Forum PCLab.pl: i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (178 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. intel i7 6700 za 650zł? podrobka?

#941 Użytkownik jest niedostępny   zieloczek100 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1416
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 01 Październik 2016 - 01:31

Płyta kupiona z tego co widzę po historii na poczcie w lipcu 2014r, a więc ponad 2 lata temu. Jedna kostka ramu 4Gb ponad 4 lata temu, i druga 2Gb tez jakiś czas temu. Poprzedni procesor razem z płytą a więc 2 latka ponad, teraz i5 4430 kupiony w dobrej cenie (3GHz do 3,2GHz), w sumie mam klienta od ręki.

Muszę sobie odpowiedzieć na pytanie, czy warto (pewnie wielu z Was sobie je zadaje/zadawało), podjąć ryzyko?, chociaż nikt tutaj na qhqg nie narzekał. Pewnie kupiłbym Pro4S do tego i 8GB DDR4, a więc to byłoby zakładam i5 3,2GHz 4gen vs i7 3,6GHz 6gen.
Ciekawość, czy nie uczyli nas, że to pierwszy stopień do... ?

Ciekawe, ciekawe ile to Chińczycy ich przemycili ;)

#942 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2518
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 01 Październik 2016 - 01:55

Nie baw się w takie wywody bo ten temat nie powinien być od tego. Zrobił się tutaj wystarczający śmietnik. Zakładaj tematy na głównej by ci ktoś łaskawy z wiedzą ogarną gdzie ,kiedy i czego możesz się spodziewać. Chcesz, potrzebujesz, opłaca ci się, możesz mieć? To kupujesz. Nikt cię tutaj do niczego nie namawia i nikomu nie będą robić jakiegoś szerszego poglądu na sprawe tych es'ów oraz tego jak działają na czym twoje wywody podsypane kwiecistymi frazesami i przemyśleniami. Temat do wymiany na jakiś nie nazywający tego es'a podróbką z kompleksowym czyszczeniem jakiegoś moda proszę.

#943 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2518
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 01 Październik 2016 - 02:21

Pierw kup sobię kartę a potem sprawdź z osd czy w grach w które grasz na ustawieniach które preferujesz to proc ci przeszkadza osiągnąć zadowalający cię framerate.

#944 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12734
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 01 Październik 2016 - 02:36

Do płyt MSI pojawiły sie biosy pod kaby lake, nawet do mojej wczoraj nowy bios wyszedł z tajemniczym wpisem 'Support new CPUs. Please refer to our website at' ale dokładnie nie wiadomo co to oznacza bo na liście nic nowego nie widzę. Ja bym poczekał kilka dni i brał pewną płytę z obsługą kaby lake.

#945 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 01 Październik 2016 - 07:48

@Pentium D

Do biosu doszły nowe mikrokody.
06e3 to cpuid skylake'ów
06e8 to w sumie nie wiadomo czego ID, ale jest obecne, przynajmniej w biosie Twojej płyty
06e9 doszło właśnie teraz w biosie, i to pewnie właśnie jest kaby

Przypomnę tylko, że obecność mikrokodu nie zawsze oznacza, że procesor będzie działać.

Management engine z tego co widać się nie zmienił w tej wersji, czyli póki co nie miałbym obaw, że update biosu zablokuje ES'y na amen bez możliwości odwrotu (tak jak było np. na x79).

#946 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7755
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 01 Październik 2016 - 07:55

Zobacz postMitycznyJeż, o 01 Październik 2016 - 08:48, napisał(a):

(..)
Management engine z tego co widać się nie zmienił w tej wersji, czyli póki co nie miałbym obaw, że update biosu zablokuje ES'y na amen bez możliwości odwrotu (tak jak było np. na x79).


Pentium D wyposażony w programator flash też musi się obawiać takich niespodzianek ?

#947 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 01 Październik 2016 - 08:12

Na x79 bawienie się programatorem nie pomagało, bo IME "wgryza się" gdzieś indziej. Ja z tym nie miałem bezpośredniej styczności - jak chcesz to gadaj z duńkiem, jemu to pokrzyżowało jeden czy kilka buildów z ES'ami Xeonów sandy na x79.
Czy istnieje jakiś inny sposób na downgrade - nie wiem, ale na pewno samo cofnięcie się z biosem to za mało.

#948 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12734
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 01 Październik 2016 - 15:41

Na razie tego nowego biosu nie wgrywam bo nawet nie wiadomo co daje.

#949 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12734
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 02 Październik 2016 - 03:07

W apce aliexpress można zgarnąć kupon o wartości $4 na dowolne zakupy powyżej $24

Do wykorzystania tylko przez aplikację.

Ciekawą rozpiskę dał w ofercie https://www.aliexpre...2716967646.html

#950 Użytkownik jest niedostępny   forum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6122
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 06

Napisany 02 Październik 2016 - 08:34

Rozgladam sie za mobo non-k , ktos testowal gigabyte z170 k3 ?

#951 Użytkownik jest niedostępny   MasujDzika 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Nd, 16 Mar 14

Napisany 02 Październik 2016 - 12:23

Było o Z170XP-SLI, wszystkie te płyty to jedno i to samo więc można powiedzieć, że K3 i D3H mają podobne możliwości. http://www.overclock...0#post_25546855


Gigabyte Z170-Gaming K3 nie ma external BCLK.

Ten post był edytowany przez MasujDzika dnia: 03 Październik 2016 - 10:16


#952 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2518
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 02 Październik 2016 - 14:19

Zobacz postforum, o 02 Październik 2016 - 09:34, napisał(a):

Rozgladam sie za mobo non-k , ktos testowal gigabyte z170 k3 ?

Do nonk nadaje się każda płyta do której wyszedł bios to umożliwiający. Do kręcenia tych es'ów nada się każda płyta która ci pozwoli na zmianę bclk. Jeśli interesują cię konkretne wyniki wtedy sprawa staje się trochę zagmatwana.

#953 Użytkownik jest niedostępny   zieloczek100 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1416
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 02 Październik 2016 - 16:33

unluck albo ktoś inny pisał, że na Pro4s bez zmiany biosu nie mógł ruszyć BCLK (chyba, że coś pomyliłem).

Najtańsze mobo na Z170 z zewnętrznym BCLK to chyba GA-Z170-D3H.
Tańsze z zewnętrznym generatorem BCLK ale nie na Z to: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
i Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
i niedługo ma wyjść (ale czy wyjdzie, i w jakiej cenie?)
http://pclab.pl/news71175.html ale czy ta sekcja 5-fazowa, pozwoli cokolwiek zrobić z ESem?

#954 Użytkownik jest niedostępny   TheTymol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 194
  • Dołączył: Cz, 31 Gru 15

Napisany 02 Październik 2016 - 20:36

UWAGA!
Ostatnia aktualizacja płyty Asus M8H, dokładnie BIOS 2202 który dodał podobno "CPU uCode update" UNIEMOŻLIWIA wgrywanie starszych biosów między innymi biosu nonk! Co prawda MOŻNA na nim podkręcać ale nie można sobie już starszego nonk potestować, przy próbie wgrania starszego biosu wyskakuje błąd że plik jest nieprawidłowy. ALE znalazłem na to rozwiązanie, da się wgrać starszy bios używając metody "BIOS Flashback" czyli coś jak taki programator od @Pentium tylko wbudowany w płyte i wgrywający sam biosa z pendrive, zajebista ratująca życie sprawa, można to nawet robić bez procesora i ramu itd. Ale mają ją tylko płyty Maximus. Więc jak ktoś ma płyte niższą w hierarchi to zalecam nie aktualizować biosu. Nie mam informacji, ale śmiem twierdzić że to sprawka intela więc płyty innych producentów też mogą dostać takiego nieodwracalnego update więc uważajcie. Ktoś już tu chyba nawet pisał że na X79 była podobna sytuacja. Mi całe szczęście udało się cofnąć BIOS i happy :D

Ten post był edytowany przez TheTymol dnia: 02 Październik 2016 - 20:37


#955 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12734
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 02 Październik 2016 - 20:46

Zobacz postTheTymol, o 02 Październik 2016 - 21:36, napisał(a):

UWAGA!
Ostatnia aktualizacja płyty Asus M8H, dokładnie BIOS 2202 który dodał podobno "CPU uCode update" UNIEMOŻLIWIA wgrywanie starszych biosów między innymi biosu nonk! Co prawda MOŻNA na nim podkręcać ale nie można sobie już starszego nonk potestować, przy próbie wgrania starszego biosu wyskakuje błąd że plik jest nieprawidłowy. ALE znalazłem na to rozwiązanie, da się wgrać starszy bios używając metody "BIOS Flashback" czyli coś jak taki programator od @Pentium tylko wbudowany w płyte i wgrywający sam biosa z pendrive, zajebista ratująca życie sprawa, można to nawet robić bez procesora i ramu itd. Ale mają ją tylko płyty Maximus. Więc jak ktoś ma płyte niższą w hierarchi to zalecam nie aktualizować biosu. Nie mam informacji, ale śmiem twierdzić że to sprawka intela więc płyty innych producentów też mogą dostać takiego nieodwracalnego update więc uważajcie. Ktoś już tu chyba nawet pisał że na X79 była podobna sytuacja. Mi całe szczęście udało się cofnąć BIOS i happy :D


Ja właśnie przez tą niemożność wgrania biosu nonk uwaliłem płytę bo na chama go wgrałem pomimo komunikatu :E Teraz gdy mam programator intel może sobie skoczyć.

#956 Użytkownik jest niedostępny   zieloczek100 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1416
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 02 Październik 2016 - 22:43

Gorzej jeżeli kod wejdzie gdzieś głębiej ;(

Pieniądze... tylko te pieniądze.

#957 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2518
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 03 Październik 2016 - 02:08

Właśnie pieniądze tylko te pieniądze.
Intel poprostu zabezpieczył się na wypadek chęci podkręcania tych kabylake non-k. Czy komuś się zechce i uda to obejść to pewnie kwestia czasu ,zabezpieczeń i eksperta który się tego podejmie. Problem mają tylko ci którzy chcą już teraz siedzieć na biosie pozwalającym wmontować kaby i narazie siedzieć na nonk oc. Oni już od stycznia za wyjątkiem msi nie mają po co zmieniać biosu. Ktoś jeszcze zamówił tego qhqg i ma zamiar montować proca na innej płycie niż ta sprawdzona? Ghs chcesz sprawdzić qhqg na tym hyper h110?

Na normalnym biosie miałeś możliwość manual vcore i zmiany bclk?

#958 Użytkownik jest niedostępny   unluck85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Pt, 18 Gru 15

Napisany 03 Październik 2016 - 05:57

Jak jakiś dobry overclocker/programista dostanie nieoficjalne wsparcie od jakiegoś producenta płyt głównych to na pewno. Chyba tak było ze skylake - dziwnym trafem to producenci zwłaszcza asrock nagłośnili najbardziej sprawę...

#959 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 03 Październik 2016 - 08:06

Zobacz postTheTymol, o 02 Październik 2016 - 21:36, napisał(a):

UWAGA!
(...)


No nie mogę :rotfl: Czyli lock jeszcze gdzieś indziej... Wrócę do domu to sprawdzę czy przypadkiem wersja mikrokodu skylake nie poszła do góry, bo to zapomniałem sprawdzić wcześniej :E
Jeżeli to tylko jego wina, to są realne szanse na zmodyfikowanie biosu i zostawienie starszego mikrokodu aby ES'y miały szansę działać.

AMD wróć do gry :respect:
I daj nam OC na płytach bez chipsetu, będzie OC za grosze :D

#960 Użytkownik jest niedostępny   TheTymol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 194
  • Dołączył: Cz, 31 Gru 15

Napisany 03 Październik 2016 - 08:51

Zobacz postMitycznyJeż, o 03 Październik 2016 - 09:06, napisał(a):

zostawienie starszego mikrokodu aby ES'y miały szansę działać.

Ale na najnowszym działa ES i nawet da się podkręcać, tylko nie sa się zdowngradować jak nie ma się BIOS Flashback. Na to wychodzi że nic nie jest zaszyte głębiej niż w BIOSie bo jak zdowngradowałem to wszysko śmiga. Przynajmniej na mojej płycie

  • (178 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych