Forum PCLab.pl: Lambda Core - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (14 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Lambda Core Oceń temat: ***** 1 Głosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   tomsonx1983 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1312
  • Dołączył: Wt, 12 Maj 15

Napisany 23 Listopad 2017 - 22:27

Można podłączyć dwa pod 6
Na starym firmware można było podłączyć pod header fan1 i zmienić tryb na flow meter
W nowym sofcie/firmware porzucono aquabus low i do tego headera podpinasz drugi flow meter ;)

#42 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 24 Listopad 2017 - 07:29

@tomsonx ratujesz mi tyłek :D. Faktycznie sprawdziłem forum Aquacomputer i przy informacji o update firmware do Aquaero stoi jasno:

Cytuj

New: a second flow sensor will be connected to the aquabus lowspeed port now


Złożę potem szybko pętlę testową, żeby sprawdzić czy wszystko działa :)

Wychodzi na to, że Aquaero 6Pro ogarnie wszystko same i mogę się pozbyć 5LT oraz PA3 :D.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 24 Listopad 2017 - 07:55


#43 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4188
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 24 Listopad 2017 - 13:05

za cenę tych wentyli poskładałbyś niegłupi PC do grania :E


miało być grubo i jest grubo :thumbup:

#44 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15158
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Listopad 2017 - 13:15

za cenę chłodzenia wodnego, sterowników wentyli, wentyli, budy i kosztów jej modyfikacji prawdopodobnie mogłoby wystarczyć na 1080TI SLI z resztą kompa :)

Cel takich projektów to nie komputer i wnętrze, a wygląd :)

#45 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 24 Listopad 2017 - 22:06

@huudy - aż mi było wstyd jak ta paczka z wentylatorami przyszła, ostatnio składałem dla znajomego tańszego kompa :P.

@Minciu - tak, masz rację, forma w tym przypadku jest ponad funkcjonalnością, chociaż starałem się to jako tako zrównoważyć. System ma być użyteczny i użytkowany, a nie jak niektóre showcase PC - 2 tygodnie, fotki i rozbieramy. Za duzo pracy w ten system idzie, żebym go rozbierał po krótkim okresie czasu, on ma działać :).

Ostatnia część buylogu - od jutra fotki z prac - na początek fotka przedstawiająca wszystkie graty, które będą użyte:

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Parvum L1.0 to na prawdę duża obudowa, a w tej stercie kompletnie ginie.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Długo się zastanawiałem nad wyborem procka, bardzo długo. Byłem nawet w pewnym momencie zdecydowany na i7 7820X czy dołożenie do i9 7900X, ale finalnie postawiłem na Threadrippera (dzięki Karol za sugestie :P) będąc w pełni świadomy zalet i wad tego procka. Z mojej strony jest to środkowy palec dla Intela, który przez ostatnie kilka lat serwował nam co roku to samo + ~5% wydajności. W końcu jest alternatywa i mam zamiar z niej skorzystać. Nie żeby jednym z głównych czynników wyboru AMD była chęć zobaczenia tego gigantycznego IHSa i socketu na własne oczy :P. Procek jest pierdzielny, czegoś takiego jeszcze nie widziałem - polecam :lol2:.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Z wyborem płyty takich problemów nie było, ponieważ od początku liczyły się tylko dwa modele Zenith Extreme oraz Strix-E. Wszelkie płyty MSI, Gigusie oraz ASRocki od razu odpadły w przedbiegach. Finalnie stanęło na Strixie, ponieważ stwierdziłem, że Zenith to zbyt popularna płyta, do tego nie ma sensu dopłacać do jej ficzerów. Kamień spadł mi z serca gdy odpakowałem płytę i zobaczyłem socket produkcji Lotes, a nie Foxconna, który potrafi ubijać procki.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Zmieniła się również elektrownia - "stary" HX1000i powędrował do Karola, a ja na całkiem przyjemnej przecenie zakupiłem jego mocniejsza wersję - prawdziwa bestia, która poradzi sobie z prawie wszystkim.

Dodaj obrazek

Jeśli chodzi o przestrzeń dyskową - 250GB Samsung 960Evo idzie na system, a 1TB Cruciala MX200 na magazyn danych.

Dodaj obrazek

Na koniec karty graficzne - wybór producenta był oczywisty, przy LC tylko EVGA - 2 x GTX 1080 :). Nie widziałem sensu w dopłacaniu do 1080 Ti, z resztą karty będą pierwszym elementem, który zostanie zmieniony.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 24 Listopad 2017 - 22:21


#46 Użytkownik jest niedostępny   Waka Waka 

  • Visca el Barca!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5307
  • Dołączył: Cz, 29 Lip 10

Napisany 24 Listopad 2017 - 23:04

Threadripper robi robotę :D Nie wiem czy to dobrze, że Cie do tego namawiałem, ale nie ma za co :E

Zdjęcie z całością gratów wymiata wszystko. Kolos pokroju L1.0 gdzieś tam ginie po środku pudełek - to doskonale obrazuje skalę tego co tu się wyprawia :D

#47 Użytkownik jest niedostępny   huckinCharlie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Wed, 27 Lip 16

Napisany 26 Listopad 2017 - 10:14

No wkońcu ktoś wybrał rozsądnie Threadrippera :thumbup: tež mam taki plan, tylko 1950x

#48 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 26 Listopad 2017 - 10:44

@Karol - będzie dobrze :)

@Charlie - biorąc pod uwagę cenę 1950X na Amazonie też pewnie wziąłbym teraz 1950X, kupowałem jednak przed wszystkimi obniżkami, graty były kompletowane już od jakiegoś czasu :).

#49 Użytkownik jest niedostępny   huckinCharlie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Wed, 27 Lip 16

Napisany 26 Listopad 2017 - 12:47

Ciekawe jakie OC będzie na tej płycie. Koniecznie musisz malować bloki gpu na żółto? Nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało.

Ten post był edytowany przez huckinCharlie dnia: 26 Listopad 2017 - 12:52


#50 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 26 Listopad 2017 - 14:32

@Charlie - Nie muszę malować, ale stwierdziłem, że będzie to pasować do koncepcji, szczególnie, że w pętli GPU będzie szary płyn, który z czarnymi blokami może średnio wyglądać. Bardziej pasuje mi szary płyn + żółte bloki, kolor oczywiście dobrany pod odcień paneli obudowy :).

Co do OC to info poniżej :).

Komp poskładany na pająka, żeby sprawdzić czy wszystko śmiga jak należy. Z racji socketu moja NH-U14S nijak pasowała, więc od razu musiałem zakładać LC - żeby było szybko poskładałem pętlę na wężach :D.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dla ciekawskich - płyn to DP Ultra Yellow, który kupiłem jeszcze do FrostyBoya. Jak widać z żółtym ma niewiele wspólnego :P.

Odnośnie OC:

Dodaj obrazek

Szybkie kręcenie z poziomu Ryzen Master, czas na dokładne OC będzie jak wszystko poskładam. Uzyskałem stabilne 4.0GHz @ 12c/24t @ 1.33V (lub jak pokazuje CPU-Z 1.35V). Nie bawiłem się specjalnie z ustawianiem idealnego napięcia, jednak przy 1.30V wywalało BSODy.

Przy takich ustawieniach komp ciągnie 350W z gniazdka (330W oddane przez zasilacz) przy obciążeniu Prime95 Small FFTs, obciążenie Cinebenchem podbija tą wartość jeszcze o kilka wat. Na stocku jest 75-85W mniej, w idle komp pobiera 80-90W. Generalnie robi się gorąco, blok Alphacoola daje jednak radę :). Na stocku są max 63 stopni. Chłodnica 420/480mm to konieczność jeśli ktoś planuje utrzymać rozsądne obroty wentylatorów. 360mm uznałbym za kompletne minimum, a 240mm za samobójstwo.

Płyta daje radę, temperatura sekcji zasilania nie przekroczyła 84 stopni, nie ma więc takich problemów jak z płonącym X299 :E. Jest za to inny problem - wentylatorek chłodzący sekcję zasilania - jego obroty pokazuje HWiNFO64 jako COV_FAN i nie jest to pomyłka ani błąd odczytu :E. W ramach testów ustawiłem też jednego eLoopa, który dmuchał bezpośrednio na sekcję - jej temperatura spadła do 65 stopni :).

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 26 Listopad 2017 - 14:53


#51 Użytkownik jest niedostępny   Ryoni 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 338
  • Dołączył: Pn, 16 Wrz 13

Napisany 26 Listopad 2017 - 15:01

bedzie sleeve na kable?

#52 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 26 Listopad 2017 - 15:51

Tak, oczywiście będę robił customowe kabelki pod wymiar. Wszystko już mam, łącznie z oplotami MDPC, robota ruszy na dniach, bo trochę tego do zrobienia jest :).

#53 Użytkownik jest niedostępny   velocityx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2225
  • Dołączył: Pt, 07 Lip 06

Napisany 26 Listopad 2017 - 15:54

Sam robisz kabelki swoje? ;]

#54 Użytkownik jest niedostępny   Waka Waka 

  • Visca el Barca!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5307
  • Dołączył: Cz, 29 Lip 10

Napisany 26 Listopad 2017 - 16:25

7,500RPM musi się nieźle drzeć na pająku :E

Ten TR to naprawdę monstrum, żeby 480mm się musiała napocić przy chłodzeniu samego CPU... Dobrze że L1.0 jest takie wielkie :D

#55 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9682
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 26 Listopad 2017 - 16:33

no jeśli sam procesław żre 330W DC (no minus kilka/naście W na memki i powiedzmy z 20-30W na mobo), to jest to na poziomie 6700K @ 4,7 + 1080Ti @ fabryka podczas Wieśka 3

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez kater dnia: 26 Listopad 2017 - 16:34


#56 Użytkownik jest niedostępny   Ryoni 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 338
  • Dołączył: Pn, 16 Wrz 13

Napisany 26 Listopad 2017 - 16:58

Zobacz postWaka Waka, o 26 Listopad 2017 - 16:25, napisał(a):

Ten TR to naprawdę monstrum, żeby 480mm się musiała napocić przy chłodzeniu samego CPU... Dobrze że L1.0 jest takie wielkie :D


TR wcale się nie grzeje bardzo, u mnie na 4,3ghz mial 53'C w stresie na najgorętszym rdzeniu

#57 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 26 Listopad 2017 - 17:06

@velocityx - tak robię swoje kabelki do zera :). Jest przy tym trochę roboty, ale rezultaty są bardzo fajne. Pierwszy raz wszystkie kable robiłem do projektu FrostyBoy, ale były one na paracoridze, teraz będą na oplocie MDPC-X :D.

@Karol - na szczęście w idle czy pod normalnym obciążeniem wentylatorek się nie włącza. Startuje dopiero przy większym obciążeniu, ale od razu od 5.000 RPM, więc cichy nie jest :E. Po OC przy tych 7500RPM na prawdę daje się we znaki.

Dobrze, że buda jest zmodowana, bo na fabrycznej 360mm na topie mogłoby być krucho z temperaturami. Chłodnica 480mm po 30-40min maksymalnego obciążenia jest na prawdę ciepła i to przy eLoopach lecących na 1200-1300 RPM.

@kater - mój pobór bez OC i z OC generalnie pokrywa się z tym co jest na necie. Na stocku komp ciągnie około 250W, dla mnie to dobry wynik biorąc pod uwagę, że tam siedzi 12 rdzeni. i7 7820X mający 8 rdzeni potrafi tyle wciągnąć i to bez specjalnego OC :). Wrzucając obciążenie CPU i GPU na stocku dobijam pod 650W z zasilacza 8:E. Po OC CPU i kart spodziewam się okolicy 800W :).

@Ryoni - na jakim bloku tyle miałeś? Zakładam, że może być faktycznie spora różnica między dostosowanym blokiem, a tym Alphacoolem. BTW: 4.3GHz na wszystkich rdzeniach? Przy jakim napięciu? Musiałeś nieziemską sztukę trafić, bo widzę bardzo mało Threadripperów, które potrafią dobić do 4.1GHz na wszystkich rdzeniach, nie mówiąc o 4.2GHz czy 4.3GHz.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 26 Listopad 2017 - 17:08


#58 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Listopad 2017 - 20:24

Kilka szybkich testów na pająka:

CPU na stocku:

Dodaj obrazek

CPU po OC:

Dodaj obrazek

Wynik w Cinebenchu są typowe dla tego procka, więc ich nie wrzucam.

Karty na stocku, procek na stocku:

Dodaj obrazek

Karty po OC, procek na stocku:

Dodaj obrazek

Karty wzajemnie mocno się podgrzewają - wewnętrzna jest cieplejsza o 12-15 stopni od zewnętrznej, więc przy OC, nawet odpalając turbinę na max obroty (4000 RPM), wewnętrzna karta dobija do 80 stopni i zaczyna zrzucać zegar. Do 60 stopni karty utrzymują 2080MHz bez śladu artefaktów czy niestabilności.

Ciekawą rzecz zauważyłem podczas testowania memtestem - pamięci, których używam to 2800MHz, podczas gdy memtest raportuje je jako 3000MHz.

Dodaj obrazek

Podobnie robi mobo Asusa, które ma wbudowany moduł odczytujący z RAMu wszystkie zapisane profile.

Dodaj obrazek

Jak widać RAM Corsair 2800MHz to tak na prawdę 3000MHz z inną nalepką, nawet odpowiedni profil XMP dla procków Intela jest obecny. Różnica w cenie tego konkretnego zestawu 2800MHz a 3000MHz to 200 zł :P.

Wiadomo, że Ryzen miał początkowo spore problemy jeśli chodzi o RAM i jego prędkości. Od razu po premierze ciężko było przekroczyć 2666MHz, obecnie problem został częściowo rozwiązany, ale uzyskanie więcej niż 3200MHz nadal nie jest powszechne, szczególnie jeśli mamy pamięci spoza listy sprawdzonej przez producenta mobo. Zachęcony tym, że kości mają zapisany profil 3000MHz odpaliłem je na 3066MHz - wstały od kopa i to przy napięciu 1.17V, gdzie z Intelowskiego profilu XMP wynika, że potrzebują 1.35V :D. Pamięci w pełni stabilne, jestem zadowolony, wyżej będę próbował je pchać jak wszystko będzie poskładane na stałe :).

#59 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9682
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 27 Listopad 2017 - 20:47

Ty go tak tam nie testuj ostro, bo Ci prądu do końca miesiąca zabraknie - a jest dopiero 27.11

:E

#60 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Listopad 2017 - 21:36

Oj tam, oj tam, mam zapas prądu w wiaderku, więc na trochę jeszcze wystarczy :P. Generalnie testowanie skończone wiem, że wszystko działa, więc można się brać za dalszą robotę :).

  • (14 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych