Kapkę grałem w Returnala i patrząc jak dynamiczna jest to gra to 99% pctowcow nawet nie pomyśli o padzie do tej gry niezależnie od bajerów.
Dla mnie osobiście dla kilku gier gdzie może warto by tego pada uzyć to kabel nie byłby problemem. A tak to tylko elite od xboxa.
Dzięki za podpowiedź sprawdzę jak tylko skończę testy memtest86. Z samych testów być może coś wyszło, ponieważ aktualnie sytuacja wygląda następująco (w każdym przypadku xmp wyłączone w biosie:
Test 0 - Nowe kości A+B - slot A2+B2 (zgodnie z zaleceniami manuala płyty) - cykl1, test 4 61 błędów i freez
Test 1 - Stara kość 8gb 2133Mhz kingstona - slot A2 - pełne 4 cykle bez błędów
Test 2 - Stara kość 8gb 2133Mhz kingstona - slot B2 - pełne 4 cykle bez błędów
Test 3 - Nowa kość A - slot A2 - nie pilnowałem, wróciłem po ok 3min i zastałem płytę nie mogącą wystartować i migającą diodami DRAM i CPU naprzemiennie
Test 4 - Nowa kość A - slot A2 - puściłem kolejny test, cykl 1 test 4 - 61 błędów. Dotarł do test 5 i freez
Test 5 - Nowa kość B - slot A2 - test trwa jak na razie dwa pełne cykle bez błędów.
Zrobię jeszcze testy obu kości oddzielnie na slocie B2 i zobaczymy czy znowu kość A da 61 błędów w teście 4. Dodatkowo może uda mi się przeprowadzić ten sam test tylko kości A na całkowicie innym sprzęcie.