Skocz do zawartości
Atak_Snajpera

Windows 7 Image Updater - Automatyczny aktualizator obrazu Windows 7 dla nowych maszyn (Sky/Kaby/Coffee Lake , Ryzen Threadripper)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak będzie mi działać na moim nowym kompie to stawiam Ci pół litra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czy jest możliwe dodanie do win7 sterowników odsługujących dyski  ssd  nvme ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win7 ma już natywne wsparcie dla NVMe
https://support.microsoft.com/en-us/help/2990941/update-to-add-native-driver-support-in-nvm-express-in-windows-7-and-wi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program Windows 7 Image updater v2020.08.07, plik iso z windowsa 7 Pro SP1 PL, x64.

W programie zaznaczone cztery opcje od lewej strony programu.

Program działał na win x64 około 4 godzin (mam tylko 4 MB RAMU ! ale dyski SSD).

Zrobił plik iso o wielkości 4.4 GB, Rufus zapisał to na pendrivie 16GB z systemem plików NTFS.

Usb z pendriwem został wrzucony do MAG Z390 Tomahawk, system instalował się około 45 minut, gro czasu poszło na rozpakowanie i instalacje updatów.

Po kilku rebutach mam zainstalowany system win 7 x64 SP1 PL na dysku NVMe 512GB, w menadzerze urządzeń brak wykrzykników.

Teraz kolej na testy USB 3.1 typ 2, typ 1, itd.

Wielkie podziekowania dla autora tego programu.

Edytowane przez spairo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że nie masz wykrzykników w menadżerze urządzeń. To oznacza że zhackowany ("odblokowany") natywny sterownik USB z Windows 8 działa jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz poważniejsza sprawa, nalezy uaktualnić windows 7 Enterprise aby można było pod win x64 zainstalować system na VHD.

Enterprise bedzie systemem 32 bitowym, czyli uaktualniamy iso tez pod systemem 32 bitowym.

Jak to zadziała to tez stawiam pół litra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dało się zainstalowac win7 Ent na pliku VHD, instalator napisał że nie może zbootować tego urządzenia.

Zainstalowano na dysku Nvme, instalacja poszła bez problemu.

W menadzerze urządzeń są cztery wykrzykniki.

Karta graficzna w standardzie VGA.

Pci simple comm

PCI\VEN_8086&DEV_A360&SUBSYS_7B181462&REV_10
PCI\VEN_8086&DEV_A360&SUBSYS_7B181462
PCI\VEN_8086&DEV_A360&CC_078000
PCI\VEN_8086&DEV_A360&CC_0780

Nieznane urzadzenie

ACPI\ACPI000E
*ACPI000E

Urządzenie PCI

PCI\VEN_10DE&DEV_1AED&SUBSYS_87521043&REV_A1
PCI\VEN_10DE&DEV_1AED&SUBSYS_87521043
PCI\VEN_10DE&DEV_1AED&CC_0C8000
PCI\VEN_10DE&DEV_1AED&CC_0C80

Proszę o poradę co można z tym zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wielu próbach zainstalowano win na pliku VHD, 32 bit.

Nie ma wielu wykrzykników ale pozostał jedem problem, karta graficzna ASUS Nvidia GTX 1660 Super.

To dość poważny dla mnie problem ponieważ nie ma sterowników do 32 bitow windows 7 , czyli także nie ma glosu poprzez HDMI.

Czy jest na to jakiś sposób, może sterowniki z win 8 by pasowały, stawiam pół litra jak będzie to działać.

dzieki za wspaniały program.

Edytowane przez spairo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem,

Mam oryginalną płytę windows 7 EN (chyba DVD). Czy mam ją po prostu włożyć do napędu i uruchomić ten Windows 7 Image Updater, czy też muszę zrobić plik iso z tej płyty najpierw i na nim pracować?No i czy mam to robić na komputerze z windows 7 czy windows 10. Ewentualnie na którym lepiej?

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) włóż dvd do napędu

2) wybierz "mode" jako FOLDER

3) wskaż ścieżkę do napędu

Raczej to nie ma znaczenia czy zrobisz to na win7 czy win10. Ja testowałem wyłącznie na win7 jakby co.

Edytowane przez Atak_Snajpera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Często używam jako nośnik instalacji przenośnego dysku  z interfejsem USB 3.0. Czy można by do instalki win 7 dodać sterowniki takiego urządzenia aby nie było komunikatu o braku sterowników urządzenia przy instalacji win 7 z niego?

https://www.morele.net/kieszen-gembird-usb-3-0-na-dysk-hdd-2-5-sata-aluminiowa-czerwona-ee2-u3s-2-r-721093/

System nazywa to urządzenie USB ATA/ATA Bridge.

Vendor ID: 0x152d (JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp.)

Product ID: 0x578 (JMS578 SATA 6Gb/s)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Walcze z tematem od 2dni. Ściągnąłem 3 różne wersje win 7.iso. W tym również tą rekomendowaną wymienioną kilka postów wcześniej z Piratbeya - czystą podstawkę. Próbowałem dograć stery na 2 laptopach w większości przypadków nie tworzył mi się plik .ISO. Użyłem chyba wszystkich możliwych kombinacji. W końcu się udało. Ustawiłem biosa. Klawiatura i mysz działają. Wybrałem Win 7 Pro (tą wersje modyfikowałem) ale nie widzi dysku, chociaż gdy sprawdzałem log to stery do dysku się dograły (Dysk Lexar NM610). Czy te sterowniki nie obsługują tego dysku? Już opadam z sił i pomysłów... Pozostaje mi chyba skołować HDD/zwykłego SSD tam zainstalować system a potem przenieść go na NVME. Nie chce iść w win 10.... ale wszystkie znaki na ziemi i niebie świadczą, że chyba taki będzie finał. Zanim trafiłem na ten wątek próbowałem ogarnąć to programami: MSI Smart Tools, Windows Image Tools - oczywiście z marnym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.06.2021 o 13:58, trawqa18 napisał:

Witam. Walcze z tematem od 2dni. Ściągnąłem 3 różne wersje win 7.iso. W tym również tą rekomendowaną wymienioną kilka postów wcześniej z Piratbeya - czystą podstawkę. Próbowałem dograć stery na 2 laptopach w większości przypadków nie tworzył mi się plik .ISO. Użyłem chyba wszystkich możliwych kombinacji. W końcu się udało. Ustawiłem biosa. Klawiatura i mysz działają. Wybrałem Win 7 Pro (tą wersje modyfikowałem) ale nie widzi dysku, chociaż gdy sprawdzałem log to stery do dysku się dograły (Dysk Lexar NM610). Czy te sterowniki nie obsługują tego dysku? Już opadam z sił i pomysłów... Pozostaje mi chyba skołować HDD/zwykłego SSD tam zainstalować system a potem przenieść go na NVME. Nie chce iść w win 10.... ale wszystkie znaki na ziemi i niebie świadczą, że chyba taki będzie finał. Zanim trafiłem na ten wątek próbowałem ogarnąć to programami: MSI Smart Tools, Windows Image Tools - oczywiście z marnym skutkiem.

Spróbuj w ten sposób. BIOS ustaw w Legacy boot. Dysk NVME sformatuj w MBR. Rufusem zgraj obraz na pena z opcjami legacy & mbr. Powinno zadziałać. Jak masz potrzebę, to możesz póxniej dysk zamienić na GPT. I najlepiej przy isntalcji odłaącz pozostałe dyski. Jeszcze jedno. Problemem może być pendrive. Najlepiej użyj jakiś stary usb 2.0.

Edytowane przez Sidr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i mam pytanie. 

Mam komputerek Dell Wyse 5020 Thin Client z procesorem AMD GX-415GA i kartą graficzną Radeon HD 8333E. Mam w nim 8 GB RAM i dysk SSD 128 GB.

Bios w nim działa w trybie UEFI i nie da się zrobić trybu legacy. Opcja ta jest wyszarzona. Czy ten program potrafi zrobić instalator tak, żeby dało się Windows 7 zainstalować w trybie UEFI z marszu?

Edytowane przez gilban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Atak_Snajpera napisał:

Może najpierw musisz wyłączyć SECURE BOOT aby LEGACY była dostępna?

Dzięki wielkie za podpowiedź. Udało się.

A dodatkowo mam pytanie - jak zrobić, żeby Windows 7 instalował aktualizacje przeznaczone dla firm, czyli te, które dalej są wydawane?

Edytowane przez gilban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie powiem ze konto tu mam chyba 10 lat i pierwszy raz zalogowałem się specjalnie żeby napisać WOW. Program świetny dziękuje Ci Snajper za ten twór.

Elegancko mi się zrobił update obrazu .iso w jakieś niecałe 2h. Mam inny problem. Dostaje Blue Screena: Not fully ACPI compliant :(

Miał ktoś taką przygodę? Staram się to ogarnąć na Lenovo y540 z coffee lake na i7-9750H.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Polbi napisał:

Na wstępie powiem ze konto tu mam chyba 10 lat i pierwszy raz zalogowałem się specjalnie żeby napisać WOW. Program świetny dziękuje Ci Snajper za ten twór.

Elegancko mi się zrobił update obrazu .iso w jakieś niecałe 2h. Mam inny problem. Dostaje Blue Screena: Not fully ACPI compliant :(

Miał ktoś taką przygodę? Staram się to ogarnąć na Lenovo y540 z coffee lake na i7-9750H.

No wiesz. Główny problem jest taki, że nie ma dedykowanych sterowników do Windows 7 dla tego sprzętu. Jednym słowem sprzęt jest za nowy. Gdybyś miał procesor 7 generacji to pewnie by nie było problemu.

W przypadku AMD jest prościej. Bo do chipsetu jest tylko jedna paczka sterowników. I do chipsetu B450, X470, A 320 i starszych masz sterowniki do Windows 7. Ne ma za to już do B550, X570 oraz A520.

Edytowane przez gilban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem nie jest brak jakiegoś sterownika tylko sam bios w tym przypadku. Jest to typowy problem w przypadku nowych laptopów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi