Forum PCLab.pl: Emulator WiiU - Cemu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Emulator WiiU - Cemu Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13680
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 08 Kwiecień 2017 - 22:36

Spróbować można, w Mariany (platformówki i Kart) powinno dać się pograć. Przy czym emulator wykorzystuje max. 3 rdzenie (a bardziej 2 + kawałek trzeciego).

#42 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 09 Kwiecień 2017 - 15:31

Wyszła nowa stabilna wersja za darmo. 1.7.4d.
Podobno da się grać z pewnymi dodatkami jak graphic pack (nie tylko zmiana rozdziałki), shadery 9k (12, 15, 16k itd nie nadają się), speedhack do prędkości i cemuhook.

Musiałby to potwierdzić ktoś kto pograł co najmniej kilka godzin na tym.

Ten post był edytowany przez kieros dnia: 09 Kwiecień 2017 - 15:31


#43 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1449
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 09 Kwiecień 2017 - 17:48

ja pograłem już kilka łądnych h

1.7.4.c - shader pack 6k / cemuhook 301 lub na 1.7.4d najnowszy

+ grapihs na 2k i można pykać - są dropy szczeóglnie w nowo odkrywanych lokacjach i przy większej zadymie, ale gra rekompensuje wszystko - jest GENIALNA.

Ten post był edytowany przez zozolek dnia: 09 Kwiecień 2017 - 17:49


#44 Użytkownik jest niedostępny   Azakiel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 603
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 10 Kwiecień 2017 - 10:19

jak ktos bedzie zainteresowany to moge dokladnie opisac koniguracje cemu zeby zelda chodzila dobrze (o ile sprzęt pozwoli), niestety wiele tutoriali w necie odnosnie konfiguracji jest nieco błędnych i wprowadza troche zamieszania.

Niestety do jako tako komfortowej zabawy jest potrzebna minimum 970-ka (18-25 klatek na dworzu, w pomieszczeniach okolo 30) wiec jesli ktos ma slaby komputer to sie nie pobawi plynnie.

Bawie sie juz troche nową zeldą i na wersji emulatora 1.7.4d oraz grze w wersji 1.1.1 emulacja jesty na niezlym poziomie ale jest jeszcze sporo baboli które poki co da sie wytrzymac, najczęsciej wystepujące to:

- crash emulatora (wywalania do pulpitu) kilka razy w ciągu dnia (na szczescie autosave jest dosyc czesto a manual save jest szybki wiec da sie to wytrzymac)
- w niektorych lokacjach drobne błędy w wyswietlaniu grafy (np czasami jakas tekstura jest kolorową szachownicą, albo na ekranie generują sie drobne dlugie paski)
- problemy z kamerą polagające na tym ze kamera sie zatrzymuje (niestety na stałe) a postac biegnie dalej (najczesciej wystepuje to w swiątyniach (shrine) pod ziemią), trzeba wtedy zrobic restart emulatora.

Pozatym gra jest tak wysmienita ze mimo powyzszych cięzko sie od niej oderwać.

Ten post był edytowany przez Azakiel dnia: 10 Kwiecień 2017 - 10:23


#45 Użytkownik jest niedostępny   zozolek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1449
  • Dołączył: Pt, 23 Wrz 11

Napisany 10 Kwiecień 2017 - 12:07

Zobacz postAzakiel, o 10 Kwiecień 2017 - 11:19, napisał(a):

jak ktos bedzie zainteresowany to moge dokladnie opisac koniguracje cemu zeby zelda chodzila dobrze (o ile sprzęt pozwoli), niestety wiele tutoriali w necie odnosnie konfiguracji jest nieco błędnych i wprowadza troche zamieszania.

Niestety do jako tako komfortowej zabawy jest potrzebna minimum 970-ka (18-25 klatek na dworzu, w pomieszczeniach okolo 30) wiec jesli ktos ma slaby komputer to sie nie pobawi plynnie.

Bawie sie juz troche nową zeldą i na wersji emulatora 1.7.4d oraz grze w wersji 1.1.1 emulacja jesty na niezlym poziomie ale jest jeszcze sporo baboli które poki co da sie wytrzymac, najczęsciej wystepujące to:

- crash emulatora (wywalania do pulpitu) kilka razy w ciągu dnia (na szczescie autosave jest dosyc czesto a manual save jest szybki wiec da sie to wytrzymac)
- w niektorych lokacjach drobne błędy w wyswietlaniu grafy (np czasami jakas tekstura jest kolorową szachownicą, albo na ekranie generują sie drobne dlugie paski)
- problemy z kamerą polagające na tym ze kamera sie zatrzymuje (niestety na stałe) a postac biegnie dalej (najczesciej wystepuje to w swiątyniach (shrine) pod ziemią), trzeba wtedy zrobic restart emulatora.

Pozatym gra jest tak wysmienita ze mimo powyzszych cięzko sie od niej oderwać.


+ czasami jest blad 1fps i tez trzbe awylaczyc cemu.

jEŚLI Z CZASEM UDA SIĘ WYCISNAC 60FPS TO BEDZIE BAJKA.

Zreszta ta gra to bajka :heartpump: :heartpump: :heartpump: :heartpump: :heartpump:

#46 Użytkownik jest niedostępny   Azakiel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 603
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 11 Kwiecień 2017 - 12:25

Mała korekta do tego co napisałem wczesniej, w obecnej wersji emulatora największe znaczenie ma moc CPU, różnica pomiędzy starszym procesorem (nawet i7) z mocną kartą graficzną a nowym procesorem moze wynosic nawet 10 klatek (czyli na starym procku z np gtx-em 1070 gra bedzie chodzic np 18-20 klatek na zewnątrz), rodzaj karty graficznej nie robi takiej roznicy jak procesor.

#47 Użytkownik jest niedostępny   Maniu1000 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 188
  • Dołączył: So, 02 Lut 13

Napisany 19 Lipiec 2017 - 14:11

Ja mam problem z tym emulatorem, mianowicie gdy już próbuję odpalić jakiś tytuł - w tym przypadku próbowałem Mario 64, Banjo-Kazooie, czy składankę gier nes (mowa oczywiście o wersjach tych gier na wii u) - to ładuje chwilę, widać czarny ekran i wyskakuje błąd aplikacji. :(

Zastanawiam się czy to kwestia słabszego sprzętu, czy może brakuje jakiegoś pliku.

Mój sprzęt: https://ark.intel.co...-Cache-2_40-GHz

Błędu już nie pokażę, bo usunąłem emulator, ale nie pisało nic szczególnego - zwyczajny błąd aplikacji.

Ten post był edytowany przez Maniu1000 dnia: 19 Lipiec 2017 - 14:18


#48 Użytkownik jest dostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 03 Listopad 2017 - 17:13

Zacząłem się bawić Cemu i nową Zeldą i generalnie nie jest źle. Na sprzęcie z sygnaturki wyciąga 15-17 fps. Zdarzają się dropy, ale da się grać.

#49 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13620
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 03 Listopad 2017 - 20:04

To Ty masz w końcu i3 czy i5? :D
Też myślałem o "dedykowanej" stacjonarce do emulatorów i w sumie czekam z ciekawości na nowe apu, ale jednak patrząc na to co się wyprawia na rynku, zastanawiam się czy by nie wymienić procka w lapku i byłby to najlepszy, najtańszy krok. Bo na co dublować niektóre części, szukać drogiej pamięci, jak tu też mam 8GB, dobry ssd, proc przy okazji nadałby się do innych gier.
Na razie nie mogę się zmusić żeby znowu zobaczyć jak się rozwinął teraz emu. Może jeszcze moje i3 by pociągnęło.

#50 Użytkownik jest dostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 03 Listopad 2017 - 21:29

I5 2500. Z Radeonem jest słabo, ale z 650 TI jest już nieźle. Potrafi trzymać 25 fps i nie ma praktycznie dropów poniżej 15. Szkoda, że na codzień używam Radeona. Cemu korzysta tylko z dwóch rdzenii, więc mobilne i5 z turbo i dobrym chłodzeniem może dać kopa. Ze stacjonarnych CPU G3258 byłby chyba najlepszy. G4560 też nie jest zły.

#51 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 26 Listopad 2017 - 17:46

z tego co widziałem na nowym cemu z dodatkami jest w zeldzie lepiej niż na konsolach bo 40-60fps. Przez większość czasu koło 48fps.

#52 Użytkownik jest niedostępny   dishar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1404
  • Dołączył: Pt, 21 Maj 10

Napisany 28 Listopad 2017 - 22:21

U mnie po zmianie procka gdzia działa płynnie w tych 30fps czy jest możliwość aby to latało w 60?
Ja byłem w podziemiach to nagle to przyspieszyło ale na takiej zasadzie że sama postać biegała też za szybko.

Edit: Pobawiłem się w ustawieniach i w podziemiach mam stałem 60fps a na otwartych lokacjach 45-50.

Ten post był edytowany przez dishar dnia: 29 Listopad 2017 - 17:03


#53 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13620
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 29 Listopad 2017 - 22:12

Jaki procek?

#54 Użytkownik jest niedostępny   dishar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1404
  • Dołączył: Pt, 21 Maj 10

Napisany 29 Listopad 2017 - 22:37

i7 8700 ale ludzie osiągają 60fps na słabszych prockach i to w 4K więc to kwestia ustawień.
Mi udało się utrzymać w tej chwili 50-60fps w otwartych lokacja ze sporadycznymi spadkami do 45 ale nie jest to odczuwalne. W podziemiach zawsze jest stałe 60fps.

Ten post był edytowany przez dishar dnia: 29 Listopad 2017 - 23:01


#55 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13620
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 30 Listopad 2017 - 00:13

Procek w cenie switcha :E.

#56 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 05 Grudzień 2017 - 05:22

Zobacz postGonzo3211, o 30 Listopad 2017 - 00:13, napisał(a):

Procek w cenie switcha :E.


tzn i tak na dzień dzisiejszy kupno switcha jest dobrym rozwiązaniem. W zeldzie jest więcej klatek i gra wygląda bardzo ładnie dzięki różnym dodatkom graficznym na emu ale części efektów czy tam animacji brakuje, są też różne bugi/glitche pokazujące ułomność emu. Nie da się także zemulować przechylania konsoli. Nie wiem czym to jest spowodowane i nie wiem czy twórcy emulatora wydadzą kiedyś dobrą wersję w końcu zarabiają na nim sporo kasy :D a tak źródełko by wyschło.

Switch obok PS4 jest konsolą którą warto kupić ze względu na ekskluzywne tytuły. Jak się znudzi zawsze można sprzedać. Prócz zeldy jest kilka innych dobrych tytułów. Przykładowo teraz wyszło nowe mario i dostaje bardzo wysokie oceny a także Xenoblade Chronicles 2 (tutaj trzeba się tylko przemóc do wyglądu i specyfiki jrpg ale w zamian otrzymuje się bardzo dobrą grę).
Niestety trzeba się liczyć z tym, że gry nie są po Polsku.

#57 Użytkownik jest niedostępny   Termez 

  • Don Termezo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2637
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 06

Napisany 05 Grudzień 2017 - 10:40

Zobacz postkieros, o 05 Grudzień 2017 - 05:22, napisał(a):

tzn i tak na dzień dzisiejszy kupno switcha jest dobrym rozwiązaniem. W zeldzie jest więcej klatek i gra wygląda bardzo ładnie dzięki różnym dodatkom graficznym na emu ale części efektów czy tam animacji brakuje, są też różne bugi/glitche pokazujące ułomność emu. Nie da się także zemulować przechylania konsoli. Nie wiem czym to jest spowodowane i nie wiem czy twórcy emulatora wydadzą kiedyś dobrą wersję w końcu zarabiają na nim sporo kasy :D a tak źródełko by wyschło.


Pomijasz bardzo ważną kwestię. Jest to po prostu nielegalne...

#58 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 05 Grudzień 2017 - 10:51

Zobacz postTermez, o 05 Grudzień 2017 - 10:40, napisał(a):

Pomijasz bardzo ważną kwestię. Jest to po prostu nielegalne...


Kiedyś chyba była dyskusja o tym.
Z tego co mi się wydaje nie jest to nielegalne.
Cemu nie korzysta z oprogramowania konsoli. Przykładowo taki emulator PS2 potrzebuje bios PS2 więc używanie go jest nielegalne. Tutaj tego nie potrzeba.
Swoją wersję gry możesz sobie na własny użytek kopiować.

Więc teoretycznie grając na cemu w swoją wersję gry nie łamiesz prawa.



Oczywiście cemu to emulator wiiU nie switcha. Tego nie ma i raczej nie będzie w najbliższej przyszłości. Złamanie wiiU było bardzo proste. Switch to inna bajka. Emulator switcha będzie pewnie wtedy kiedy będzie emulator PS4 i xbos One :D

Ten post był edytowany przez kieros dnia: 05 Grudzień 2017 - 10:58


#59 Użytkownik jest niedostępny   Kszyrztow 

  • HAWP i RHCP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9695
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 06 Grudzień 2017 - 15:51

Czyli najnowsza Zelda na Twojej półce z grami dumnie sobie stoi mam rozumieć? ;)

Naciągane to strasznie, ale cóż.

#60 Użytkownik jest niedostępny   crush 

  • Sony Defense Force
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18724
  • Dołączył: Pn, 23 Sty 06

Napisany 06 Grudzień 2017 - 16:43

Zobacz postkieros, o 05 Grudzień 2017 - 05:22, napisał(a):

Nie da się także zemulować przechylania konsoli.

W Cemu? Da się.


Zobacz postKszyrztow, o 06 Grudzień 2017 - 15:51, napisał(a):

Czyli najnowsza Zelda na Twojej półce z grami dumnie sobie stoi mam rozumieć? ;)

Naciągane to strasznie, ale cóż.

Temat rzeka.
Generalnie jestem zdania, że konsole które już wyszły z produkcji można emulować... Mając jednak na tyle przyzwoitości żeby grę zakupić. Szczególnie w przypadku takim jak Zelda gdzie to jest produkt aktualny.
Rozumiem niszowe, ciężko dostępne produkcje i po części prawdziwe starocie bo abandonware to szeroki temat.

A że u większości gra nie stoi, nie stała i stać nie będzie jest oczywiste.

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych