Forum PCLab.pl: Jaki kabel DisplayPort? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki kabel DisplayPort? Ok. 2 m, maks. ok. 50 zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 17:55

Do monitora nie dodali do karty też nie :E.. a ponieważ przydałby mi sie dłuższy kabel niż obecnie posiadany DVI, to pomyślałem, że uda się znaleźć jakiegoś DP.

Czy kable DP są trochę cieńsze od DVI?

No i jaki wybrać? Niby to wszystko jedno, bo przecież cyfrowy sygnał, ale jakość wtyczek, oplot... a przede wszystkim czytałem, że większość tych kabli dostępnych w sklepach ma działający ten "20. pin" służący do zasilania urządzeń przez DP, co jest całkowicie niezgodne z podstawową specyfikacją i nie wolno takich kabli używać np do spinania karty z monitorem.
Niestety, w opisach ciężko nawet znaleźć o tym informację, o jednym na który się początkowo zdecydowałem napisał to dopiero nabywca w komentarzu...

To co, żeby dostać kabel muszę kupić nowy monitor?

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 17 Wrzesień 2016 - 22:00


#2 Użytkownik jest niedostępny   DevilQpaczi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1745
  • Dołączył: Pt, 07 Mar 14

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 18:14

Obecnie mam monitor podpięty pod DP i kabel jest dobre 2x cieńszy niż dvi-d dl, z tymi kablami jest, że najlepiej brać jakiś najtańszy i bd git. Bo większość i tak z 1 fabryki idzie, ale można poszukać jakiegoś amphenola, albo za 30 50 zł już od delock`a. Tylko nwm jak jest teraz z jego dostępnością.
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Ten post był edytowany przez DevilQpaczi dnia: 17 Wrzesień 2016 - 18:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 19:55

No właśnie, o tego delocka chodziło

"Kabel nie nadaje się do bezpośredniego połączenia karty z monitorem, grozi to spaleniem karty (jeżeli komuś działa to ma farta). Kabel ma podłączony pin 20 +3,3V (oczywiście ani wzmianki o tym w opisie), więc jeżeli trafi nam się monitor oraz karta, które próbują ustawić +3,3V na tym pinie nieszczęście gotowe. Radzę kupić taki który ma 19 pinów. Dla zainteresowanych: http://monitorinsider.com/displayport/dp_pin20_controversy.html"

w internetach są tacy, co piszą, że to dawny problem, ale jest masa postów z 2016 o tym samym, i o tym, że tanie kable maja ten problem... a 100-200 zł za kabel nie dam.

#4 Użytkownik jest niedostępny   DevilQpaczi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1745
  • Dołączył: Pt, 07 Mar 14

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 19:57

To kup monitor z takim od razu z DP ;D Albo zostać przy dvi-d dl, ale jak potrzeba więcej niż 2m to zainwestować w wzmacniacz sygnału i tyle.

Ten post był edytowany przez DevilQpaczi dnia: 17 Wrzesień 2016 - 19:57


#5 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 21:57

:terefere:
monitor, w przeciwieństwie do posiadanego wcześniej szajsunga, nie padł zaraz po gwarancji
dodatkowych pierdół nie potrzebuję

oczywiście, jeśli nie znajdę nic pewnego, wszystko zostanie tak, jak jest, ale może ktoś jednak poleci coś pewnego:

pomyślałem nawet o tym:
http://www.logilink...._DP_Male_2m.htm
ale ile ma pinów nie napisali, za to tańszy brat bez ameliniowych wtyczek ma na pewno 20:
http://www.logilink....-2_m_CV0030.htm
podejrzewam, że ten drugi tak samo

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 17 Wrzesień 2016 - 22:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9251
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 22:08

Pierwsze o tym slysze.
Podlaczalem swojego U2414H do wielu laptopow czy kompow na oryginalnym kablu i dzialalo ale nie zawsze.

Wczoraj podlaczalem GTX 1060 z Samsung S24E370DL na kablu Unitek za jakies 20zl. Zadzialalo bez problemu.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 22:38

moze ten tani unitek to jakiś wyjatek

Póki co z najtańszych znalazłem to:
https://www.amazon.c...ords=B088C-007B

jest nawet na stronie VESA, i piszą o nim choćby tu:
http://forums.evga.c...d-m2249691.aspx

Spoko, na innych forach też jak widać wszyscy zdziwieni.
http://forums.evga.c...d-m2249691.aspx
http://forums.guru3d...ad.php?t=405014

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 17 Wrzesień 2016 - 22:38


#8 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 18 Wrzesień 2016 - 16:45

Serio nit nie kupował kabli DP/nikt nie miał problemów z podłączeniem monitora do PC? Wiem, że teraz dorzucają do monitorów, no ale może ktoś z takim starociem jak ja?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9251
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 18 Wrzesień 2016 - 17:08

Bardziej mi to wyglada na to ze ktos wypuscil jakas felerna serie a nie ze trzeba specjalny kabel kupowac.
Przeciez to o czym opisujesz to jak opowiesci z archiwum X. Przeciez dzisiaj prawie kazdy monitor ma Display port, podobnie z kartami graficznymi.
Jesli faktycznie jest taki problem o jakim piszesz to kazdy by slyszal o tym problemie bo ludziom by wrecz co chwile sie palily monitory kompy etc.
Jestem tez pewny ze wiecej osob posiada komputery podlaczone przez display port niz jest na swiecie uzytkownikow Galaxy Note 7.

Oryginalny kabel jaki dostalem do swojego Dell byl mini Display i Display. Na laptopie nie dzialal, na HD7770 dzialalo przez 2 dni i przestalo. Pozniej zmienilem grafike na HD7850 i tutaj dzialalo normalnie. Ogolnie kabel dosc cienki w porownaniu do tego Uniteka.

Na hurtowni nikt nawet nie slyszal o czyms takim. Jak dzwonilem przed kupnem tego Uniteka do handlowca to dostal info najtanszy Display - display 2m i nawet nikt nic nie wspominal.
Kable mini display port i displayport byly tansze troche ale GTX1060 ten ktorego mialem nie posiadal mini.

Serio nie chce mi sie wierzyc ze to taki problem jest bo ja osobiscie pierwsze o tym slysze, handlowiec tez nic nie wspominal, jak widac tutaj na forum tez nikt sie nie wypowiada na ten temat

Jeszcze bym zrozumial ze kable sa 19pin i cos specyfinczego nie dziala bo brakuje PIN'a przez oszczednosci chinczyka...

#10 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 18 Wrzesień 2016 - 20:51

no ale ja nie twierdzę, ze producent monitora nie umie oddać dobrego kabla, a pewnie z 90% osób ma właśnie taki (ok, twój przykład temu przeczy... tak serio, pewnie był uszkodzony któryś przewód) :)

z tego co widzę w internecie, to problem nie jest wydumany, masz w moich linkach cytaty do poprzedniej wersji FAQ na stronie promującej standard DP i dyskusje na forum

ale oczywiście możliwe, że unitek jest ok. robią też chyba niezłe stacje dokujące dla dysków, więc mozę całą ich chińszczyzna jest dobrej jakości.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Danio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1994
  • Dołączył: Nd, 22 Sie 04

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 00:38

Przyłączam się do pytania. Aktualnie jestem w trakcie zmiany komputera, dokupuję też drugi monitor Eizo (do którego dorzucają kabel DP). Do pierwszego nie otrzymałem kabla DP, typowo graficzny sprzęt. Wcześniej korzystałem z przewodu DVI-HDMI, ale zdaję sobie sprawę, że lepszą jakość i głębię kolorów zaoferuje mi tylko DisplayPort.

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Ten post był edytowany przez Danio dnia: 19 Wrzesień 2016 - 00:53


#12 Użytkownik jest niedostępny   fakvat 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 900
  • Dołączył: Cz, 18 Wrz 14

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 04:11

Posiadam monitor PA272W podpięty tym przewodem 1 do tej karty Matrox M9128. Działa to bez problemów.

#13 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16024
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 17:41

Brałem ostatnio te dwa:

Mój link (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Mój link (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Asus ROG Swift 1440p 144Hz G-Sync i Dell P2314H 1080p 60 Hz, normalnie działają bez problemów, także nie ma się co zastanawiać, jakość wykonania jest dobra standard v1.2 czyli obsłuży też 2K i 4K.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 19 Wrzesień 2016 - 17:43


#14 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 21:12

DisconnecT - czyli wychodzi na to, że pan w komentarzu kłamie?... :hmm:
Tutaj fajny wątek, w pierwszym poście odnośnik do dokładnego wyjaśnienia o co chodzi.
https://hardforum.co...arning.1803684/

Możliwe, że Unitek nie ma podłączonego ostatniego pinu, dziwna za to jest sytuacja z qolteciem

Sam myślałem w sumie o tych...
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) (tylko ta dostępność :E)

Unitek ponoć sztywny, Gembird nie ma zatrzasków jak widzę.
Z dostępnych od ręki to jeszcze:
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
... no i jakiś mcab, eSTUFF, Delock (miałem już g...e SATA od nich, wiec raczej nie... aczkolwiek piszą wprost, że pin niepodłączony)
Tylko o wszystkich wyżej juz zero opinii

A może to także wina monitorów.
Na tego Delocka nikt nie narzeka http://www.komputron..._2m_Delock.html a on ma na pewno podłączone 3,3V - info ze strony producenta.

A ja nie chcę mieć problemów przez głupi kabel.

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 19 Wrzesień 2016 - 21:42


#15 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16024
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 23:29

Nie wiem kto to pisze, podejrzewam że banda pacanów która nasłuchała się czegoś i teraz powtarza gdzie się da, obydwu kabli 2m i 3m używam od miesiąca i wszystko chodzi i buczy.

Komentarze to najgorsze miejsce na edukację niestety, wypowiadają się tam ludzie którzy wiedzą że sprzęt trzeba podłączyć i tyle.

#16 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28265
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 23:40

Ja większość zbudowanych kompów spinam z monitami przez dP od wielu lat najprzeróżniejszymi kablami. Najczęściej najtańszymi nonejmami. Nigdy z tego tytułu nie uświadczyłam jakiejkolwiek usterki.

#17 Użytkownik jest niedostępny   tujek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1077
  • Dołączył: Wed, 03 Sty 07

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 23:40

To mnie zdziwiłeś tą wzmianka o pinie... Od wielu lat mam DP, kupiony najtańszy kabel, obleciał już 3 k. graficzne i dwa monitory...

#18 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9251
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 23:52

Zobacz postDisconnecT, o 20 Wrzesień 2016 - 00:29, napisał(a):

obydwu kabli 2m i 3m używam od miesiąca i wszystko chodzi i buczy.

Jak buczy to uwazaj bo wybuchnie :E

Moze monitory byly felerne?

Uniteka tez wybralem dlatego ze mam bardzo dobre z nim wspomnienia. Wszystkie adaptery USB-RS232 bez problemu dzialaja a z tym byl kiedys ogromny problem.
Inne adaptery czy pierdoly od nich zawsze mi dzialaly. Dodatkowo cena byla dobra.

Byl jakis przypadek u nas w PL?

Moze problem jest jak ktos nie ma gniazdka z pradu uziemionego? U mnie gdzie teraz mieszkam nie mam przy kompie gniazdka uziemionego i jak podlaczam HDMI do TV to widac ze iskra przeskakuje. Z kabla tez czasami kopnie troche. Mniej wiecej jak z kabla antenowego. Moze tutaj jest problem?

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 19 Wrzesień 2016 - 23:53


#19 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 21 Wrzesień 2016 - 21:02

nie sądzę, że to uziemienie. przecież prąd płynie od monitora, a nie z gniazdka.

Możliwe, że na zachodzie jest/było więcej złych kabli, ale inna sprawa to ten Delock z Komputronika - dwa na dwa komentarze pozytywne, a na stronie producenta jak byk stoi, że w tym konkretnym "modelu" 20 pin podłączony.

Może nowe monitory to obchodzą.
A może wcale nie działa to dobrze - nikt przecież nie napisał, ze karta od razu wybucha albo się psuje. Co prawda pojawić się powinny wtedy problemy z uśpieniem monitora, jak rozumiem z licznych wątków, ale to chyba też nie musi być reguła. Gdyby problemy niebyły obligatoryjne, a karty nie wybuchały od razu, to co może świadczyć o tym, że prąd płynie do karty? Działające podświetlenie? Czy każda karta je posiada?. No właśnie...

Pozostaje albo ryzyko i zaufanie tym co liczniejszym komentarzom (Ednet ma ich sporo, to jakaś "niemiecka" firma od kabli i innego brandowanego chińskiego towaru, jak widzę, Sharkoon to znana marka itd.) albo kupno kabla za 50 zł, bądź to Delocka, bądź Accella z Amazona.

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 21 Wrzesień 2016 - 21:07


#20 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35082
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 21 Wrzesień 2016 - 22:39

Zobacz postDanio, o 19 Wrzesień 2016 - 00:38, napisał(a):

...ale zdaję sobie sprawę, że lepszą jakość i głębię kolorów zaoferuje mi tylko DisplayPort.

Gwoli formalności: masz Quadro/FirePro?

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych