Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoję przed zakupem materaca w rozmiarze 160x200 dla dwoch osób o wadzę 70 i 80kg, wzroście 180cm.

Po przeczytaniu literatury mam jeszcze większy mętlik w głowie niż przed "rozpoznaniem" :D

Wiem, że twardość powinna być H2(do80kg) lub H3(od80kg). Nic poza tym.

Przeglądając popularne serwis aukcyjny zakres cen jest 400-1500zł.

Z racji, że ostatnie awarie samochodu wyczyściły portfel, myslałem, że przeznaczę 1000zł na materac i łóżko.

Prawdopodobnie przeliczyłem się, bo sam materac będzie kosztował w tych granicach.

Jeśli ktoś stał przed podobnym problemem, lub wie jak fachowo doradzić, to proszę o wypowiedź.

http://allegro.pl/materac-160x200-kokos-9-stref-fdm-home-plus-24h-i5730555329.html

http://allegro.pl/materac-160x200-lateks-kokos-visco-memory-fdm-live-i6158489704.html

http://allegro.pl/materac-materace-laura-160x200-6-cm-lateks-5-lat-i5612929894.html

http://allegro.pl/materac-160x200-multipocket-kokos-visco-fdm-deimos-i5367238732.html

http://allegro.pl/materac-160x200-visco-8cm-lateks-memory-fdm-hati-i5400551784.html

http://allegro.pl/materac-160x200-multipocket-lateks-visco-fdm-carme-i5419245780.html

http://allegro.pl/materac-kokosowy-erebu-160x200-janpol-gratisy-i5750428782.html

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Materac kup z firmy Materasso. Proponuje przejść się do sklepu i przetestować model Antibacterial. Wiem, że ponad budżet, ale bedziesz go miał na lata, a spi się na nim bardzo wygodnie. Jeśli na ten niw możesz sobie pozwolić to moja rada jest taka - nie kupuj żadnych sprężyn, tylko czystą pianę. Sprzedawałem przez prawie 3 lata materace, więc wiem co pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem rożne materace, latex, kokos, sprężyny zwykłe jak i kieszonkowe i bardzo się zdziwiłem jak wygodny jest zwykły materac + nakładka z wysokoelastycznej pianki.

Niestety nie mam danych co to za nakładka była jedynie wiem że Duński producent.

Łóżko Brimnes Ikea jest bardzo ok.

Do tego dwa zwykłe piankowe materace 80x200. Nakładkę (160x200) można kupić później o ile w ogóle okaże się potrzebna.

Nie miałem tylko materaca "memory" z technologią NASA, może kiedyś mnie najdzie to spróbuję.

Kupowanie materaca wirtualnie to kupowanie kota w worku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem, budżet okrojony do 1000zł. Więc łóżko odpada na obecny okres, może na początku przyszłego roku. W obecnej chwili chcę wrzucić materac na europalety. Oczywiście czyszczenie i malowanie przed skompletowaniem.

Na parkiet nie chcę kłaść, bo podobno materac ma zamkniety obieg powietrza i sprzyja to rozszerzaniu się wszelakich grzybów :D

Jestem w stanie pożyczyć do wypłaty powiedzmy 200zł, czy uratuje mnie to? Jaką twardość polecasz? O ile pierwsza osoba ma problemy z zasypianiem i dodatkowo wyrąbane 2 dyski, to druga ma delikatne wskazanie na roztocza.

Czy materac odwracalny, 1.strona zima, 2.strona lato, zdaje egzamin?

Można prosić o przykłady, by ślepo nie błądzić?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizyta w sklepie obowiązkowo. Szkoda kasy później na odsyłanie i wymianę. Zaś "twardy" w internecie okazał się miękki na miejscu. Sam potrzebowałem "na już", po kilku kursach dom - sklep koniec końców leżę na prostej piance z Ikei, o dziwo całkiem wygodnej. Co do łóżka - najprostsza rama , np. z Alle wystarczy w zupełności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno bierz H2 a nie H3 przy waszej masie. W sumie zasada jest prosta, jak leżysz na boku masz zmieć prosty kręgosłup. Ten patent z nakładką co greg wspomina jest bardzo dobry. No i generalnie jak jest napisane h2 to jeszcze nic nie znaczy bo to jest H2 dla danego producenta. Ja mam lateksowe H2 i to jest jak H3 przy materacu który dostałem od siostry (też lateksowy). Jeszcze rozważ czy nie kupić 2x80 zamiast jednego 160. Mimo wszystko zawsze trochę się wstrząsy przenoszą po jednym materacu.

Edit: w tym budżecie patrz na pianki. Są naprawdę OK. Ja żałuje że kupiłem lateks a nie piankę... Koniec końców i tak dokupiłem piankową nakładkę :E

Edytowane przez cHunter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmyślałem ponownie nad dwoma materacami, bo z racji, że mam problemy z zasypianiem, to czasami i do raną wiercę się po łóżku. Jednak po jakimś czasie problem występował na łączeniu obu sztuk.

Dlatego też postanowiliśmy, że zakupimy jeden pojedynczy. Mi to raczej nie będzie przeszkadzać, bo to ja stwarzam problemy :)

Na tygodniu, jak znajdę czas, to skoczę do sklepów na przymiarki. Chciałbym uniknąc sytuacji o jakiej piszecie, że twardość twardości nie równa.

Nie mam pojęcia, czy trafię na firmę materasso, dlatego też proszę o podanie przykładów.

Pozdrawiam! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmyślałem ponownie nad dwoma materacami, bo z racji, że mam problemy z zasypianiem, to czasami i do raną wiercę się po łóżku. Jednak po jakimś czasie problem występował na łączeniu obu sztuk.

Dlatego też postanowiliśmy, że zakupimy jeden pojedynczy. Mi to raczej nie będzie przeszkadzać, bo to ja stwarzam problemy :)

Na tygodniu, jak znajdę czas, to skoczę do sklepów na przymiarki. Chciałbym uniknąc sytuacji o jakiej piszecie, że twardość twardości nie równa.

Nie mam pojęcia, czy trafię na firmę materasso, dlatego też proszę o podanie przykładów.

Pozdrawiam! :)

Jak ja szukałem to cena/jakość najlepsza była w Ikea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ostatnio w hotelu trafił się fotel do spania ze składanym łóżkiem sprężynowym, na którym położono materac.

Łóżko było koszmarnie nierówne i skrzypiało przy każdym ruchu.

No to złożyłem ten fotel a materac położyłem na podłodze. Spało się całkiem wygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palety (w kolorze białym) zamiast łóżka dla mnie :thumbup:

Dwa osobne materace są wygodniejsze - w mojej praktycznej ocenie, pomimo przedziałka.

MOSHULT 80x200

Ten materac / pianka z ikea nie jest aż tak wyskoelastyczna jak nakładka "Duńska" o której wspominałem ale też wygodnie się śpi, a proporcje body zbliżone.

Pod materacem leżą listwy też z ikea i mam wrażenie że są lepsze pod ten materac niż sztywne dechy lub podłoga.

Przez jakiś czas te listwy leżały na podłodze i na tym materac - wszystko ok.

Materac pod spodem powinien mieć przewiew o czym sam się przekonałem innym razem - sam gąbkowy materac na gołej podłodze parkietowej (inny i kiedy indziej złapał grzyba od strony podłogi) i poszedł do śmieci.

Kiedyś miałem wypasiony stelaż pod materac z elastomerowymi 3D i powiem szczerze że nie było warto. Ale człowiek kombinował bo myślał że warto.

Ta propozycja z ikea jest tania i dobra, obecnie używam. O nakładce myślę ale nie jest aż tak konieczna, dlatego odłożyłem zakup na czas nieokreślony.

Oczywiście to moje preferencje w oparciu o jakieś tam doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabierz obie osoby do sklepu z materacami i sprawdź jaka twardość materaca wam odpowiada. U mnie przy podobnych parametrach wyszło, że chcemy H4 i taki kupiliśmy.

Materac jest w domu od 2013 roku tylko wtedy kosztował prawie 600 ;p. Nie skrzypi, nie śmierdzi, trzyma formę i jakość.

https://archiwumalle.pl/materace_materac_washington_7stref_160x200_tanio-1_2023419523.html

do tego takie coś

http://allegro.pl/elastyczny-stelaz-pod-materac-160x200-do-lozka-m9-i6363210897.html

i rama najprostsza, np. taka, upewnij się tylko, że stelaż wejdzie w ramę - ofc ichnie listewki wypierdzielamy

http://allegro.pl/lozko-drewniane-160x200-sosnowe-promocja-producent-i6586782361.html#thumb/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w Ikei są też większe materace - 200x220 cm?

Za 2-3 tygodnie będę się przenosił na nowe mieszkanie gdzie planuję mieć łóżko z palet.

Na stronie widzę tylko max. 140 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ SweetDreams nie widziałem materaców o takich wymiarach. Ikea ma tylko to co pasuje do ich łóżek i z tego co się orientuję to łóżka mają 180x200 a materace do tych łóżek 90x200.

@ ernorator sprawdzenie w sklepie gibkości materaca to nie to samo co sen. Sam się o tym przekonałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-_- greg Dzięki.

A jakieś inne sklepy gdzie znajdę takie materace? W Agata chyba też nie ma :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Materasso wyprodukują Ci materac o dowolnych rozmiarach, również w Perdormire. Są to sklepy obecne w każdym większym mieście w Polsce, więc poszukaj na ich stronach najbliższego salonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ SweetDreams szukaj sklepów z materacami bo rozmiar, którego szukasz nie jest popularny. Duże sklepy meblowe takie jak Agata mogą mieć niezależne/odrębne stoiska handlowe z takimi materacami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w Agacie, 2 szt po niecałe 400,-, kieszeniowe 7 stref, 80x200. Zdecydowaliśmy, że lepiej wymienić częściej, niż trwać przy droższych. Ikea (tak twierdzą pracownicy) ma materace jednostronne! Twierdzą, że mniej się niszczą???? Dla mnie to był szok. Ale rzeczywiście trzeba się na nich położyć przed kupnem. Poprzednie materace kupiłem w internecie (duży wytwórca-fabryka), służyły ponad 10 lat, ale wtedy kosztowały ponad 800,- za sztukę. Nie polecam kupowania 1 dużego. Może tylko ładniej wygląda na całości, ale ma więcej wad. Nawet łatwiej wymienić jeden po czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie sugerowałem się ceną tylko leżałem gdzie popadło i w końcu najbardziej nam spasował materac w ikei i tam też kupiłem, po ponad roku użytkowania jestem bardzo zadowolony. Myślę, że trzeba to po prostu samemu wyleżeć co wam będzie najbardziej pasować. Na pewno nie kupuj materaca przez internet bez wcześniejszego poleżenia na nim.

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA z Ikea mam materac 180x200 ale może coś zmieniło bo zmieniali ofertę rok po tym jak kupiłem.

Edit: zerknąłem na ceny w Ikea i wszystko droższe z 30% jak trzy lata temu... Nie polecam.

Edytowane przez cHunter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spędziłem dziś kilka godzin na mieście w poszukiwaniu materaca.

Potwierdza się Wasza uwaga, że model dobieramy pod siebie. Twardość, która według ogólnej opinii jest odpowiednia dla nas, to H2.

Lecz w rzeczywistości jest już inacze, bo o tej samej wartości występują różne materace, z różną odczuwalną twardością.

Dobre produkty firmy materasso są poza moim budżetem, więc nie brałem ich pod uwagę :(

Ze wszystkich wybraliśmy wstępnie:

- RELAKS LIGHT SILVER 160X200 DUO udało się wynegocjować 1340zł.

- HILDING ROCK&ROLL 160X200 udało się wynegocjować 1300zł.

O ile leżałem parę minut na kilkunast materacach, o tyle, te dwa najbardziej spodobały mi się, np. ze względu na to, że łopatki nie zapadały się w materac. Były przyjemnie twarde.

Przypomnę, że szukam materaca 160x200, gdzie obie osoby na chwilę obecną ważą 70kg i 80kg, chyba, że zajdę w ciążę spożywczą , to waga skoczy w górę :D

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak materac, to tylko kupowanie po wcześniejszym testowaniu. Ja kupowałem tutaj http://www.materacarnia.pl/ ale mają swoją siedzibę we Wrocławiu, więc spokojnie się wyleżałem i wybrałem to co mi pasuje i teraz nie żałuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądają całkeim fajnie, ale nie wiem, jak z ich renomą i trwalością.

Prosze o odpowiedź, bo chcę zakupić jak najszybciej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba jeszcze dodać, że materac w sklepie potrafi być tak wygnieciony przez klientów, że jak dostaniesz nowy do domu, to się okaże że jest twardszy. Przerabiałem na sobie, materac wspaniały w sklepie w domu po jednej nocy poszedł na zwrot (warto więc nie zrywać z materaca folii, żeby ze zwrotem nie było kłopotów). Tylko ja kupowałem z tą warstwą kokosową, ona się najwyraźniej w sklepie mocno już wygniotła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi