LT-DC 2400 jest znacznie mniejsza ale tez i nie tak wydajna jak ddc , lub coś w mini formacie pompy praktycznie niezniszczalne ale tez nie są ciche podobno dawały rade obsłużyć dwa bloki o niewielkiej restrykcji , pomyśl o chłodnicy bo FullCover na sekcje i proca plus gtx970 może być mało jak powiesisz to na 240mm chłodnicy , oczywiście wszystko zależy od przewiewu i jaki hałas będziesz odbierał jako akceptowalny ,

jestem tego zdania ze małe powinno być ciche a 4,5L nie powinno być głośniejsze od otoczenia ;)

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 15 Maj 2016 - 23:31


#28 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 15 Maj 2016 - 23:52

A co z tym zestawem co sprzedajesz? Co to za pompka?

#29 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28266
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 16 Maj 2016 - 01:03

Zobacz postVSS, o 16 Maj 2016 - 00:30, napisał(a):

bez reza sie nie obejdzie , chyba ze zastosujesz coś w tym rodzaju i będziesz pilnował poziom płynu :


ciężko będzie upchać chłodnicę zasilacz , nie wspominam już o pompie , gdyby byl to jeden blok to można by się pokosić o LT-DC 2400 jest znacznie mniejsza ale tez i nie tak wydajna jak ddc , lub coś w mini formacie pompy praktycznie niezniszczalne ale tez nie są ciche podobno dawały rade obsłużyć dwa bloki o niewielkiej restrykcji , pomyśl o chłodnicy bo FullCover na sekcje i proca plus gtx970 może być mało jak powiesisz to na 240mm chłodnicy , oczywiście wszystko zależy od przewiewu i jaki hałas będziesz odbierał jako akceptowalny ,

jestem tego zdania ze małe powinno być ciche a 4,5L nie powinno być głośniejsze od otoczenia ;)


Panie, to chyba nie tak?
Autorowi moda raczej chodziło o chłodzenie sekcji zasilania karty graficznej (dlatego mowa o bloku fc), a nie sekcji zasilania mobasa. Na mobku tylko cep będzie pod wodą. Łącznie dwa bloki: cpu i fc na gpu.
Podobnie z zasilaczem. W wersji z kibelkiem będzie pico-psu.

#30 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10075
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 16 Maj 2016 - 01:57

w tak małej budzie i z takim ukladam komponentow wc nie ma sensu jak dla mnie

jesli policzysz ile zajmują objetosiowo bloki chlodnica, pompa ,weze i złaczki
to o wiele lepiej jest dac wieksze coolery na cpu/gpu

#31 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13392
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 16 Maj 2016 - 08:49

Zobacz postAmitoza, o 16 Maj 2016 - 00:52, napisał(a):

A co z tym zestawem co sprzedajesz? Co to za pompka?

pompka od Tt TW wymiary ~ 2cm szeroka 3 cm długa i 1,5cm wysoka i ma bardzo dobrze zrobiony wirnik a bynajmniej 100x lepszy jak LT-DC , ale za nim sie na cokolwiek zdecydujesz musisz mniej więcej mieć rozrysowany Plan , gdzie co upchać i dopiero wtedy kompletować graty , przykładowo blok na CPU wraz z obrotowa złączka 45/60/90 ma 70mm wysokości wraz z blokiem i płytą główną , wiec będzie ciasno chyba ze zastosujesz tylko węże bez złączek kątowych lub tylko 90° , rezerwuar będzie konieczny jak i większa chłodnica bo przy CPU jak i GPU obawiam sie ze przy 240mm będzie bardzo ciepło ,


Zobacz postbielas, o 16 Maj 2016 - 02:03, napisał(a):

Panie, to chyba nie tak?
Autorowi moda raczej chodziło o chłodzenie sekcji zasilania karty graficznej (dlatego mowa o bloku fc), a nie sekcji zasilania mobasa. Na mobku tylko cep będzie pod wodą. Łącznie dwa bloki: cpu i fc na gpu.
Podobnie z zasilaczem. W wersji z kibelkiem będzie pico-psu.

gdzieś wyczytałem ze ktoś polecał właśnie Fullcover na cpu , dlatego tez pozbierałem wypowiedz w całość ;) nic złego w tym by gruntownie przeanalizować system chłodzenia

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 16 Maj 2016 - 09:08


#32 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 16 Maj 2016 - 11:48

Zobacz postVSS, o 16 Maj 2016 - 09:49, napisał(a):

pompka od Tt TW wymiary ~ 2cm szeroka 3 cm długa i 1,5cm wysoka i ma bardzo dobrze zrobiony wirnik a bynajmniej 100x lepszy jak LT-DC , ale za nim sie na cokolwiek zdecydujesz musisz mniej więcej mieć rozrysowany Plan , gdzie co upchać i dopiero wtedy kompletować graty , przykładowo blok na CPU wraz z obrotowa złączka 45/60/90 ma 70mm wysokości wraz z blokiem i płytą główną , wiec będzie ciasno chyba ze zastosujesz tylko węże bez złączek kątowych lub tylko 90° , rezerwuar będzie konieczny jak i większa chłodnica bo przy CPU jak i GPU obawiam sie ze przy 240mm będzie bardzo ciepło ,



gdzieś wyczytałem ze ktoś polecał właśnie Fullcover na cpu , dlatego tez pozbierałem wypowiedz w całość  ;)  nic złego w tym by gruntownie przeanalizować system chłodzenia


Jednak, żeby wszystko rozrysować potrzebuję znać wymiary pompki.

Co do rezerwuaru, to znalazłem w sieci pare pomysłów ze złączką T w najwyższym punkcie układu i kawałkiem węża.

Na razie właśnie miałem udany odbiór mieszkania i muszę się zająć wykończeniem, więc projekt większej obudowy zostawiam na przyszły miesiąc, a na razie skupiamy się nad mniejszą wersją i dostosowaniem jej do napędu szczelinowego oraz zaprezentowaniem gotowej wersji z początku tematu.

Ten post był edytowany przez Amitoza dnia: 16 Maj 2016 - 11:48


#33 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13392
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 16 Maj 2016 - 12:23

pompa DDC musisz liczyć 6x6x6cm plus 2 cm zapasu bo jak będzie dotykać obudowy to będzie przenosiła rezonans , później zrobię pomiar tej malej pompki , jak byś mógł upchać jeszcze 120mm radiator to mógłbyś zrobić dwa małe loopy wtedy 120mm powinna starczyć na I5 a 240 na kartę graficzna i wtedy zastosować dwie malutkie pompki ale czy ja wiem czy jest sens robienia dwóch loopów ?? , moze niech ktos sie wypowie kto ma dwa bloki powieszone na 240mm chłodnicy bo trzymać Loopa na [tu będę strzelał] 40-50°C to trochę wysoko

#34 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 16 Maj 2016 - 12:33

Zobacz postVSS, o 16 Maj 2016 - 13:23, napisał(a):

pompa DDC musisz liczyć 6x6x6cm plus 2 cm zapasu bo jak będzie dotykać obudowy to będzie przenosiła rezonans , później zrobię pomiar tej malej pompki , jak byś mógł upchać jeszcze 120mm radiator to mógłbyś zrobić dwa małe loopy wtedy 120mm powinna starczyć na I5 a 240 na kartę graficzna i wtedy zastosować dwie malutkie pompki ale czy ja wiem czy jest sens robienia dwóch loopów ?? , moze niech ktos sie wypowie kto ma dwa bloki powieszone na 240mm chłodnicy bo trzymać Loopa na [tu będę strzelał] 40-50°C to trochę wysoko


Duniek pisał, że miał 2 xeony 135w na chłodnicy 240mm, tyle ze push pull - taką opcję na 2 slimach też rozważam.

Ten post był edytowany przez Amitoza dnia: 16 Maj 2016 - 12:41


#35 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13392
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 16 Maj 2016 - 12:54

Zobacz postAmitoza, o 16 Maj 2016 - 13:33, napisał(a):

Duniek pisał, że miał 2 xeony 135w na chłodnicy 240mm, tyle ze push pull - taką opcję na 2 slimach też rozważam.
moim zdaniem to ciszy i chłodu tam nie było skoro ci tak odpisał,

Zobacz postduniek, o 16 Maj 2016 - 02:57, napisał(a):



w tak małej budzie i z takim ukladam komponentow wc nie ma sensu jak dla mnie

jesli policzysz ile zajmują objetosiowo bloki chlodnica, pompa ,weze i złaczki
to o wiele lepiej jest dac wieksze coolery na cpu/gpu


takie ma wymiary ta pompa :

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 16 Maj 2016 - 12:57


#36 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 16 Maj 2016 - 13:03

Wymiarowo idealna na dół obudowy pod kartę. Jakaś gąbka pod spód i drgań za bardzo przenosić nie powinna... Tym bardziej, że ścianki będą z 1,5mm stali więc jak na swoje wymiary jest doosyć ciężka.

A jak z głośnością? Co możesz powiedzieć o blokach? Na razie nie chcę w ten pomysł przesadnie inwestować a przede wszystkim zobaczyć jak się sprawdzi.

Ewentualny rezerwuar jakiś mały sam bym zrobił jeżeli zaszła by konieczność.

Ten post był edytowany przez Amitoza dnia: 16 Maj 2016 - 13:04


#37 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13392
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 16 Maj 2016 - 17:35

pod spodem jest już przyklejona gąbka bo nie chciało mi się robić projektu na mocowanie tej pompy , a jak pompę miałem podłączona i nie stykała się z obudowa to było całkiem fajnie , a jak tylko będzie dotykać obudowy to będzie przenosić rezonans wiec gąbka dobrze się spisuje , na 3d drukarce możesz zrobić skrzynkę której ścianki obłożysz gąbka i wsadzisz tam pompę to może się nawet 0dB na odległości 1m uda w umiarkowanym rpm, Pompa kupiona jako Nowa pracowała przez jakiś tydzień chłodząc Posejdona , to jest praca tej pompy https://www.youtube....h?v=L3BWJx0NqLY zweryfikuj sam , jeżeli byś jednak chciał powiększyć pojemność obudowy to jednak DDC była by lepsza, rezerwuar musi byc bez różnicy czy zrobisz go sam czy kupisz , zawsze to bezpiecznie bo nie będziesz codziennie zaglądał w kompa czy aby się nie zapowietrzył

#38 Użytkownik jest niedostępny   GreenV 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: So, 12 Sty 13

Napisany 16 Maj 2016 - 18:50

http://www.thinkcomp...-and-dan-cases/
Myśłałeś może nad takim rozstawieniem podzespołów?

#39 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13392
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 16 Maj 2016 - 20:07

Zobacz postGreenV, o 16 Maj 2016 - 19:50, napisał(a):

http://www.thinkcomp...-and-dan-cases/
Myśłałeś może nad takim rozstawieniem podzespołów?

tez chciałem zaproponować taki układ [ w tym case wygląda to całkiem fajnie] , ale jeżeli policzysz Blok cpu+ złączki+węża + GPU + dystans Mombasa wyjdzie coś w okolicy 12-14cm

#40 Użytkownik jest niedostępny   Amitoza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8885
  • Dołączył: Pt, 02 Mar 07

Napisany 16 Maj 2016 - 21:51

Zobacz postVSS, o 16 Maj 2016 - 21:07, napisał(a):

tez chciałem zaproponować taki układ [ w tym case wygląda to całkiem fajnie] , ale jeżeli policzysz Blok cpu+ złączki+węża + GPU + dystans Mombasa wyjdzie coś w okolicy 12-14cm


Woda jest tylko jedną z opcji. Przede wszystkim większa wersja ma mieścić sfxa i długą kartę. Drugą opcja to chłodnica 240mm czy to do samego gpu/cpu, czy kompletu.

  • (22 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych