Forum PCLab.pl: Windows 7 Image Updater - Automatyczny aktualizator obrazu Windows 7 dla nowych maszyn (Sky/Kaby/Coffee Lake , Ryzen Threadripper) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (22 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 Image Updater - Automatyczny aktualizator obrazu Windows 7 dla nowych maszyn (Sky/Kaby/Coffee Lake , Ryzen Threadripper) Oceń temat: ****- 7 Głosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3352
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 06 Czerwiec 2017 - 18:07

Ściagnij sobie normalne ISO (niemodyfikowane).
https://www.microsof...wnload/windows7
lub z zatoki
https://thepiratebay...ched___Windows7

"Customowe" Hybrydy x86 i x64 nie będą działać z tym programem.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 06 Czerwiec 2017 - 18:10


#42 Użytkownik jest niedostępny   l1pka 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 933
  • Dołączył: Pn, 14 Gru 09

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 15:55

PRoces complet, po 4 h a gdzie img?

#43 Użytkownik jest niedostępny   l1pka 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 933
  • Dołączył: Pn, 14 Gru 09

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 18:10

Wybieram Iso win 7 z msdn,
wybieram gdzie ma zapisać, wybieram homepremium
robi robi robi i nic:O

https://www.wklej.to/tqNl9

#44 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8146
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 27 Czerwiec 2017 - 10:46

niechcący zapomniałem odznaczyć "Apply to all editions", nie dość że operacja trwała niesamowicie długo, to na koniec komputer ledwo działał, niemalże totalna zwiecha, oraz komunikat o zbyt wielkiej ilości aplikacji 16-bitowych (nie wiedziałem, że 64-bitowy Windows 7 je w ogóle obsługuje).

jaki w ogóle jest sens tej opcji? myślałem, że każdy obraz iso i tak ma wszystkie edycje (HP, Pro, Ulti...) a ich dostępność jest zależna tylko od obecności lub nie pliku ei.cfg?
jeżeli ta opcja jest do czegoś przydatna, jasne, niech zostanie, ale może niech nie będzie domyślnie włączona?

#45 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3352
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 27 Czerwiec 2017 - 14:49

Podczas tworzenia tego narzędzia oraz wielokrotnego testowania NIGDY nie pojawiły się takie cyrki jak u ciebie. Informacja o 16-bitowych aplikacjach to już w ogóle kosmos ;)
Nawet nie chcesz wiedzieć ile cykli P/E zmarnowałem na moim SSD podczas developingu ;) (ISO bez SP1 ,ISO z SP1,ISO x86, ISO x64, ISO PL, ISO ENG itd...) Tak proces aktualizacji jest czasochłonny. Na SSD i dobrym procku u mnie trwa to odpowiednio około 1 godziny (ISO z już zintegrowanym SP1) lub nawet 2 godziny gdy trzeba jeszcze najpierw zintegrować SP1.


Cytuj

jaki w ogóle jest sens tej opcji?

A no taki żeby zaoszczędzić czas i nie aktualizować edycji na którą i tak nie masz licencji.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 27 Czerwiec 2017 - 14:53


#46 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 27 Czerwiec 2017 - 18:03

Myślę, że Gobli miał na myśli aby opcja "Apply to all editions" była domyślnie odznaczona.

Wtedy osoby lubiące klikać "Dalej", nie muszą martwić się o ściąganie wszystkiego (okno z wyborem edycji i tak wyświetli się po kliknięciu "START").

#47 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3352
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 27 Czerwiec 2017 - 20:19

Jak będę aktualizował to odznaczę skoro tak wolicie.

#48 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8146
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 27 Czerwiec 2017 - 20:20

miałem na myśli ciut coś innego, ale może po prostu nie mam pojęcia co siedzi w plikach wim.
myślałem, że instalka Windowsa 7 ma wszystkie edycje i już, wybór jednej podczas instalacji blokuje lub nie odpowiednie opcje systemu bla bla, ale przecież aktualizacje są te same dla home, pro, ulti...? to samo ze sterownikami? po prostu nie kapuję czemu trzeba mielić 4 razy dla każdej edycji, czy program nie aktualizuje 4 razy... te same pliki?

ech, dziwnie się u mnie wtedy zachował program, przymulenie kompa, te nędzne 16 bitów, no i nie wspomniałem, że proces trwał dobre 6 godzin - coś musiało pójść nie tak.

Ten post był edytowany przez Gobli dnia: 27 Czerwiec 2017 - 20:21


#49 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3352
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 27 Czerwiec 2017 - 20:25

Trzeba przemielić wszystkie obrazy bo install.wim ma odrębne indexy dla każdej edycji!
Jak dodasz np. aktualizacje,stery tylko do Index 1 to reszta pozostanie goła.

Przykład.

----------------[ install.wim ]----------------
[2017-06-27 16:04:29] 
[2017-06-27 16:04:29] Deployment Image Servicing and Management tool
[2017-06-27 16:04:29] Version: 6.1.7600.16385
[2017-06-27 16:04:29] 
[2017-06-27 16:04:29] Details for image : C:\Users\Dave\Documents\Delphi_Projects\WindowsImagePatcher\Image\sources\install.wim
[2017-06-27 16:04:29] 
[2017-06-27 16:04:29] Index : 1
[2017-06-27 16:04:29] Name : Windows 7 STARTER x86
[2017-06-27 16:04:29] Description : Windows 7 STARTER x86
[2017-06-27 16:04:29] Size : 10˙270˙967˙457 bytes
[2017-06-27 16:04:29] 
[2017-06-27 16:04:29] Index : 2
[2017-06-27 16:04:29] Name : Windows 7 HOMEBASIC x86
[2017-06-27 16:04:30] Description : Windows 7 HOMEBASIC x86
[2017-06-27 16:04:30] Size : 10˙292˙113˙679 bytes
[2017-06-27 16:04:30] 
[2017-06-27 16:04:30] Index : 3
[2017-06-27 16:04:30] Name : Windows 7 HOMEPREMIUM x86
[2017-06-27 16:04:30] Description : Windows 7 HOMEPREMIUM x86
[2017-06-27 16:04:30] Size : 10˙729˙799˙094 bytes
[2017-06-27 16:04:30] 
[2017-06-27 16:04:30] Index : 4
[2017-06-27 16:04:30] Name : Windows 7 PROFESSIONAL x86
[2017-06-27 16:04:30] Description : Windows 7 PROFESSIONAL x86
[2017-06-27 16:04:30] Size : 10˙611˙005˙898 bytes
[2017-06-27 16:04:30] 
[2017-06-27 16:04:30] Index : 5
[2017-06-27 16:04:30] Name : Windows 7 ULTIMATE x86
[2017-06-27 16:04:30] Description : Windows 7 ULTIMATE x86
[2017-06-27 16:04:30] Size : 10˙770˙532˙754 bytes
[2017-06-27 16:04:30] 
[2017-06-27 16:04:30] Index : 6
[2017-06-27 16:04:30] Name : Windows 7 PROFESSIONAL VL x86
[2017-06-27 16:04:30] Description : Windows 7 PROFESSIONAL VL x86
[2017-06-27 16:04:30] Size : 10˙608˙867˙486 bytes
[2017-06-27 16:04:30] 
[2017-06-27 16:04:30] Index : 7
[2017-06-27 16:04:30] Name : Windows 7 ENTERPRISE x86
[2017-06-27 16:04:30] Description : Windows 7 ENTERPRISE x86
[2017-06-27 16:04:30] Size : 10˙614˙880˙157 bytes
[2017-06-27 16:04:30] 
[2017-06-27 16:04:30] The operation completed successfully.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 27 Czerwiec 2017 - 20:29


#50 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8146
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 28 Czerwiec 2017 - 09:43

teraz wszystko dla mnie jasne ;)

#51 Użytkownik jest niedostępny   A1eks 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 16 Lut 12

Napisany 06 Lipiec 2017 - 00:07

Wielki props dla autora tematu i programu, nie każdemu by się chciało i nie każdy by to ogarnął ;)
a teraz pytanie, czy da się zrobić to samo z instalką win 8.1 ? Walczę z tym od paru dni, sporo tematów dotyczy win7 ale nie widziałem żeby ktoś zmodyfikował instalkę do 8.1.

#52 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3352
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 06 Lipiec 2017 - 11:22

Ale z tego co wiem to win8.1 chyba nie ma problemu z nowymi CPU (obsługa USB3.0 czy NVMe). Po za tym win8.1 umiera w oczach. Nawet Win XP ma większy udział w rynku. Nie widzę za bardzo potrzeby reanimoania tego nieudanego OS.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 06 Lipiec 2017 - 11:22


#53 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 10 Lipiec 2017 - 10:37

To może dedykowany program dla Windowsa XP [x86/x64] z aktualizacjami "Ransomware" i wbudowanymi sterami do AHCI (jeżeli dobrze kojarzę, ostatnie są na chipset C600 - czyli serwerową odmianę X79) ?
Jak widać, jest to trzeci najpopularniejszy system operacyjny :D

#54 Użytkownik jest niedostępny   Minik55 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 13 Lip 17

Napisany 13 Lipiec 2017 - 11:30

Witam,
mam nastepujacy problem, ostatni driver z ubs 3.0 nie moze sotac zainstalowany.
Dodaj obrazek
Ktoś zna przyczynę problemu?

#55 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3352
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 13 Lipiec 2017 - 12:37

Cały log w formie tekstowej byłby bardziej pomocny niż wycinek w .jpg...

Ps. Coś nabroiłeś bo masz nadmiarowego mounta i do tego jest Invalid. Zrestartuj kompa i spróbuj ponownie.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 13 Lipiec 2017 - 12:41


#56 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20120
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Lipiec 2017 - 12:48

Zobacz postA1eks, o 06 Lipiec 2017 - 01:07, napisał(a):

a teraz pytanie, czy da się zrobić to samo z instalką win 8.1 ? Walczę z tym od paru dni, sporo tematów dotyczy win7 ale nie widziałem żeby ktoś zmodyfikował instalkę do 8.1.

Win8.1 ma fabryczną obsługę USB3 od zawsze, a NVMe (z tego co pamiętam) dopiero od instalki w wersji update 1.
Ustatnia udostępniona to chyba update 3.

Jeżeli instalujesz na dysku NVMe i masz pierwszą wersję 8.1, to to by tłumaczyło problem.

#57 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 21 Lipiec 2017 - 15:20

Sprawdzam z ciekawości jak działa ten wynalazek, bo akurat po siedmiu latach przymierzam się do reinstalacji siódemki. Pierwsze co rzuca mi się w oczy - dobrze by było, aby była możliwość pobierania aktualizacji w kilku/nastu instancjach jednocześnie. Np. W tej chwili widzę, że z łącza które ma szybkość ok. 18 megabajtów/sek wykorzystywane jest kilkaset kilobajtów do, w porywach, 2 MB/sek.

#58 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7135
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 21 Lipiec 2017 - 22:33

Dałbyś radę dorzucić aktualizację wanna cry (bodaj KB4012212) i ostatnią dostępną wersję przeglądarki IE (11.0.9600.17690) do tego obrazu?

#59 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3352
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 22 Lipiec 2017 - 11:39

KB4025341 z lipca 2017 ma wszystkie poprzednie poprawki już w sobie.

Cytuj

Installing the most recent update means you get all of the previous updates, as well, including important security fixes.

https://support.micr...us/help/4009469

Lista poprawek do ściągnięcia jest w pliku .txt. Możesz dodać co chcesz sam.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 22 Lipiec 2017 - 11:41


#60 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 31 Lipiec 2017 - 14:50

Odznaczenie opcji "Integrate updated installer" powoduje zaniechanie aktualizacji pliku bootx64.efi znajdującego się w folderze efi/boot.
Powoduje to skuteczne zablokowanie możliwości uruchamiania starszego instalatora w trybie EFI (pomimo zaznaczonych opcji wgrania poprawek i sterowników).

Podmiana tego samego pliku z zaktualizowanej wersji instalatora niweluje ten problem (oryginalny plik jest z 2010 roku, zaktualizowany z 2016).

Dałoby się coś zrobić w tej kwestii ?

  • (22 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych