Skocz do zawartości
Atak_Snajpera

Windows 7 Image Updater - Automatyczny aktualizator obrazu Windows 7 dla nowych maszyn (Sky/Kaby/Coffee Lake , Ryzen Threadripper)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.02.2023 o 09:37, PiotrKoz napisał:

I co wtedy, nie działa mysz i klawiatura? czy co?

Niestety i to i to :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.03.2023 o 03:06, prmx89 napisał:

Niestety i to i to :(

No to trzeba ps-owe, mysz wystarczy, bo klawe można ekranową, jeśli jest gniazdo albo jakiś stary slotowy USB na małym expresie mam taki, ale jestem za daleko.

Hejka!!! Marzy mi się przeniesienie Windows 7 Retail Ultimate z i7-4790k Z97X Gaming 7 na i9-11900k i Z590 chipset na Vision D Gigabyte. Czy to jest jakoś możliwe, żeby dograć sterowniki do działającego systemu i żeby przeniesiony albo sklonowany M.2 SSD uruchomił się na nowym sprzęcie tak choćby żeby mieć go dla sentymentu? Jak na razie próbowałem zainstalować tam 7 ze zmodyfikowanego iso 7 Ultimate, ale nie chce odpalić zwiecha na ładowaniu nawet pod Safe Mode i ostatnie co ładuje to asstor64.sys, i przestaje cokolwiek robić dalej.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk z windows 7 pewnie będzie pod MBR, żeby odpalił ustaw rozruch w biosie na CSM/legacy. Zainstaluj wcześniej poprawki z obsługą nvme dla win7: KB2990941 i KB3087873. Włącz automatyczne logowanie, zrób backup.

Z własnych doświadczeń, jak podpiąłem stary system z p67 to odpalił na z490 bez problemu. Pozostawała tylko kwestia dogrania sterów, głównie usb i lan żeby działać dalej. Realtek lan 2.5 miał oficjalne stery więc dodałem po prostu z drugiego systemu do autostartu win7 (setup.exe -s) i zainstalowały sie w tle. Do autostartu wrzuciłem też teamviewer i później przez niego dograłem usb. Chipset driver z wersji dla win10, a reszta znalazła się na forach np: winraid, mydigitallife.

Ten gigabyte moze być problematyczny. Lan intela powinien zadziałać ze zmodyfikowanym inf, wifi może też coś znajdziesz, ale audio ALC4080 pewnie nie.

Jak masz fizycznie możliwość odpalenia starej platformy możesz też przetestować:
https://github.com/lostindark/DriverStoreExplorer
I dodać potrzebne stery przed przełożeniem dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.05.2023 o 11:03, noworol napisał:

Dysk z windows 7 pewnie będzie pod MBR, żeby odpalił ustaw rozruch w biosie na CSM/legacy. Zainstaluj wcześniej poprawki z obsługą nvme dla win7: KB2990941 i KB3087873. Włącz automatyczne logowanie, zrób backup.

Z własnych doświadczeń, jak podpiąłem stary system z p67 to odpalił na z490 bez problemu. Pozostawała tylko kwestia dogrania sterów, głównie usb i lan żeby działać dalej. Realtek lan 2.5 miał oficjalne stery więc dodałem po prostu z drugiego systemu do autostartu win7 (setup.exe -s) i zainstalowały sie w tle. Do autostartu wrzuciłem też teamviewer i później przez niego dograłem usb. Chipset driver z wersji dla win10, a reszta znalazła się na forach np: winraid, mydigitallife.

Ten gigabyte moze być problematyczny. Lan intela powinien zadziałać ze zmodyfikowanym inf, wifi może też coś znajdziesz, ale audio ALC4080 pewnie nie.

Jak masz fizycznie możliwość odpalenia starej platformy możesz też przetestować:
https://github.com/lostindark/DriverStoreExplorer
I dodać potrzebne stery przed przełożeniem dysku.

Mam wielkie hardwarowe doświadczenie, i Macrium Reflect,  stary komp ciągle działa i w każdej chwili mogę podmienić partycję na M.2 ze spreparowanym W7 i testować, W nowym PC jest klon tego co było w starym wielosystemowym PC, NTSC już działa W10 też działa, jak na razie wygląda, że 15 gen IRST się wykrzaczył (pisałem o stopie na bootowaniu)

Z490 a Z590 nie wnikałem w różnice.

Nie wiem tylko jak dodać dodatkowe sterowniki w starym PC...

Ten github link prowadzi do czegoś, co :

Support online (local machine) and offline driver store.

Ryly?

zaraz sprawdzę

i dam znać

Mam błąd... próbowałem sprawdzić Driver Store w offline W7 i... w tym programie: "An error occurred. No operation was performed. Verify that DISM is installed properly in the image, and then try the operation again"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś problem z dism. Sprawdziłem z ciekawości, u mnie działa ten program na 7 i 10, systemy na osobnych dyskach jeden mbr drugi gpt. Gdyby udało się odpalić pod win10 to plik->wybierz lokalizację sterowników->magazyn sterowników offline i wybierasz partycję z 7 żeby dodać tam sterowniki. Jeśli sprzęt był wcześniej w menedżerze urządzen (nawet bez sterów) to musisz go usunąć żeby odpaliło się wyszukiwanie sprzętu przy uruchomieniu systemu, wtedy powinno znależć te dodane drivery.

Przy podmianie dysku potrzebowałem tylko kb dla nvme, ahci obsłużył sterownik msahci, irst nie było potrzebne (iastor można wgrać później). W biosie oprócz włączonego csm wyłączony secure boot i xhci hand-off, ale nawet nie sprawdzałem na on, więc nie wiem czy ma tu znaczenie.

Ewentualnie próbuj jeszcze raz z iso, coś tam poszło nie tak i ahci to dobry trop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.05.2023 o 23:33, noworol napisał:

Jakiś problem z dism. Sprawdziłem z ciekawości, u mnie działa ten program na 7 i 10, systemy na osobnych dyskach jeden mbr drugi gpt. Gdyby udało się odpalić pod win10 to plik->wybierz lokalizację sterowników->magazyn sterowników offline i wybierasz partycję z 7 żeby dodać tam sterowniki. Jeśli sprzęt był wcześniej w menedżerze urządzen (nawet bez sterów) to musisz go usunąć żeby odpaliło się wyszukiwanie sprzętu przy uruchomieniu systemu, wtedy powinno znależć te dodane drivery.

Przy podmianie dysku potrzebowałem tylko kb dla nvme, ahci obsłużył sterownik msahci, irst nie było potrzebne (iastor można wgrać później). W biosie oprócz włączonego csm wyłączony secure boot i xhci hand-off, ale nawet nie sprawdzałem na on, więc nie wiem czy ma tu znaczenie.

Ewentualnie próbuj jeszcze raz z iso, coś tam poszło nie tak i ahci to dobry trop.

Daje się odpalić na 10, ale przy uruchamianiu offline jest error

7 Bad1.jpg

W dniu 13.02.2023 o 02:53, Send1N napisał:

Jak brakuje sterów to pod identyfikatorze sprzętu szukajcie wersji pod win7 albo wrzuć tutaj id sprzętowe danego urządzenia gdzie brakuje sterów to będę coś linkował.

OK wygląda jakby wszyscy umarli, co zrobić na I9 11900k i z590 żeby nie mieć ACPI error A5 ? PLZ

Pomocy!!!

system:

CPU: Intel Core i9-11900K
GPU: Nvidia RTX 2080-Ti
SSD: Samsung 990 Pro NVMe PCIe M.2 2TB
SSD: Crucial P3 2TB M.2 PCIe Gen3 NVMe
HDD: Seagate ST2000VM003-1CT164 2TB
HDD: WD WD10EURX 1TB - 46.3%
HDD: Seagate ST2000VM003-1CT164 2TB
HDD: WD WD10EURX 1TB
Intel Raid 1: 1TB
Intel Raid 1: 2TB
RAM: Corsair CMT64GX4M4K3600C18 4x16GB
MBD: Gigabyte GA-Z590 VISION D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie potrzebujesz podmienić plik acpi.sys (windows\system32\drivers\acpi.sys i windows\DriverStore\FileRepository\acpi.inf_amd64_neutral_aed2e7a487803437\acpi.sys) na zmodyfikowany.

Sprawdź może ten zadziała: https://github.com/manatails/uefiseven/issues/13#issuecomment-1172649379 lub ewentualnie poszukaj na forach.

Możesz też sprawdzić inne wersje bios albo poszukać modów. Niestety widocznie na tym gigabyte tak jest, na płytach msi z590 raczej nie było by tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, noworol napisał:

Prawdopodobnie potrzebujesz podmienić plik acpi.sys (windows\system32\drivers\acpi.sys i windows\DriverStore\FileRepository\acpi.inf_amd64_neutral_aed2e7a487803437\acpi.sys) na zmodyfikowany.

Sprawdź może ten zadziała: https://github.com/manatails/uefiseven/issues/13#issuecomment-1172649379 lub ewentualnie poszukaj na forach.

Możesz też sprawdzić inne wersje bios albo poszukać modów. Niestety widocznie na tym gigabyte tak jest, na płytach msi z590 raczej nie było by tego problemu.

Chętnie bym podmienił, ale nie wiem dlaczego, ale DriverStoreExplorer.v0.11.92 nie chce się zalogować do offline instalacji. Chyba że można to podmienić tak po prostu, kopiując do katalogu.

Widziałem, że MSI hula nawet na Z690 i 12-nastkach... grrrrrr!!! Wybrałem Vision ze względu na projekt blokowy PCIe jedyna 590 mająca 12 linii gen4 do GPU i 4 niezależne linie gen4 do M.2, i reszta z z590 ma PCIe gen3. Nie podmieniałem repository jeszcze w swojej historii. Mam, jak pisałem poprzednio duże doświadczenie z przenoszeniem i kopiowaniem systemów na inny hardware, ale w granicach podobnych driverów. Tu jest trochę trudniej, bo system jest (prawie) martwo nieobsługiwany.  @noworolDzięki za wkład do mojego rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już masz zainstalowany system na dysku to wystarczy po prostu skopiować, poszukaj tam acpi.sys

Na intelu i w7x64 (zjadło wcześniej system32 w drugej ścieżce):
C:\Windows\System32\drivers\acpi.sys
C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\acpi.inf_amd64_neutral_aed2e7a487803437\acpi.sys

I zobacz czy coś się zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.05.2023 o 13:23, PiotrKoz napisał:

Chętnie bym podmienił, ale nie wiem dlaczego, ale DriverStoreExplorer.v0.11.92 nie chce się zalogować do offline instalacji. Chyba że można to podmienić tak po prostu, kopiując do katalogu.

A to jak zwykle: dużo fajnej roboty zrobione, ale instrukcji brak: dla programu trzeba wskazać tylko "remote partition" i nic poza tym... ale skucha

W dniu 14.05.2023 o 11:59, noworol napisał:

Jak już masz zainstalowany system na dysku to wystarczy po prostu skopiować, poszukaj tam acpi.sys

Na intelu i w7x64 (zjadło wcześniej system32 w drugej ścieżce):
C:\Windows\System32\drivers\acpi.sys
C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\acpi.inf_amd64_neutral_aed2e7a487803437\acpi.sys

I zobacz czy coś się zmieni.

Już to robię :)

Jestem znowu,

mógłbym pocałować kogoś, co wymyślił "take ownership" w szybkim menu :)

a

acpi.inf_amd64_neutral_aed2e7a487803437

obraz.png.ceda449266b9ab00b87ccc36a81f5a64.png

jest,

ale jest też 2 więcej:

acpi.inf_amd64_neutral_349ad24468684f76

obraz.png.420d86f1072abc6ee48b144b23266024.png

acpi.inf_amd64_neutral_476d4b744f1f6916

obraz.png.d0262231d5b779d7c946b6ece22a2dd1.png

i jeszcze

acpipmi.inf_amd64_neutral_256ad642985694b3

ter dwa mają taki sam skład jak 3437...

Zmieniłem ACPI.sys w 3437 i robię restart zobaczymy co się zadzieje ;)

OMB Poszło,

teraz tylko brakuje USB 3.1 intel driver.

Ale je jakoś wstrzyknę co już mi DriverStoreExplorer nie sprawia kłopotu.

Wiesz, nauczony Hiren Boot CD zawsze się daje więcej informacji ... ale młodzi może lotni, ale zakręceni ...

Zawsze o czymś zapomną powiedzieć.

Po paru godzinach..... @noworol

3.1 USB Intela nie poszło jakieś dziwne podpowiedzi i dialogi... A Win-Raid, na którego zawsze można było liczyć, schował się z linkami przed Intelem.

No to przeprosiłem się z PCIe USB 3.0 na  chipie VIA...

I tu lipa 7 nie ma klawy ani myszy a 10-tki się sypią z tą karta aż do bluescreenów...

WTF....

https://niziak.spox.org/wiki/hw:via805

ten pan dał mi w końcu odpowiedź/podpowiedź, dlaczego moja Via VL805-q6 wywalała mi 10 i NTSC, a nie było na niej ani myszy, ani klawiatury.

No i po updacie firmware ... jestem w środku. Na razie włączył się profil tymczasowy, ale to betka... zaraz to poprawię i zobaczymy co z driverami :)

Ale zmęczony... ale i szczęśliwy 100+ tabów w Firefoxie otwarte... to było parę ciężkich dni i czytanie tylu wskazówek...

Zatem oficjalnie poszło też na Rocket Lake !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.05.2023 o 12:14, noworol napisał:

No i super. Po podmianie acpi odpaliło?

Do USB intela jest kilka paczek, generalnie te z z390 działały na z490 bez problemu:
https://forums.guru3d.com/threads/how-to-install-windows-7-x64bit-on-intel-z390-motherboards.423645/page-2#post-5758856
Albo port z win8:
https://forums.mydigitallife.net/threads/usb-3-xhci-driver-stack-for-windows-7.81934/

Jakby linki padły: https://mega.nz/folder/PYpGRIqb#GY37u5Pyx413RSA5gEuasA

@noworol

He hehe, tak ACPI.sys zadziałał, pewnie by odpaliło wcześniej, ale ta USB Nvidia to porażka informacyjna...

Do tej pory jestem w szoku, bo w poprzednim kompie działało bez zmiany Firmware.

Odpaliło, ale wywaliło profil użytkownika.

Zaczynam od nowa, żeby wyszło na czysto i bez błędów.

To będzie 3 systemy w jednym kompie :)

Po odpalaniu z690 jest coraz więcej driverów do 7,

Hehe, heh... to, co zawsze twierdziłem, że 7 jest szybszy od 10 i mądrzejszy...

Potrzeba by było takich driverów co je można wstrzyknąć do Repository,

ale jak wystartuje z profilem, to zacznę się bawić wprost.

Na razie Makrium Reflect i Mini Partition manager, do podstawiania całej partycji ze starego kompa.

Dzięki za MEGĘ ;)

NZ to następny temat do MEGA pocałunku ;)

Trochę zwalniam, bo w domu mam w dzień 28 deg Celsius...

Edit po 5-cu minutach: Wow udało ci się złapać drivery od Win_raid-a i Fernando zanim je skasował... Ważne do archiwizowania.

Dziwne objawy z BIOS-u:

nie można przestawić go na CSM... coś jest z tym BIOSEM nie tak... w ustawieniach biosu można przestawić, ale nie zachowuje w egzekucji i wraca do UEFI.

Za każdym razem odpala UEFI, PORAŻKA....

CZY TO TRZEBA MIEĆ MBR DYSK, ŻEBY WYSTARTOWAĆ CSM W BIOSIE??

W ASUSIE TRZEBA WYŁĄCZYĆ GPU W PROCESORZE...

A TU NA GIGABYTE TO NAWET NIE MA NIC O TYM...

Edytowane przez PiotrKoz
typo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.05.2023 o 11:25, Atak_Snajpera napisał:

Może najpierw musisz wyłączyć secure boot?

Secure Boot może przestawić CSM ? Nie jestem pewien czy to się da wyłączyć w tym BIOSI-e. Robię nowe ISO twoim programem, jak się skończy, to zacznę sprawdzać znowu... jestem bardzo już zmęczony tymi pułapkami i bugami we wszystkim, czego się ostatnio dotknąłem. NTSC nie chce się updatować oficjalnym kanałem, win 10 22H1 jest jak na razie OK, a 7 czuje się świetnie, ale na poprzednim kompie. Biorę Furosemid i jestem ponadto cały czas zmęczony i senny... Nie bardzo rozumiem, jak to jest, że nie możemy mieć jednego instalowalnego "ISO" dla siódemki, żeby się to instalowało na nowych kompach... i wszyscy muszą przerabiać twoim programem, jakieś untouched ISO.  200+ zakładek w Firefoxie... zgroza.

W dniu 17.05.2023 o 11:25, Atak_Snajpera napisał:

Może najpierw musisz wyłączyć secure boot?

Hmm boska ingerencja w BIOS wszystko przestawione, ale dałem radę poustawiać na nowo, był "secure boot" (jasnowidz czy cóś) ja z tym nie miałem nic wspólnego (to dla mnie nowość)... Zaraz zacznę instalację z dongla, a może lepiej z winNTsetup? Z systemu Windows 10 co działa.

Hej Przez chwilę miałem dosyć... Microsoft to wielka śmierdząca kupa.

A Windows 10, który przez chwilę oswajałem dla treningu... no to jest dopiero wirus.

OK wracając do 7:

ACPI podmiana zrobione.

OK, dało radę, odpaliłem, ale w trakcie instalacji wywaliło prąd i dysk się spie... 🤬👿☠️💩

Na razie odzyskuję z chkdsk...

Ja jakoś nie mam szczęścia...😒

Win7 działało sposobem:

przeniesione działające z drugiego komputera,

na dysku SATA

z kontrolerem ASMEDIA 👍

i Nvidia-Lab USB 🤝

oraz USB dongle Wi-Fi Realtec

I mysz, klawiatura ekranowa,

Jakby system na systemie :)

To chyba nawet sprytne :)

Mnóstwo zablokowanych sterowników,

Na początek:

(nie wiem jak dodać zdjęcia)

nie by było jakby jakiś IRST

wszedł, to by można zobaczyć pozostałe dyski...

a po jakimś czasie:

(nie wiem jak dodać zdjęcia)

Ale teraz na razie jest error 0xc000098  i potem 0xc0000017

przy bootowaniu,

pracuję na tym.

Jakby co jest Windows punkt przywracania.

Jeśli się nie spieprzył. 🥶

(zmęczony jak cholera, ale dopiąłem do połowy tematu), (chyba do połowy)

W dniu 13.09.2017 o 19:44, dziekan_tek napisał:

OK, wydaje się, że temat (w moim przypadku) już jest nieaktualny. Dałem sobie spokój z Win 7, bo na stronie Asusa nie ma nawet wsparcia dla tego systemu w przypadku F541UJ...

Ale zauważyłem jedną rzecz. Gdy robiłem bootowalnego pendrive'a w UltraISO, to nawet gdy sformatowałem go w NTFS, to program i tak konwertował go do FAT32. Przy FAT32 plik install.wim miał koło 1 GB na pendrive (w sumie 1,48 GB wszystkie dane na pendrive), a powinien mieć znacznie więcej, coś koło 3,5 GB. Ale i ten temat pokonałem, bo wypaliłem obraz na płycie Double Layer (8,5 GB). Instalacja poszła, system niby stanął, ale przy pierwszym uruchomieniu, przy ekranie Windowsa od razu wywala BSOD i dziękuję...

1. Świeżo zakupiony dysk SSD GoodRAM CX300 (120 GB).

2. Wskazywałem plik ISO.

3. Świeża instalacja zgodnie z Ad. 1.

Łatwo się poddałeś :)

Wow działo się działo i w końcu się zadziało :)

7 chodzi, ale trochę jeszcze sterowników brakuje.

Jak wstawić tu jakiś obrazek? Powyżej 100k się nie da.

To nawet zrzut z ekranu się nie zmieści.

OK jest sposób tu link do innego forum gdzie dostałem odpowiednie stery do USB :)

https://msfn.org/board/topic/183194-windows-7-on-the-intel-alder-lakez690-platform/page/3/?_fromLogin=1

Co sądzicie o SDIO? mnie wywaliło LTSC terminalnie, gdyby nie Makrium to bym się pożegnał z systemem, niech żyje Makrium i kopiowanie partycji dla backupu.

Coś przeszkadza zainstalować się driverom dla 225v intel network,

co to może być

Net 4.8?

Próbuję wystartować win7 z UEFI ale po wykonaniu

rem disable vga.sys 640x480 16 colors
rem ren %SystemRoot%\system32\drivers\vga.sys *.off
set Services=HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services
reg.exe add "%Services%\Vga" /f /t REG_DWORD /v "Start" /d 4
reg.exe add "%Services%\VgaSave" /f /t REG_DWORD /v "Start" /d 4

rem disable VGA at bootmgr
bcdedit.exe /set {current} bootlog yes
bcdedit.exe /set {current} bootstatuspolicy IgnoreAllFailures
bcdedit.exe /set {current} novesa on
bcdedit.exe /set {current} quietboot on

(Wszystko wprowadziłem manualnie)

Mam teraz czarny ekran, bez niczego a Windows działa w tle, przedtem miałem ekran z flagą Windowsa, który się w pewnym momencie zamrażał, a Windows działał w tle.

W obu wypadkach z dźwiękiem otwarcia systemu dla logowania,

i w obu przypadkach można było wyłączyć PC wylogowując/zamykając system przyciskiem powera (delay-4sec zamyka Winzgrozę)...

Wyraźnie potrzeba jakoś to usprawnić, brakuje displaya.

w CSM wszystko działa normalnie.

No to to wygląda po prostu śmiesznie:

Co trzeba zmienić, aby się pojawił interface graficzny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi