gdzieś tam obiło mi się w netach , że TSMC nie dostanie się w chińskie łapki , bo w razie czego Tajwańczycy mają wszystkie tego typu zakłady jako pierwsze wysadzić / spalić / zniszczyć , żeby technologia nie dostała się w czerwone łapki , w takim wypadku wiadomo , problemy na skalę światową z wszelką skomplikowaną elektroniką , ale jest to mniejsze zło , takie kraje jak Chiny czy Rosja , mają potencjał by wyprodukować wszystko w zbrojeniówce , brakuje im tylko technologii, jak by to wpadło w ręce Chińczyków to nawet korzystając z inżynierii wstecznej i programowania zwrotnego , mogli by nadrobić braki technologiczne względem zachodu
ASUS Vivobook PRO 14X i7-11370H/16GB/1TB/W11P RTX3050 - 6599 zł
Spełnia wszystkie wymagania za połowę budżetu:
i7-11370H + RTX 3050 - wydajność jest, oczywiście jak na 14 calowego laptopa
ekran OLED 2880x1800 90HZ (!) z 100% DCI-P3 i HDR600
1,5 kg wagi i wykonanie z aluminium
USB-C z Thunderbolt 4 + HDMI więc podepniesz 2 monitory zewnętrzne bez problemu
Druga opcja jest wydajniejsza jeśli chodzi o CPU i to zdecydowanie, jednak bez dodatkowego GPU. Poza tym to już produkt bardziej premium + jeszcze mniejsza waga - 1,3kg:
ASUS ZenBook 14 UX5401ZA i7-12700H/16GB/1TB/Win11 90Hz OLED - 6699 zł
Tutaj masz nawet 2 porty USB-C z TB4 + HDMI
Matryca to oczywiście OLED 2880 x 1800 ze 100% DCI-P3 + HDR500 a sam laptop wykonany z aluminum w standardzie militarnym
Bajki opowiada przestawił mu się Uncore na wyższy takt i dlatego ma niższe opóźnienia bez E-core.
W rzeczywistości z E-core na tak samo taktowanym Uncore opóźnienia są niższe
To, że Uncore da się wyżej taktować bez E-core to już inna para kaloszy.
Czy specjalnie? Nie wiem, ale jest to bardzo możliwe. Patrząc na miasta w których mieszkałem lub przebywałem, tak - śmieci jest dużo. Niewiele można niestety z tym zrobić.