Skocz do zawartości
majkel84

[Wątek Główny] Intel Kaby Lake - siódma generacja Core

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiać się chce jak ludzie sobie robią nadzieję, tylko nie wiadomo na co...

Z270 nic nie wnosi, kaby lake nic nie wnosi, jak tu być fanem, jak żyć? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiać się chce jak ludzie sobie robią nadzieję, tylko nie wiadomo na co...

Z270 nic nie wnosi, kaby lake nic nie wnosi, jak tu być fanem, jak żyć? :E

Mnie zastanawia czy powróci lut?,czy nadal ta pasta będzie ładowana.

Oraz jakie OC ten kaby będzie prezentował na powietrzu.

O rewolucji nie ma mowy w tym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie sobie. Na azocie Skylake zrobił rekord 7025 MHz na 1 rdzeniu/1 wątku i 6801 MHz na 4 rdzeniach/8 wątkach a Kaby jak do tej pory 6700 4/8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasta

Szkoda miałem osobiście małą nadzieje ze intel jednak wróci do starego dobrego lutu,ale wiadomo $ musi się zgadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam łapiesz za clp lub jak tu nasz mistrz xrteme_addict polecał ek Indigo i sam poprawiasz fabrykę. Trochę słabo z tymi kaby :/ Spodziewałem się przynajmniej 5% wzrostu ipc i może wyższej szansy trafienia jakiejś sztuki robiącej trochę więcej mhz. No nic.... Czekamy co pokaże cannonlake :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skylake Refresh? :E

Nie no, musieli poprawić lukę, i kompletnie uniemożliwić non-k OC!

skąd to info?

oc non-k to nie była luka ale wykorzystanie tego że pci-e czy sata już nie były zależne od zegara bazowego jak w lga 1155 i 1150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ghs

Odróżnij przekaz informacji od przypuszczenia.

Owszem, oddzielono zegar bazowy od PCIe/DMI, ale

KLIK

On Skylake, the BCLK frequency is artificially limited for non-K processors using the PCU. Simply put: if the PCU detects >103 BCLK, it shuts down the processor. The way the BCLK is 'unlocked' for the non-K Skylake processors is by disabling the entire PCU in the CPU. This way there is no BCLK detection and thus no logic to shut down the CPU if you're over 103 MHz.

Widać blokadę wprowadzono dość późno, skoro ES'y się grzecznie kręcą na biosach non-k.

Skoro blokada była celowa, to logiczne jest że intelowi będzie zależeć, by tym razem działała naprawdę dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przecież skylake też miały i mają tą blokadę. cała "magia" biosów non-k oc polega właśnie, w głównej mierze, na wyłączeniu blokady.

co do tego PCU to jakieś głupoty są. wyłączenie PCU czyli Power Control Unit to jak wylać dziecko z kąpielą, wyłączasz blokadę non-k i cały procek, nawet nie wiem czy to jest możliwe do wykonania z poziomu bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO kaby to nic innego jak skylake-refresh, socket ten sam wydajność zegar w zegar + ok. 3%, tylko taktowania trochę wyższe. Nazwy powinno być typu i5 6650k itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron może dostać 4 rdzenie atoma przez co jego zakup straci sens nawet do maszyn do pisania. 2c/4t @ 4 ghz na architekturze core w pentiumie to już prawdziwy luksus. Bardzo niewielu klientów potrzebuje lepszego cpu. Taki pentium wystarczy nawet do grania w tańszych maszynacnie gdzie niewiele zostaje na gpu nie będzie sensu nic więcej proponować.

IMO kaby to nic innego jak skylake-refresh, socket ten sam wydajność zegar w zegar + ok. 3%, tylko taktowania trochę wyższe. Nazwy powinno być typu i5 6650k itp...

5-7% wzrost wydajności per clock będzie jak zawsze. Do tego 5-7% wyższy zegar i wychodzi 15% różnicy na korzyść nowego cpu. Samo 300 mhz robi różnicę. Lepiej sprzedać skylake od razu po premierze 7700k i niewiele dokładając kupić 300 mhz szybszy cpu niż czekać 3 lata aż 6700k będzie warty 50% tego co teraz.

Mi się dodatkowe 300 mhz przyda. 4.2 ghz to w wielu grach ciut mało już dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie dlaczego kolejne generacje mają mieć więcej rdzeni?

Żeby wzrost wydajności zgadzał się na papierze względem poprzedniej generacji.

Dziś jeszcze wystarczy podbić zegar żeby osiągnąć efekt wzrostu :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą jakieś korzyści z przejścia na nowy chipset z270? Ponoć będzie więcej linii pcie 3.0 ale czy karty skorzystają na tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać blokadę wprowadzono dość późno, skoro ES'y się grzecznie kręcą na biosach non-k.

Skoro blokada była celowa, to logiczne jest że intelowi będzie zależeć, by tym razem działała naprawdę dobrze.

Nie wyciągam za daleko idących wniosków.6700 bez k traci 300-400 mhz realnie do wersji z k, a Intel już swoje zarabia na chipsetach do oc. Nie inaczej było na haswellu gdzie zegary były standardowo wysokie. Jeszcze przy dzisiejszej polityce intela gdzie za niskonapięciowe realnie wolniejsze wersję płaci się tyle samo a czasem więcej to oc nie zagraża finansowo ani intelowi ani producentom płyt. Inaczej jest w przypadku chipsetów i oc na płytach do tego nie przeznaczonych, bo to dla wszystkich strata. Teraz oferta intela jest zróżnicowana w sposób , że poza kilkoma produktami linie cpu nawet w tej samej rodzinie różnią się inaczej niż zegarem, a jeśli już jest taka sytuacja to różnice w cenie są pomijalne -6400/6500/6600. Jak zaoszczędzisz 2 stówki na cpu z myślą o OC to i tak wydasz na chipset intela dedykowany do oc. Entuzjaści będą kupować z270 dla samego oc pamięci, a że to środowisko opiniotwórcze to niech robi reklamę i poleca pentiumy do oc czy jakieś i5 7400 stówkę taniej od i5 7600. Ludzie kochają promocje i czuć, że kupili coś taniej w praktyce to wiele nie dostaną za darmo. Lock będzie jeśli będzie to tylko jakiś czas po premierze, potem jego brak tylko ożywi sprzedaż i przekona niezdecydowanych. Cała polityka blokowania mnożnik traci powoli sens. Starczy napisać 17w tdp i można sprzedawać zamulone zegarem i3 w cenie i7 a OEM to kupi i jeszcze pochwali intela że przyczynia się do obniżania emisji co2.

Edytowane przez unknown_solider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko się z tym nie zgodzić. Niestety, sytuacja wygląda tak, że albo chcesz mieć tanio, albo dobrze - nie ma złotego środka w stylu "tanio i dobrze"...Chcesz mieć wydajność - płać. Chcesz mieć oc - płać.

Na marginesie, od siebie dodam jedno spostrzeżenie, które nawiedziło mnie stosunkowo niedawno i pewnie część z Was zgodzi się ze mną. Z racji tego, że padł mi 6700K i poleciał na gwarancję, miałem dylemat:

-kupuję na chwilę 6600K

-siedzę na swoim SFF (w jednym z nich jest I5-2400, w drugim I3-3225)

Zrobiłem...jeszcze inaczej...kupiłem 6600K, a i tak siedzę na I3-3225 z SFF :o W sumie, nie tylko ten 6600K był mi zbędny (niestety, psychiczny brak możliwości odpalenia desktopa, czy zagrania, gdy będę mieć czas i ku temu sposobność, spowodowały, że go kupiłem i tak - byłem w trakcie grania zakupionego Remember Me z gog'u i...no chciałem go skończyć!), ale widzę, że chyba 6700K też (na wydajność nie narzekałem - ok), bo w sumie nie mam czasu na granie, a znowu mieć topowy sprzęt by raz-dwa razy w roku w coś pograć, też nie ma sensu, ten wyścig zbrojeń, w kontekście wydajności tej starej I5 i ciut młodszej I3 daje mi do myślenia - nie warto! W sumie chyba nie warto było się przesiadać z Haswella...który był imho lepiej wykonany...a i nie padł sobie, a jako cała platforma kosztował mnie (nowy) praktycznie 3x mniej niż Skylake...[padnięte mobo od nowości i zakup na miesiąc nowego; padnięty proc i zakup całości od nowa (proc, mobo, ram, zasilacz - a wyszło, że padło coś, co niby nie pada)]...udana inwestycja :E

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kieros

a to jest pewne, że 7700k ma mieć 4,5GHz na wszystkich rdzeniach czy jak zwykle 4,5GHz na rdzeniu a na wszystkich albo 4,0 albo 4,2GHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem...jeszcze inaczej...kupiłem 6600K, a i tak siedzę na I3-3225 z SFF :o W sumie, nie tylko ten 6600K był mi zbędny (...)

Zresztą, jako "posiadacz" 6700K mam się interesować czymś co wg. "znachorów" może dogoni coś sprzed 2 generacji Intela?

Czyżby pora na reewaluację poglądów? 8:E

Będą jakieś korzyści z przejścia na nowy chipset z270? Ponoć będzie więcej linii pcie 3.0 ale czy karty skorzystają na tym?

Które karty? Grafiki i tak podłączasz do PCIe procka.

Z270 pewnie będzie zupełnym kotletem - zobacz sobie na tabelkę flex-io w Z170, a już będziesz wiedzieć skąd wyczarowano "dodatkowe" linie PCIe.

Skończy się na BGA-pinowej kompatybilności chipsetu z poprzednimi płytami, i nie dość że dostaniemy kotlety chipsetów, to kotlety płyt też :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończy się na BGA-pinowej kompatybilności chipsetu z poprzednimi płytami, i nie dość że dostaniemy kotlety chipsetów, to kotlety płyt też :E

Kotletowanie wychodzi najtaniej dla producenta a "motywowanie" konsumenta do zakupu najnowszego mielonego generuje większy zysk.

Zanim to się zmieni, muszą wycisnąć z tej metody ostatnie soki. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie :E Oznaczałoby to sprzedaż SFF, czego nie planuję.

Na marginesie, śmieszy mnie coś jeszcze. Szukając SFF przyglądałem się "składakom". To jest żenujące, że w dzisiejszej dobie, za mobo mając np. spdif/optyka trzeba dać w okolicy 600, gdy wcześniejsze płyty były tańsze, a lepiej wyposażone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle.

To to samo co skylake wydajnościowo. Ciekawe czy chociaż OC będzie lepsze.

przyjacielu przekraczamy psychologiczna bariere 5GHZ przy gwarantowanych przez fabryke 4,5 na skylake dla mnie bomba! po OC w cinebach to wieksza wydajnosc niz i7 4770K ! a wszystko to na 1.320V i dobrym chlodzeniu powietrznym przy normalnych temperaturach wierzac pierwszej recenzji oczywiscie z chin gdzie nikogo niebochdza jakiekolwiek umowy typu NDA :E

http://wccftech.com/intel-kaby-lake-core-i5-7600k-review/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to jest pewne, że 7700k ma mieć 4,5GHz na wszystkich rdzeniach czy jak zwykle 4,5GHz na rdzeniu a na wszystkich albo 4,0 albo 4,2GHz?

Już mając skylaka ten limit 4.2 na jednym rdzeniu a np. 3.7 na wszystkich to jest tylko przez zarządzanie energią. Ustawiasz w biosie jedną opcję (nawet jak to tania płyta) albo ręczne ustawiasz limity i masz boost do max wartości na wszystkich rdzeniach do maksymalnej temperatury. Na sb czy ivy można były różne mnożnik i można było każdy o cztery podbić ale teraz to zwykły power limit odpowiada za boost i raczej tak zostanie, bo oem z tego korzysta w swoich zestawach. Na płycie z170 najczęściej każdy cpu domyślnie robi max turbo - na msi i gigabyte. W asrocku trzeba ręcznie ustawić extended turbo, jak jest na asusie to nie wiem.

Które karty? Grafiki i tak podłączasz do PCIe procka.

Z270 pewnie będzie zupełnym kotletem - zobacz sobie na tabelkę flex-io w Z170, a już będziesz wiedzieć skąd wyczarowano "dodatkowe" linie PCIe.

Gdzieś czytałem, że będzie 24 linii dla gpu pcie 3.0. Skoro dla gpu to byłyby podłączone do cpu. Co się zmienia w końcu w kwestii linii pcie? Jak kotlet dostanie 3 gniazda m.2 nvme to już nie byłby taki kotlet - mi to niepotrzebne ale jak składa zestaw na dłużej to byłaby to zaleta.

przyjacielu przekraczamy psychologiczna bariere 5GHZ przy gwarantowanych przez fabryke 4,5 na skylake dla mnie bomba! po OC w cinebach to wieksza wydajnosc niz i7 4770K ! a wszystko to na 1.320V i dobrym chlodzeniu powietrznym przy normalnych temperaturach wierzac pierwszej recenzji oczywiscie z chin gdzie nikogo niebochdza jakiekolwiek umowy typu NDA :E

http://wccftech.com/intel-kaby-lake-core-i5-7600k-review/

Skylake przy 4.2 ghz pobiera 70w i schłodzi go byle co , jak go podkręcisz na 4.7 to już około 150w i topowa noctua nie daje rady. 5 ghz wygląda słodko ale to jedynie 10% wzrost wydajności i to nie za darmo, bo i płyta musi być odpowiednia i trzeba mieć najlepiej aio z dobrym przewiewem na wydechu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5GHZ (...) a wszystko to na 1.320V

Pożyjemy, zobaczymy... Ja też mogę zamieścić screen z 5.1 Ghz z cinebench w tle kiedy CPUZ będzie pokazywał akurat dolne wartości V core. Nie chce mi się w to wierzyć, gdyż Kaby Lake (praktycznie) to samo, co Skylake. Ta sama architektura oraz proces technologiczny i co za tym idzie - identyczna lub prawie identyczna gęstość mocy jądra. Jak to wytłumaczyć...?

8ee8abde1508b.jpg

Inaczej nie potrafię..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo skylake to chyba najbardziej udana generacja CPU intela od czasów SB, Intel może i chciał coś więcej zrobić, ale z braku solidnej kunkurencji to i mobilizacja na ich pokładzie mniejsza, jakby nazwali to refreshem, to raz zawiedli by konsumentów, którym obiecali nową generację, a dwa nikt by nie zmieniał skylake'a na refresha bo to nie działa na wyobraźnie tak jak "nowa generacja". Pożyjemy zobaczymy, ale jako użytkownik skylake'a tylko się cieszę z tego powodu bo to oznacza dłuższe starzenie się mojego CPU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi