Forum PCLab.pl: i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (178 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. intel i7 6700 za 650zł? podrobka?

#461 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4398
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 10:38

Zobacz postcHunter, o 09 Wrzesień 2016 - 11:09, napisał(a):

Z jednej strony tak ale dla i7 ES jest to bez znaczenia a taki Asrock Fatality Hyper na H170 ma wszystko co płyty Asrocka z 200pln droższe. Z tego co widzę to ma ona mocną sekcje zasilania, zewnętrzny BCLK sesowną integrę Audio. W sensie konkretnie do tego i7 ES może to być opłacalna płyta. Z drugiej strony ciężko przebić to co Pentium D wykombinował i na pewno jest tu liderem stosunku cena/jakość


jest jeden minus h170 hyper. jak kiedyś dorwiesz normalny procesor z odblokowanym mnożnikiem K to dalej będziesz musiał rzeźbić przez BCLK a nie cpu ratio :)

#462 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 14:25

Doopa a nie brak dziur w non-k! Wgraj sobie te non-k i daj mnożnik 22 x 190(4200). Do tego trzeba napięć 1.4xx. Przy 180 miałem 4 bez kilku megaherców na 1.25. Z tym skokiem jest trochę zabawy i właśnie nie wiem czy to już wall czy poprostu coś innego trzyma tego proca i tylko napięcie pomaga to na tyle ustabilizować by ruszyło.

#463 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4398
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 14:35

Zobacz postwii, o 09 Wrzesień 2016 - 15:25, napisał(a):

Doopa a nie brak dziur w non-k! Wgraj sobie te non-k i daj mnożnik 22 x 190(4200). Do tego trzeba napięć 1.4xx. Przy 180 miałem 4 bez kilku megaherców na 1.25. Z tym skokiem jest trochę zabawy i właśnie nie wiem czy to już wall czy poprostu coś innego trzyma tego proca i tylko napięcie pomaga to na tyle ustabilizować by ruszyło.


bclk 190? :) lepiej nie przekraczać 160 a 167 to absolutny bezpieczny max dla większości płyt. a Ty chcesz 190 zapodać. to nie dziura a limit. podobnie jak na lga775, były płyty co nie zrobiły fsb=330 a były i takie którym fsb=460 i więcej było niestraszne.

co do mnożnika 22 na non-k. i tu wychodzi dlaczego MSI jest lepsze do takich zabaw, płyty MSI mają nowsze biosy non-k, spokojnie można ustawić mnożnik x24 dla wszystkich rdzeni

generalnie warto też sobie sprawdzić jak każdy procesorek śmiga bez HT. jak komuś się cpu zatrzymał na 3,5GHz to warto spróbować wyłączyć SMT, a nuż na 4 jajkach bez HT dobije do tych 3,8-3,9GHz co w większości gier da lepszy rezultat niż 3,5GHz na 4 jajkach plus HT.

Ten post był edytowany przez ghs dnia: 09 Wrzesień 2016 - 14:42


#464 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12728
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 14:57

Nie przechodzi OCCT na tych ustawieniach ani na 1.375V ani na 1.39V system się zawiesza w pierwszych 5 minutach. Może na biosie non-k było by lepiej, ale już przy poprzedniej zmianie biosu miałem duszę na ramieniu bo trwało to długie 3 minuty i w myślach tylko "aby prądu nie zabrali" :E

Przy biosie non-k nie działa avx i igpu, ale czy coś jeszcze? Jaki wtedy maksymalny mnożnik można dać i czy działa turbo?

#465 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 15:26

Zobacz postghs, o 09 Wrzesień 2016 - 15:35, napisał(a):

bclk 190? :) lepiej nie przekraczać 160 a 167 to absolutny bezpieczny max dla większości płyt. a Ty chcesz 190 zapodać. to nie dziura a limit. podobnie jak na lga775, były płyty co nie zrobiły fsb=330 a były i takie którym fsb=460 i więcej było niestraszne.

co do mnożnika 22 na non-k. i tu wychodzi dlaczego MSI jest lepsze do takich zabaw, płyty MSI mają nowsze biosy non-k, spokojnie można ustawić mnożnik x24 dla wszystkich rdzeni

generalnie warto też sobie sprawdzić jak każdy procesorek śmiga bez HT. jak komuś się cpu zatrzymał na 3,5GHz to warto spróbować wyłączyć SMT, a nuż na 4 jajkach bez HT dobije do tych 3,8-3,9GHz co w większości gier da lepszy rezultat niż 3,5GHz na 4 jajkach plus HT.

Tutaj jeszcze przedstawiał się jako 6400t
Zanim jeszcze ktoś go na oc.net znalazł
Dodaj obrazek

192 na tym samym napięciu dało się ugrać a max co z niego wycisnąłem to jak mówiłem 4.4 ale po było piłowanie wszystkiego co dało się na tym maximusie ustawić.szukam reszty screenów
Respect up :cool3:

Ten post był edytowany przez wii dnia: 09 Wrzesień 2016 - 15:29


#466 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12728
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 15:29

Zmieniałaś jakieś inne napięcia poza Vcore?

#467 Użytkownik jest niedostępny   unluck85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Pt, 18 Gru 15

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 15:31

WII Ty masz jakąś uber sztukę, zamiana jej na i7 6700k za więcej niż te 400zł imo jest dla Ciebie nieopłacalna...

#468 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 15:52

Zobacz postPentium D, o 09 Wrzesień 2016 - 16:29, napisał(a):

Zmieniałaś jakieś inne napięcia poza Vcore?

Na tym 4.2 nie.

Zobacz postunluck85, o 09 Wrzesień 2016 - 16:31, napisał(a):

WII Ty masz jakąś uber sztukę, zamiana jej na i7 6700k za więcej niż te 400zł imo jest dla Ciebie nieopłacalna...

Na oc.net też tak swoje poustawiali ale trochę im to zajeło.

Ten post był edytowany przez wii dnia: 09 Wrzesień 2016 - 16:04


#469 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12728
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 16:04

Zobacz postwii, o 09 Wrzesień 2016 - 16:52, napisał(a):

Na tym 4.2 nie.


Dobra idę na ostro dam wyższe napięcie.

#470 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 16:08

Napięcie ci nic na zwykłym nie da. To było na non-k.

Wszystko poginęło :/
tutaj jak u mnie chodziło na 1.25 jakieś llc
Dodaj obrazek

i jeszcze znalazłem testy pamięci dla jednego typa robione na bclk 192

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez wii dnia: 09 Wrzesień 2016 - 16:39


#471 Użytkownik jest niedostępny   zieloczek100 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1416
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 16:54

Analizując cały temat, wiem, że są trzy wersje:
QH8G (112$) https://pl.aliexpres...archweb201556_8
QH8F (126$) https://pl.aliexpres...archweb201556_8,searchweb201602_3_10057_10056_10055_10049_10059_10058_10017_405_404_10060_10061_10062_412,searchweb201603_1&btsid=1c345b52-a102-46d3-9b47-58a8844b29af
QHQG (133$) https://pl.aliexpres...archweb201556_8

Większość z Was ma QHQG, podobno najlepsza, najlepiej się kręci o ogólnie bez większych problemów. QH8F ma Pentium D, testuje, też w wygląda całkiem ciekawe, ale mniej sprawdzona. I wersja najtańsza QH8G, ktoś ja posiada, 112 dolarów, niewiele jak za taki procesor (w teroii).
Najbezpieczniej brać QHQG, prawda?

I drugie pytanie, jaka najtańsza płyta, która pozwoli wsadzić jedną grafikę i kartę dźwiękową AIM SC8000 i wykręcić ten procesor do przynajmniej 3500MHz warto kupić?

#472 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 17:00

Każda z przynajmiej hyper lub z170 napewno. Procesory też tylko wszystko zależy od skillu ,poświęconego czasu i napięcia. Jest jeszcze wersja es która też nie otrzymała oznaczenia w cpu z i ma wyższe mnożniki. Są też wersje es 6700 i 6700k nie mówiąc jeszcze o tych w sklepach :E

Ten post był edytowany przez wii dnia: 09 Wrzesień 2016 - 17:03


#473 Użytkownik jest niedostępny   zieloczek100 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1416
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 17:14

Ale 6700 i 6700k to już nie próbki inżynieryjne prawda?
ES? o co chodzi? w tytule każdego z linków, które wyżej wysłałem jest ES w tytule.

Są jeszcze:
https://pl.aliexpres...2727870394.html
https://pl.aliexpres...2727814877.html
QHQG L501 ES i samo QHQG ES, jakie róznice?

#474 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12728
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 17:17

Posiedzę jeszcze chwilę nad tym ale powoli już mam dość.

W ogóle niezły cyrk siedzę sobie w grze w menu, procek na stocku 60-70fps i nagle zwiecha :hmm: Gierka nie instalowana na nowo, siedzi na innej partycji niż system zainstalowany na nowo.


Zobacz postzieloczek100, o 09 Wrzesień 2016 - 18:14, napisał(a):

Ale 6700 i 6700k to już nie próbki inżynieryjne prawda?
ES? o co chodzi? w tytule każdego z linków, które wyżej wysłałem jest ES w tytule.

Są jeszcze:
https://pl.aliexpres...2727870394.html
https://pl.aliexpres...2727814877.html
QHQG L501 ES i samo QHQG ES, jakie róznice?


ES - engineering sample (próbka inżynieryjna)

Ten post był edytowany przez Pentium D dnia: 09 Wrzesień 2016 - 17:29


#475 Użytkownik jest niedostępny   zieloczek100 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1416
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 17:34

Zobacz postPentium D, o 09 Wrzesień 2016 - 17:17, napisał(a):

ES - engineering sample (próbka inżynieryjna)

Aaaaa, Ok ;)

Zobacz postPentium D, o 09 Wrzesień 2016 - 17:17, napisał(a):

W ogóle niezły cyrk siedzę sobie w grze w menu, procek na stocku 60-70fps i nagle zwiecha :hmm: Gierka nie instalowana na nowo, siedzi na innej partycji niż system zainstalowany na nowo.

Może, to tylko Windows?


Ciekawe co pokaże ta płyta: http://pclab.pl/news71175.html czy pozwoli również kręcić tak ładnie te "i7" i normalne i5.
Wydając ok 400zł na płytę chyba lepszym wyborem jest Z170 za 400zł od Asrocka, niż H170 Hyper, która i tak nie zmieni mnożnika w procesorach z K ?

W tych "i7" można zmieniać mnożnik czy nie?

Testował ktoś z Was ten procesor:
https://pl.aliexpres...archweb201556_8
?

#476 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12728
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 18:01

Zobacz postzieloczek100, o 09 Wrzesień 2016 - 18:34, napisał(a):

Może, to tylko Windows?

W tych "i7" można zmieniać mnożnik czy nie?

Testował ktoś z Was ten procesor:
https://pl.aliexpres...archweb201556_8
?


Teraz chwilę pograłem i nic się nie dzieje.

Tylko w zakresie turbo od 22 do 26.

Nie, ale gdybym teraz kupował to pewnie bym go brał bo tani :E Z kuponami i cashbackami można go mieć za około 370zł

#477 Użytkownik jest niedostępny   zieloczek100 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1416
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 18:31

Wiem właśnie, że QH8G można mieć za ok 370zł, pytanie czy wykręci te przynajmniej 3,5GHz (on ma taktowanie 2,2GHz ? różne strony rożnie podają 1.6 2.2 i nawet 2.6) i czy nie ma żadnych błędów, które będą objawiały się np błędami przy renderingu, czy w grach, to w końcu próbki, QHQG jest przynajmniej jakoś przetestowany, a QH8G, nie wiadomo ;)

#478 Użytkownik jest niedostępny   unluck85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Pt, 18 Gru 15

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 18:50

Ja kupiłem QH8F i Asrock z170 pro 4s w sumie za 900zł i nie żałuje, jakbym się pobawił w cashback od giving assistans i mój bank by w kulki nie poleciał z podwójnym przewalutowaniem, było by te 70zł taniej jeszcze...

#479 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2517
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 19:04

Zobacz postPentium D, o 09 Wrzesień 2016 - 19:01, napisał(a):

Nie, ale gdybym teraz kupował to pewnie bym go brał bo tani :E Z kuponami i cashbackami można go mieć za około 370zł

Już widzę te 500 stron nastukane w tym temacie gdzie jakieś nie ogarnięte cebule które same nie wiedzą jak ustawić będą się brać za doradzanie cebulkom zielonym jak trawa na wiosne. Kupcie sobie 6700k na licytacji za 1200 i wsadźcie na jakąś h110 za 200 i pamiątki 2133 i będziecie mieć full to co mi max się udało na tym cpu przy niskim napięciu , wszystkich stanach energetycznych i gwarancji bo tu wam jakiś osioł upali to wszystko próbując ustawić to co u siebie z offset voltage. Oszczędność czasu i pewność.

Zobacz postPentium D, o 09 Wrzesień 2016 - 18:17, napisał(a):

Posiedzę jeszcze chwilę nad tym ale powoli już mam dość.

W ogóle niezły cyrk siedzę sobie w grze w menu, procek na stocku 60-70fps i nagle zwiecha


Tak to jest jak przekręcisz bclk niemal do ustawienia w której ci płyta nie rusza. Dawałem ci rady jak to ustawić. Dawaj na 160bclk zostaw turbo i patrz na jakich ustawieniach vcore i pamięci ci to rusza. Potem baw się w rozglądanie gdzie i na jakich warunkach możesz iść dalej.
Ewentualnie zejdź z kilku mhz bclk i powinno być stabilnie.
Max zegarki robi się na non-k dając max 1.45v jak chcesz mieć jako taką pewność.
Może to tak prosto u jakiegoś miszcza wygląda ale takie nie jest. Powodzenia.

Ten post był edytowany przez wii dnia: 09 Wrzesień 2016 - 20:36


#480 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12728
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 09 Wrzesień 2016 - 20:49

Zobacz postwii, o 09 Wrzesień 2016 - 20:04, napisał(a):

Tak to jest jak przekręcisz bclk niemal do ustawienia w której ci płyta nie rusza. Dawałem ci rady jak to ustawić. Dawaj na 160bclk zostaw turbo i patrz na jakich ustawieniach vcore i pamięci ci to rusza. Potem baw się w rozglądanie gdzie i na jakich warunkach możesz iść dalej.


Przecież napisałem, że zwiechę złapał na stocku i opisałem w jakiej sytuacji więc to raczej wina programu.

Przy 160 ram musiałbym mieć w okolicy 1490MHz więc mi to nie pasuje.

Na razie zostaję z takimi ustawieniami:

Vcore - 1.184V
BCLK - 134
Ram - 1608MHz
Turbo, C stany, Eist włączone

http://www.youtube.com/watch?v=r5tnw6Duk8A

Ten post był edytowany przez Pentium D dnia: 09 Wrzesień 2016 - 20:50


  • (178 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych