Forum PCLab.pl: Czy Skylake lubi szybkie pamięci? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy Skylake lubi szybkie pamięci?

#41 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1073
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 18 Wrzesień 2016 - 16:36

Poniżej 1,25v (vcore) procesor jest niestabilny, i chyba nie jest to za wysoko? 1,35v się równie często stosuje przecież.

Nie robiłem jeszcze oc pamięci, to ich fabryczne ustawienie.
Czyli co? Zbić procesor i najpierw zrobić oc pamięci a dopiero potem procka?

Ten post był edytowany przez tujek dnia: 18 Wrzesień 2016 - 17:02


#42 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21158
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 18 Wrzesień 2016 - 19:24

Jak będziesz kręcił wszystko na raz to nic z tego nie będzie, nie będziesz wiedział do końca co się sypie i stracisz tylko czas i nerwy.

#43 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1073
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 18 Wrzesień 2016 - 19:50

Procesor zbity na 3,7 i 1,2v

Pamieć przechodzi memtesta na ustawieniach:

3333MHz CL 14,14,14,34,560

vram - 1,38v
sa - 1,18v
io - 1,16v

Niestety wyżej już sypie błędami obojętnie ile by vram nie dać i jakie by sa i io nie było...
teraz pytanie co zrobi jak podkręcę z powrotem cpu ;). Jak testowałem go na poprzednich ustawieniach to przez 20 godzin w prime95 chodził stabilnie


--------------------edit-----------------------------
no i dupa... wali błędami :/. sam procek idzie, sam ram idzie... razem już nie. Chyba wrócę do 3200MHz i spróbuje zbić te sa/io dodając do vram.


------------------------edit-------------------------
No i się udało... 5 godzina prime95 na ustawieniach i 4 krotny test w memtest (test 6 i 9).

cpu: 4,5 GHz
RAM: 3200 MHz CL 14,14,14,34,560

vcore - 1,26
i/o - 1,16
sa - 1,16
vram - 1,37

RAM się nie grzeje bardziej. Dzięki za rady :)

Ten post był edytowany przez tujek dnia: 19 Wrzesień 2016 - 07:22


#44 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21158
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 14:19

Najprawdopodobniej proc się sypie przy wyższych taktowaniach ze względu na zbyt niskie vcore, ewentualnie trzeba zdjąć taktowanie L3. Nie podałeś jaki kod miał bsod ;)

Przy tak wysokim trfc trochę tracisz na wydajności, zjedź na przynajmniej 320.

#45 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1073
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 15:02

Wyższego nie chcę dawać, temperatura rośnie a obudowa dość ciepła. Przy obecnych ustawieniach po kilku godzinach prime95 mam na rdzieniach 72 stopnie. Pseudo wodnego nie dam, bo szkoda kasy ;). BSOD nie miałem, mi wywala błędy albo na meteście w testach 6 i 9 albo occt (zwykle po prostu zatrzymano, i w prime, że 05 nie równa się 04 ;). Ani razu system się nie zawiesił.

L3 faktycznie trochę utrudnił zabawę, nie sprawdzilem jeszcze czy coś daje jego oc, tyle że chodzi tak jak rdzeń na 4,5GHz.

Dalem 320, wyktrzaczył się przy 4 okrażeniu memtestu na tescie 9...
Podbiłem sa do 1,17 i na razie idzie prime :). 2 godzina i stabilnie... może się uda ;)


Edit, udało się :). Pomogło papu dla procka jak przewidziałeś :). Początkowo wróciłem na auto z ratio ring, ale po testach znów jest 45 i smiga już ładnie i w memteście i prime :). Temperatura tylko o 1 stopień w górę... ale to w prime, nawet occt do 62 nie dochodzi ;)

Ten post był edytowany przez tujek dnia: 20 Wrzesień 2016 - 01:00


#46 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1972
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 20 Wrzesień 2016 - 08:53

Czy jest to normalne, że w single kręcą się znacznie lepiej niż w dual ?

Sprawdzałem obie kości pojedynczo idą na 3333 MHz CL 15-16-16-35 280 1T 1,45V ram vccio i vcssa 1,15V

W dual nie ma szans na 3200. Udało się 3100 MHz CL 14-15-15-32 280 1T 1,4V ram vccio 1,13 vccsa 1,17

Wyższe napięcia ( ram 1,5V vccio 1,2V vcssa 1,25V ) nic nie dają.

Kości to korsarze 2400 CL16 :E

Ten post był edytowany przez JaN008 dnia: 20 Wrzesień 2016 - 09:03


#47 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1073
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 20 Wrzesień 2016 - 14:55

Macie jakiś inny dobry test po podkręceniu niż memtest przez kilka godzin? ;)

#48 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21158
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 20 Wrzesień 2016 - 17:05

Zobacz postJaN008, o 20 Wrzesień 2016 - 09:53, napisał(a):

Czy jest to normalne, że w single kręcą się znacznie lepiej niż w dual ?

Jeżeli masz możliwość zmiany ODT to zmień, Boru miał ten problem na micronach jak zmienił na 120 to problem znikł.

Zobacz posttujek, o 20 Wrzesień 2016 - 15:55, napisał(a):

Macie jakiś inny dobry test po podkręceniu niż memtest przez kilka godzin? ;)

Nie ma sensu męczyć buły, ddr4 szybko wykazują swoją niestabilność nawet nie katuje ich żadnymi specjalnymi aplikacjami.

Chcesz pomęczyć pamięci i kontroler to włącz prime 95 64bit w blend i zmień nastawy programu by zassało prawie cały ram.

#49 Użytkownik jest niedostępny   Marsu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pt, 12 Sie 11

Napisany 20 Wrzesień 2016 - 17:24

Jestem w trakcie wykręcania 4x4GB Kingston Savage 2400 MHz 12-13-13-35 (XMP).
Udało mi się je załączyć na 3000 MHz z takimi timingami 13-18-18-44 (tRAS i tRFC na auto) i napięciami VCCIO - 1.12V, VCCSA - 1.18V, VDRAM 1,4V.
Przy próbie ściagnięcia tRCD i tRP na 15 UEFI restartuje do domyślnych ustawienia, jak daje je na 16 to wtedy problemem są 3 błędy wyskakujące w 7mym teście w memtest86. Podbijanie VCCSA do 1,22 V nie daje żadnej poprawy. Warto próbować to jakoś stabilizować, czy się nie opłaca trzymać tego na 3000 MHz z takimi timingami? Podejmę jeszcze próbę zbicia CL do 12.

Ten post był edytowany przez Marsu dnia: 20 Wrzesień 2016 - 17:40


#50 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1073
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 20 Wrzesień 2016 - 22:31

Prime w blend przeszło a memtest 8 błędów potem wykazał niestety podczas testów 7 i 8. Chyba jest jednak bardziej czuly...

Ten post był edytowany przez tujek dnia: 21 Wrzesień 2016 - 00:00


#51 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1073
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 22 Wrzesień 2016 - 22:39

Wygląda na to, że nie zawsze warto atakować częstotliwość z ustawień maksymalnych dla vccio i vccsa.

zniechęcony do całej zabawy postanowiłem podejść z drugiej strony, czyli od ustawień minimalnych dla tych ustawień, czyli:
vccsa 1,05v,
vccio 0,95v
vram 1,35v,
vcore 1,28.

Pamięć ustawiłem na docelowe 3333MHz CL14. Pierwszy test niepomyślny...

przestawiłem vccsa na 1,100v a vccio na 1,00v... znów błędy w memteście po paru minutach...
Przestawiłem vccsa na 1,15v i vccio na 1,050. Przeszło :o. Pełen test w memteście 4 razy i parę godzin w prime. Postanowiłem jeszcze pogrzebać i skoro pomogło podniesienie obu, to może uda się jedno jednak zmniejszyć?

przestawiłem
vccsa na 1,050v,
vccio na 1,050v,
vram 1,35.

Znów pełen test w memteście 4 razy i cały dzień w prime... stabilne jak skała... :o. też nie odczuł :o. Co ciekawe temperatury procesora spadły o 9 stopni w stresie (było 83 stopnie na najcieplejszym rdzeniu a teraz jest 74 podczas katowania IntelBurnTest na maxymalnym stresie).

W efekcie mam troszkę na polus w szybkości pamięci i znacznie chłodniejszy procek :).

Teraz zabrałem jeszcze 0,050v z vram... zobaczymy co z tego wyniknie :)

edit:
W czasie hamertest (13) w memteście przy trzecim okrążeniu otrzymałem konunikat:
[note] Ram may be vulnerable to high frequency row hammer bit flips.

Chyba jednak trzeba napiecie zwiększyć, niby nie błąd ale... :(

Ten post był edytowany przez tujek dnia: 23 Wrzesień 2016 - 05:41


#52 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21158
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 25 Wrzesień 2016 - 16:26

Jak procesor jest na styku stabilny to podwyższenie vccio powoduje niestabilność, ponieważ podwyższanie vccio zwiększa temp cpu. Gdybyś chciał kręcić wyżej pamięci to i tak byś musiał podnieść vccio, więc cpu i tak by się wysypywał. Tak czy inaczej skończy się na podwyższeniu vcore.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12572
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 27 Wrzesień 2016 - 15:34

Podpowie ktoś jak ustawić ram aby było stabilnie bo obecnie na ustawieniach 2133MHz 9-11-11-30 da się wejść do windowsa, ale podczas testu łapie bsoda. Przy ustawieniach 10-11-11-28 było stabilnie.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Komp:
Skylake Eng. Sample 3,84GHz 24x160
Asus Z170-p D3
8 GB (2x4) Crucial Ballistix Sport 1600MHz
Vcore 1,39V
SA i IO 1.15V
Vram 1.65V

#54 Użytkownik jest niedostępny   Marsu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pt, 12 Sie 11

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 16:40

Testowanie stabilności ramu prime95 jest bezpieczne dla sekcji zasilania? Po godzinnym teście z zassanym całym ramem sekcja aż parzyła. Kiedyś jak w occt z avx sprawdzałem to była gorąca, ale chyba nie aż tak.

Jak już znajdę stabilne opóźnienia ramu warto poświecać czas na obniżanie vccsa i vccio do minimalnych stabilnych wartości? Im niższe vccio tym chyba lepsze możliwości procesora? Nie znalazłem u siebie żadnego wpływu vccio na stabilizacje pamięci. Aktulanie mam vccio - 1.12V, vccsa - 1.19V, vdram - 1,48V 3066 - 15 - 16 - 16 - 28 - 280. Schodziłem z CL nawet do 13 i 6 godzinne testy memtestem nic nie wykazywały, dopiero prime sypał błędami po 5/10 minutach. Będę próbował jeszcze zejść chociaż z CL przy vdram 1,5 V.

#55 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21158
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 18:14

Zobacz postPentium D, o 27 Wrzesień 2016 - 16:34, napisał(a):

Podpowie ktoś jak ustawić ram aby było stabilnie bo obecnie na ustawieniach 2133MHz 9-11-11-30 da się wejść do windowsa, ale podczas testu łapie bsoda. Przy ustawieniach 10-11-11-28 było stabilnie.

Zwiększ napięcie na pamięci, ale wcale nie musi się skalować z napięciem. Zwiększa do 1.7 i później 1.75v jeżeli nic się nie zmienia to pamięci się skończyły, możesz tylko jechać z taktowaniami w górę na luźniejszych timingach.

Zobacz postMarsu, o 30 Wrzesień 2016 - 17:40, napisał(a):

Testowanie stabilności ramu prime95 jest bezpieczne dla sekcji zasilania? Po godzinnym teście z zassanym całym ramem sekcja aż parzyła. Kiedyś jak w occt z avx sprawdzałem to była gorąca, ale chyba nie aż tak.

Jak już znajdę stabilne opóźnienia ramu warto poświecać czas na obniżanie vccsa i vccio do minimalnych stabilnych wartości? Im niższe vccio tym chyba lepsze możliwości procesora? Nie znalazłem u siebie żadnego wpływu vccio na stabilizacje pamięci. Aktulanie mam vccio - 1.12V, vccsa - 1.19V, vdram - 1,48V 3066 - 15 - 16 - 16 - 28 - 280. Schodziłem z CL nawet do 13 i 6 godzinne testy memtestem nic nie wykazywały, dopiero prime sypał błędami po 5/10 minutach. Będę próbował jeszcze zejść chociaż z CL przy vdram 1,5 V.

Jak wykorzystujesz wersje z FMA to się nie dziw, że dostaje w palnik. Wysypywanie się prime w blend nie oznacza z założenia, że to wina ramu.Mordujesz cpu to wystarczyło, że po dłuższym czasie temp cpu wzrosła i takie sypnięcie może się zdarzyć.

#56 Użytkownik jest niedostępny   Marsu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pt, 12 Sie 11

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 18:28

Rozumiem, że powinienem skorzystać z wersji starszej niż 28? Czy może znajdzie się jakiś przyjemniejszy program (oprócz memtest86) do męczenia pamięci? Bardzo fajnie pracowało mi się z OCCT, ale coś mi się popsuło i nie chce się odpalać "Nie można zainicjować systemu konfiguracji".
Specjalnie na potrzeby kręcenia ramu obniżyłem taktowanie proca i podbiłem vcore, więc wykluczam raczej żeby to była wina procka. Temperatury raczej w porządku oscylują w okolicach 65 stopni.

#57 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21158
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 09 Październik 2016 - 22:17

Tak skorzystaj z wersji 279.

#58 Użytkownik jest niedostępny   RozQ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1109
  • Dołączył: Cz, 05 Sie 10

Napisany 17 Październik 2016 - 16:49

dobra jakie ramy 16gb do powiedzmy MAX 440zł do oc ? pod msi z170a gaming m3 ?

#59 Użytkownik jest niedostępny   lukevipno1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: So, 21 Mar 15

Napisany 17 Październik 2016 - 22:46

Wielki plus za test. Mam całkiem dobre kostki 3866/c18, ale na platformie x99 nie działają takie takty. Maksymalnie udało mi się je ustabilizować na 3400/c14 w quad chanel. Ale napiec nie ruszałem jest na auto teraz 1.425V. Jak myślicie do jakiej wartości można dać w temacie jest 1.6 i jak to wpływa na oc procesora.

#60 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 12 Listopad 2016 - 02:20

A gdzie testy Skyrim czy Fallout 4 ? bo te gry uwielbiają szybki ram i i7 6700k

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych