Forum PCLab.pl: Czy Skylake lubi szybkie pamięci? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy Skylake lubi szybkie pamięci?

#61 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 12 Listopad 2016 - 16:48

Czas założyć okulary, masz wyniki w skyrimie. Doskonale widać, że wyższa przepustowość nic nie daje i liczą się niskie opóźnienia.

A tu masz na haswellu.

Dodaj obrazek

#62 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 13 Listopad 2016 - 02:52

Zobacz postsideband, o 12 Listopad 2016 - 16:48, napisał(a):

Czas założyć okulary, masz wyniki w skyrimie. Doskonale widać, że wyższa przepustowość nic nie daje i liczą się niskie opóźnienia.

A tu masz na haswellu.

Dodaj obrazek



2400 MHz a gdzie 3600 i szybsze ? powiem tak:

i5 4690k 4,6GHz + DDR3 2400 CL9 + GTX 980 i w Markartcie dropy do 54 fps

i7 6700k 4,7GHz + 3600MHz CL15 + ten sam GTX 980 i w Markarcie stabilne 60fps

#63 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 13 Listopad 2016 - 15:35

A potrafisz zajrzeć na pierwszą stronę?

#64 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12571
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 14 Listopad 2016 - 15:37

Zobacz postsideband, o 13 Listopad 2016 - 15:35, napisał(a):

A potrafisz zajrzeć na pierwszą stronę?


Nie trać czasu i klawiatury na niego.

#65 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Listopad 2016 - 03:05

Zobacz postsideband, o 13 Listopad 2016 - 15:35, napisał(a):

A potrafisz zajrzeć na pierwszą stronę?



Tak ale nie podałeś gdzie były robione testy w Skyrim bo na 100% nie w Markarcie.

Zobacz postPentium D, o 14 Listopad 2016 - 15:37, napisał(a):

Nie trać czasu i klawiatury na niego.



ok nie zauważyłem skyrim w pierwszym poście.

#66 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 05 Luty 2017 - 01:48

Dodaj obrazek

Taki mały pokaz nowej metody pomiarowej. Na win10 i nowych sterach w watchdogs pamięci znacznie mniej pomagają. Podobne zwolnienia jedynie w mniej ciężkich miejscach jest lepiej.

Rzeczywista średnia wydajność - 43fps vs 50fps, "frapsowa" 54fps vs 65fps.

#67 Użytkownik jest dostępny   zimek123456 

  • Maniak Ramu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5760
  • Dołączył: Pt, 22 Paź 10

Napisany 10 Luty 2017 - 10:10

a dasz rade pobawić się z wyższymi mhz i ciasniejszymi cl ? jestem ciekaw wtedy roznicy

#68 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 12 Luty 2017 - 17:23

Nie da rady więcej osiągnąć z tych kości. Względem tego co w temacie można jedynie 0.7ns zejść w dół na 3466 cl13-16-16-28-255. Chcesz uzyskać najlepsze skalowanie wydajności wraz z oc cpu w grach to ciągnij równo uncore, ale im lepsze masz kości i jesteś w stanie uzyskać niższy czas dostępu tym niżej będziesz mógł zejść z uncore bez straty wydajności. Kompensujesz w ten sposób niższe taktowania L3 i kontrolera pamięci.

#69 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1972
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 12 Luty 2017 - 17:56

Na ww ustawieniach full stable na codzień ?

Na jakim napięciu to śmiga ?

Ten post był edytowany przez JaN008 dnia: 12 Luty 2017 - 18:55


#70 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 12 Luty 2017 - 19:28

Tak w pełni stabilnie nic innego nie wchodzi grę. CL13 - 1.6v, CL14 - 1.495v.

Przy korzystaniu tylko z cpu na 1.6v kości są tylko lekko ciepłe nawet w prime/blend. Co innego integra wtedy górna granica to 1.5v, przy 1.6v kości nagrzewają na tyle mocno, że zaczyna być czuć farbę/lakier, którą pokryte są radiatory. Dając nawiew można szaleć tylko to bez znaczenia, w przypadku tych kości skalowanie kończy się i tak na 1.6v.

Jeżeli chcesz wykrzesać wszystkie soki z pamięci to nie bój się VCSSA tylko wbij 1.2-1.24v. To napięcie odpowiada za zasilanie kontrolera pamięci i ostro zjeżdżając z timingami komp może nie wstawiać lub wysypywać się co można błędnie interpretować jak bezpośredni problem kości. Zwłaszcza jak bawisz całą paletą timingów dostępnych w biosie.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 12 Luty 2017 - 19:28


#71 Użytkownik jest dostępny   zimek123456 

  • Maniak Ramu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5760
  • Dołączył: Pt, 22 Paź 10

Napisany 12 Luty 2017 - 19:51

a co jesli pamieci to nie problem a uncore bo powyzej 46 zwisy :>?

#72 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1972
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 12 Luty 2017 - 20:51

:thumbup:

Wstało elegancko

ram 1,6V vccio 1,17V vcssa 1,2V

xmp + 6 podstawowych timingów.

Pozostało testować stabilność.

Temperatury problemem nie będą. Ripjaws V mają czujniki, max 45 widziałem, radiatory ledwo ciepłe.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez JaN008 dnia: 12 Luty 2017 - 23:01


#73 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 16 Luty 2017 - 00:19

Troszkę jeszcze brakuje do mnie Dodaj obrazek U mnie na 4700Mhz uncore jest 37.5ns.

#74 Użytkownik jest niedostępny   unknown_solider 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7059
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 11

Napisany 19 Luty 2017 - 04:40

Vcsa jest sens voltowac powyżej 1.25v? Vccio mam na 1.2v, sa 1.25v i wszystko byłoby w porządku ale nie moge odpalic pamięci na t1 przy 4 kościach. Normalnie spokojnie robie 3600 cl15-17-17 28 t2 bez voltowania powyżej 1.5v a t1 nie mogę ustabilizować nawet przy 3333 cl16-18-18.

#75 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 20 Luty 2017 - 16:41

Możesz spróbować, ale wątpię. Czeka cie zabawa z timingami z trzeciego rzędu.

#76 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6909
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 21 Luty 2017 - 21:27

Na 99,9% nic to nie da. Poza tym, ładowanie ponad 1,25 V na SA to moim zdaniem niezbyt dobry pomysł.

#77 Użytkownik jest niedostępny   schorel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Pt, 24 Lip 15

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 14:38

Panowie tak czytam i nie dowierzam wy dajecie napięcie 1.4-1.6 na pamięci DDR4 ? z tego co mi wiadomo zalecana wartosc to 1.2 dla pamieci 2133-2400 i te po OC 3000 mhz maja 1.35 :D

#78 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21157
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 23:23

Dla B-Die od 1.5v dopiero zaczyna się zabawa, nawet 1.6v to nie jest specjalnie wysokie napięcie dla tych pamięci.

B-Die powyżej 2v potrafią zrobić 4133mhz cl11 Dodaj obrazek To już jest coś.

#79 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3073
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 08 Lipiec 2017 - 00:03

Mam dwa pytania dotyczące wpływu parametru Command Rate na pamięciach DDR4:
1. Jaki przyrost wydajności daje ustawienie Command Rate 1T zamiast 2T (przy identycznych taktowaniach i pozostałych timingach)?
2. Niemal zawsze ustawienie Command Rate = 1T ogranicza potencjał OC.
Jaka różnica w taktowaniu pamięci "kasuje" przewagę wydajności 1T w stosunku do 2T?

  • (4 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych