Skocz do zawartości
drdre1987

rx 480 problem z wattman-em

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś z was taki problem z rx 480?

 

 

"Default Radeon WattMan settings have been restored due to unexpected system failure"

 

Dzieję się to sporadycznie podczas grania w CS:GO i WOT. Gra się zawiesza i robię reset kompa. W oknie powiadomien wyskakuje j.w. komunikat, na razie gram tylko w te 2 gry, nie wiem jak reszta.

 

cpu i5

gpu gigabyte rx 480 8gb g1

psu xfx 600w

stery najnowsze, dzisiaj zainstalowane na swiezym systemie win10 64bit

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

raczej to nie wina wota, w cs mam to samo. raz zagram 1 mape i moge 2 a raz wywala od razu na 1 po rozegraniu np. 2 rund.

w wot w roznych momentach to sie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może za dużo podkręciłeś kartę , lub odvoltowałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nic nie krecone, komp zlozony w piatek, 2 dni temu.

Edytowane przez drdre1987

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób screen z Ogólnych ustawień Wattmana

Na pulpicie naciśnij:

PPM > Ustawienia karty Radeon > Gry > Ustawienia Globalne> Globalne ustawienia Wattman

 

U mnie mam normalnie coś takiego:

http://imgur.com/a/5LcDR

 

Ustawiłem undervolt GPU na 1030 [mV] i pamięci na 970 [mV]

Edytowane przez Phil66

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm wsjo masz na automacie ...

P.S. powinno hulać dobrze .

 

Po 1. pokombinowałbym z ustawianiami po przejściu na manual ,

przesuń suwak temperatura ręcznie( w prawo ) i ustaw limit zużycia energii na 50% ( max w prawo ) i sprawdź .

 

Po ustawieniu parametrów >zapisz w prawym górnym rogu "Zastosuj"

 

Jeżeli nie pomoże , próbowałbym następni ręcznie sterować napięciem-zwłaszcza na GPU :)

Edytowane przez Phil66

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrobie tak jak pisales i 1h pogram i napisze

 

narazie dziala, pogram jeszcze 30min i ide w kime. wydaje mi sie ze to chodzi o limit zuzycia energii, bede testowal w tygodniu z mniejszymi wartosciami i zobaczymy.

Edytowane przez drdre1987

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie te swoje polarisy, bolączki jak na GCNa przystało. Żeby to karta nie działała prawidłowo na stockowym ustawieniu, to jest dramat.. Nie baw się suwaczkami i wattmanem, tylko zwróć kartę póki jeszcze możesz.

Edytowane przez SebZMC

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie te swoje polarisy, bolączki jak na GCNa przystało. Żeby to karta nie działała prawidłowo na stockowym ustawieniu, to jest dramat.. Nie baw się suwaczkami i wattmanem, tylko zwróć kartę póki jeszcze możesz.

Jak producenci się nie popisali to co mamy zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie te swoje polarisy, bolączki jak na GCNa przystało. Żeby to karta nie działała prawidłowo na stockowym ustawieniu, to jest dramat.. Nie baw się suwaczkami i wattmanem, tylko zwróć kartę póki jeszcze możesz.

 

przeczytałeś chociaż temat czy tylko obrazki oglądasz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam ten sam problem z WoT. Gra wywala do pulpitu z błędem sterownika.

Przeinstalowanie WoT trochę pomogło, ilość crashy znacznie się zmniejszyła, ale i tak raz na 1-2h potrafi wywalić grę do pulpitu. Był nawet taki okres w okolicach nowego roku że przez tydzień miałem zero problemów

Czasami jestem w stanie wrócić do gry i ją zakończyć ale wtedy gra nie jest w stanie wrócić do garażu(czarny ekran) ale najczęściej powrót do bitwy(jeśli jeszcze żyję) kończy się kolejnym crashem

 

Problem występuje tylko w WoT, w CSa nie gram, inne gry np Wiedzmin 3 czy Mass Efefect 2/3 chodzą stabilnie, karta przechodzi tez stabilnie dłuższe sesje z bechmarkami jak Firestrike czy Valley

 

EDIT: Jeżeli jest jest to wina sterownika to problem musiał pojawić się gdzieś po 16.11.1, każdy późniejszy sterownik mi wywala a do października nie było problemów. Na razie czekam na update WoT i sterowników i wtedy zobaczę jakie środki podjąć,. Będę miał czas to przetestuję wcześniejsze sterowniki z Października

 

EDIT2: Tak się zastanawiam czy całkowite wywalanie AMD Settings i zainstalowanie tylko samego sterownika nie rozwiąże problemu.

Jedyne co stracę to możliwość włączenia efektywności energetycznej, napięcia i zegary i tak ustawiam WattToolem

Edytowane przez koniu22

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie 16.12.1 i 16.12.2 też gry wywalały, powrót do 16.11.5 problemy rozwiązał, ale cierpliwości zabrakło ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzieje się dokładnie coś takiego jak na tym filmiku (filmik nie mój) ale ja mam tylko 1 monitor

Edytowane przez koniu22

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Up@ też mam radeona i też mam podobny problem co wyżej zresztą nie tylko ja bo na forum amd też ludzie się skarżą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zainstalowałem z ciekawości WoT wersję HD beta i grałem ponad godzinę na maxymalnych ustawieniach ( 9 czy 10 bitew ) w 2560x1080 i AA na maxa , nic mnie nie wyrzuca- wsjo śmiga pomiędzy 70 a 125 fps :) przy odwoltowanej karcie przy 1226/7000 @ 1030/970 [mV] CPU @ 4,4 all cores.

 

Driver 16.12.2

Edytowane przez Phil66

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zainstalowałem z ciekawości WoT wersję HD beta i grałem ponad godzinę na maxymalnych ustawieniach ( 9 czy 10 bitew ) w 2560x1080 i AA na maxa , nic mnie nie wyrzuca- wsjo śmiga pomiędzy 85 a 125 fps :) przy odwoltowanej karcie przy 1226/7000 @ 1030/970 [mV] CPU @ 4,4 all cores.

 

Driver 16.12.2

 

Ok,

DDU w celu usunięcia startych sterów i ponowna instalacja sterowników 16.12.2 WHQL ze stycznia.

Tym razem nawet nie zbliżałem się do zakładki WattMana. Na razie udało mi pograć godzinę bez crasha, potestuje kilka dni i dam znać, na dzisiaj koniec z graniem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pogralem 2h może i jak na razie spokój. Stery najnowsze jakie są.

W wattmanie dałem tylko limit zużycia energii na 5%, wczoraj jak ktoś tu pisał dac na 50, dzisiaj zszedłem do 5% natomiast ustawień temperatury na ręczne nie dawałem.

Jutro przetestuje więcej gier.

WOT - zrzucało mnie co jakiś czas do paska. Pozamykałem programy ukryte w pasku i puki co działa normalnie.

 

Przed 20 dałem na def wszystkie ustawienia w wattmanie i 3h grałem w csa i nic nie działo.

Edytowane przez drdre1987

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cos się post pokićkał :-)

 

Witam po raz pierwszy.

Kilka zdań wyjaśnienia.

Oczywiście miałem ten sam problem (ten sam komunikat). Mam XFX R7850 CORE EDITION. Problem pojawiał się tylko w czasie gry w WoT. Zarejestrowałem się tutaj tylko dlatego, żeby odpowiedzieć w tym wątku i pomóż innym, bo chyba znalazłem rozwiązanie, a wiem jak irytujące są takie sytuacje (problemy) i ile czasu spędza się na "kminieniu" co nie gra i szukaniu właśnie takich podpowiedzi i rozwiązań jak w tym wątku.

 

Wątek jest dosyć stary ale nadal jak widzę przeglądany co tylko utwierdza mnie w przekonaniu że warto odpowiedz zamieścić. Próbowałem prawie wszystkich podpowiedzi które zamieszczaliście bo wszystkie są cenne i tak:

 

1 Nie ma sensu reinstalacja wot-a. Nic nie daje.

2. Nie ma sensu zmiana sterów. Nic to nie daje. Najstarszy jaki wgrałem to 16.11.5 Ale tak jak pisze nie miało to sensu, grę nadal wywalało.

3. Nie chodzi o RAM choć osobiście tak początkowo tez myślałem. Ja mam 8GB z czego wolnej 2,23.

 

No to co? Mnie pomogło wejście w ustawienia karty, dalej w gry, dalej w ustawienia w zakładce World of Tanks (w globalnych nic nie zmieniałem), dalej ustawienia overdrive dla profili i zmniejszenie taktowania GPU ze standardowych(fabrycznych) 860MHz na 700MHz. Myślałem jaka wartość podać. Postanowiłem że 700, innych wartości nie próbowałem.

 

Dodatkowo podkręciłem prędkość wentylatora do 60% i sterowanie zasilaniem do 10% choć myślę, że zmiana tych wielkości chyba nie ma wpływu. Ale jak zrobiłem to tak już jest. Kluczowym jest TAKTOWANIE GPU. Taktowanie pamięci pozostawiłem bez zmian na ustawieniach fabrycznych.

 

Kliknąłem ZASTOSUJ i.... problem zniknął, chyba :-). Od trzech dni WoT hula jak ta lala! Dzisiaj czwarty dzień i też zero problemów jak na razie.

 

Wypada też żebym napisał, że nie mam odjechanego sprzętu (CPU G4400 :-)), ale tez nie jestem wymagający. Gram tylko w WoTa (dlatego nie wiem jak inne gry, sorry), gram na kliencie SD mam win 10/32 i na średnich ustawieniach w WoT. Mnie tyle starcza:-). Nie próbowałem maksymalnych ustawień choć pewnie kiedyś spróbuję :-). Nie odczułem także pogorszenia jakości gry po tym zmniejszeniu taktowania.

 

Nie wiem jak to będzie wyglądało u kogoś innego, na odjechanych kompach, przy kliencie HD samej gry. Mnie pomogło dlatego postanowiłem się tym podzielić. Może komuś pomoże i zniknie ta wkur... irytacja przy wywalaniu z gry.

Pozdrawiam.

PS

Dobrze jakby ktoś napisał czy to faktycznie pomaga czy tylko mnie się "przyśniło" :-)

Edytowane przez ayer100

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przeczytałeś chociaż temat czy tylko obrazki oglądasz?

 

Radełon dobry,ale do benchmarków do gier kupuje się NV ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Radełon dobry,ale do benchmarków do gier kupuje się NV ;)

 

Ja to bym dla takich ludzi zieloną świątynie otworzył ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...