Forum PCLab.pl: Red Dead Redemption 2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (507 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 420
  • 421
  • 422
  • 423
  • 424
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Red Dead Redemption 2 Wersja PC oficjalnie 5 listopada 2019 roku

#8421 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6680
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 11 Listopad 2019 - 14:21

Zobacz postMikkonen, o 11 Listopad 2019 - 14:19, napisał(a):

Pytanko, jak jest z zapotrzebowaniem na pamięć karty graficznej ? Czy karta 4gb wystarczy ? Posiadam RX580 niestety w wersji 4gb i zastanawiam się czy jest sens wymieniać go tylko ze względu na małą ilość pamięci. Widziałem że azgan wkleił swoje ustawienia (tekstury Ultra) i gra pokazuje zużycie na poziomie 3,9gb więc wychodziło by na styk... Chciałbym pograć w 1080p mieszanka low/med, ale z teksturami na ultra.
Ryzen 5 2600 @3.8
16gb ram
RX580 4gb

Gra zjada ok 5Gb vram siec powinno byc dobrze u ciebie z taka iloscia ramu, jendak spradz tez na YT kilka testow/gameplay dla pewnosci.

#8422 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17524
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 11 Listopad 2019 - 14:23

Zobacz postPhoenixsuple, o 11 Listopad 2019 - 14:18, napisał(a):

Mam odpalony wlasnie film i jednoczesnie gre, bawie sie ustawieniami odp premiery codziennie ale dzis z pomoca tego filmu ustawie juz idealnie bo dosyc mam benchmarkow i testow w grze, do dzis nie wiedzialem ze Lighting Quality daje boost na nizszym presecie dopiero w nocy jednak ten efekt musi zostac na Ultra bo daje zbyt duza roznice w oprawie, sam wiesz ze z niektorych efektow nie da sie zjechac.



No i super. Jak wyciuciasz już idealnie to daj swój preset dla "PCMR" tak jak ja dla "trubo-dziadków" na pewno wiele osób z tego skorzysta. W grze masz tak rozbudowaną sekcję opcji graficznych, że jesteś w stanie zoptymalizować działanie niemal każdego efektu z osobna dopasowując go do rozdzielczości i ilości klatek w którą celujesz tylko zaprzyj się i bądź wytrwały a zaskoczysz sam siebie efektami własnej pracy.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 11 Listopad 2019 - 14:24


#8423 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6680
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 11 Listopad 2019 - 14:26

Ja zjezdzam z presetow bo tak jak pisalem wczesniej mam skalowanie 1,5x od 1440p i wtedy oobraz zyleta bo po zobaczeniu tego w 4k 1440p wydaje mi sie mydlo :E Jednak celuje w troche wiekszy fps i ustawiam tak zeby nie spadalo ponizej 50fps. grasz w 4k to wiesz o co chodzi z ostroscia a ze nie jestem niewolnikiem ultra takze w kazdej grze sobie dziubie zawsze :beerchug:

#8424 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17524
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 11 Listopad 2019 - 14:40

Zobacz postPhoenixsuple, o 11 Listopad 2019 - 14:26, napisał(a):

Ja zjezdzam z presetow bo tak jak pisalem wczesniej mam skalowanie 1,5x od 1440p i wtedy oobraz zyleta bo po zobaczeniu tego w 4k 1440p wydaje mi sie mydlo :E


To tak zawsze jest jak już raz zasmakujesz uroków grania w 4K to później 1440p wydaje się jakieś takie... no nie do końca spełniające oczekiwania (a mówi się że to "tylko" rozdzielczość) ;)

Jak zrobiłem przesiadkę z 4K na monitor WQHD 144Hz@165 to wydawało mi się, że coś jest nie tak z jego ostrością, że jakiś wybrakowany się trafił (nie wiem czy dobrze robisz karmiąc oczy lepszą jakością, bo do dobrego człowiek bardzo szybko się przyzwyczaja a to ciągnie po kieszeni zwłaszcza PCMR) :P

Zobacz postJeRRy_F3D, o 11 Listopad 2019 - 13:41, napisał(a):

No cóż. Jako wywołany do tablicy... czas się pokajać. :)

Faktycznie nie widziałem jeszcze gry, któa na defaultowym ustawieniu twórców prezentowałaby taką jakość oświetlenia, balans kolorów, plastykę. Jest to zrobione z takim smakiem i wyczuciem, ze wręcz nie odczuwam potrzeby ReShadowania niczego. I na szczęście, bo przy tak wyżyłowanych wymaganiach gry, nie wiem, czy chciałbym stawać przed dylematem, czy grać na defaultcie 60fps czy urywać sobie 10/15 fps na rzecz ReShade (lub odpuścić i grać ze świadomością, że gram w "gorszym" świetle) ;). Dobrze więc, że jest jak jest ;)


No i teraz to rozumiem :D

5 z + za odp. przy "tablicy"

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 11 Listopad 2019 - 14:40


#8425 Użytkownik jest niedostępny   Patrol619 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:08

Panowie podpowiedzcie, gdzie można wytwarzać ubrania, kapelusze itp? Jak narazie nigdzie nie znalazłem takiej opcji albo mi umknęła :/

#8426 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17524
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:17

Zobacz postPhoenixsuple, o 11 Listopad 2019 - 13:50, napisał(a):

O ile DF zrobilo fajna analize to HU robi wdg mnie najlpesz porownania bo pokazuje wszystkie presety na jednym ekranie i realny przyrost dzieki czemu nie trzeba testowac tego 100x :D




Właśnie go oglądam i muszę przyznać że jest bardzo dobry :thumbup:.

#8427 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2105
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:17

Zobacz postPatrol619, o 11 Listopad 2019 - 15:08, napisał(a):

Panowie podpowiedzcie, gdzie można wytwarzać ubrania, kapelusze itp? Jak narazie nigdzie nie znalazłem takiej opcji albo mi umknęła :/


U trapera w Saint Denis możesz robić czapki ze skór zwierzyny.
Ubrania to nie da się chyba wytwarzać, można tylko kupić.

#8428 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3708
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:25

Zobacz postlukadd, o 11 Listopad 2019 - 08:50, napisał(a):

Ja chyba będę w to cała zimę grał, jak wypicuje single to biorę się za online :E

Pamiętasz jak ja grałem w zeszłym roku, od Bożego Narodzenia do marca ;) I planuje teraz tak samo, tylko zrobię sobie ogólnie zimę z R* jak mi sprzęt wróci. Najpierw GTAV w 4K, grałem po premierze i wiele nie pamiętam, a na deser RDR2 i nastanie wiosna :D

Zobacz postShade, o 11 Listopad 2019 - 15:17, napisał(a):

U trapera w Saint Denis możesz robić czapki ze skór zwierzyny.
Ubrania to nie da się chyba wytwarzać, można tylko kupić.

Jak dobrze pamiętam, to całe komplety ubrań myśliwskich też można było wytwarzać u niego.

#8429 Użytkownik jest niedostępny   PowerOfIce 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10318
  • Dołączył: So, 12 Cze 10

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:35

Zobacz postKris194, o 11 Listopad 2019 - 13:44, napisał(a):

Jaki masz system przy okazji? Problem z freezami dotyczy chyba głównie Windows 7, nawet u mnie na 4C/8T są freezy na Win 7, na 10 żadnych dziwnych spadków czy freezów.


Win 10


Zobacz postmlynos, o 11 Listopad 2019 - 14:13, napisał(a):

Frezz po 25min, pozdrawiam :E Teraz sprawdzam sposób z 2 rdzeniami i jak narazie działa.

@edit
Obsługa 2 rdzeni RDR2.exe też nie dała rozwiązania. Po 40min freez


No nieźle xD chyba serio lepszego procka trza kupic

#8430 Użytkownik jest niedostępny   mlynos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 923
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:40

Zobacz postPowerOfIce, o 11 Listopad 2019 - 16:35, napisał(a):

No nieźle xD chyba serio lepszego procka trza kupic

Ja jestem ciekaw, czy na prockach 6/6 występuje ten sam efekt co na 4/4 :hmm:

#8431 Użytkownik jest niedostępny   samsung70 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 240
  • Dołączył: Wed, 14 Sty 15

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:44

Zobacz postazgan, o 11 Listopad 2019 - 15:17, napisał(a):

Właśnie go oglądam i muszę przyznać że jest bardzo dobry :thumbup:.


dziekuje za kanal, jakze ja go moglem nie znac, :o

swoja droga przez ten material naszla mnie ochota aby zagrac, czy gra jest juz gdzies przeceniona ? :)

#8432 Użytkownik jest niedostępny   marcion1408 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1041
  • Dołączył: Wt, 24 Sty 12

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:44

Zobacz postmlynos, o 11 Listopad 2019 - 15:40, napisał(a):

Ja jestem ciekaw, czy na prockach 6/6 występuje ten sam efekt co na 4/4 :hmm:



Jest to bardzo dziwne. Bo u mnie, jak i u kumpli ( wszyscy mamy 4/4 ) Tego problemu nie ma. Gramy na DX12 z Process Lasso, wszystkie 4 rdzenie aktywne.

Ten post był edytowany przez marcion1408 dnia: 11 Listopad 2019 - 15:45


#8433 Użytkownik jest niedostępny   PowerOfIce 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10318
  • Dołączył: So, 12 Cze 10

Napisany 11 Listopad 2019 - 15:56

No nie powiem gdybym kupił i7 3770 i dalej były freezy to nieźle bym sie zdenerował :D

W sumie ramu mam 8gb, karte graf gtx 1060 3gb wiec mysle ze najbardziej procek zawodzi

#8434 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15451
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 11 Listopad 2019 - 16:01

@Up zmiana na i7 starszej generacji ma sens, ale jak nie połączysz go z minimum ramkami ddr3 2133 cl9 to możesz być rozczarowany. 1600Mhz skutecznie zamuli tego proca w najnowszych grach.

Zobacz postPhoenixsuple, o 11 Listopad 2019 - 14:08, napisał(a):

Skoro tak uwazasz to zycze powodzenia i czekania dalej :lol2:

Niezly boost fps :o

W dzien te ustawienia nie robia roznicy, tylko w nocy.

https://i.imgur.com/nI0V0FD.png


Ta zgadza się już dawno o tym pisałem w nocy trafimy w miejscówkę gdzie mamy dużo świateł może być kosmos. Dla tego ja mam jakość oświetlenia praktycznie od samego początku na medium.

Do tego mimo, że już na high mamy znacznie większy obszar odbijania światła od przedmiotów/otoczenia to medium mi się bardziej podoba :E . Pewnie dla tego, że przy mniejszym obszarze rozświetlania obraz jest bardziej kontrastowy pomiędzy światłami a ciemniejszymi miejscami ekranu. Na high za duża część elementów otoczenia odbija światło robiąc się jaśniejszym w nocy i przez to obraz staje się mniej kontrastowy.

Zobacz posteagle, o 11 Listopad 2019 - 13:21, napisał(a):

Po wielu godzinach i połowie aktu 3 gra roku? Dla mnie najlepsza gra od czasów Wiesia Trzeciego na PC. :E
Jakie te bagna są piękne i jak wciągają :-) Do grania wybrałem jednak pada, łowienie bez wibracji to męka :-)

Padzik robi mega robotę w tej grze i nie tylko przy łowieniu ryb. A jeśli chodzi o samo łowienie to bajka, samo ściąganie żyłki kręcąc gałką w około to jak kręcenie kołowrotkiem. Do tego oczywiście wibracje jak ryba bierze, czy jak się szarpie. Wszystko pięknie czuć i dodaje fajnej imersji.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 11 Listopad 2019 - 16:08


#8435 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17524
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 11 Listopad 2019 - 16:36

Zobacz postlukadd, o 11 Listopad 2019 - 16:01, napisał(a):

Padzik robi mega robotę w tej grze i nie tylko przy łowieniu ryb. A jeśli chodzi o samo łowienie to bajka, samo ściąganie żyłki kręcąc gałką w około to jak kręcenie kołowrotkiem. Do tego oczywiście wibracje jak ryba bierze, czy jak się szarpie. Wszystko pięknie czuć i dodaje fajnej imersji.


Daje i to bardzo dużo zwłaszcza do immersji

Zobacz postlukadd, o 11 Listopad 2019 - 16:01, napisał(a):

Do tego mimo, że już na high mamy znacznie większy obszar odbijania światła od przedmiotów/otoczenia to medium mi się bardziej podoba :E . Pewnie dla tego, że przy mniejszym obszarze rozświetlania obraz jest bardziej kontrastowy pomiędzy światłami a ciemniejszymi miejscami ekranu. Na high za duża część elementów otoczenia odbija światło robiąc się jaśniejszym w nocy i przez to obraz staje się mniej kontrastowy.


GI masz u siebie na średnie czy wysokie ?

#8436 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15451
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 11 Listopad 2019 - 16:46

@Azgan GI mam na wysokie, właśnie robiłem posta więc niżej moje ustawienia z opisem.

Ta mgła gęsta jak mleko wraz z przenikaniem przez nią światła mnie dosłownie rozbraja. Jak na konsoli wyglądało to bardzo ładnie to teraz jest już totalny opad szczęki :E

A i wrzucam moje ustawienia pod RTX 2070 podkręcony ile fabryka dała.

Już chyba do końca tak zostaną. Gram w dwóch rozdzielczościach na jednych i tych samych ustawieniach. 3840x1440 21:9 i 4k 16:9
Mapka przetestowana od Strawberry przez Valentine, The Heartlands, Cumberland Forest, Grizzlies aż po Annesburg.


Ustawienia pod mój monitor g-sync 35-60fps

W 3840x1440 Przeważnie mam 50-60fps, w mocniejszych miejscówkach ~45-50fps.

W 4k przeważnie mam 40-45fps, w mało wymagających otwartych przestrzeniach potrafi być 50fps, w najmocniej wymagających nie spada poniżej 35fps czyli poniżej synchro mojego monitora.

Ustawienia w spoilerze.

Spoiler

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 11 Listopad 2019 - 16:47


#8437 Użytkownik jest niedostępny   mlynos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 923
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 11 Listopad 2019 - 17:04

Zobacz postmarcion1408, o 11 Listopad 2019 - 16:44, napisał(a):

Jest to bardzo dziwne. Bo u mnie, jak i u kumpli ( wszyscy mamy 4/4 ) Tego problemu nie ma. Gramy na DX12 z Process Lasso, wszystkie 4 rdzenie aktywne.

Zainstalowałem znowu Lasso i zobaczymy czy wywali czy nie

#8438 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3271
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 11 Listopad 2019 - 17:22

Pomoc Rockstar chce mnie naklonic to zmiany zdania co do zwrotu gry wiec postanowilem pobrac. Tak zeby nie schodzic ponizej 60 fps (nigdy) to detale srednie w fhd na GTX 1080. Gram w DX 12 zadnych craschy itp nie mam. Gra sie pobrala i bez problemu uruchomila


Tzn wszytskie opcje ktore maja poziom mam na srednich poza teskturami i AF, dlugie cienie itp sa wlaczone, MSAA i odbicia MSAA sa wylaczone

Wyglada ok

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 11 Listopad 2019 - 17:32


#8439 Użytkownik jest niedostępny   mlynos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 923
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 11 Listopad 2019 - 17:36

Process Lasso nie rozwiązuje całkowicie u mnie problemów z freez'em... Co prawda są krótsze i rzadziej, ale jednak są :/ Może jakbym PC'ta zresetował to może coś by dało :E

Ten post był edytowany przez mlynos dnia: 11 Listopad 2019 - 17:36


#8440 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17524
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 11 Listopad 2019 - 17:44

Zobacz postlukadd, o 11 Listopad 2019 - 16:46, napisał(a):

właśnie robiłem posta więc niżej moje ustawienia z opisem.


lukadd jakby nie kombinować to u mnie też wychodzi podobnie (że tak jest najlepiej). Po tym dzisiejszym filmiku od Phoenixsuple zrobiłem jeszcze drobne korekty i wygląda to tak

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

są pewne różnice w stosunku do Twoich ustawień ale generalnie zbliżone

Odpuściłem oświetlenie na Ultra bo w nocy (np. w Saint Denis) faktycznie zżera nawet do 40% i wróciłem do ustawienia które sam polecałem innym ;)

Nic więcej raczej nie da się wymyślić - zostawiam tak jak jest i biorę się wreszcie za granie.

EDIT: Jakość odbić w lustrach możesz śmiało dać na Ultra nie ubija to wydajności a wygląda lepiej :P

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 11 Listopad 2019 - 21:05


  • (507 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 420
  • 421
  • 422
  • 423
  • 424
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych