Forum PCLab.pl: Jaki kabel DisplayPort? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki kabel DisplayPort? Ok. 2 m, maks. ok. 50 zł

#21 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Wrzesień 2016 - 03:49

Naprawdę robić sobie takie problemy bo banda lajków pisze głupotki w komentarzach, gdybym ja się tym sugerował to pewnie nic bym już nie kupił ze strachu, jak chcesz mieć większą pewność to bierz Edneta, albo Sharkoona.

Mimo to nadal jestem pewien że większość to wyssane bzdury, zwłaszcza jak słucham że coś się po wyłączeniu świeci w komputerze, ba bo może się świecić, wszystko co jest pod SB +5v podłączone będzie się świecić w trybie standby.

#22 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8231
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 22 Wrzesień 2016 - 22:00

no właśnie problem jest imho zbyt specyficzny i mało znany w internecie, by jakiś internetowy troll czy inny obrażony kowalski pisał pierdoły o sprzęcie. ewentualne niesprawiedliwe komentarze to zwykle "dzień działało i przestało, g...o!"

cóż, problem nieznany, może wydumany, może niezauważony... kiedyś moze coś kupię, może nie :E fajnie, że ktos w ogóle się wypowiedział.

#23 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 23 Wrzesień 2016 - 13:30

Skoro tak bardzo się obawiasz to lepszej opcji nie widzę

Oryginalny przewód DP od della, dokładnie takie jakie dołączali do serii U i P

Ewentualnie może też być DP firmy Amphenol o ile dostaniesz (Asus takie przewody dostarcza do swoich monitorów)

Co ciekawe znalazłem no-name DP u siebie, najpewniej firmy Vitalco podłączyłem pod monitor 2560x1440 @ 144Hz i zonk, powyżej 2560x1440 @ 85 Hz nie wstaje :E

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 23 Wrzesień 2016 - 13:47


#24 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1077
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 27 Wrzesień 2016 - 14:55

Ten Della nic nie pali jakby co ;). Właśnie dotarł i go sprawdziłem.

#25 Użytkownik jest niedostępny   pawel_wro_678 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 16

Napisany 11 Październik 2016 - 15:27

Mi może taki no-namowy przewód nie spalił karty ani monitora (na szczęście) ale przy podłączeniu takim przewodem komp mi nie bootuje się, a monitor potrafi się też dziwnie zachowywać przy np. przełączaniu sygnału (brak sygnału, jakieś zakłócenia). Żeby włączyć kompa muszę go odłączyć od kabla DP, odłączyć od zasilania na kilka minut i dopiero wtedy się uruchamia. Na DVI nie ma tego problemu zupełnie.

Dzięki za wątek, może uda mi się też coś znaleźć lepszego niż dokładnie ten przewód: http://allegro.pl/ka...6207644817.html

#26 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 01 Grudzień 2016 - 01:27

Mała aktualizacja, okazało się że przewody Qoltec które posiadam jednak mają podłączony 20 pin, wykonałem wedle schematu złącza pomiary multimetrem.

Skąd nagle zainteresowałem się tematem ? Otóż zdarzają się sytuacje w niektórych grach obydwa monitory robią się ciemne i trzeba któryś zresetować aby obraz wrócił, ale zrobiłem też inny test w którym jeden monitor był podłączony DP bez 20 pin, a drugi przez DVI i problem się powtórzył, stawiam jednak na dupne sterowniki NV, bo znajomemu także się do zdarzało na DVI i HDMI.

Jednakże postanowiłem znaleźć przewody 19pin, tyle że niespecjalnie to idzie, chwalony Delock przez wielu w morele owszem ma opis o tym jako by 20 pin miał byś odłączony, jednak strona producenta wyraźnie temu przeczy, wręcz potwierdzając podłączenie 20 pinu (3.3v), zaczynam powoli się zastanawiać czy ta cała afera z 20 pinem ma sens, czy jest naciągana, a może jednak nie, nie mniej jednak przewody certyfikowanych marek dla VESA posiadają tylko 19pin, co pozostawia wątpliwości, chyba zostaje zamówić coś na test i najlepiej w sklepie multimetrem od razu zweryfikować.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 01 Grudzień 2016 - 01:33


#27 Użytkownik jest niedostępny   JohnyWol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 551
  • Dołączył: Pn, 20 Paź 08

Napisany 01 Grudzień 2016 - 13:23

Na Morelach jest Delock, który według oficjalnej strony ma odłączony 20 pin. 2 metry za niecałe 5 dych, myślę, że nie najgorzej, a na pewno nie będzie sprawiał problemów. Sam o problemie 20 pina wcześniej nie słyszałem i faktycznie większość kabli ma 20 pin aktywny, ale chwila cierpliwości, kilka minut szukania i da się znaleźć coś odpowiedniego

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)


#28 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 01 Grudzień 2016 - 13:41

Zobacz postJohnyWol, o 01 Grudzień 2016 - 13:23, napisał(a):

Na Morelach jest Delock, który według oficjalnej strony ma odłączony 20 pin. 2 metry za niecałe 5 dych, myślę, że nie najgorzej, a na pewno nie będzie sprawiał problemów. Sam o problemie 20 pina wcześniej nie słyszałem i faktycznie większość kabli ma 20 pin aktywny, ale chwila cierpliwości, kilka minut szukania i da się znaleźć coś odpowiedniego

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)


No i właśnie o tym przewodzie mówiłem, morele pisze o tym że 20 pin jest odłączony, tym czasem strona producenta mówi inaczej Delock DP-DP

#29 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 02 Grudzień 2016 - 16:27

Zobacz postDisconnecT, o 01 Grudzień 2016 - 13:41, napisał(a):

No i właśnie o tym przewodzie mówiłem, morele pisze o tym że 20 pin jest odłączony, tym czasem strona producenta mówi inaczej Delock DP-DP


Pomyliłeś przewody, Delock o numerze 83806 ma odłączony pin 20, i producent wyraźnie o tym informuje:
http://www.delock.co...6/merkmale.html

Ty natomiast podałeś link do praktycznie identycznego przewodu ale o numerze 82585, i ten faktycznie ma podłączony pin 20.
http://www.delock.co...5/merkmale.html

#30 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 02 Grudzień 2016 - 16:42

No teraz sprawa się wyjaśnia, w takim razie nie rozumiem dlaczego jest tylko wyszczególniony jeden przewód w wyszukiwarce na stronie producenta.

Dobra, zamówiłem wersję 2 i 3m jak przyjdą to sprawdzę czy 20 pin jest :thumbup:

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 02 Grudzień 2016 - 16:48


#31 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 02 Grudzień 2016 - 17:00

Dla mnie to w ogóle jest paranoja, żebym przy zakupie zwykłego kabla video musiał wertować "tonę" informacji, dokumentacji, katalogów producenta itp.
Też mam objawy "gasnącego" monitora przy podłączeniu przez DP, przy czym u mnie ściemnia się na 1-3 sek. po czym wraca do normy, i tak zwykle kilka razy dziennie, problem nie występuje przy HDMI czy DVI. No nic, kupię ten kabel bez podłączonego pinu 20 i zobaczę czy to coś da (bo może to być sterownik, karta lub ChGW co jeszcze), dobija mnie już totalne dziadostwo dzisiejszej elektroniki (i nie tylko).

EDIT:
Po zmianie kabla na Delocka z odłączonym pinem 20 wszystkie moje ww. kłopoty z DP zniknęły, także podłączony pin 20 (3.3v) może (choć nie musi) powodować problemy.

Ten post był edytowany przez Dziwnoknurski dnia: 06 Grudzień 2016 - 11:07


#32 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 02 Grudzień 2016 - 17:22

Jestem dokładnie tego samego zdania, jeżeli już chcą 2 standardy to wystarczyło by dla przewodów 20 pin dać nazwę DisplayPort Power i nie było by problemów, a tak sprawa została pokpiona i trzeba przerzucać tonę informacji.

Generalnie znikanie obrazu zdarza mi się tylko w sytuacji gdy jakiś program 3D przestanie odpowiadać, ale nie zawsze, do tego w teście też na DVI to się stało, przez co jestem zdania że to jednak sterowniki, ale wolę dmuchać na zimne i zmienię kable, 100 zł to nie majątek na tle drogich monitorów i drogiego GPU.

#33 Użytkownik jest niedostępny   mroczny sedes 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Wt, 06 Sty 15

Napisany 08 Grudzień 2016 - 09:47

Zobacz postDziwnoknurski, o 02 Grudzień 2016 - 17:00, napisał(a):

Dla mnie to w ogóle jest paranoja, żebym przy zakupie zwykłego kabla video musiał wertować "tonę" informacji, dokumentacji, katalogów producenta itp.
Też mam objawy "gasnącego" monitora przy podłączeniu przez DP, przy czym u mnie ściemnia się na 1-3 sek. po czym wraca do normy, i tak zwykle kilka razy dziennie, problem nie występuje przy HDMI czy DVI. No nic, kupię ten kabel bez podłączonego pinu 20 i zobaczę czy to coś da (bo może to być sterownik, karta lub ChGW co jeszcze), dobija mnie już totalne dziadostwo dzisiejszej elektroniki (i nie tylko).

EDIT:
Po zmianie kabla na Delocka z odłączonym pinem 20 wszystkie moje ww. kłopoty z DP zniknęły, także podłączony pin 20 (3.3v) może (choć nie musi) powodować problemy.


Mam to samo ale niezależnie czy podłącze monitor kablem hdmi czy dp. Tyle, że mam monitor UHD podłączony do XFX RX470 kabelkami dostarczonymi z monitorem.

#34 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 08 Grudzień 2016 - 12:05

Zobacz postDziwnoknurski, o 02 Grudzień 2016 - 17:00, napisał(a):

EDIT:
Po zmianie kabla na Delocka z odłączonym pinem 20 wszystkie moje ww. kłopoty z DP zniknęły, także podłączony pin 20 (3.3v) może (choć nie musi) powodować problemy.


Dzięki za info, mi niestety zostaje jeszcze poczekać, 2m już od odbioru a 3m dopiero w przyszłym tygodniu także nie będę na 2 razy ganiać i pojadę jak będzie komplet.

#35 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 09 Grudzień 2016 - 17:46

Odkop, wniosek z tego taki że Delock wydaje się jeszcze większym chłamem od 2x tańszego Qolteca, obydwa przewody podpisane jako 1.2 ale na żadnym monitor 1440p 144Hz nie wstaje, na jednym max 85 Hz i możliwe migotanie (standardowy objaw dla przewodu 1.1) na drugim monitor jest wykrywany, ale obrazu brak, drugi monitor 1080p 60 Hz działa normalnie ma obydwu :mad2:

Szkoda że mój TV 4k ma tylko HDMI 2.0, szybko by wyszło czy przewód jest 1.1 czy 1.2.

Dla potomnym 20 pin faktycznie jest odłączony, ale to małe pocieszenie, skoro nie bangla jak trzeba.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 09 Grudzień 2016 - 18:01


#36 Użytkownik jest niedostępny   skwapa 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 08 Gru 16

Napisany 12 Grudzień 2016 - 13:40

Witam

mam pytanie chcę podłączyć ps4 (hdmi) do monitora który posiada tylko displayport czy jest to możliwe ? szukam przejściówki ale wszystkie działają niby w przeciwnym kierunku przynajmniej mi tak z opisu wychodzi

z góry dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

#37 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8231
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 18 Luty 2017 - 02:44

I kto miał rację? :)
Afera nie jest wydumana, a i miałem rację, by nie do końca ufać Delockowi :P

jeśli to widzisz, DisconnecT, to napisz czy ten Delock giętki i jak trzymają wtyczki. Mnie starczy DP 1.1

#38 Użytkownik jest niedostępny   Jeżoświerzb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Wt, 14 Paź 14

Napisany 24 Luty 2017 - 08:13

Zobacz postZas, o 18 Luty 2017 - 02:44, napisał(a):

I kto miał rację? :)
Afera nie jest wydumana, a i miałem rację, by nie do końca ufać Delockowi :P

jeśli to widzisz, DisconnecT, to napisz czy ten Delock giętki i jak trzymają wtyczki. Mnie starczy DP 1.1


Z tymi kablami to masakra jakaś, musiałem chyba ze 6 obadać żeby któryś wreszcie się do UHD nadawał, a tych 19 pinowych to już w ogóle jest jak na lekarstwo :/

Problem jest dość świeży, 19 pinowe kable DP są wymagane w nowszych kartach ale tylko w niektórych modelach, więc trzeba sprawdzać dokładnie specyfikacje jak ma się nowszą kartę, lub napisać do producenta żeby nie było później nieporozumień.

Spalić karty 20 pinowe kable pewnie nie spalą ale mogą występować jakieś problemy z wyświetlaniem obrazu lub dźwięku albo z przegrzewaniem karty lub odświeżaniem monitora itp.

Ogólnie to kabel kablowi nie równy i mimo że mają taką samą specyfikacje podaną i są wyprodukowane przez tego samego producenta to różnią się czasem tym jak obraz na nich jest przetwarzany lub odbierany.

Jedne dają rade a inne wręcz przeciwnie, co według mnie w ogóle nie powinno mieć miejsca i mam nadzieję że kiedyś to się zmieni, i że również będą bardziej dostępne, a szczególnie te 19 pinowe.

#39 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16049
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Luty 2017 - 08:31

Beka, bo do dziś wydawało mi się że w tym temacie opisałem sytuację z drugą parą kabli od Delocka która już działają jak trzeba :E

Nikt nie stawia żadnych wymagań odnośnie 19pin lub 20pin, są takie i takie kable, zaczynam jednak nadal uważać ze prawda leży w zupełnie innym kącie a problemem nie są kable.

Zobacz postZas, o 18 Luty 2017 - 02:44, napisał(a):

I kto miał rację? :)
Afera nie jest wydumana, a i miałem rację, by nie do końca ufać Delockowi :P

jeśli to widzisz, DisconnecT, to napisz czy ten Delock giętki i jak trzymają wtyczki. Mnie starczy DP 1.1


Miękki to nie jest, żaden przewód dobrze wykonany nie będzie miękki w końcu DP to forma koncentryka. Od siebie bardziej polecam brać wersje 3m, z dwumetrowymi są jakieś dziwne jaja, częściej są zwroty, a do tego mają gorsze wtyczki, jak ruszam obudową to główny monitor mi przygasa niezależnie którą stroną jest podłączony, a drugi który leci na 3m kablu trzyma jak trzeba, więc pewnie tego swojego 2m znowu wyślę na RMA i dopłacę do 3m wersji.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 24 Luty 2017 - 16:49


#40 Użytkownik jest niedostępny   Jeżoświerzb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Wt, 14 Paź 14

Napisany 24 Luty 2017 - 16:36

Zobacz postDisconnecT, o 24 Luty 2017 - 08:31, napisał(a):

Nikt nie stawia żadnych wymagań odnośnie 19pin lub 20pin, są takie i takie kable, zaczynam jednak nadal uważać ze prawda leży w zupełnie innym kącie a problemem nie są kable.


Mógłbyś rozwinąć trochę bardziej swoją myśl :hmm: :)

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych