Forum PCLab.pl: i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (177 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 174
  • 175
  • 176
  • 177
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. intel i7 6700 za 650zł? podrobka?

#3501 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3095
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 10:22

Zobacz postdeton24, o 29 Wrzesień 2019 - 08:20, napisał(a):

Fajne znalezisko. Sądzę, że na odpowiedniej płycie w okolice 4-4.1 powinno się jeszcze dać podciągnąć to CPU tak jak zablokowane 2600.

Niestety- w przeciwieństwie do "wersji cywilnych" Xeony E3 są poblokowane "na amen", więc nawet na Z68/Z77/P67 nie pójdą o te 4 biny w górę.
Ale na tanich płytach H61/B75/H67/H77 nie będzie żadnej różnicy pomiędzy E3-1270 a i7-2600.
Poza brakiem iGPU i niższym TDP (80W vs 95W) pozostałe parametry są identyczne (4c/8t, cache L3 8MB, 3.4-3.8GHz, all core 3.5GHz).

Edit: Widzę że po przejściu na linka nie wyskakują już banery z kuponami, więc chyba już po promocji.

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 29 Wrzesień 2019 - 10:33


#3502 Użytkownik jest niedostępny   Dresiq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1952
  • Dołączył: So, 06 Paź 12

Napisany 07 Październik 2019 - 16:17

Czy na Asus Z170 Impact bez problemu odpali taki procesor ? Chciałbym zamiennik I7 6700 z aliexpress.

#3503 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7309
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 07 Październik 2019 - 18:40

Prawdopodobnie tak, jeśli ma BIOS sprzed obsługi Kaby Lake.
Jeśli nie, można próbować robić downgrade. Jest o tym co i jak w pierwszym poście.
Można spróbować na sucho czy się uda, zanim kupisz CPU, jeśli masz Skylake.

#3504 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2502
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 08 Październik 2019 - 11:24

Odpali. Płyta ma flashbacka i potrzebny będzie bios 2202 lub jakiś niższy...

#3505 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 14 Październik 2019 - 14:29

Jeśli ktoś chciałby się pobawić ES 6700, to swojego chętnie odstąpię.

#3506 Użytkownik jest niedostępny   TroLLu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 607
  • Dołączył: Nd, 15 Mar 15

Napisany 14 Październik 2019 - 18:26

jak cos to jest teraz bardo duzo kuponow na ali w tym 8$/80$ wiec jak ktos chce cos brac to teraz

#3507 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3095
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 14 Październik 2019 - 23:26

Zobacz postTroLLu, o 14 Październik 2019 - 18:26, napisał(a):

jak cos to jest teraz bardo duzo kuponow na ali w tym 8$/80$ wiec jak ktos chce cos brac to teraz

10% zniżki, więc szału ni ma, ale zawsze można zbić cenę najtańszych QHQJ z 86USD na 78USD (~304zł).
QHQJ ma max. mnożnik dla wszystkich rdzeni 20 i na dobrych płytach chodzi na 4GHz.
Z tym że oznacza to już BCLK = 200, i nie każdy CPU/płyta tyle poleci.
Ale te ~3.7GHz powinien zrobić.
Wydajność i7-6700 za trzy stówki to nie jest najgorszy deal jak już ktoś posiada płytę Z170 i lubi się bawić.

W innym wypadku chyba lepiej zainwestować w Ryzena 1600 (ok. 80usd/~312zł po zniżce).
Nie trzeba wówczas kombinować, procesor ma oficjalne wsparcie i daje większe możliwości upradge w przyszłości (przy czym na Z170 też można wpakować Coffee Lake, ale to oznacza jeszcze więcej zabawy niż przy ES'ach :) ).

#3508 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14772
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Październik 2019 - 23:33

Teoretycznie nowe i3 mają być 4c/8w. Ale nie wiem czy to wiele zmienia jak intel chce za ten crap ponad 500zl :D 9100 w morelkach jest za 700 :D

Chociaż jest jakiś też za niecałe 400pln..

Ogólnie parodia z cenami i3 :D

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Październik 2019 - 23:39


#3509 Użytkownik jest niedostępny   masterlight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 388
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 15 Październik 2019 - 00:06

9100f w niemieckich sklepach chodzi za ok. 400zł xD tyle praktycznie co używane i5 skylake

#3510 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 579
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 15 Październik 2019 - 19:49

Zobacz postPaw79, o 14 Październik 2019 - 23:26, napisał(a):

(przy czym na Z170 też można wpakować Coffee Lake, ale to oznacza jeszcze więcej zabawy niż przy ES'ach :) ).

Jakiej zabawy? Modyfikacja biosu to jest dosłownie dwie minuty. Zrobienie modyfikacji na pinach procesora, no trochę dłużej(mnie zajęło ok 15 minut) Ale do ogarnięcia.
A tu zabawa z ESami, niektóre jeszcze z obsługą PCI E 2.0(podobno pierwsze ESy SkyLake takie posiadały, niektóre z uwalonymi rdzeniami. Echh, lepiej nie tykać. A stabilne w ogóle toto?

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 15 Październik 2019 - 19:50


#3511 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2502
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 15 Październik 2019 - 20:11

Wyszedł już ten benchmark przepustowości pcie którym amd się chwaliło przy premierze pcie4(ryzen gen2)?

#3512 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20116
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Październik 2019 - 20:21

Nie wiem o czym konkretnie piszesz, ale od dłuższego czasu w 3dsmarku jest odpowiedni test.
Ponadto w aidzie są testy GPGPU. Wartości w memory read/write zawsze są bottleneckowane przez PCIe.

#3513 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21272
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 16 Październik 2019 - 09:50

Jeżeli piszesz o sprawdzaniu rzeczywistej przepustowości pamięci na karcie graficznej to one nie są uzależnione od przepustowości pci-express.

#3514 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2502
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 16 Październik 2019 - 10:04

Nie. Chodzi o to jak działają qhqg z wymuszonym w biosie pcie na 3.0. Rewizja a0 może miała problemy z uruchomieniem tego, a ciekawi mnie czy faktycznie to coś wymusza prócz zmiany na programach diagbostycznych przy q0. Smark w wersji advanced chyba jednak ma to już.

Zresztą powinno to już troche ciąć transfery przy szybszych dyskach m2 jeśli faktycznie działa to jako gen2 pcie.

Zobacz postPaw79, o 18 Sierpień 2019 - 22:14, napisał(a):

Najnowsze wersja rozpiski ES'ów na podstawkę LGA1151:
Link (pdf)

No jakby bie było 3% to mała szansa :P

Ten post był edytowany przez wii dnia: 16 Październik 2019 - 11:15


#3515 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3095
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 16 Październik 2019 - 20:20

Zobacz postblubaju, o 15 Październik 2019 - 19:49, napisał(a):

Jakiej zabawy? Modyfikacja biosu to jest dosłownie dwie minuty. Zrobienie modyfikacji na pinach procesora, no trochę dłużej(mnie zajęło ok 15 minut) Ale do ogarnięcia.

Teoretycznie tak, ale w realnym świecie samodzielna modyfikacja pinów to dla wielu ludzi wystarczająca przeszkoda by się w to nie bawić.
Tym bardziej że płytę Z370 idzie już ogarnąć za znacznie mniejsze pieniądze niż to miało miejsce w czasach premiery i7-8700K.

Na marginesie- na allegro pojawiła się oferta na gotową, zmodowaną kość BIOS-u dla płyty Asrock Z170 Extreme4:
link

Zobacz postblubaju, o 15 Październik 2019 - 19:49, napisał(a):

A tu zabawa z ESami, niektóre jeszcze z obsługą PCI E 2.0(podobno pierwsze ESy SkyLake takie posiadały, niektóre z uwalonymi rdzeniami. Echh, lepiej nie tykać. A stabilne w ogóle toto?

QHQJ to rewizja Q0 (wersja inżynierska i7-6700T)- w pełni sprawna i obsługuje PCI-E 3.0.
Od QHQG różni się jedynie niższym maksymalnym mnożnikiem dla wszystkich rdzeni (20 vs 24), co wymusza wysokie BCLK dla wyższych częstotliwości.
A to z kolei może potencjalnie generować problemy ze stabilnym ustawieniem pamięci- zwłaszcza gdy chcemy mieć jednocześnie RAM powyżej 3000MHz.

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 16 Październik 2019 - 20:38


#3516 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 844
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 16 Październik 2019 - 21:03

Zobacz postPaw79, o 16 Październik 2019 - 20:20, napisał(a):

Teoretycznie tak, ale w realnym świecie samodzielna modyfikacja pinów to dla wielu ludzi wystarczająca przeszkoda by się w to nie bawić.
Tym bardziej że płytę Z370 idzie już ogarnąć za znacznie mniejsze pieniądze niż to miało miejsce w czasach premiery i7-8700K.

tylko stara Zetka pójdzie za bezcen (z biegiem czasu pewnie jej cena pójdzie w górę) i trzeba będzie znaczącą kwotę dopłacić

#3517 Użytkownik jest niedostępny   masterlight 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 388
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 16 Październik 2019 - 22:07

Zobacz postPaw79, o 16 Październik 2019 - 21:20, napisał(a):



Na marginesie- na allegro pojawiła się oferta na gotową, zmodowaną kość BIOS-u dla płyty Asrock Z170 Extreme4:
link




Na discordzie na którym są już zmodyfikowane biosy przy większości mamy informację,aby zmienić adres MAC na własny w hex editorze - w jakim celu się to wykonuje

#3518 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21272
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 16 Październik 2019 - 22:29

Nie trzeba grzebać w biosie, producenci płyt udostępniają aplikacje do przywracania nr MAC z poziomu DOS-a.

Jeżeli przerabiasz własny bios to nie trzeba niczego aktualizować, naprawdę trzeba mieć dwie lewe ręce by nie ogarnąć tak prostej aplikacji jak coffetime.

Póki nie masz problemów z łączeniem się do netu etc. i nie masz przydzielanego IP po MAC-u to nawet nie trzeba wbijać prawidłowego MAC-a.

#3519 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 579
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 19 Październik 2019 - 23:08

Zobacz postPaw79, o 16 Październik 2019 - 20:20, napisał(a):

Na marginesie- na allegro pojawiła się oferta na gotową, zmodowaną kość BIOS-u dla płyty Asrock Z170 Extreme4:
link

Nie polecam, wgrałem kiedyś właśnie zmodowany gotowy bios z internetu na bazie z370 i był problem z USB na tylnym panelu. Najlepiej zrobić modyfikację na oryginalnym biosie dedykowanym dla danego modelu płyty gł.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 19 Październik 2019 - 23:08


#3520 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2502
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 20 Październik 2019 - 20:46

Ciekawa opcja dla kogoś kto chciałby i tak bawić się w delid...
https://youtu.be/uWtU8pGspj0

Ciekawe jak teraz chincziki poradzą sobie ze zbytem :E

Ten post był edytowany przez wii dnia: 20 Październik 2019 - 21:18


  • (177 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 174
  • 175
  • 176
  • 177
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych