Forum PCLab.pl: i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (183 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 180
  • 181
  • 182
  • 183
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. intel i7 6700 za 650zł? podrobka?

#3621 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2224
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 15 Maj 2020 - 01:21

Zobacz postPaw79, o 14 Maj 2020 - 22:02, napisał(a):

Zegary niemal identyczne jak sklepowe i5-10400/10400F.
Ale... Socket 1159 LGA.
Gdzie znaleźć do tego płytę? :D

No nic.
Jeżeli nie obniżą cen ES'ów Coffee Lake i będę musiał wymieniać wszystko, to poczekam już na Zen3/Rocket Lake w drugiej połowie roku.
Ewentualnie na Xbox'a/PS5 jeżeli szaleństwo cenowe w segmencie PC się nie uspokoi.


Jak się wchodzi na tego ichniego OLX'a?


To błąd cpu-z(stara wersja). Wszystkie procesory są na socket 1200.

Osoby prywatne sprzedają na: https://2.taobao.com/ , czyli xianyu taobao. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę teraz znaleźć ich apki w sklepie. Tutaj przykładowa aukcja - https://2.taobao.com...time=1589482180

Jeszcze dołączam screen ESa i5 10600K(odblokowany mnożnik, 125W):

Dodaj obrazek

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez forfun dnia: 15 Maj 2020 - 01:55


#3622 Użytkownik jest niedostępny   Boger 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 15 Maj 2020 - 11:24

@MitycznyJeż

Czyli co - wgrywać ten v1904?
Robię to grzecznościowo więc nie mam czasu/ochoty doktoryzować się w temacie. Dwóch "lewych" nie mam, jednak wolałbym nic nie uwalić - jest może jakaś instrukcja krok po kroku jak to ogarnać?


@Paw79

Z tego co wyczytałem to problem w tym, że biosy z obsługą Kaby Lake zablokowały możliwość wgrania starszego biosu. Jest na to niby jakieś rozwiązanie ale w sumie to nie wiadomo czy działa - jedni piszą, że ok a inni narzekają że jest blokada lub ubili płytę ;)


Plan jest taki - jak dostanę ten procesor to:
1. spróbuję wgrać nowy (w sensie stary) bios tą metodą
2. jeżeli wyjdzie to super, jeżeli jednak się nie uda to:
2a. zamawiam programator i wgrywam programatorem

Pytanie - czy mogę zrobić kopię zapasową 1:1 tego co obecnie jest w BIOS ale bez programatora? Backupy biosów kart graficznych robiłem więc tutaj też się powinno dać, jednak chciałbym się upewnić, że w razie "W" będę mógł programatorem przywrócić obecny bios.

#3623 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7732
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Maj 2020 - 13:48

A nie ma zwyczajnie tej samej wersji BIOSu co masz na stronie ASUSa?

#3624 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2666
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 15 Maj 2020 - 16:11

Pewnie kiepsko się z czinczykami targować ale jak ma się odblokowany 1090k za jak dobrze pamiętam 2600 to ten odblokowany za 1900 kiepsko się kalkuluje.

#3625 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • Jaguar S-Type 4.2 V8 <3
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3382
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 16 Maj 2020 - 22:12

to jak dokładnie wychodzą ceny tych esów ?

#3626 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2666
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 19 Maj 2020 - 03:57

Zdecydowałeś się forfun na któryś, czy czekasz na testy?

#3627 Użytkownik jest niedostępny   forfun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2224
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 19 Maj 2020 - 15:25

Jeszcze nie zdecydowałem. Teraz mam ESa i9 9900 - QQBZ. Zastanawiam się czy jest sens. Bardziej wolałbym Ryzena 3900x, ale jego cena spadnie pewnie dopiero po premierze Zen 3. Cena płyt z490 odstrasza. Do ryzena jakiegoś MSI B450 MAX i jakoś to chodzi, a tu 7 stówek w najgorszym wydaniu.

Nowe informacje o Comet Lake: i5 10400/10500 ES - QSRK, i5-10600K ES - QSRJ, i9-10900t - QBT0, i9-10900 - QBT1, i9-10900K - QBT2.

All core turbo dla i9-10900t to 3.5ghz(czyli gdyby kosztował te zapowiadane 900zł to całkiem niezły biznes za 10/20), a dla i9-10900 to 4.2ghz. ESów i7 nigdzie nie ma. Niby mają się pojawić.

#3628 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21006
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Maj 2020 - 15:26

To wszystko są przedprodukcyjne steppingi, prawda?

#3629 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7732
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Maj 2020 - 17:22

Co się tyczy samych wyników w grach, warto wiedzieć, że niektóre nie lubią 10/20, i potrafią być spadki vs 8/16. Można zakładać, że wzrost wydajności single core to w jakiś sposób zrównoważy, ale warto wiedzieć w razie czego.

#3630 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3492
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 23 Maj 2020 - 20:43

Rozpiska ES'ów Comet Lake (LGA1200):
PDF
Póki co tylko 6 modeli.

BTW. Rozkminy w toku. :D

Cytuj

PRO IIIu3Hb01.05.2020
those pins are especially interesting to us
Dodaj obrazek


Potrzebna jednak dokumentacja Intela by stwierdzić czy temat da się ruszyć.

#3631 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • Jaguar S-Type 4.2 V8 <3
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3382
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 23 Maj 2020 - 21:34

na tych forkach wcięcia są do góry nogami ;p
to chyba "delikatny" problem ;p

#3632 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3492
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 23 Maj 2020 - 21:49

Zobacz postyampik, o 23 Maj 2020 - 21:34, napisał(a):

na tych forkach wcięcia są do góry nogami ;p
to chyba "delikatny" problem ;p

Oj tam, oj tam...

LGA771 -> LGA775:
Dodaj obrazek

#3633 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 960
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 23 Maj 2020 - 21:53

Bez dokumentacji Intela i "mapy" połączeń się raczej nie obejdzie.

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 23 Maj 2020 - 21:53


#3634 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21006
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 21:53

Nie lubię być sceptykiem, ale jeżeli w 1200 faktycznie zmieszczono szersze DMI oraz dodatkowe PCIe x4, to pinout najprawdopodobniej został wywrócony do góry nogami.

DMI i x16 są prowadzone wzdłuż krawędzi procesora, w pewien specyficzny, wężykowaty sposób. na pinoucie 1151 nie ma gdzie zmieścić dodatkowe linie dla DMI obok istniejących. Linie które doszły dla x4 z kolei nie pozwalałyby na taki kształt, a nawet jeśli miałyby być w centrum - musiałyby być prowadzone ze środka cpu, czyli zupełnie inaczej niż cała reszta.

Ponadto jedno ze wcięć pojawiło się (jeżeli dobrze liczę) w miejscu, gdzie na 1151 są
DDR0_CAS#/DDR0_CAB[1]/DDR0_MA[15]
DDR0_ODT[3]
Także... meh :P

#3635 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3492
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 23 Maj 2020 - 22:30

@up
Pewnie masz rację, ale z drugiej strony Intel wciąż nie pokazał mapy pinów dla LGA1200, mimo że dokumentację dla Comet Lake już udostępnił.
Do tego chińczycy mają smykałkę do adapterów.
Sprawa będzie przesądzona dopiero gdy autorzy moda Coffee -> Z170 potwierdzą że się nie da.

#3636 Użytkownik jest dostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 960
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 23 Maj 2020 - 23:32

Zobacz postPaw79, o 23 Maj 2020 - 22:30, napisał(a):

@up
Pewnie masz rację, ale z drugiej strony Intel wciąż nie pokazał mapy pinów dla LGA1200, mimo że dokumentację dla Comet Lake już udostępnił.


A w przypadku 1151v2 mapa pinów pojawiła się zaraz po premierze 8gen. Nawet widziałem gdzieś w sieci mapę pinów sTRX4 z platformy HEDT AMD i różnicę względem starej TR4. Czyżby się Intel czegoś obawiał? :)

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 23 Maj 2020 - 23:36


#3637 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2666
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 24 Maj 2020 - 08:08

Zobacz postPaw79, o 23 Maj 2020 - 21:43, napisał(a):

Rozpiska ES'ów Comet Lake (LGA1200):
PDF
Póki co tylko 6 modeli.

BTW. Rozkminy w toku. :D



Potrzebna jednak dokumentacja Intela by stwierdzić czy temat da się ruszyć.

Po ile teraz wołają te odblokowane? Allcore turbo z jakiś "powodów" nie podali. Ceny płyt to faktycznie przeginka by najgorsze padło kosztowało połowe i5 z k to jeszcze takich czasów nie pamiętam. Wychodzi wojna tlTrumpa z Jebnesekawa :lol2:

Te i5 nie są nawet lutowane :E

Ten post był edytowany przez wii dnia: 24 Maj 2020 - 08:20


#3638 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1419
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 24 Maj 2020 - 13:36

Zobacz postMitycznyJeż, o 23 Maj 2020 - 21:53, napisał(a):

Nie lubię być sceptykiem, ale jeżeli w 1200 faktycznie zmieszczono szersze DMI oraz dodatkowe PCIe x4, to pinout najprawdopodobniej został wywrócony do góry nogami.

DMI i x16 są prowadzone wzdłuż krawędzi procesora, w pewien specyficzny, wężykowaty sposób. na pinoucie 1151 nie ma gdzie zmieścić dodatkowe linie dla DMI obok istniejących. Linie które doszły dla x4 z kolei nie pozwalałyby na taki kształt, a nawet jeśli miałyby być w centrum - musiałyby być prowadzone ze środka cpu, czyli zupełnie inaczej niż cała reszta.

Ponadto jedno ze wcięć pojawiło się (jeżeli dobrze liczę) w miejscu, gdzie na 1151 są
DDR0_CAS#/DDR0_CAB[1]/DDR0_MA[15]
DDR0_ODT[3]
Także... meh :P


podstawowe pytanie to; do czego służą te 49 dodanych pinów ?
oraz 8 w zagadkowym LGA 1159 dla i3 i i5 (41 pinów może być dla nich nie przydatne)

pytanie kompletnie z innej beczki...
czy ktoś widział sprzedaż ES'ów Ryzen'ów ?

#3639 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21006
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Maj 2020 - 13:58

Piny które musiały dojść to
dodatkowe 16 pinów na poszerzenie DMI do x8
dodatkowe 16 pinów na oddzielne PCIe x4
a reszta pewnie dopchana vcore/gnd ¯\_(ツ)_/¯


Tak, są niektóre ryśki w wersjach ES czasem w sprzedaży. Nie jest to ogromne "bang for buck", ale coś można oszczędzić. Np. ten sprzedawca ma trochę ESów.

#3640 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1419
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 24 Maj 2020 - 20:27

z tym że było jeszcze chyba sporo rezerwowych pinów
te 32 piny ni jak by nie wlazły do "LGA 1159"

  • (183 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 180
  • 181
  • 182
  • 183
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych