Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dravic

Zestaw CPU+MOBO+RAM+cooler za 4000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dawno tu nie zaglądałem.

Potrzebuję zmienić mojego Phenoma II x6 na coś nowego, ale chciałbym uniknąć zmiany na mniej rdzeni, bo uważam że to byłaby obraza dla mojego sześciojajowego towarzysza.

Wiernie mi służył, był mi przyjacielem. Czas aby przeszedł w stan spoczynku (praca w komputerze siostry :D )

Mam dużo pieniędzy ale nie chcę szaleć i płacić 5000+ za samego procka. Jednocześnie nie chcę 4-jajowca, walić to.

Dlaczego? Bo jak zobaczyłem ile kosztuje czterordzeniowy i7 Skylake/Broadwell (i7 6700k/i7 5775C) w porównaniu z i7 5920k na przykład, to zdecydowałem się na pójście w LGA 2011-3.

Sądzę, że spośród sześciordzeniowych procesorów, i7 5920K jest lepszym wyborem niż i7 6800k (Haswell vs Broadwell).

Skoro i tak podkręcam a większych różnic IPC między nimi nie ma... oprócz jednej: Broadwell gorzej (ciężej) się kręci, jeśli wierzyć recenzjom. Jakieś przemyślenia, panowie?

A więc mam takie coś:

https://www.morele.net/inventory/info/Ol0Nn7/

Aktualnie używam Hyper 212 EVO jako chłodzenie Phenoma II x6, myślę, że do podkręcania nowego procka muszę je zmienić.

Przy okazji, jaką pastę termoprzewodzącą do tego zestawu dokupić?

W tym zestawie tylko płyty głównej nie jestem pewien i po to tutaj przyszedłem. Pomóżcie coś wybrać, bo nie wiem nawet czego szukam :D

Czy ten X99A SLI Krait będzie dobry? Ma wszystko co trzeba według was?

Procesor i tak ma 28 PCI lanes więc nie ma co szaleć z ilością PCI Express, nawet gdybym robił SLI czy Crossfire to co najwyżej x2.

Mobo X99 musi umożliwić podkręcenie procesora do 4.2-4.5GHz w przyszłości. Fajnie by było, gdyby płyta miała przyzwoitą kartę dźwiękową. Większych preferencji nie mam.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dawno tu nie zaglądałem.

Potrzebuję zmienić mojego Phenoma II x6 na coś nowego, ale chciałbym uniknąć zmiany na mniej rdzeni, bo uważam że to byłaby obraza dla mojego sześciojajowego towarzysza.

Wiernie mi służył, był mi przyjacielem. Czas aby przeszedł w stan spoczynku (praca w komputerze siostry :D )

Mam dużo pieniędzy ale nie chcę szaleć i płacić 5000+ za samego procka. Jednocześnie nie chcę 4-jajowca, walić to.

Dlaczego? Bo jak zobaczyłem ile kosztuje czterordzeniowy i7 Skylake/Broadwell (i7 6700k/i7 5775C) w porównaniu z i7 5920k na przykład, to zdecydowałem się na pójście w LGA 2011-3.

Sądzę, że spośród sześciordzeniowych procesorów, i7 5920K jest lepszym wyborem niż i7 6800k (Haswell vs Broadwell).

Skoro i tak podkręcam a większych różnic IPC między nimi nie ma... oprócz jednej: Broadwell gorzej (ciężej) się kręci, jeśli wierzyć recenzjom. Jakieś przemyślenia, panowie?

A więc mam takie coś:

Aktualnie używam Hyper 212 EVO jako chłodzenie Phenoma II x6, myślę, że do podkręcania nowego procka muszę je zmienić.

Przy okazji, jaką pastę termoprzewodzącą do tego zestawu dokupić?

W tym zestawie tylko płyty głównej nie jestem pewien i po to tutaj przyszedłem. Pomóżcie coś wybrać, bo nie wiem nawet czego szukam :D

Czy ten X99A SLI Krait będzie dobry? Ma wszystko co trzeba według was?

Procesor i tak ma 28 PCI lanes więc nie ma co szaleć z ilością PCI Express, nawet gdybym robił SLI czy Crossfire to co najwyżej x2.

Mobo X99 musi umożliwić podkręcenie procesora do 4.2-4.5GHz w przyszłości. Fajnie by było, gdyby płyta miała przyzwoitą kartę dźwiękową. Większych preferencji nie mam.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Generalnie ok. Warto zastanowić się nad i7 6800K. W proline są z tego co pamiętam ostatnio promocje na Noctue. Zawsze to 40-50 zł w kieszeni. Pamięci należałoby wziąć w quad channel do x99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podkręceniu podobno i7 5820k nie odbiega od i7 6800K.

Do tego i7 6800k potrzebuje o wiele wyższego napięcia i o wiele więcej ciepła przy 4GHz+ emituje co przekłada się na potrzebę zakupu czegoś lepszego niż Noctua DH-15.

Na stocku oczywiscie i7 6800k wygrywa z i7 5820k, przy czym pobiera duzo mniej mocy, ale jak sie oba modele podkręci to nie tylko pobieraja podobną ilość mocy, ale do tego i7 5820k ma łatwiej uzyskac wyzsze taktowanie.

Jakiś pomysł na pastę termoprzewodzącą?

Pamięci 2x8GB chyba nie będą przeszkadzać na początek, prawda? Potem będę dokupować więcej (kolejny zestaw).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zamierzasz robić na tym procku? Bo jeśli grać to 6700K jest po prostu wydajniejszy ze względu na wyższe IPC oraz zegary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zamierzasz robić na tym procku? Bo jeśli grać to 6700K jest po prostu wydajniejszy ze względu na wyższe IPC oraz zegary.

Pracować - jestem game developerem. Grać też będę ale nie ma to znaczenia, mamy 2016 rok i potrzebuję więcej rdzeni niż 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po podkręceniu podobno i7 5820k nie odbiega od i7 6800K.

Do tego i7 6800k potrzebuje o wiele wyższego napięcia i o wiele więcej ciepła przy 4GHz+ emituje co przekłada się na potrzebę zakupu czegoś lepszego niż Noctua DH-15.

Na stocku oczywiscie i7 6800k wygrywa z i7 5820k, przy czym pobiera duzo mniej mocy, ale jak sie oba modele podkręci to nie tylko pobieraja podobną ilość mocy, ale do tego i7 5820k ma łatwiej uzyskac wyzsze taktowanie.

Jakiś pomysł na pastę termoprzewodzącą?

Pamięci 2x8GB chyba nie będą przeszkadzać na początek, prawda? Potem będę dokupować więcej (kolejny zestaw).

Co do pasty.

Ja wybrałbym coś takiego.

https://www.morele.net/thermal-grizzly-pasta-termoprzewodzaca-kryonaut-5-55g-1-5-ml-tg-k-015-r-747405/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem i pasta dołączana do Noctua NH-D15 jest bardzo dobra. Przyoszczędzę na tym komponencie zatem i już pasty oddzielnej nie kupię.

Okej, jeśli mam ten sprzęt dostać przed świętami, to muszę zamówić "już".

Wszystko gra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakimś tam pedantem nie jestem ale jakoś bardziej widziałbym tutaj czarny radiator na pamięciach + Dark Rock od BQ. Nie wiem do czego ten zestaw ale jak na dłużej będziesz z 16 GB DDR4 to daj sobie może 4 x 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakimś tam pedantem nie jestem ale jakoś bardziej widziałbym tutaj czarny radiator na pamięciach + Dark Rock od BQ. Nie wiem do czego ten zestaw ale jak na dłużej będziesz z 16 GB DDR4 to daj sobie może 4 x 4.

Już znalazłem czarny Vengeance, do tego tańszy. Wezmę 2x8GB bo niedługo rozszerzę do 4x8GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie tymczasowo i5 sandy bridge + mobo i czekaj na chyba wiesz co ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby to było takie proste znaleźć używane i5 (jakiekolwiek) w zestawie z MOBO ale juz niekoniecznie w zestawie z RAMem (skoro mam już DDR3), w dobrej cenie do tego...

Poza tym taki i5 2400 to raczej side-grade względem Phenoma II x6, a nie upgrade. Jest dużo szybszy single thread ale multithread zbliżony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz po prostu poczekać na Kaby Lake,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...