DisconnecT, o 19 Kwiecień 2017 - 22:57, napisał(a):
Na upartego nie muszą nic zmieniać, mikrokodów starsze chipy nie dostaną i cześć zwykły kowalski nic nie zrobi, natomiast modder może przebić mikrokody na starszy chip i ruszy, w przypadku broadwella zmienili schemat zasilania i Z87 mogło pomarzyć, ciekawe czy tutaj coś odwalą.
Z tego co wiem 6 core mają mieć tylko Coffe-lake które będą tworzone w tej samej architekturze (po raz trzeci!) co skylake, connoy ma zaoferować nową odświeżoną arch. wraz z nową podstawką ale nic nie słyszałem 6 core, a przynajmniej nie teraz żeby nie robić konkurencji samemu sobie.
Canony będą prezentować architekturę odświeżoną, ale na diagramach starą

więc obstawiam zgodność z Z370.
Z tego co ja słyszałem w tym roku ma się pojawić CoffeeLake desktop z 6c/12t oraz CannonLake dla układów mobilnych typu tablety (tych gdzie zysk z energoszczędności litografii 10nm da największą wartość dla usera). Obydwa procki to podobno ta sama architektura co Kabylake, tylko w wypadku Cannonów przeniesiona w nowy proces technologiczny 10nm.
Teoretycznie więc obydwa pasować będą do LGA1151, ale to są plany na 4 lata i nie wierzę że Intel tego nie rozdzieli inną podstawką.
Na 4 lata bo po wprowadzeniu 10nm Intel zamierza wdrożyć 10nm+ i 10nm++ czyli optymalizować proces przez 3 lata tak samo jak 14nm. Oczywiście to nie znaczy że nie zrobi zmian w arch w międzyczasie.
Imo więc na Z370 wejdzie i Coffee jako core 8 generacji i Canon jako core 9 generacji rok później, zresztą to by tłumaczyło czemu Z300 na slajdach nosi nazwę "Cannon Lake PCH-H".
Kwestia tylko ile boosta da zmiana na 10nm i czy AMD przyciśnie Intela do wprowadzenia 8rdzeniowców do mainstreamu w 9 lub 10 generacji.

Zachowywałoby to też zwyczaj Intela gdzie na jedną podstawkę są max 2 CPU mainstreamu, a jak na razie nie ma żądnej plotki o Coffeelake-refresh przed wejściem Canonów do desktopów.
P.S. Ciekawy jest ten slajd co linkuje, bo na nim zarówno 10nm jak i 10nm+ ma mniejszy performance od 14nm++ czyli od Coffeelake 
Slajd jest z początku kwietnia, więc po premierze Ryzena.
Ten post był edytowany przez Mhelkir dnia: 19 Kwiecień 2017 - 23:03